desfasurarea expertizei - in concret

Creat de chraluca, Apr 27, 2011, 03:34 PM

« precedentul - următorul »

chraluca

buna ziua!
va rog mult as avea mare nevoie de un raspuns la obiect si urgent:
1- cum se efectueaza expertiza: care sunt normele, legea?
adica atunci cand ajungem la terenul pentru care se face expertiza verificam efectiv daca vecinii din titlu sunt cei reali (proprietarii suprafetelor vecine sau mostenitorii lor sau dobanditorii terenului, daca nu sunt cei din titlul de proptietate supus expertizei)
- la fata locului (terenul suspus expertizei) este un teren cu doua drumuri si doi vecini
- terenul din titlu are un drum si trei vecini
- vecinii nu corespund
2 - ce am aratat mai sus este motiv suficient pentru a solicita o contraexpertiza?
va multumesc anticipat pentru raspuns

Anton Pann

Masori cele doua drumuri cu cele doua parcele vecine , si ceva mai mult daca crezi ca poate deveni ... interesant , si apoi la birou , incerci sa proiectezi un drum cu trei parcele , pe ceea ce ai masurat tu . Dar daca una este suprapusa ? nu virtual ! Atunci ramai la doua si elimini una ! Frumos , nu ? Si mai tii cont de ordinea fata de drum a celor doua - tri parcele (dupa vecinatatile din titlu),  suprafata lor din titlu, si cea totala , succesiunea formarii si emiterii titlurilor in timp   si daca ai vreo schita sau plan va trebuie sa vezi cum poate fi folosit la "reconstituirea" la care te-ai inhamat. Si daca se poate , sa fie Toate pe Nord ! Dupa ce vezi ca nu se poate, ca toate sunt anapoda , nu corespund, nu se potrivesc , mai intrebi , te mai stresezi si o sa gasesti o solutie - ca doar va trebui sa predai raportul - ce va fi criticata de toti .  :hi:  Iar la obiectiuni , o sa te prinzi ca ....undeva ai scapat ceva  si ai dreptul sa iti modifici lucrarea initiala sau sa mentii ceea ce ai facut initial . Un secret > daca o faci beton de prima data , o sa-ti fie mai usor la obiectiuni . Problema e alta , ca sa o faci beton , trebuie sa ai din ce sa o faci : planuri vechi, schite , acte vechi , numele vechilor si actualilor proprietari corelate . Dupa care raportul este studiat partial de vreun alt specialist care va gasi punctele slabe si ... iar obiectiuni . Asa ca ai face bine sa te consulti inainte si cu un autorizat , dar... ai grija pe cine alegi .Asa ca BAFTA !!  :hi:  ;)

dora3mira

Pentru chraluca

Legislatia in care poti cauta hibe de procedura ar fi Ordonanta 2/2000 cu toate modificarile si adaugirile ei, in Cpcv si in Cpp.
Din cele postate de tine imi vine a crede ca nu te prezinti la teren in calitate de parte convocata ( adica la momentul cand expertul numit trebuie sa faca masuratorile).
Mai degraba inclin sa cred ca ai deja rezultatul masuratorilor facute de expert - concretizate intr-o expertiza - si practic faci o verificare a corectitudinii acelei expertize ?!
In aceasta situatie - vezi care au fost obiectivele solicitate in incheierea prin care a fost numit expertul. Ai grija si cum interpretezi actele existente la dosarul in cauza.
E dificil sa dai sfaturi fara sa stii situatia ci doar incercand sa previi eventualele probleme ...
La momentul masuratorilor, daca exista ambele parti - ar fi ideal ca acele parti - ce cunosc vecinii actuali- sa faca precizarea clara - in locul lui X acum este Y etc.

Ziceai ceva de un titlu - vezi ca daca vorbim de un teren extravilan care intre timp a fost trecut in intravilan, prin Planul de Urbanism General (PUG) se prea poate sa fi fost prevazute "croirea" unor noi drumuri - care vor presupune ca acei proprietari care au teren "fix" unde a fost croit drumul - sa cedeze din propriul teren suprafata corespunzatoare lucrarilor de sistematizare prevazute pe PUG. Normal ar fi ca in urma unei astfel de operatiuni sa se repartizeze pierderile in mod egal pe toate loturile - de regula pierderea finala maxima este pentru toti cam de 100mp din 1000mp - in cazul unei sistematizari corecte - care tine cont de prevederile PUG-ului. Din nefericire exista cazuri in care s-au facut deja intabulari cu forma si suprafata de teren din titlul de proprietate si adesea proprietarul nu mai doreste sa dea nici un mp pentru drum - aici rolul de negociator ar trebui preluat de primarie . Pentru ca nu se pot repartiza pierderile unei eventuale lucrari de reparcelare decat pe suprafetele care nu au fost inca intabulate - dar si asa - este necesar acceptul proprietarilor.

Incerc sa imi imaginez cam toate posibilitatile de-acolo dar e destul de dificil sa o fac fara cunoasterea actelor si a particularitatilor regionale .

Daca mai ai intrebari sau poti aduce noi precizari, cu placere incercam o noua detaliere.

chraluca

va multumesc pentru raspunsuri si cred ca o sa revin si cu alte intrebari tot aici. cu respect


bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !