Carnet de teren din coordonate

Creat de aditza26, Ian 07, 2012, 04:07 AM

« precedentul - următorul »

aditza26

Imi cer scuze daca am postat aiurea insa am vazut aici topicuri asemanatoare.

Problema: am o lucrare (lucrare de licenta pentru facultate) in care trebuie sa fac o compensare. Am o retea ce contine 20 de puncte dintre care 6 sunt de coordonate cunoscute (stationate GPS). Mi s-au dat masuratorile si planurile finale (cum ar trebui sa arate dupa prelucrare, cu coordonate in Stereo 70). Eu am o mare problema, si anume masuratorile au fost modificate si in urma compensarii am corectii foarte mari, oricat am incercat sa le retusez nu am nicio sansa sa scot ceva bun.

Rezolvarea: mi-a venit ideea sa imi creez masuratorile direct din desenul final (planul de situatie) care contine toate cele 20 de puncte, urmand apoi sa le compensez. Am cele 20 de puncte de coordonate cunoscute si din ele sa imi reiasa datele necesare care intra in compensare (unghi orizontal, unghi vertical, distanta inclinata). Vreau sa fac lucrul acesta pentru a avea in lucrarea de licenta o compensare corecta, nu conteaza ca datele au fost modificate insa pentru mine conteaza sa am o compensare reusita.

Pentru partea planimetrica am gasit exelul (anexa14), si cu ceva efort le-am rezolvat chiar eu in excel, partea grea intervine pentru coordonata Z unde trebuie sa calculez elementele necesare (distanta inclinata, unghiul zenital) si sa introduc si inaltimea aparatului si a semnalului.

Am inceput sa creez excel-ul singur insa merge destul de greu asa ca m-am gandit sa apelez la ajutorul vostru, orice sfat este binevenit.

Modificat de aditza26 (07-01-2012 02:08:51)

John Doe

Cum as face eu:
Inaltimea aparatului e cam aceeasi la acelasi operator, ia o ruleta si masoara ce inaltime ai pana la nivelul ochilor, acolo se pune de obicei aparatul. La mine e cam 1.48 - 1.50m. In fiecare punct de statie pui cate o inaltime din intervalul asta.
Pentru punctele nou determinate, adica radiate, presupun ca a stat cineva cu o  prisma pe ele:
Inaltimea jalonului poate fi fixa de 1.3m daca ai din acela din 3 segmente care se insurubeaza unul in altul, sau poate merge pana la 2.5m daca e telescopic.
Daca cunosti cota (coordonata Z) a punctului de statie si cota punctului citit, poti lua ca variabila inaltimea jalonului. Ecuatia cu cotele e cam asa: Zcitire=Zstatie + Haparat - Hjalon. Restul e geometrie, poti lucra in Excel sau de mana, nu ai chiar asa de multe puncte. Ai grija la Excel cu gradele centesimale, mi se pare ca lucreaza nativ in radiani.

Poate te ajuta un link: http://www.topo-online.ro/p_numerice/compensare_2D/descriere.html" target="_blank">http://www.topo-online.ro/p_numerice/co ... riere.html

Daca mai ai nevoie de ceva, pe-aici suntem...

aditza26

Stiu principiul dar si formulele matematice. Problema este ca volumul de munca este mare, cele 20 de statii formeaza reteaua de sprijin, iar din aceste puncte s-au radiat alte cateva sute.

Mult de munca este la determinarea unghiului de panta si a distantei inclinate, pe care il deduc din desen in autocad (linie verticala ce reprezinta cota punctului de statie, linie verticala ce reprezinta cota punctului vizat, intre cele doua distanta orizontala calculata din coordonate, apoi reiese distanta inclinata si unghiul). Operatiunea asta trebuie sa o fac pentru fiecare punct de statie si luand fiecare punct vizat.

Inaltimea aparatului o iau in intervalul 1.45 - 1.55 m iar pentru inaltimea prismei voi folosi valoarea 1.5 pentru ca diferenta dintre semnal si aparat sa se regleze din compensare.

Daca exista un program special pentru problema mea ma ajuta enorm.

Multumesc frumos pentru sfaturi.

diagodose2009

TipProgram: Carnet de teren din planuri TOPOLt...
AcadVer:  Program full version la adresa web indicata de noi....

Va rugam sa ne contactati doar pe mesaje private si deoarece site-ul care gazduieste programul VLX, sterge programul dupa 10 zile..
Prezentare completa la adresa web:
  http://www.puiubrat.3x.ro/carto3A/bya_topoltopt.html" target="_blank">www.puiubrat.3x.ro/carto3A/bya_topoltopt.html

Modificat de diagodose2009 (07-01-2012 13:20:41)

John Doe

#4
Se poate si din Excel: faci o foaie de calcul pentru fiecare punct de statie, scrii inaltimea aparatului si coordonatele punctului de statie undeva la inceput fiindca sunt fixe; pe urma, un tabel cu coordonatele punctelor radiate (X, Y, Z) si inaltimea prismei in fiecare punct radiat; o poti scrie ca: 
1.2+0.3*RAND()    ; RAND furnizeaza un numar aleatoriu intre 0 si 1, deci o sa ai inaltimea jalonului intre 1.2m si 1.5m, cum voiai; e mai plauzibil ca jalonul sa nu fie fix la fel de inalt in toate punctele radiate.
Mai pui niste coloane pentru distanta orizontala, unghiul vertical si distanta inclinata si cam asta e.

S-ar putea si cu un script LISP, dar s-ar putea mai mult sa te incurc.