Trasari

Creat de etopo, Noi 08, 2007, 08:26 PM

« precedentul - următorul »

gabi b

cine are un normativ topo c-110? lucrari topografice altele decit cadastru. va rog mult. nu-l gasesc nicaieri

dora3mira

Pentru gabi b - parca am vazut ceva postat de lilica pe undeva pe-aici , pe forum...
Pentru tpg fun
Am ras de credeam ca pic de pe scaun! Mare figura esti. Ok, nimeni nu s-a nascut invatat! Uite cum sta treaba : Dupa ce ajungi pe zero -directie nu mai misti aparatul in plan orizontal nici mort! Te-am intrebat ceva mai sus daca ai lucrat inainte cu clasic....pentru ca obisnuinta, a doua natura a omului - te determina sa cauti un buton de blocare ceva . Oricum, Doru a sesizat bine, ai curaj daca te avanti direct in totala cu trasarea. In fine, principiile de lucru sunt asemanatoare ...
Cat despre faptul ca nu-ti da distanta cand cu plus, cand cu minus....asta chiar e fleac!
Cred ca ar fi bine sa faci niste experimente in prima faza ca sa te familiarizezi cu ce folosesti. Pentru ca stiu ce afiseaza o tps400 ti-am dat detaliile de la ea desi ...nu difera decat foarte putin fata de tps800 caci are un bun prieten si stiu de la el.Alta e buba! Tu te duci la teren cu un om la fel de lipsit de experienta trasarii ca si tine-banuiesc! Ori la trasare , daca nu iei un muncitor bun, cu jde ore in teren la trasare ....e greu sa scoti la lumina ceva de calitate fara sa te enervezi o data pe tine ca nu stii ce si cum sa-i ceri si o data pe el ca nu pricepe ce tot vrei de-l fatzai cand la stanga cand la dreapta si nu te hotarasti mai repede.
Cauta un muncitor cu vechime, care a stat pe langa operatori macar 4-5 ani si ii si place meseria asta, ca o sa te priceapa mai iute si o sa te scoata din impas fara doar si poate. Mai bine....ar fi sa iei la teren tot un coleg de-al tau, care deja are trasari la activ , dar cu ceea ce stii tu teoretic si cu ce stie si omul de-l iei practic o scoateti voi la lumina!
Ce voiam sa spun?! Pai ....mai intai ma lamuream din cateva intrebari cata teorie ai citit si apoi iti aratam practic pe ce butoane apesi si-ti spuneam si principiile de lucru ca pe-o poveste ca sa n-o mai uiti never and ever !
Asaaa....a trebuit sa postam aici cateva zile la rand ca sa ma dumiresc ca esti .......(dar sa nu te superi!) - novice.  Insa....cum spuneam , nimeni nu s-a nascut invatat. Totusi ar fi bine sa cauti si ceva literatura de specialitate pe la biblioteca sau sa ii rogi pe niste studenti de pe la geodezie sa-ti dea din ce au ei pe la cursurile de topografie.
Intrebare de baraj: - Da' cota zero cum o dai?!?!?! Ca beneficiaru' ar trebui servit cu tot tacamu' - doar era vorba de trasarea unei constructii, nu?! :rolleyes:

etopo

Da frumos zis si imi aduc aminte cum am trecut peste toate acestea si vine sa rad, noroc cu prieteni si colegi care au venit in ajutor dar si asa dupa cateva zile de lucru dupa ce am preluat in continuare activitatea singuri am mai tras cateva d-zeii tari - urat zis - dar.......

Shughy

GHID PRACTICE DE TRASRE PENTRU LEICA MODELELE 400 SI 800


    Tip de trasare: prin coordonate cunoscute
    Nr. Puncte cunoscute la teren :2 obligatoriu stationabil 1 punct.
    Date: 1 x=500 y=500 z=10 ST statie
             2 x=550 y=550 z=10 BS backsight (punct pt. orientare)
    De trasat 3 x=502 y=501 z=10

    Exercitiul se poate realiza intr-o camera mai mare unde pe un perete poti pune un semn pct2
    La sol porti marca cu o moneda pct.1.

    Se executa punerea in statie centrarea si calarea instrumentului.Centrarea este laser si calarea este cu 2 nivele digitale (acces catre centare si calare cu buton FNC apoi F1)
   

ETAPA 1

Statia totala pune la dispozitie o aplicatie speciala pentru trasare: in engleza STAKE OUT in franceza IMPLANTATION.

    Exercitiul presupune ca nu ai coordonatele cunoscute si nici pe cele de trasat introduse in statia totala.

    ETAPA 1
   
    Definirea jobului, orientarea statiei totale

    1.MENU apoi F1-programs apoi alegi cu F2 stake out. (Pasi acestia te conduc spre inceperea unei suite de proceduri pentru configurarea lucrului cu statia  in mod trasare.)
1.Cu F1 vei intra in JOB (adica avem nevoie sa creem in statie un fisier care va stoca datele de lucru). Alege F1-NEW si in campul job numesti fisierul urmatorul camp se refera la cine opereaza statia totala poti introduce initialele tale.F4-OK. In acest moment jobul(fisierul este creat in statia totala
2.Continui cu F2-STATION si in campul nr. Pct. Introduci 1(nr. Sattiei) apoi ca sa poti introduce coordonatele vei alege F3-XYZ. Introduci coordonatele X apoi butonul rosu ENTER,Y apoi ENTER, Z apoi ENTER. Verifici daca ai introdus corect coordonatele si abia apoi F4-OK.
3.Iti va aparea un nou ecran unde vei avea campul hi (inaltimea instrumentului) de introdus.Introduci inaltimea si apoi tasta ENTER.
In acest moment ai terminat de definit statia.
4.Continuam cu F3- orientare. Aici vei vedea ca la baza ecranului ai mai multe optiuni.Noi pentru cazul dat vom alege F2-COORD adica cunoastem coordonatele punctului de orientare.Vom continua cu F2-XYZ fapt ce neva duce in ecranul de introducere coordonate introduci nr. Pct si coordonatele ca si pentru punctul de statie(utilizezi tasta ENTER).Cu F4-OK aprobi coordonatele,introduci hr(inaltimea prismei) si  ATENTIE acum vizezi punctul de orientare nr.2.Apesi F4-REC adica inregistrezi orientarea si statia va aduce unghiul HZ=Orientarea.
Maine am sa continui cu Procedura de trasare.

Aceasta etapa este valabila si atunci cand incepem sa executam o ridicare topografica plecand de la doua puncte de coordonate cunoscute.

Cand voi termina voi cauta sa mai imi spal un pic vocabularul precum si greselile ortografice si voi incerca deasemenea sa pun un*.pdf vad eu unde ca sa-l puteti descarca

Shughy

ETAPA II

    F4-START pentru a incepe trasarea. Avem nevoie sa introducem coordonatele punctului de trasat deci vom continua cu F4 pana cand in meniul de jos al ecranului va aparea optiunea XYZ. Alegem acum F3-XYZ si introducem nr. pct. de trasat precum si coordonatele sale.F4-OK.
Va trebui schimbat iar meniul de optiuni din partea ecranului deci alegi F4 pana cand in dreptul lui F2 vei avea optiunea DIST.
    In principiu ecranul ar trebui sa-ti arate inainte de a apasa F2:

   
    delta HZ = sageata spre dr. Unghiul sub care trebuie sa deplasezi spre dreapta statia pana cand ajungi pe directia 0.0000.
    delta dist horiz = sageata in sus distanta calculata din coordonatele statiei si coord. Pct. De trasat.

    Fixezi statia pe directia 0.0000, blochezi miscarea orizontala si iti orientezi prisma pe directie.
    Acum poti masura cu DIST

ecranul ar trebui sa afiseze:
    delta HZ = 0.0000 (consider din experienta ca poti avea aici diferente de pana la +/-7sec. functie de distanta la care se afla punctul de trasat)
    delta dist horiz = sageata in sus si distanta cu care trebuie sa deplasezi prisma mai departe
                statie.
               = sageata in jos si distanta cu care trebuie sa deplasezi prisma mai aproape de                     statie.
     delta dif niv.    =  sageata in jos sau in sus si +/- diferenta de nivel intre altitudinea pct de trasat                 si altitudinea terenului
    Se repozitioneaza prisma si se remasoara cu DIST
       


Din acest afisaj poti:
        Pentru a vizualiza pe ecran diferentele delta)T transversal(stg sau drp) si deltaL(longitudinal) apasa PAGE o singura data.
    Pentru a vizualiza pe ecran diferentele (delta) intre coord pct de trasat si pozitia prismei la un moment dat se poate apsa butonul PAGE de 2 ori. Ecranul va afisa delta XYZ



    Pt. A introduce un nou pct de trasat F4 pana cand indreptul optiuni F3 ne apare XYZ. Se reiau pasi descrisi mai sus.

Pregatesc *.pdf

Cu mici diferente aceasta este procedura si pentru statiile leica seriile 300 si 700

Modificat de Shughy (23-11-2007 21:52:38)

gabi b

multumesc dora, dar nu reusesc sa-l gasesc. ai poate tu asa ceva? adica C110/69 sau orice altceva care sa se refere la normarea lucrarilor topo altele decit cadastru. oricum multumesc

dora3mira

Gabi b , incearca sa apelezi la un institut de proiectari . Sincera sa fiu nu am avut nevoie pana acum de asa ceva. Din cate stiu are un coleg de-al meu dar nu sunt in format electronic. Cum saptamana asta sunt blocata prin nordul judetului cu niste ridicari, nici nu ajung prea curand pe la el. Asta ca sa nu mai spun ca din pricina acestor deplasari am cam amanat niste carti funciare...
Nu stiu cum sa fac sa te ajut deocamdata! Uneori cred ca ar fi ok daca am taia complet somnul de pe lista! :(

set4

Normativul O-1987 se foloseste numai la lucrari de topo altele decat cadastrul insa atentie trebuie renegociata ora de proiectare altfel nu te alegi cu mare lucru la nivelul anului 2000 pretul mediu era de 3-4 RON/ora de proiectare

Modificat de set4 (26-02-2009 07:57:47)

set4

Normativul O-1987 se foloseste numai la lucrari de topo altele decat cadastrul insa atentie trebuie renegociata ora de proiectare altfel nu te alegi cu mare lucru la nivelul anului 2000 pretul mediu era de 3-4 RON/ora de proiectare

Modificat de set4 (26-02-2009 07:58:21)

tpg fun

SALUT! :) Missed me. Ce mai fac topografii?

pt dora3mira
da la cota 0 nu mam gandit. Dar din cate styu cota (adica coord Z) o obti prin ridicare. Sau ma insel? Si da ai dreptate in legatura cu experienta pe teren. De altfel am un coleg cu experienta destul de buna in teren. Asa ca cine stye poate reusim sa o ducem pana la capat.

pt  Shughy
Esti un coleg de breasla foarte amabil si cumsecade. Mersi ai fost foarte concis si detaliat in explicatii. Si mersi de asemenea si pentru Exemplu, o sal incerc. Oricum astept PDF-ul daca se poate :)
PS: de unde esty?

Modificat de tpg fun (16-03-2008 14:44:10)

Electron


                  
doru2 a scris:

2

Spune-mi cateva diferente fata de 805, mai putin ATR, in favoarea statiei tale. Eu am ambele aparate. Nu este o cerere malitioasa, pur si simplu vreau un schimb de experienta verificat la teren, nu de prin carti.



               

aura_madalina


                  Buna,
 Am si eu nevoie de un manual Leica TCR805 in romana.
Ma poate ajuta cineva?
Mersi.