Planuri vectoriale Bucuresti

Creat de MariusStoica, Feb 19, 2008, 01:09 AM

« precedentul - următorul »

MariusStoica

Salut,

Incerc de ceva vreme sa aflu care ar fi cea mai buna abordare pentru a realiza un model 3D al cladirilor din Bucuresti, similar cu ce poate fi vazut (pentru unele orase) in Google Earth atunci cand este activat layer-ul 3D Buildings.

Aceasta presupune sa am la dispozitie locatiile exacte ale cladirilor, lucru care se poate obtine numai din niste harti cadastrale.

Din cate inteleg, ca simplu hobby-ist, fan Google Earth, pentru un proiect recreational, nu am nici cea mai mica sansa sa am acces la un astfel de set de date, avand in vedere preturile care se practica (exista cumva si impedimente legale la detinerea unor astfel de date?).

Ramane deci varianta de a vectoriza manual eu insumi foile de plan la scara 1:500, care prezinta gradul de detaliu optim pentru a distinge forma cladirilor.   Ma lovesc insa de urmatoarele probleme:
- foile de plan 1:500 sunt scanate la dimensiuni diferite (in plus, cred nu se suprapun nici in varianta originala, pe hartie)
- foile de plan 1:2000 (care contin fiecare cate 16 foi 1:500) sunt toate la aceeasi rezolutie, dar probabil au ajuns asa dupa ce li s-a facut crop, deci au pierdut din margini un pic ... si nici ele nu se suprapun exact

Prima solutie la care m-am gandit a fost sa georeferentiez foile 1:500, cate 16, dupa cele 1:2000, care le contin (mentionez ca nu am experienta in GIS, si care atare rog sa-mi fie scuzate eventualele erori).  Asta rezolva partial problema, o sa am acuratete suficienta pentru a vedea forma cladirilor, dar aceste compozitii de 4x4 foi tot trebuie sa fie lipite intre ele cumva, deci am revenit de unde am plecat, pentru ca nu se vor suprapune perfect.

Singura optiune pe care o vad e sa folosesc un layer vectorial ca ghid, in functie de care sa georeferentiez ori foile 1:2000 ori pe cele 1:500  (teoretic, o aliniere grosiera e usor realizabila, fiind cunoscute coordonatele colturilor foilor de plan). Sunt constient ca e enorm de munca, dar voi incepe de la o scara mai mica, intai centrul Bucurestiului, iar apoi, in limita timpului disponibil, voi continua si spre periferii.

Unde as putea gasi o astfel de harta vectoriala a Bucurestiului ? Gradul de detaliu nu trebuie neaparat sa fie foarte bun, dar e necesar sa aiba suficienta acuratete pentru a putea alinia corect foile de plan, altfel vor exista probleme de aliniere in Google Earth, dupa conversie.

Care credeti ca ar fi solutia optima ?

Ce soft ar trebui sa folosesc ? Care s-ar preta cel mai bine la ce am descris mai sus, indiferent de gradul de dificultate in invatarea lui ?


Orice ajutor este apreciat.

Multumesc

Modificat de MariusStoica (18-02-2008 23:13:33)

MariusStoica

Doru,

Mersi mult pentru sugestii, chiar au fost utile, cautand mai mult pe Google am ajuns pe web help-ul de la ArcGIS 9.2, unde sunt ceva informatii despre georeferentierea unui set de date raster  - http://webhelp.esri.com/arcgisdesktop/9.2/index.cfm?id=2592&pid=2583&topicname=Georeferencing_a_raster_dataset" target="_blank">http://webhelp.esri.com/arcgisdesktop/9 ... er_dataset

Acest soft ar putea deci rezolva problema, dar mai ar fi nevoie de inca ceva ... o "harta ghid" in coordonate cunoscute, in functie de care sa fac georeferentierea.

Aceasta e cea mai mare problema, pentru ca de lipit imaginile intre ele, dupa coordonatele colturilor, e usor ... dar fiindca nu sunt la aceeasi rezolutie elementele din planse adiacente nu se vor racorda corespunzator. Sau asta e un lucru de care nu pot sa scap si cu care trebuie sa ma obisnuiesc ?

Pentru vectorizarea in sine, Autocad Map 3D + Raster Editor ar fi solutia cea mai buna ? Mai ales ca inteleg ca exista o extensie care poate publica modele 3D direct in  Google Earth.


Si inca o intrebare ... este sistemul Stereo 70 utilizabil in aceste soft-uri, exista probleme de compatibiliate ?

Modificat de MariusStoica (20-02-2008 00:27:28)

MariusStoica

Inca o data, mii de multumiri, Doru ... totul e mai clar acum. Am priceput in mare masura cam ce am de facut si ramane doar sa ma apuc sa invat softurile respective si sa incep lucrul efectiv.

Ar mai fi un detaliu (si ii multumesc pe aceasta cale si lui lilica, pentru ajutorul acordat, prin mesaj privat), mi s-a atras atentia ca planurile Bucurestiului nu sunt in sistem Stereo 70, ci intr-un sistem derivat, dar asemanator ... sistemul stereo local Bucuresti.
Care ar fi diferenta, e de substanta ? Sau doar ceva precum punctul de origine ?  Am gasit un program care face conversia http://www.planserv.ro/#locale" target="_blank">http://www.planserv.ro/#locale ,  dar intrebarea e ce sistem trebuie sa specific cand o sa incep proiectul. Local sau Stereo 70 ? Pentru ca pun pariu ca cel local nu o sa fie disponibil nici in ArcGIS, nici in AutoCAD. Pot defini sistemul local, plecand de la cel Stereo 70 ?

Sigur voi mai reveni cu intrebari, dar momentan nu vreau sa abuzez :)

MariusStoica

Am gasit un fisier .prj in care e specificata proiectia Stereo 70, deci problema asta ar fi rezolvata, fiind bun si in AutoCAD si in ArcGIS :)

In legatura cu ce se foloseste in Bucuresti am lamurit si problema asta, titulatura completa e "proiectia stereografica 1930 - plan secant Bucuresti", fiind vorba de un plan paralel cu planul secant Brasov.  Cine e interesat poate gasi o explicatie excelenta aici: http://193.231.4.70:8888/papers/simpoz.02/vasilca.pdf" target="_blank">http://193.231.4.70:8888/papers/simpoz.02/vasilca.pdf .

Am de gand sa procedez in felul urmator: aleg drept proiectie Stereo 70 de la bun inceput, iar pentru ca stiu coordonatele colturile foilor de plan in Stereo 30 (sunt numere rotunde, frumoase) le voi transforma in Stereo 70 cu ajutorul unui utilitar pus la dispozitie de ANCPI, iar cand o sa import foile de plan in aplicatie le voi georeferentia in functie de aceste noi valori ale colturilor. Vor exista poate niste mici erori, dar nu sunt erori cumulative.

Suna OK solutia aceasta ?

Am gasit si o metoda de verificare: daca totul merge bine, Foisorul de Foc, care e centrul proiectiei pentru Bucuresti va fi la coordonatele cunoscute ... daca nu, am omis ceva sigur :D