Standard CAD

Creat de cornerstone, Iul 15, 2007, 12:36 PM

« precedentul - următorul »

cornerstone

Va propun sa aruncati o privire pe un standard de CAD. Este vorba de A/E/C CADD Standard din SUA. Desi exista mai multe standarduri CAD si unele  firme mari sau agentii au propriul standard, in general acest standard este cel mai folosit in SUA.
Bineinteles ca el nu se poate aplica in totalitate in romania, insa de aici se pot invata multe lucruri care eventual se pot adapta si aplica si in Romania:
Pe site gasiti deasemenea si sample: simboluri, line styles, plot styles...

https://tsc.wes.army.mil/products/standards/aec/aecstd.asp" target="_blank">https://tsc.wes.army.mil/products/stand ... aecstd.asp

Modificat de cornerstone (15-07-2007 09:37:02)

lilica

cornerstone: Tema este interesanta si din pacate este tratata suprficial de autoritatile care guverneaza domeniul topografiei, geodeziei de pe meleagurile mioritice.
In SUA si Europa de vest nu poti misca un pai daca nu ai o instructiune care sa reglementeze tipul, lungimea, culoarea acestuia.
ANCPI actualizeaza periodic listele cu tarifele practicate pentru avizarea lucrarilor specifice, in schimb nu se preocupa pentru editarea standardelor conform cerintelor anului 2007. Autocad si alte programe specializate nu exista. Fiecare specialist isi are biblioteca de simboluri, colectia de stiluri...
Circula tot felul de tabele cu simboluri si informatii, xeroxate, anexe ale unor normative antice.
Institutul de Standardizare isi face datoria in Romania pe baza cerintelor fiecarei autoritati sau organizatii profesionale. Pe site-ul ANCPI gasesti de toate: promisiuni, conferinte de presa, newsletter (cu informatii din ianuarie 2007!), cateva formulare, un server de imagini care a functionat cateva zile, numai norme tehnice si standarde NU! Este de datoria ANCPI, a patronatelor, a noului Ordin al Geodezilor sa faca lumina in acest domeniu, sa faca propuneri astfel incat sa avem documentatie completa si clara.
Chiar si in domeniul protectiei muncii nu stam mai bine. Doamne fereste sa se intample ceva. Se vor face anchete peste anchete si topograful este vinovat.
OCPI Bucuresti s-a straduit mai mult, a scanat un STAS din 1985 privind ariile si volumele si l-a postat pe site. Este adevarat ca formulele pentru calculul ariilor si volumelor nu s-au schimbat la Revolutie. In schimb, se impunea clarificarea terminologiei privind suprafetele utile, desfasurate, construite, corelarea cu definitiile utilizate de arhitecti...
Daca cei care acceseaza acest forum ar posta observatiile lor, ar face propuneri privind dificultatile la intocmirea si avizarea documentatiilor este posibil ca ceva sa se schimbe in Romania, daca nu....

Modificat de lilica (29-10-2007 13:58:34)

lilica

De acord cu observatiile tale privind multitudinea de standarde si formate. Este o realitate universal valabila: cel care plateste stabileste forma si culoarea produsului, chiar daca nu respecta intocmai legea!
Institutiile care guverneaza activitatea din domeniu - ANCPI, Institutul de Standardizare, organizatiile profesionale etc. - au datoria sa elaboreze documentele de baza privind directiile generale.

lilica

Este bine ca avem aceeasi parere despre situatia standardelor si a receptiei lucrarilor. In realitate, lucrurile sunt mai simple, "baietii destepti" isi vad de treaba, cu norme clare sau neclare...
Iti propun sa analizezi un anunt relativ recent pentru lucrari de specialitate in Brasov: http://www.klekoon.com/Joce/JOCE_3_Detail.asp?ID_joce=831197" target="_blank">http://www.klekoon.com/Joce/JOCE_3_Deta ... oce=831197

Tema: Intocmirea documentatiilor cadastrale de identificare, dezmembrare, stabilire situatie juridica, evaluare, studii geotehnice si ridicari topo, intabulare (dupa caz), imobile din patrimoniul municipiului Brasov.

Printre cerintele impuse participantilor gasim la capacitatea tehnica conditia de detinere a licentelor pentru: AutoCad Civil Design, AutoDesk Civil 3D, Microsoft Office.

Nu sunt din Brasov, nu am avut intentia sa particip la aceasta licitatie, am dat intamplator peste anunt. Imi pun totusi intrebarea: de ce apare aceasta cerinta ciudata? Se pare ca cel care a intocmit caietul de sarcini nu avea cunostinte de specialitate si a trecut niste programe de care a auzit la radio sau, cel mai grav, cel care trebuia sa fie castigator avea deja aceste programe. Discriminare, nestiinta?
Astept parerea colegilor!

Modificat de lilica (25-08-2007 10:43:11)

tpg fun

Salut tot eu sunt :)
 Daca se poate as avea nevoie de o lista cu documentele necesare pentru inceperea, respectiv terminarea  unei Lucrari Topografice.
Sa nu va suparati dar eu in planul practic sunt cam incepator

lilica

Incepe prin studierea cerintelor postate pe site-ul oficial: http://www.ocpib.ro" target="_blank">www.ocpib.ro

tpg fun

mersi pt ajutor :)
Dar totusi nu ati putea sa detaliati un pic problema, pentru ca am fost pe site dar nu prea ma ajutat :(
In sensul ca nu stiu exact ce documente trebuie sa folosesc
Adica am nevoie de doocumentatie pentru inceputul lucrarii si finalul.
Deci cam degeaba ma uit eu pe lista aceea lunga de documente administrative si legislative
So pls help.

lilica

"Continut dosar" -> cap. 4 si urmatoarele in functie de tipul lucrarii!

rosianu

vreau sa stiu ce poate face topo LT