dezmembrare servitute

Creat de florin_ion74, Dec 25, 2011, 10:38 PM

« precedentul - următorul »

florin_ion74

Salutare,
Am urmatoarea situatie:
1. Intabulez un teren pe o suprafata de 3800mp.
2. Fac o actualizare + notare (notez o servitute de trecere de 1000mp, care devine categorie de folosinta distincta).
3. Fac o dezmembrare in 8 loturi (servitutea de 1000mp o dezmembrez in felul urmator: 500mp la un lot si 500mp la alt lot). In acest moment, primesc referat de la inspector in care spune ca nu pot dezmembra servitutea. Cu alte cuvinte, potrivit inspectorului de cadastru, servitutea de 1000mp trebuie sa se regaseasca intr-un singur lot).
Intrebare: este corect ceea ce spune inspectorul? Daca da, in ce regulament sau lege scrie ca nu pot dezmembra servitutea?
Multumesc.
Craciun fericit!

bad wolf

Da!
In codul civil si codul de procedura civila.
Acum iti dau o explicatie simpla: servitutea trebuie sa deserveasca toate loturile pentru care a fost creata, daca tu o dezmenbrezi ii iei dretul u nui dintre proprietari la aceasta sevitute, ori asa ceva nu se poate.
Aici mai este o problema :sevitudea este in proprietatea unei persoane dar o persoana sau mai multe primesc dret de trecere(ca un drum particular) , ori aceasta nu se dezmembreaza ci ramane in proprietate privata , iar pe Pad se inscrie ca parcela distincta din acelasi imobil.
Sper ca am fost destul de explicit.
Sper sa gasesc cararea corecta !

AlexGIS


bad wolf

Servututea se stinge numai atunci cand dispare cauza care a creat-o.
Sper sa gasesc cararea corecta !

AlexGIS


Anton Pann

Cred ca nu am inteles: in ce baza ai inscris servitutea "dupa intabulare" ? Care este fondul dominant si care este fondul aservit ? Servitutea se inscrie pe un top in favoarea altui top , topuri ce au proprietari diferiti.   
Care fond vrei tu sa-l dezmembrezi fondul dominant sau fondul aservit ? In care situatie te afli ? Vezi art 769 din Codul de pr.civila. -pct. 1-2-3
De fapt in ambele situatii, dezmbrarea nu este afectata (nu este conditionata ) de existenta servitutii, servitutea se transmite atat loturilor dezmembrate din fondul dominant , cat si loturilor formate din fondul aservit , conditia esentiala fiind aceea de a se pastra servitutea initiala intacta . Daca se dezmembreaza fondul aservit, servitutea se va prelua de catre fiecare lot rezultat din dezmembrare .

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !