Ordinul nr 8 2014 - conditii operare aeronave motorizate fara pilot

Creat de advex, Ian 23, 2014, 05:09 PM

« precedentul - următorul »

advex

Pentru utilizatorii de drone

Ordinul nr. 8/2014 pentru stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord

Monitorul Oficial, Partea I nr. 50 din 21.01.2014.

http://lege5.ro/Gratuit/gm4dqmzwhe/ordinul-nr-8-2014-pentru-stabilirea-conditiilor-de-operare-in-spatiul-aerian-national-a-aeronavelor-civile-motorizate-fara-pilot-la-bord" target="_blank">http://lege5.ro/Gratuit/gm4dqmzwhe/ordi ... ot-la-bord

Alin B.

auzisem de ceva vreme niste zvonuri ca una din firmele deputatului PSD Sebastian Ghita intentioneaza sa exploateze la maxim noile oportunitati generate de acest domeniul nou al dronelor civile. Se pare ca primul pas s-a facut! Ingradim la maxim modul de folosire al acestor drone, astfel incat sa descurajam pe cei multi prin norme complicate, certificari, omologari etc. E normal ca si acest domeniu relativ nou sa fie reglementat prin norme, atat timp cat aceste norme nu sunt abuzive si anticoncurentiale. E interesant de studiat comparativ legislatia in acest domeniu in tarile U.E. .

AlexGIS

@Alin B.
În aceeași măsură nu pote oricine să execute documenții cadastrale/topo fără autorizație. Dacă primești mâine un aparat de zbor de 150-200 kg crezi că te descurci?

http://bit.ly/19REw0f" target="_blank">http://bit.ly/19REw0f

John Doe

Inexistenta unor norme specifice in domeniu pare sa fie un motiv suficient pentru interzicerea activitatilor respective. Cu alte cuvinte, daca nu esti in stare sa reglementezi ceva, interzici.

Altfel spus, nu mai avem voie sa zburam pana la aparitia normelor de aplicare a ordinului, care probabil vor aparea pana in 2016 cand ordinul isi inceteaza efectele.
Probabil, normele vor introduce obligativitatea inregistrarii dronelor aeriene si a solicitarii permisiunii de zbor. Nu intelg ce poate fi atât de greu de stabilit in asta si de ce trebuie interzis totul pana atunci.

Pe de alta parte, o sa fie haiul lumii daca incearca vreo autoritate sa urmareasca vreun dronist... nimeni n-a dat o caruta de bani pe o drona profi sa sa se uite la ea...

Pe de alta aprte, ati vazut cam ce se poate face cu o drona; chiar daca nu ati beneficiat inca de serviciile uneia, ati fi dispusi sa renuntati la asa ceva fiindca asa i s-a nazarit unui individ care azi e ministru? Cred ca noi, dronistii (sau cum sa zic) vom lua pozitie, s-ar putea sa avem nevoie de ajutorul vostru. O sa va tin la curent.

Modificat de John Doe (26-01-2014 10:49:39)

Mit

Fatuca de la transporturi a dat-o si ea cu batu-n balta.
Credeam ca astia-s mai "dastepti" ca Boc, dar se pare ca nu.
Aia au inchis spitale, astia inchid spatiul aerian.
No comment.

AlexGIS

@John
Cred că te încadrezi la articolul patru.
Ai nevoie de un certificat de identificare, un permis de zbor (dacă drona are mai mult de 15 kg) și asigurare pentru aparat.
Obiectiv vorbind, crezi că prin asta ți se interzice dreptul de a zbura? Poate nu am înțeles eu bine legea. Există vreun articol care îți interzice dreptul de a monta cameră pe dronele autorizate?

LE:

Tot din ce am înțeles eu, nu poți ridica drona la o altitudine mai mare de 2900 m (3050 - 150) față de MSL.

Modificat de AlexGIS (26-01-2014 11:24:40)

John Doe

Numai pe dronele cu greutatea pana la  un kilogram n-ai voie sa pui aparate foto. De ce , nici asta n-am inteles. Probabil odrasla ministrului si-a luat o drona cu 200 de lei pe care a pus aparat prea mare si le-a stricat pe ambele.

Ordinul se traduce asa: ai voie sa zbori numai conform unor norme care inca n-au aparut. Si pana nu apar, nu ai voie sa zbori. Si intra in vogiare in 30 de zile de la publicare (21.01.2014), mai vedem pana atunci dar nu e de bine.
De exemplu: care sunt "zonele segregate" unde ai voie sa zbori? se va incepe proiectarea prin iulie 2014. Cum arata formularul de solicitare permisiune de zbor? va fi publicat pe site-ul CAA, teoretic in 30 de zile practic ramane de vazut.

Nici eu nici altii nu avem absolut nimic impotriva ca fiecare drona sa posede o hartie de identificare sau de luare in evidenta, sa se solicite permisiune de zbor si sa ai asigurare. Dar nu-mi interzice brusc sa zbor fiindca n-am doua hartii care nici tu nu stii cum arata. Mi-e si groaza sa ma gandesc la procedurile astea de autorizare ca doar traim in Romania dar hai, treaca de la mine ca ne-om descurca.

Precizarea referitoare la inaltimea maxima de zbor e singura exacta, chiar aveam de gand sa ma interesez, mersi ca mi-ai zis tu; poti sa-mi spui si unde scrie asta, sa citesc tot? Oricum, la o viteza medie pe verticala de 1.5 m/s iti ia cam un minut ca sa urci 100 de metri, inca un minut ca sa cobori deci ca sa te duci si sa te intorci la 2900m ai nevoie de 58 de minute autonomie ceea ce nu prea e cazul la dronele cu motoare electrice, astea zboara in mod curent la cateva sute de metri altitudine.

dtoni

Eu zic ca aceasta lege nu afost facuta de un idiot. a fost facuta de de un biped cu anumite interese.
Vestea buna este ca se poate zbura in extravilan cu o drona sub un kg dar cu aparat foto. Este interzisa filmarea nu fotografierea. Mai exact este intrzisa folosirea sitemelor FPV.

 (2) Prezentul ordin nu se aplică:

a) aeromodelelor, aşa cum acestea sunt definite şi clasificate de către Federaţia Internaţională de Aeromodelism şi de către Federaţia Română de Modelism, atunci când sunt utilizate în cadrul competiţiilor, demonstraţiilor aeriene sau al altor manifestaţii oficiale organizate de Federaţia Română de Modelism;

b) aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât:

- sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă;

- sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană;

- nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date.

John Doe

Au pus impozit pe stâlpi, urmeaza impozitul pe elice... eu am hexacopter...

Ionica34

John, guvernul te roaga sa-ti schimbi aparatul cu unul cu mai multe rotoare, eventual vreo 20. Cica taxa va fi de 1 milion pe rotor, iar daca nu poti plati tot odata, faci rate, iar la creditul asta o sa-ti dea ei deducere din impozitul pe venit si reducere la rata conform legii aleia de o trambitara pe la tv :nebun:

Modificat de Ionica34 (06-02-2014 23:05:13)