OCPI Alba

Creat de raluro, Mar 21, 2013, 12:49 PM

« precedentul - următorul »

raluro

Cum se receptioneaza expertizele extrajudiciare pentru extravilan la OCPI Alba?

Modificat de raluro (21-03-2013 10:51:11)

severcoman

- in 2005 a fost introdusa avizarea tehnica a expertizelor efectuate de expertii judiciari in specialitatea topografie, geodezie si cadastru, cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate, la solicitarea instantelor de judecata, pe baza unui regulament comun;
- pana in 2011 oficiile "avizau" expertizele fiecare cum considera, dupa obiceiul locului (ex. asimilate ridicarilor topografice sau masuratori terestre, etc.);
- Regulamentul comun a fost aprobat prin Ordinul 1882/c/2011 si a intrat in vigoare la 08.01.2013;
- exista interpretarea ca expertizele extrajudiciare nu fac obiectul regulamentului (in regulament specificandu-se inca din titlu acest lucru), insa in opinia mea aceasta interpretare este eronata, intrucat odata depusa la dosar, instanta va putea cere avizarea expertizei extrajudiciare (eu am primit raspunsuri in acest sensul ca expertizele extrajudiciare nu se avizeaza!).

Prin urmare, indiferent de oficiu, expertiza extrajudiciara trebuie intocmita conform obiectivelor stabilite, insa la dosar va fi depusa impreuna cu "partea tehnica a expertizei : PAD insotit de memoriul tehnic, plan de incadrare in zona, extras de cf, precum si fisierele .dxf si .cpxml pe support magnetic" ;  pentru extravilan se mentioneaza ca imobilul "este identificat in planul cadastral fara localizare certa" (astept sa vad ce zice judecatorul la pronuntarea sentintei vazand aceasta mentiune, iar ulterior executorul – la punerea in executare, stabileste pozitia limitelor : e aici, ba nu-i aici !)

severcoman

(rectific : 08.01.2012 intrat in vigoare O. 1882)

ioana88s

Buna
Am si eu o intrebare . am de facut o prima inscriere pentru 2 imobile care sunt inscrise intr-un singur titlu de proprietate, au acelasi certificat de mostenitor si acelasi certificat fiscal.  cand depun documentatiile la oficiu, voi depune lucrarile legate. insa cu actele cum procedez.Trebuie sa pun actele in  original respectiv copiile legalizate in ambele dosare, sau e destul sa fie intr-unul singur si in celalalt doar copii.

simedru55

E suficient sa ai actele legalizate intr-un dosar dar sa depui ambele dosare deodata si sa faci referire ca actele legalizate se regasesc in dosar nr. ........

ioana88s

multumesc de informatie... am intrebat sa fiu sigura. ca la cj ultima data cereau copii legalizate in ambele dosare

crin_cry

Buna ziua,
Am infiintat o societate comerciala si am achizitionat o masa compacta de 6 ha de teren extravilan de la diversi proprietari, pentru a realiza o plantatie de afini. Nici unul din proprietarii respectivi nu aveau pe titlul de proprietate ca vecin un drum, creat fizic  pe diagonala lor de-a lungul timpului si pe care nu l-a contestat nimeni.  Pe schita de punere in posesie, pe diagonala celor 6 ha aparea o linie subtire, iar topograful nostru a realizat intabulare incerta a terenurilor, facand pt fiecare teren cate 2 CF-uri. ( desi noi am avut promisiune bilaterala de vanzare-cumparare cu fiecare proprietar in parte, in care se specifica ca ne va vinde terenul de pe titlul de proprietate). Dupa ce s-au incheiat formalitatile de intabulare, am incheiat cu toti vanzatorii, contracte de vanzare-cumparare in care sunt mentionate cate 2 CF-uri pentru fiecare teren cf intabularii. Mentionez ca titlurile de proprietate nu s-au modificat.Nu am stiut la vremea respectiva ce probleme vom putea avea pe viitor.Drumul care apare pe planul de situatie, nu dadea posibilitatea accesului la el pentru toti proprietarii, neexistand un alt drum pe schita.O persoana de rea credinta care are terenul mult mai departe de aceste terenuri ale noastre, ne-a facut reclamatie la primarie, precizand ca noi am inchis acel drum. Intradevar, noi am inchis acel drum pentru a forma o masa compacta, dar am lasat din terenul nostru 4m si am facut un alt drum, fara a avea acordul primariei, drum care acum da posibilitatea accesului  tuturor celorlati proprietari. Dar Primaria trebuie sa solutioneze problema din reclamatia facuta. Am cerut oficial primariei sa ne spuna daca acest drum este cuprins in inventaru UAT, ( din surse neoficiale stim ca nu este prins), si pe langa aceasta cunosc ca in  definitia drumului vicinal este prevazut ca se afla la limita proprietatii unui teren, iar in cazul nostru el face dintr-un teren 2 CF-uri.Va rog sa-mi spuneti cum pot rezolva problema drumului acum, intabularea terenurilor facandu-se acum 7 luni si am depasit cele 15 zile prevazute.  Primaria ne spune verbal ca noi am intabulat acest drum si nu mai avem cum rezolva problema.Acest drum nu are un nr. cadastral sau alta identificare.
Va multumesc , sperand ca m-am facut inteleasa.

crin_cry


Mit

Trebuie respectat planul cadastral de la aplicarea legilor fondului funciar.
Daca nici pe acela nu este figurat drum, Comisia Locala de FF hotaraste pe unde sa-l pozitioneze, refacand Planul anterior. Normal ar fi sa se refaca si vecinatatile din TP.
Ramane de vazut daca acel drum nou creat nu afecteaza si suprafetele din TP.  :uimit:

Eeee... asa-i cand e tara plina de topografi si ingineri de cadastru facuti pe la cursuri care mai de care mai scurte si pe bani; cand si proprietarul alearga la care-i mai ieftin, tocanita-i gata.  :hi:

PS. Trebuia sa deschideti o noua discutie, aici fiind anterior vorba despre altceva.

severcoman


bad wolf

Si totusi ! Expertizele extrajudiciare nu pot fi supuse avizarii OCPI, din simplu motiv ca nu exista temei legal.
De asemenea pentru a fi avizata o expertiza judiciara de catre oCPI, avizarea trebuie solicitata de catre instanta(doar de catre instan) odata cu numirea expertului si stabilirea obiectivelor. Se face aceasta precizare in Incheierea de sedinta cat si in adresa facuta catre expert.
Dupa depunerea expertizei nimeni nu-i mai poate(in mod legal) solicita expertului sa avizeze expertiza la OCPI.
Sper sa gasesc cararea corecta !