Folosire statii referinta pentru determinari fixe

Creat de DraghiciVictor, Noi 12, 2014, 05:22 PM

« precedentul - următorul »

DraghiciVictor

Buna ziua!
      Intentionez in viitorul apropiat sa achizitionez un sistem GPS (baza si rover) pentru masuratori STATICE si am nevoie de unele lamuriri pentru a nu avea surprize neplacute. Din cate am citit unele persoane spun ca este indicat sa folosesti statii permanente (sa descarci fisierul rinex), altele ca nu este obligatoriu, depinde ce-i drept si de OCPI ul din zona fiecaruia.
Eu nu vreau sa depind de rinexul statiilor permanente, sa fac cerere, sa astept sa imi trimite fisierul sa mai si platesc pe deasupra, nu.
Ce vreau eu sa fac este sa imi determin o retea de puncte fixe cu densitate din 20 in 20 km pe raza zonelor unde lucrez. Aceste statii vreau sa le determin fata de minim doua statii de referinta platesc rinexul nu-i problema. Dar dupa aceea ce ma impiedica sa folosesc aceste puncte fixe ca baza si sa le folosesc rinexul? Ce dezavantaje implica aceasta metoda? O zi buna tuturor!

Ionica34

"Dar dupa aceea ce ma impiedica sa folosesc aceste puncte fixe ca baza si sa le folosesc rinexul?"
Nu am inteles ce ai vrut sa zici aici.
Poti sa-ti creezi o retea de puncte fixe.
Dar, dupa aia trebuie sa stai in cel putin 4 puncte. Nu ai cum sa folosesti RINEX-ul vechi si sa-l combini cu cel nou. Nu se vor lega vectorii.
Citeste foarte bine documentatia de intocmire si avizare a lucrarilor de cadastru, geodezie.

DraghiciVictor

Eu vreau sa montez un receptor GPS pe un punct determinat foarte bine (punct FIX) si un rover in teren pt determinari statice si fac masuratori simultan, dupa care descarc masuratorile la baza si rovar si obtin coordonatele legandu-ma de coordonatele bazei(punctlui FIX). Stiu ca este indicat sa mai folosesti un punct  baza pentru control. Nu inteleg de ce este neaparat nevoie sa te legi la statii permanente cand tolerantele sunt cum sunt...., oricum nu vreau sa am distante mai mari de 20 km intre vectori.Am vazut de curand pe cineva care efectua o lucrare de cadastru plecand cu statia totala de pe doua puncte determinate RTK, ceea ce nu sunt de acord.
Procedeul pe care il mentionez l-am invatat de la cineva cu care am facut masuratori in urma cu vreo 2 ani , dar dumnealui are GPS pe frecventa L1. Eu vreau sa achizitionez un GPS L1L2 .
Intreb pentru ca nu mai sunt la curent cu tehnologia, nu stiu daca softurile noi proceseaza fata de o singura baza
Va multumesc pt raspuns si astept opinii daca aveti si eventual o recomandare de GPS!

kkndkk

Proceseaza dar daca citesti Ordinul 700 vezi ca iti cere obligatoriu 2 puncte

Ionica34

Deci, poti sa-ti faci reteaua de puncte fixe.
Apoi, o avizezi la OCPI.
Dupa care de fiecare data cand faci masuratori, va trebuii sa cumperi coordonatele de la ei!!!!
Nu e gluma, nu e misto.
Succes, :)

DraghiciVictor

Ii cred in stare, este o tampenie din care profita. Sa presupunem ca vreau sa folosesc doua statii permanante, pot obtine informatii de la aceste statii daca sunt la 70km distanta de rover? Iar in momentul cand doresc sa achizitionez fisierele rinex platesc pt ambele sau separat? Primesc oare in timp util observatiile?

DraghiciVictor

Sau pot sa folosesc un rover pe un punct pe care il cunosc si care este foarte bine conservat si in plus sa ma conectez la cea mai apropiata statie permanenta. Am vazut in regulament ca trebuie sa folosesc minim doua puncte, dar credeti-ma nu cred ca se respecta prea mult, cel putin asa am observat aici

george75m

Folosesc metoda pe care vrei sa o aplici. Am un receptor instalat pe un punct determinat din 4 borne GPS de clasa C. In teren lucrez cu alte receptoare cu care fac determinari statice. Cand fac procesarea masuratorilor, introduc in calcul masuratorile initiale (vechi de 4 ani) pentru determinarea punctului fix de la birou, precum si masuratorile noi. Vectorii se leaga intre ei fara nici o problema. Punctul fix de la birou este punct "nou" de fiecare data. Punctele vechi (de control) sunt cele 4 borne de clasa C.
Am si o retea de astfel de puncte dispuse uniform. Metoda de lucru este similara.
Nu a trebuit sa cumpar rinex de la statii permanente, nu am intampinat nici o problema la avizarea lucrarilor.
Se aplica, bineinteles, si daca determinarile sunt facute avand ca referinta statii permanente.
Succes !

Modificat de george75m (13-11-2014 23:09:33)

c_pascu

o parere...

Modificat de c_pascu (14-11-2014 10:42:54)

c_pascu


george75m

Ai dreptate ! Problema este timpul si cheltuielile cu deplasarile dintr-un punct in altul, disponibilitatea de receptoare, oameni in teren etc.
Oricum, determinarea punctelor de statie in acest mod este mai precisa decat RTK.

AlexGIS

Din câte știu eu (corectați-mă dacă greșesc), prin adăugarea de măsurători anterioare (așa cum am făcut și eu deseori și cum sugerează @george75m) se constrâng ambiguitățile din noile măsurători - aplicarea principiului Lambda în măsurătorile GNSS.


nicu1000

Ceea ce vrei tu sa faci se cheama retea de indesire. Pentru aceasta trebuie intocmita o documentatie pentru retea GPS, depusa la OCPI si dupa avizarea retelei poti folosi punctele respective de cate ori si cum vrei fara alte fisiere rinex sau alte costuri. Doar mentionezi in memoriu ca ai folosit punctul 103, 107 din reteaua de indesire.
Dar dezvoltarea unei astfel de retele (costuri cu fisierele rinex, deplasari din punct in punct) si stationarea ulterioara in aceste puncte cred ca este mai costisitoare decat daca ai cumpara un receptor capabil sa se conecteze la ROMPOS si ai coordonate instantaneu. Plus ca exista riscul sa nu mai gasesti punctele initiale cand ai nevoie (ploi, ninsori).