Topografie cadastru si geodezie vs Evaluarea proprietatii imobiliare

Creat de severcoman, Iul 02, 2015, 02:59 AM

« precedentul - următorul »

severcoman

pana in 2002 obiectivele referitoare la evaluare cadeau fie in sarcina constructorului, fie a topografului (criteriile de evaluare, functia economica a cadastrului etc), dupa cum considera judecatorul; prin 2007 MJ a asimilat constructorii cu expertii care trebuie sa evalueze "bunurile imobile" si a inscris pe legitimatiile constructorilor si aceasta specializare; intre timp/2013 a aparut o noua profesie si o noua specializare - expert evaluator de proprietati imobiliare (au fost adoptate Standardele Internationale de Evaluare), iar MJ a organizat in 2014 inteviu pentru dobândirea calităţii de expert tehnic judiciar în specializările ,,evaluarea proprietăţii imobiliare" şi/sau ,,evaluări bunuri mobile economie"> ai zice ca in prezent lucrurile sunt foarte clare..., dar judecatorul stabileste in continuare ca obiectiv pentru topograf "sa identifice, evalueze si lotizeze terenurile"/ori "sa stabileasca valoarea de circulatie a terenului": - topograful nu isi declina compententa, nu aduce la cunostinta judecatorului faptul ca nu este autorizat in specializarea respectiva/iar cand o face judecatorul considera ca partile au fost de acord cu intocmirea expertizei si nu poate sa le cenzura: expertul inmulteste suprata de teren cu valoarea din expertiza notariala si-i gata evaluarea !

cum ar trebui procedat, cum ar fi legal ?
(personal am sustinut ca expertul poate face expertiza numai in specializarea pentru care a fost autorizat - si cati experti ar trebui sa desemnez intr-un dosar ? > poate doi, poate 5, poate 7..., dupa caz! ; ma-ntreb daca judecatorul o fi stiind ce este valoarea de circulatie, va amintiti cum era definita in cartile de economie ?)

Modificat de severcoman (02-07-2015 08:01:53)

bad wolf

Citat din: severcomanpana in 2002 obiectivele referitoare la evaluare cadeau fie in sarcina constructorului, fie a topografului (criteriile de evaluare, functia economica a cadastrului etc), dupa cum considera judecatorul; prin 2007 MJ a asimilat constructorii cu expertii care trebuie sa evalueze "bunurile imobile" si a inscris pe legitimatiile constructorilor si aceasta specializare; intre timp/2013 a aparut o noua profesie si o noua specializare - expert evaluator de proprietati imobiliare (au fost adoptate Standardele Internationale de Evaluare), iar MJ a organizat in 2014 inteviu pentru dobândirea calităţii de expert tehnic judiciar în specializările ,,evaluarea proprietăţii imobiliare" şi/sau ,,evaluări bunuri mobile economie"> ai zice ca in prezent lucrurile sunt foarte clare..., dar judecatorul stabileste in continuare ca obiectiv pentru topograf "sa identifice, evalueze si lotizeze terenurile"/ori "sa stabileasca valoarea de circulatie a terenului": - topograful nu isi declina compententa, nu aduce la cunostinta judecatorului faptul ca nu este autorizat in specializarea respectiva/iar cand o face judecatorul considera ca partile au fost de acord cu intocmirea expertizei si nu poate sa le cenzura: expertul inmulteste suprata de teren cu valoarea din expertiza notariala si-i gata evaluarea !

cum ar trebui procedat, cum ar fi legal ?
(personal am sustinut ca expertul poate face expertiza numai in specializarea pentru care a fost autorizat - si cati experti ar trebui sa desemnez intr-un dosar ? > poate doi, poate 5, poate 7..., dupa caz! ; ma-ntreb daca judecatorul o fi stiind ce este valoarea de circulatie, va amintiti cum era definita in cartile de economie ?)

Legal: Refuzam evaluarea si amintim judecatorilor de Decizia 2999/2005(sper ca n-am gresit anul) a ICCJ.
Sper sa gasesc cararea corecta !

severcoman

Citat din: bad wolf...Refuzam evaluarea si amintim judecatorilor de Decizia 2999/2005(sper ca n-am gresit anul) a ICCJ.

pare ca si numarul, nu doar anul ar fi gresite; n-am gasit, verifica !

Anton Pann


severcoman

multumim!
dl. Dr. ing. dipl. Mihai Racovicean este presedintele Asociatiei Evaluatorilor Funciari din Romania - AEF-Romania (AEF este semnatara unui Protocol de Colaborare dintre ANCPI-AEF-CA Timisoara, ref seminarii, conferinte...)

http://pifca-aef.ro/aef/

<span class="punedited">Modificat de severcoman (07-07-2015 13:17:02)</span>

razvan71

In 28 iulie 2007, Ministerul de Justitie organiza primul examen pentru atribuirea calităţii de expert tehnic judiciar la specialitatea "Evaluarea proprietăţii imobiliare". Urmatorul examen va fi sustinut in 2014.
In 18.01.2010, Ordinul 199/C pentru aprobarea Nomenclatorului specializarilor expertizei tehnice judiciare, mentioneaza pentru prima oara, la pozitia 39, specializarea "Evaluarea proprietatii imobiliare".
In anul 2011 devin obligatorii pentru orice tip de expertiza, deci si cea judiciara, standardele de evaluare ANEVAR.
Raspunsul Min. de Justitie referitoare la intrebarea ce experti judiciari puteau realiza evaluari imobiliare pana in anul 2007 este ca aceste evaluari erau efectuate de specialistii in constructii, raspuns pe care il consider interpretabil, deoarece specializarea "evaluarea proprietatii imobiliare"nu a existat pana la aparitia Ordinului 199/C./2010.
Nu am identificat, in OG2/2000, paragraful care interzice expertilor judiciari specializarea cadastru sa efectueze expertize imobiliare, asa cum nu am identificat in aceeasi ordonanta de urgenta paragraful care permite specialistilor judiciari specializarea constructii sa efectueze expertize imobiliare.
Trebuie spus, insa, ca realitatea acelor ani, in ceea ce priveste expertizele imobiliare, a fost alta.
Astfel, pana in anul 2007 si chiar si dupa, instantele, in cazul stabilirii valorii de circulatie/piata al unui teren, desemnau specialisti judiciari in specialitatea cadastru, iar in cazul terenurilor ocupate de imobile erau desemnati specialisti in cadastru - pentru evaluare teren si specialisti in constructii - evaluare imobil.
Instanta solicita Biroului Local de Expertize un numar de specialisti care sa raspunda la intrebarile expertizei, acesta raspundea cu o lista de experti, instanta nominaliza unul sau mai mai multi experti care nu-si declinau competentele, efectuau expertiza, partile o acceptau si astfel specialistii in geodezie, cartografie si cadastru intocmeau expertize imobiliare.
Cine se considera vinovat de numirea unui specialist judiciar in realizarea unei expertize pentru care acesta nu are competente ?
Instanta sau Biroul Local de Expertize ?
Intreb deoarece au existat cazuri in care expertiza a fost realizata, aceasta fiind ulterior anulata pentru lipsa competentei expertului.