Cum pot utiliza GIS-ul ca topograf

Creat de Topograf in devenire, Oct 10, 2010, 03:58 PM

« precedentul - următorul »

Topograf in devenire

De ceva vreme am inceput sa studiez ArcGis-ul, initial am avut impresia ca e perfect pt noi, topografi (bine eu sunt deocamdata student).

Vreau sa incep o discutie, cum topografii profesionisti pot incorpora si utiliza Gis-ul in practica lor profesionala. Aici vom face o paralela cu batranul Autocad, oare e dezvoltat Gis-ul la fel ca si Cad-ul la capitolul practic.

    Cum poate fi folosit Gis-ul pentru datele masurate in teren?
    Gis-ul imi va prelucra datele mai bine?
    Care e cel mai bun soft de Gis?
    Cat de dezvoltat e Gis-ul in Romania?

merlin

GIS
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

GIS este acronimul provenit de la Geographic Information System (Sistem Informatic Geografic - uneori tradus în forma SIG în limba română;). Acest sistem e utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizată în diverse domenii științifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie, planificarea rutelor.

Specific unui GIS este modul de organizare a informației gestionate. Există două tipuri de informație: una grafică care indică repartiția spațială a elementelor studiate și alta sub formă de bază de date pentru a stoca atributele asociate acestor elemente (de ex. pentru o șosea lungimea ei, lățimea, numărul benzilor, materialul de construcție etc.).

Informația grafică poate fi de două feluri: raster sau vectorială. Grafica raster este o modalitate de reprezentare a imaginilor în aplicații software sub forma de matrice de pixeli în timp ce grafica vectorială este o metoda de reprezentare a imaginilor cu ajutorul unor primitive geometrice (puncte, segmente, poligoane), caracterizate de ecuatii matematice. Specific sistemelor GIS este asocierea unui sistem de coordonate geografic matricii de pixeli (la imaginile raster) sau vectorilor - procedeul poarta numele de Georeferentiere. Astfel unui obiect (reprezentat fie printr-o imagine, fie printr-un vector) îi este asociată o poziție unică în Sistemul Informatic corespunzătoare poziției geografice din lumea reală.

Datorită informațiilor asociate graficii, Sistemele Informatice Geografice beneficiază de toate oportunitățile de interogare pe care le ofera sistemele moderne de baze de date și în plus pot oferi ușor analize orientate pe anumite zone geografice - așa numitele hărți tematice.

Un exemplu comun de Sistem Informatic Geografic îl reprezentă Sistemele de Navigație. Harta rutieră în formă vectorială este georeferențiată astfel încât Sistemul de Poziționare Globală (Global Positioning System - GPS) să poată indica poziția exactă a autovehiculului. Planificarea rutei este în fapt o hartă tematică obținută în urma unei interogări spațiale (căutarea distanței celei mai scurte între două puncte) combinată cu o interogare a bazei de date asociate drumurilor din hartă astfel încât să fie respectate o serie de condiții (limitări de viteză, gabarit, sensuri de circulație, interdicții, etc.).

Datorită impactului pozitiv, sistemele software GIS s-au dezvoltat foarte mult. Există pe piață un număr foarte mare de produse, atât ale dezvoltatorilor consacrați (ESRI, Intergraph, Autodesk, MapInfo, etc.) dar și de tip Open source (Grass GIS, Quantum GIS, GVSIG, OpenJump, etc.).

Alin B.

GIS - ul e foarte dezvoltat in special in SUA si cucereste repede teren in toata lumea. Ataseaza unei baze de date din orice domeniu iti trece prin minte o componenta geografica si obtii o baza de date ce poate fi integrata intr-un gis. Orice informatie ce poate fi localizata in timp si spatiu poate constitui o componenta a unei baze date integrata intr-un sistem gis , baza de date ce poate fi interogata dupa criterii diverse definite de utilizator.
  In ceea ce priveste cad-ul si gis -ul , sunt diferente majore de abordare in modul de lucru cu informatia introdusa in sistem de utilizator. Spre ex. , in general in gis se lucreaza cu metri iar in cad se lucreaza cu milimetri. Oricum, una peste alta, GIS -ul reprezinta un sector de activitate extrem de interesant, cu aplicabilitate in orice, fiind de perspectiva .

John Doe

Sau altfel spus: CAD este mai mult desen tehnic iar GIS baza de date.

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

b3ingth3b3st

pe scurt ... un sistem informaţional geografic integrează trei componente principale, hardware, software şi datele, deci personalul uman.  Datele sunt colectate, manageriate, analizate şi dispuse spre vizualizare sub o informaţie geografică referenţiată. Un GIS ne permite să vizualizam, să înţeleagem, să interpretăm analizăm datelor în mai multe moduri care ne dezvaluie relatiile spaţiale dintre ele, creând modele, tendinţe, dispuse de cele mai multe ori sub în formă de hărţi, rapoarte, diagrame etc. Diferenţele dintre CAD şi GIS sunt destul de mari, în comparaţie cu asemănările.

Topograf in devenire

Va sunt recunoscator pentru raspunsuri, dar nu e chiar lucrul pe care as fi dorit sa-l aflu. Mi-ar place sa stiu cum gandeste un patron de firma cadastrala cand cumpara un soft pentru a prelucra datele masurate in teren. Cu toate ca primul Gis s-a dezvoltat in 1962, aceasta e o tehnologie noua pentru Romania, pe mine ma intereseaza cat de noua este ea pentru noi, si cati au reusit s-o implementeze pana acum. Daca ar fi sa luam 50 de firme de cadastru sin toata Romania, cate dintre ele folosesc deja un soft Gis pentru prelucrarea datelor?
 Eu spre exemplu as folosi Autocad-ul pentru mai multe motive:
  1)Arcgis/ArcEditor cere o studiere mai laborioasa, (ca firma de cadastru se presupune ca eu deja am angajati care cunosc Autocad-ul si nu imi doresc sa pierd din productivitate in timp ce se invata a utiliza alt soft).
  2)Autocad-ul este inca cea mai buna platforma pentru crearea datelor, din cate am mentionat personal, autocad-ul e manevrat mai usor la capitolul editare (ar putea fi o senzatie gresita intrucat am interactionat cu autocad-ul cu mult timp inaintea ArcGis-ului).
  3)Sunt mai multe resurse umane pentru Autocad decat pentru ArcGis.
  4)Pentru o licenta Autocad se plateste 4000 $ pentru a cumpara soft-ul si 600$ pentru update la o versiune mai noua. Nu am gasit informatii referitor la costul licentei de ArcGis dar cu siguranta e mai scumpa.
  Exista pareri pro si contra pentru ambele platforme. Autocad-ul e nici pe departe cel mai bun program de creare a hartilor, intrucat ii lipseste functionalitatea Gis si analiza datelor (ToolBox). Mie mi-ar place sa regasesc aceste 2 produse in unul singur, cred ca asta ar face multor topografi viata mai usoara.

John Doe

Ceea ce vrei tu sa iti spunem aici parca tine mai mult de manageriat decât de topografie, nu ti se pare? In rest, de acord cu ce ai scris.
Nu am lucrat in prea mult in GIS, nu ma bag, poate altii sa stie ceva.

Exista doua feluri de oameni: oameni care cunosc ceea ce nu conduc si oameni care conduc ceea ce nu cunosc. Cei mai multi dintre noi facem parte din prima categorie, nu intotdeauna putem sti ce gandesc ceilalti cand iau o decizie.

advex


Topograf in devenire

Multumesc pentru raspunsuri.Voi studia in continuare, sa fie pentru cultura generala daca nu-mi va folosi in practica de lucru.
  Bafta tuturor.

kod