Diferenta dintre plan de situatie si plan topografic

Creat de aditza26, Ian 17, 2012, 08:05 PM

« precedentul - următorul »

aditza26

Exista diferente intre cele doua? Am cautat in diferite carti de topografie (Onose, Paunescu, Manea, etc) si nu am gasit nimic legat de planul de situatie ci doar de cel topografic.

geosilva

In domeniul cadastrului - topografiei se foloseste in mod corect denumirea de plan topografic.

Planul de situatie este folosit mai mult de catre arhitecti si se refera la reprezentarea unei zone mai intinse de teren.

Este un dictionar de termeni si in el este explicat mai bine.

Mit

Arhitectii spun plan de situatie la plansa cu constructia proiectata amplasata pe parcela.

John Doe

Cred ca e doar o diferenta de termeni, nu si de continut; unii folosesc una, altii alta fara sa existe o definitie consacrata.

Modificat de John Doe (19-01-2012 23:15:46)

aditza26

3 pareri, toate corecte.

Am stat de vorba cu diferite persoane cu care lucrez si de la unul dintre ele am primit o explicatie care mi se pare logica si raspunsurile voastre imi intaresc increderea, si anume: planul de situatie este un plan topografic pe care arhitectul a reprezentat propunerea de amplasare a obiectivului (constructiei). De asemenea, proiectantii folosesc denumirea de plan de situatie si se foloseste in mod curent si de catre noi, topografii, fie ca are o constructie amplasata sau nu pe el.

"Geosilva" - nu sunt de acord cu afirmatia ca planul de situatie se refera la reprezentarea unei zona mai intinse de teren. Eu stiu ca daca vorbim despre o zona intinsa de teren facem trecerea de la plan la harta.

Modificat de aditza26 (19-01-2012 23:59:48)

bad wolf

Exact, cand faci referire la plan de situatie faci referire la harta la scara mare: 1/500, 1/200....1/10, care contine multe detalii.
Aceasta denumire este folosita in toate domeniile de activitate nu numai de arhitecti sau constructii,de ex. cand am inceput eu meseria ,in urma cu vreo 30 de ani aceiasi denure se folosea si se foloseste chiar acum  in minerit .
Dar pentru a fii denumit Plan de situatie trbuie sa aiba o mare densitate de detalii.

Modificat de bad wolf (20-01-2012 12:10:13)
Sper sa gasesc cararea corecta !


aditza26

Am gasit in cartea "Topografie inginereasca" scrisa de catre Conf. Univ. Dr. Ing. Constantin Cosarca,  urmatorul paragraf:

"... planurile la scara 1:2000 si la scari mari (1:1000, 1:500), existente, poti fi utilizate numai dupa o actualizare a lor, efectuandu-se ridicari topografice, cunoscute sub denumirea de ridicari la scari mari, rezultand o serie de produse numite planuri de situatie, ce servesc ca baza topografica doar pentru proiectul de executie al obiectivului ce urmeaza a fi proiectat si executat."

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

aditza26

Am citit tot ce ati scris cu totii si apreciez efortul.

Am facut doar sa citez un paragraf dintr-o carte de specialitate.