Cadastru forestier

Creat de Draqi, Ian 21, 2013, 02:56 AM

« precedentul - următorul »

Draqi

Salut , am si eu o rugaminte.Puteti sa-mi spuneti detaliati mai multe chestii despre cadastru forestier ? Adica stiu ca nu exista cadastru forestier, dar as vrea sa stiu daca se poate realiza. Daca da , cu ce aparate , etc.

Va multumesc.

geosilva

Salutare,

EXISTA cadastru forestier si este structurat sub forma amenajamentelor silvice.
Cum s-a ajuns la realizarea acestuia, modalitatile tehnice si calitatea produselor este o alta discutie.

lautar

Nu cred ca amenajamentul silvic poate fi folosit ca plan cadastral. Amenajamentele silvice sunt periodice ( 10 ani) si denumirea si forma unitatilor amenajistice ( u.a) se pot schimba la fiecare 10 ani in functie de aprecierea proeictantului care face amenajarea si a administratorului de padure. Asa ca nu poti sa folosesti limite stabile in timp. Ce ramane relativ stabil sunt parcelele silvice care sunt trasate pe limite naturale ( chiar daca si acestea pot suferi modificari ale denumirilor).
 Dar se poate realiza plan parcelar ,  inscriere in CF , asta depinde de cei de la OCPI daca iti cer sa folosesti planul cadastral vechi sau hartile amenajistice, sau amandoua

 :nebun:
 
 Ca apratura: statia si gps. Insa preciziile la GPS in padure sunt... indoielnice.

 Daca a obtinut cineva precizii de 0,5 -1 m in padure cu GPS, va rog , impartasiti cu noi informatia, cu ce aparatura?

geosilva

In conformitate cu prevederile amenajamentelor, planurile amenajistice s-au executat prima data la nivelul anilor 1950 - 1960 prin aerofotografiere. Astfel s-a obtinut suprafata trupului de padure cu o precizie specifica metodei respective.
Suprafata interioara a parcelelor silvice (ua) s-a obtinut urmare a unor drumuiri folosind de regula busole topografice. Din acest motiv la nivel de ua sunt mari diferente intre cea ce este inscris in amenajament si ceea ce exista in teren, dar la nivel de trup de padure este OK.
Periodic (10 ani) se mai fac anumite actualizari, dar de regula nu se modifica conturul general decit in cazuri foarte bine justificate.

Baza cadastrala a intocmirii lucrarilor de cadastru nu este data de planul amenajistic ci de planurile cadastrale, scara 1:10000 pe care sunt figurate parcelele silvice si care se gasesc la nivelul fiecarui ocol silvic sau directie silvica sau ICAS.
Daca planurile silvice, scara 1:20000 sunt sau nu acceptate de OCPI functie de obiceiurile locale precum si de faptul daca detin asemena planuri in arhiva. De regula aceste planuri nu au fost transmise catre OCPI.

O problema destul de importanta este aceea a stabilirii limitei fondului forestier in cazul invecinarii cu terenurile de folosinta agricola, in conformitate cu prevederile legale (Codul Silvic, Codul Civil, si alte acte normative). 

Ca si instrumente de masura se poate folosi GPS-ul doar pentru crearea unei retele de sprijin cu puncte situate in exterior sau in unele enclave, iar in rest trebuie mers exclusiv pe drumuri folosind statia totala.

In anumite situatii, luand in calcul un cumul de factori poti spera la obtinerea unor solutii fixe pe tehnologie satelitara, dupa cum urmeaza:

- masuratori pe timp de iarna, cind arborii nu sunt infrunziti
- masuratori de limite cu terenuri agricole sau ax de drumuri forestiere
- folosire de echipamente GNSS fata de GPS si eventual de solutii software actuale (Leica are un algoritm recent de determinare a pozitiei in perioade scurte de lipsa a semnalului)
- firmware actualizat si setari aferente care sa reduca erorile multipath

Modificat de geosilva (10-02-2013 12:22:43)

lautar

@ geosilva:  cu ce Leica Lucrezi in padure?

geosilva

Se poate incerca cu Leica 1200 sau Viva care au firmware minim 8.50.
Aici este o scurta descriere a specificatiilor:

General Firmware Improvements for GNSS instruments
 
The new ME firmware version 6.110 contains enhancements to the
GLONASS tracking performance when working in heavy canopy
environments.  Please note that the new firmware version 6.110 is only
available for GX1230+GNSS and ATX1230+GNSS receivers and must be
loaded onto the receiver separately.
Firmware version 8.50 includes SmartRTK improvements to support the new
GLONASS MAC corrections to increase the SmartRTK fixed position
accuracy and availability in MAC supported Reference Station Networks.
As with GPS MAC, GLONASS MAC is an RTCM standard designed to ensure
the consistency and quality in the creation of Reference Network corrections
while providing a flexible method for quality control on the Network RTK
Rover.
In firmware version 8.50, SmartRTK has been enhanced to give a similar
GNSS RTK performance as a Leica Viva GS08 NetRover.  These
enhancements include:
- enhanced GNSS RTK fixed position availability when working in
heavy canopy environments.
-  enhanced RTK prediction algorithms to further increase the accuracy
and precision of the RTK fixed position for short periods when the
RTK corrections are temporarily unavailable.

oleleu

buna ziua!
ce puteti sa-mi spuneti despre scoaterea unui imobil din amenajametul silvic?
 
am intr-o localitate un bloc cu n apartamente + spatii comerciale la parter, apartamentele au fost vandute de IGCL in baza unor CVC-uri. Vreau sa dezmembrez terenul din acel CF si sa evidentiez constructia ca si condominiu, doar ca nu pot din cauza ca terenul respectiv apare pe hartile silvice in amenajamentul silvic ... parcela cu cladiri adminstrative, etc ... Blocul e construit de prin anii '60
Va multumesc!

bad wolf

Nu vreau sa supar pe nimeni, dar hartile "cadastrale silvice" , cel puti pana acum sunt o gluma proasta.
Si sa fim serios, aceste harti se pot face goar prin fotogrammetrie aeriana. In ce priveste u.a-turile sa-mi spuneti si mie cand veti gasi 5% care au suprafata inscrisa in registre.
Si as mai dori sa stiu cand vor inceta angajatii silvici sa mearca pe teren cu o harta 1/2000 si sa o completeze printr-o linie de creion(cam asa cum a facut Stalin cu Basarabia si Bucovina, doar cA A FOLOSIT UN CREION DE TAMPLARIE SI IMAGINATI-VA CA CE SUPRAFATA ACOPERA O ASTFEL DE LINIE LA SCARA UNUI STAT) prin asta insa nu minimalizez eforturile colegilor care efectueaza lucrari de cadastru forestier.Felicitari daca reusesc sa-l faca viabil.
Curiozitatea mea ar alta: au reusit vreodata sa transpuna in teren un plan parcelar in perioada de vara cand vedetatia forestie este in toata splentaorea sa, si nu ma refer doar la punctele de capete ci la aliniamentul dintre acesra.
Sper sa gasesc cararea corecta !

severcoman

@bad Wolf: "UN CREION DE TAMPLARIE... "

si cu varful bont .
n-am fost de fata, dar eu asa o stiu!

Modificat de severcoman (28-06-2013 22:25:30)

lautar

u.a-urile au suprafata trecuta in amenajamentul silvic in ha cu maxim 2 zecimale, iar suprafta unui u.a se poate modifica la fiecare 10 ani . Asa ca nu mai masurati u.a-uri. Masurati parcele pe limite stabile in timp. Cat despre angajatii silvici ei merg pe teren cu harti scara 1:20000 si completarile ce le fac ei cu creionul au valoare numai pentru ei si asta nu insemana ca stabilesc vreo limita de proprietate pe care sa o ia vreun topograf de buna.
Cred ca n-ar fi fost nicio problema daca s-ar fi masurat inainte de eliberare de TP, chiar daca as-ar fi folosit hartile silvice ca baza.
Acu e u.a pe TP si pe teren s-a desfintat. Si OCPI nu intelege asta...
distractzie