ajutor cumpar nivela si as aprecia un sfat

Creat de allen_coliban, Feb 17, 2011, 03:40 AM

« precedentul - următorul »

allen_coliban

Buna ziua,

Incep prin a spune ca nu sunt topograf.

Sunt un Ice Technician tanar care incearca sa isi imbunatateasca si eficientizeze munca. La cursul de pregatire a ghetii pe care l-am absolvit anul trecut am avut si o etapa care presupunea realizarea unei harti de nivel a patinoarului. Pentru asta am folosit o nivela (model vechi, din cate am inteles), am stabilit o matrice de puncte (retea cu noduri la 1 m) si am facut sumedenia de masuratori (cu recalibrari periodice) in timp ce un coleg se muta cu un bat gradat, din reper in reper.
 
Procesul acesta este deosebit de util in munca noastra. In mod normal diferenta intre cel mai inalt si cel mai jos punct al unui patinoar este de pana la 40 mm. Cu munca si perseverenta poate fi redusa pana la 1-2 mm. Harta realizata initial este esentiala pentru a reduce volumul de munca si pentru a remedia problemele majore.

Tot la curs ni s-a spus ca o nivela, model mai vechi si nu neaparat sofisticat, nu ar trebui sa coste foarte mult la mana a doua. Intrucat operatiunea aceasta de masurare se face de aprox 2-3 ori pe an am stat in cumpana daca sa cumpar o nivela sau nu. Acum m-ar interesa sa cumpar una.

Nu ma pricep la modele si nici la tehnici. Am inteles ca batul cu care ne plimbam de colo-colo se numeste mira si ca de obicei se vinde separat. Un trepied de 1,60 m am de la foto - nu stiu daca poate fi folosit pentru o nivela, cu atat mai mult cu cat cred ca este prea instabil pentru cerintele din topografie.

Va rog sa ma sfatuiti si/sau sa imi ofertati doar un instrument care sa raspunda nevoilor mele. Caut minimul de care am nevoie pentru a face o treaba decenta - nu conteaza timpul pe care mi-l vor lua masuratorile, conteaza eroarea sa fie pe la 1mm sau sub si sa pot sa fac harta asta pentru suprafata de 60 x 40 m.

Va multumesc!
Allen

John Doe

Vrei precizie destul de mare... cauta-ti un KONI, lucreaza si sub milimetri.
Dar cred ca te poti descurca si cu o nivela de santier obisnuita, daca lucrezi cu grija si e calibrata ca lumea. Verifica-i performantele laudate inainte sa dai banii pe ea.

Stiu pe cineva care are una de vanzare, cred ca SOKKIA si cred ca o da ieftin; daca vrei suna-l si vezi: 076.544.7998

Modificat de John Doe (17-02-2011 08:09:00)

allen_coliban

Multumesc pentru raspuns. Am sunat, am vorbit cu domnul respectiv, a ramas ca daca trec prin Alba sau Sibiu sa revin cu un telefon. Prea multe date despre nivela nu stia, nefiind nici dumnealui, pesemne, din domeniu.

Legat de precizie, distanta la care masor este de maxim 50 m si din cate am inteles precizia unei nivele e calculata la 1 km (?).

Cineva mi-a spus ca periodic nivelele necesita calibrare (si nu era vorba de a aduce din nou bula in zero intre masuratori) - este adevarat? Cat de des necesara si cat de costisitoare este aceasta operatiunie? Cine o realizeaza?

Pentru ceea ce am nevoie, ce fel de mira ar trebui sa caut?

Multumesc!
Allen

John Doe

Cam greu de explicat pe forum ce vrei tu... chiar nu cunosti personal nici un topograf?
Distanta nu e neaparat 50m, tine mai mult de precizia dorita. Cert este ca peste 80m incep problemele, la nivelele clasice.
Nivela e bine sa fie calibrata periodic la un service sau ceva de specialitate, fiindca trebuie sa respecte niste conditii, de exemplu: planul in care se invarte luneta sa fie perpendicular pe axa verticala, bula sa fie aliniata cu aparatul, daca are bula de coincidenta si aia trebe data la cale... cred ca ai inteles tot - asa e pe forum.
Se calibreaza fie la intervale regulate care depind de modul de utilizare, fie in momentul in care constati practic ca e necesar - orice nivela se poate verifica si de utilizator.
Pentru ceea ce ai nevoie, procura-ti prima data nivela de care ai nevoie si ala de la care o cumperi o sa-ti spuna ce  mira poti folosi. Adica: clasica, de invar, electronica sau altfel - depinde de nivela.
Pune si tu mana pe un curs de topo si vezi cam cu ce se mananca nivela asta, e greu de explicat altfel. Si daca nu intelegi ceva din ce studiezi, intreaba si vei fi ajutat dar NU mai pune intrebari care pornesc de la zero. E ca si cum eu vreau sa devin pilot de avion militar, de vânatoare, si te intreb pe tine daca n-ai o carte despre asta sa invat si eu. Ce-ai zice?

Modificat de John Doe (18-02-2011 13:28:31)

allen_coliban

:-) Multumesc pentru ajutor.

Imi dau seama de dificultatea in formularea raspunsurilor la intrebarile mele, insa am descris situatia - am folosit o nivela o data, am obtinut rezultatul pe care il cautam atunci, nivela nu era a mea. Acum incerc sa imi cumpar una pentru EXACT acelasi lucru - nu vreau sa fac topografie (desi cred ca este un domeniu fascinant, in liceu mi-au placut mult atat geometria cat si fizica), vreau doar sa rezolv cat mai bine o problema din domeniul in care lucrez.

Daca as sti ce model era nivela cu care am lucrat la curs si ce fel de mira era cea de atunci mi-as cumpara unele exact la fel. Nestiind, va intreb pe voi dupa ce sa ma uit, chiar daca insistenta mea este uneori iritanta.

Legat de "nu cunosti nici un topograf"... nu, nu cunosc. Totusi, zilele trecute am vazut o echipa de topografi care faceau masuratori pe strada, m-am oprit si am intrat in vorba cu ei. Cand le-am zis de intrebarile mele au ridicat din umeri si mi-au aratat statia totala cu care lucrau. Deci, tot de aici am obtinut cele mai utile informatii.

Inca o intrebare: care ar fi un pret normal pentru un trepied decent la mana a doua? (decent = bun pentru ceea ce am EU de facut cu nivela; dat fiind ca temperatura este relativ constanta pe parcursul masuratorilor mele, nu cred ca e important materialul din care e facut, putand fi si metal)

Multumesc!
Allen

John Doe

Depinde de multe chestii, dar undeva de pe la 100 RON in sus cred ca gasesti.

dtoni

pentru allen_coliban
 
este cam greu sa gasesti aparatura potrivita la o lucrare potrivita mai ales in cazul in care nu esti din domenit te pot ajuta cu niste sfaturi dar am nevoie de anumite raspunsuri.
1. ce precizie vrei sa obtii din masuratori? 1mm ? 5 mm ? 1 cm? ( ma refer la toleranta masuratorii )
2. cati bani vrei sa investesti in aparatura? pentru pretul nivelelor variaza de la cateva sute de euro pana la aproape 10000.
Sa nu cumperi niciodata nivela SH

allen_coliban

pentru dtoni: toleranta masuratorii ar trebui sa fie 1 mm (la o distanta de masurare de maxim 50-60 m). Este primul sfat pe care il primesc in sensul de a nu cumpara o nivela SH. Sincer sa fiu, una noua este din start in afara bugetului meu drept pentru care singura optiune pe care o iau in calcul este o nivela SH care impreuna cu trepiedul sa ajunga pe la 400-450 lei.

John Doe: multumesc mult!

H7-25

pentru allen_coliban
Ai primit mesajul meu? cred ca te poti incadra in buget si sa obtii rezultatul propus! In ce priveste recalibrarea unei nivele cu optice cu pendul o vei putea face chiar tu simplu si rapid (mult mai complicat e la teodolite) ,important este  sa fie functional dispozitivul de compensare iar ceea ce ramane de facut este alinierea axei optice a reticolului cu a lunetei si se face in 20-30min. de catre operator.In ce priveste precizia -ea se exprima uzual in mm/km dublu de nivelment ceea ce inseamna ca neavand certitudinea ca diferenta de nivel intre 2 puncte este corect masurata pt. a fi luata ca referinta se prefera compararea cu punctul initial de plecare,punct care de bunaseama va ramane la aceeasi cota.De aceea se masoara in nivelee(distanta in linie dr.intre 2 puncte in care se pune stadia pt. a det. diferenta de niv. dintre ele) de 25-50m prin nivelment geometric de mijloc (se aseaza aparatul aprox. la mijlocul distantei dintre puncte dar nu neaparat pe aliniamentul dintre ele)si se executa din aproape in aproape o drumuire cu lungime totala cumulata a porteelor (dist. de la aparat la stadie)de aprox 1km,dupa care in sens invers spre punctul initial de plecare.Diferentele de niv.+/- dintre punctele insiruite in drumuire insumate algebric vor tinde spre zero deoarece cota de plecare e aceeasi cu cota de sosire dar cu o diferenta de X mm/km (teoretic).Valoarea preciziei obtinute depinde mult de conditiile de lucru,vant,aparatura,lungimea porteei utilizate,cantitatea de sange in alcool a operatorului, dioptrii,etc.
in ce priveste trepiedul nu cred ca e bun ala foto deoarece nu are prinderea asemanatoare si e mult mai instabil dar cu 160ron gasesti unul nou de 150cm la care e posibil sa stai putin aplecat dar considera ca e mai bine sa vizezi mai jos ca sa reduci eroarea de neverticalitate a stadiei si e mai usor de carat pe teren.
In ce priveste eroarea de 1mm propusa nu e imposibil de obtinut dar chiar crezi ca ai nevoie de o precizie de dimensiunea bilei din varful pixului?Pt. ca daca raspunsul e DA atunci poti sa multiplici timpul de lucru necesar unei precizii de 2-3mm cu 3 . :hi:  :hi:

H7-25

inca ceva! Ca sa apreciezi corect ce precizie ai nevoie ,trebuie sa determini rugozitatea suprafetei pt. ca la o  aratura de toamna nu faci  nivelment de precizie,asa ca ia o rigla (dreptar de aluminiu preferabil cu o muchie ascutita)de la un zidar si aseaz-o cu muchia pe suprafata ce trebuie cartata.Cu o lera de reglat tachetii poti determina daca rugozitatea supr. este sub 1mm.Se repeta operatia in diverse locuri.Daca vrei sa determini diferente medii atunci vei sprijini stadia pe o broasca de nivelment sau daca supr. e destul de neteda,pe o placa metalica (eventual din cele de la metalochimice ce se sudeaza drept capac la stalpii de metal)

allen_coliban

Multumesc pentru informatii, H7-25!

Am primit mesajul tau, iti voi raspunde pe privat.
Legat de post, intrucat masuratorile se fac in interior, pe gheata unui patinoar (teoretic "plana" si fara rugozitati), iar eu nu consum alcool cred ca se reduc mult factorii de eroare.

E discutabil daca am nevoie sau nu de marja de eroare de 1mm. Teoretic, 1mm ar trebui sa fie diferenta maxima intre cel mai inalt si cel mai jos punct DUPA ce amenajez gheata. In momentul in care fac harta de nivel diferentele sunt de aprox 40mm, deci se poate spune ca marja de eroare ar putea fi ceva mai mare. Scopul masuratorii, de fapt, este sa imi arate diferentele flagrante, "muntii", pe care sa le rad rapid pentru a economisi din inundari. Harta nu o fac, in principiu, si la final pentru validare, ci doar initial. Totusi, as pastra cerinta de marja de eroare de 1mm.

H7-25

salut! am incercat 2 mesaje pe mesaj privat si nu am primit nici o confirmare ca au fost macar trimise!De aceea va rog lasati ID sau intrati cu instant mesaj pe :      E-mail
Multumesc!