Georeferentiere

Creat de Calin Fabri, Apr 17, 2012, 04:30 PM

« precedentul - următorul »

Calin Fabri

Situatie:
 Am un dwg cu o situatie din teren si un pdf cu proiectul ce urmeaza a fi pus in teren.
Am transformat pdf-ul in dwg. 
 Si acum as dori sa il georeferentiez( georeferentierea as dori sa o fac dupa anumite puncte din desen nu colturile desenului). Incerc cu topolt- transf. imagini dar nu pot sa il selectez. Trebuie sa il transform in imagine?sau...? Daca aveti alte sugestii...
   P.S.: Stiu ca ar trebui sa am dwg-ul , si dupa el sa sa trasez in teren...dar acestea sunt datele care le am momentan si sunt si curios daca se poate georeferentia in modul acesta...este precis/sau nu prea este recomandat/sau deloc?
 
  Va multumesc

adrianc

Cand spunem georeferentiere, in general ne referim la imagini (jpeg, tiff, sid). In cazul tau, punerea unui element vectorial in coordonate, tot georeferentiere se cheama, numai ca nu o poti efectua cu TopoLT.
Poti georeferentia elemente vectoriale folosind comanda rubbersheet in Autocad Map sau Civil sau daca vrei sa folosesti TopoLT iti trebuiesc imagini (transformi pdf-ul in jpeg sau tiff).
In privinta preciziei, nu ai specificat daca pdf-ul are elemente vectoriale sau e doar o scanare a unei hartii.
Daca e ceva scanat, faci un calcul simplu. Presupunem ca grosimea liniei este de 0.2-0.3mm si planul e 1:100. Rezulta ca grosimea liniei "pe teren" sau 1:1 este de 2-3cm. Pentru 1:50 -> 1-1.5cm. Pentru 1:1000 20-30cm.
Daca e vectorial si l-ai transformat in dwg ajunge sa faci o simpla translatie, rotatie si scalare folosind comanda align. Presupunand ca e scalat uniform pe X si Y.
Cel mai bine ar fi sa obtii niste coordonate pentru ce vrei sa trasezi. Sau sa folosesti niste distante din proiect ca sa iti calculezi coordonatele de trasat si alte considerente teoretice (casa e rectangulara, paralela cu gardul - sau nu).
La muncă! nu la întins mâna.

John Doe

DWG-ul nu e imagine, si vectorul nu e raster. Poate n-ar fi rau sa te interesezi ce sunt una si alta, o sa-ti foloseasca. Eu am idee, dar cumva in termeni proprii si nu vreu sa te incurc. Totusi: uita-te la o imagine si mareste-o la maxim, ai sa vezi ca e formata din pixeli - adica patratele colorate sau nu, cu dimensiunea functie de rezolutia imaginii, si uita-te la un DWG - mareste-l cat vrei, o linie tot linie o sa arate deci e ceva precis. Desi aspectul e acelasi daca te uiti din avion, cand transformi un sir de patratele intr-o linie de DWG (vectoriala) nu vei obtine acelasi lucru.

Poate cel mai bine ar fi sa-i dai PLOT la un desen de-al tau (DWG) la imprimanta "DWG to JPG", si pe urma sa incerci sa georeferentiezi JPG-ul (raster) peste desenul (DWG) original si vezi ce iese.


Poate ne spui totusi concret ce ai de trasat ?

zamfy

Se pot georeferentia si elemente vectoriale cu TopoLT, nu doar imagini. Toate entitatile vectoriale rezultate din pdf le faci bloc in AutoCAD, iar blocul rezultat il georeferentiezi cu comanda Muta, roteste si scaleaza (mrs) de la meniul Transformari al TopoLT, folosind 2 puncte comune. Aceasta comanda e similara cu ADETRANSFORM din AutoCAD Map 3D si se poate folosi inclusiv pentru imagini.

vali_costea

in Autocad mai exista comanda _AL(allign), face dupa 3 pct maxim, este la fel cu comanda transform din Autocad Map.Eu o folosesc cu doua puncte,in general diametral opuse.Cand folosesti aceasta comanda cu 2 pct., dai enter si te intreaba daca vrei sa il scaleze..ii dai yes.