Vize aeriene cu Leica TCR 703

Creat de sagy, Ian 14, 2009, 04:25 PM

« precedentul - următorul »

goguletz

Intrebarea este cum verifici corectitudinea coordonatelor punctelor GPS pe teren? Nu este suficient sa masori distanta intre ele; si atunci ce bine pica un semnal in zona pe care sa te verifici.

goguletz

Fac si eu ce pot!  :hi:

Nu ma refer decat la faptul ca, atunci cand stationezi pe un punct de coordonate cunoscute (GPS) si te orientezi pe un alt punct de coordonate cunoscute (GPS), daca ai in preajma vre-un semnal, ale carui coordonate sunt cunoscute ("publicate";), poti sa te verifici (prin trasare etc.).

Sansele ca un semnal sa fie "avariat" sunt mult, mult mai mici in comparatie cu o borna la sol, la care poate avea acces oricine (in Romania chestia asta e verificata).

In fine, eu cred ca spunem amundoi acelasi lucru da' pe limbi diferite. :D

Alin B.

Semnalele sunt oricand binevenite , dar are si Doru dreptate cand spune ca startul unei drumuiri plecand de pe punct cunoscut cu viza la un singur semnal nu este tocmai indicat deoarece nu exista posibilitatea verificarii orientarii de plecare decat in acel punct din drumuire cand se vizeaza un alt semnal sau se face inchiderea pe un alt punct cunoscut . Totusi , in combinatie cu alte puncte cunoscute , semnalele sunt mana cereasca pe teren , mai ales in situatia in care semnalul vizat se afla la o distanta cat mai mare fata de punctul de statie, eroarea de punctare fiind minima . In ceea ce priveste indesirea retelei de ridicare prin metode GPS, in zonele in care nu exista semnale sau alte puncte cunoscute la sol, eu prefer sa imi determin prin GPS 3 puncte noi in loc de 2 , puncte pe care le dispun intr-un triunghi cat mai aproape de echilateral , apoi la birou rezolv acest triunghi .

sagy

:) oau.. interesante discutii, la propriu.. faza e ca eu eram ofticat ca nu pot lua vize (sembnale...), pt ca Bucovina e plina de ele.. in special piramite DTM.. si in zone de munte sunt cele mai sigure, mai ales daca doresti sa creezi alte puncte...
Apropo, multumesc pentru explicatia pt Quick Code..

Calin

Daca despre mine este vorba de Quick Code, atunci cu placere

Alin B.

unde anume in Bucovina e plin de piramide DTM ?

topograful linistit

Stai pe punct cunoscut, vizezi o cruce de pe o biserica (punct nestationabil dar cunoscut ca si coordonate).
Este de ajuns, dar nu ai control; Atunci, mai vizezi o cruce sau un semnal amplasat pe o cladire de ex. - acum ai si control (daca esti in tolerante, poti face media orientarilor). Daca nu, inseamna ca ori punctul pe care stai este prost determinat sau miscat, ori unul sau ambele puncte de orientare sunt.... tot asa.
La aceste vize, la Leica TCR-307 apesi tasta USER (la fel procedezi si la retrointersectie). Leica TCR-307 are si tasta "DIST" - masoara numai distanta.
De ex. masor un copac gros: prismasul sta lateral de copac cu prisma perpendiculara pe directie de vizare, eu dau "DIST", apoi rotesc statia ORIZONTAL pana pe axul copacului si dau "USER". In acest moment, statia face legatura intre distanta inregistrata anterior si unghiurile inregistrate acum.

pt.DORU2:
Iti spun din experienta ca in Romania din bornele DTM nu mai sunt nici macar 50%-deci si daca gasesti una, nu ai pe ce te orienta. Asta stiu de cand masor cu GPS-ul si tot caut bornele astea nenorocite, multe dintre ele scoase si sparte pt. fierul beton din ele... saracie crunta, frate.

sagy

Pt Alin B, am exagerat putin ca sunt pline... ma refeream ca pe varfurile de munte mai exista (Campulung, Moldovita, Valea Boului, Gemenea, Stulpicani etc.), si ce poate fi graf e ca piramida (ansamblul de lemn) sa fi disparut dar au ramas bornele de la sol care sunt vizibile si pot fi vizate. din exeprienta pot spune ca raspund foarte bine
Pt Calin, da tie erau adresate multumirile, si daca ne intalnim ai o tuica de la mine;)

John Doe

Piramide misto puteti vedea în jurul Clujului. Si chiar au coordonate bune.