Pasii de urmat

Creat de yulawgrant, Sep 14, 2010, 02:37 PM

« precedentul - următorul »

yulawgrant

Salutari. Am un teren in proprietatea statului pe care sunt edificate 2 constructii (blocuri) care sunt in proprietatea unei firme. Constructiile au fost construite inainte de 1970. As dori sa imi spuna cineva exact ce documentatii trebuie facute si in ce ordine pentru ca firma respectiva sa poata vinde apartamentele.

lacriman

Simplu.
Proprietarul constructiilor trebuie sa detina un act prin care primeste dreptul de folosinta asupra terenului (de obicei decizie de atribuire in folosinta). Asa ca intai se intabuleaza imobilele (ar fi bine fiecare bloc separat, dar depinde de situatia din tere) cu proprietar consiliul local pe teren, firma pe constructii si notarea drepttului de folosinta, dupa care se fac lucrari de apartamentare ptr fiecare constructie. Din momentul deschiderii cartilor funciare colective, respectiv ale UI-urilor se poate face vanzare.
Atentie : la apartamentare trebuiesc declarate partile comune ale cladirilor.

yulawgrant

Merci de raspuns lacriman. Nu detine inca. Proprietarul constructiei este un director dinasta "ocupat" tare. Urmatoarea mea intrebare este : cum se procedeaza exact pentru a obtine un drept de folosinta sau de superficie si cum ar fi mai corect...sa-i dea trotuarul din jurul blocului in folosinta sau tot terenul ?  Primarie>dispozitie ; Primarie>notar ?

lacriman

Stai putin. Raspunsul ti l-am dat in functie de datele pe care le-ai transmis (ai spus clar ca terenul e in prop. stat  si am crezut ca au acte). Dar vad ca se complica. Si deocamdata cam adopti stilul lui "dom'director".
Pentru niste constructii din 1970 este cam ciudat ca nu e clarificata situatia terenului. Nu prea era "la moda" atunci. Trebuie vazut cum a "capatat" dom'director constructiile, si, mergand pe firul actelor, sigur dam de vreo mentiune asupra terenului.
Nu ne repezim direct la dispozitia Primariei, ca s-ar putea sa o obtinem si dupa aceea sa n-avem ce face cu ea, ca gasim alte acte. S-a mai vazut.
Cere actele de dobandire ale constructiilor, si mai vedem. Astept detalii.

yulawgrant

Nu am fost clar...scuze. Constructiile au acte (inventare, certificate de atestare, etc)...si sunt in proprietatea lui "dom'director". Ce nu stiu eu de fapt e cum se procedeaza pentru a-i obtine drept de folosinta sau drept de superficie pentru constructiile care sunt pe terenul statului. Sunt mai "noob" in ale topografiei, de aceea am apelat la minunatul forum pentru informatii de genul "how to". Asa ca te rog sa ai rabdare cu mine :)

lacriman

Cand spui "certificat de atestare" te referi la "certificatul de atestare a existentei constructiilor" eliberat de primarie sau la "Certificat de atestare" conform HG834/1991?
- In 1970 nu se elibera autorizatie de constructie daca nu se clarifica situatia terenului, dci probabil s-a atribuit atunci o suprafata de terem, si ar trebui refacut traseul.
- exista situatii (mai ales pe la tara) cand nu prea se respecta "metodologia". Pe la noi in general Cooperatiile stau prost din punctul asta de vedere, dar si-au rezolvat problema in instanta, prin actiuni in constatare.
- daca ai Certificat conform HG834/1991, atunci e proprietar si pe teren, deci asta e.
- daca nu intra in niciuna din situatiile de mai sus, trebuie sa rezolve cu Primaria pentru atribuire in folosinta sau concesiune teren, dar aici e cam... fiecare Primarie cu alta palarie. In mod sigur i-ar trebui o masuratoare si multe discutii cu primaria.
- referitor la limite si suprafata, depinde ce fel de constructii sunt si care e situatia la teren. La noi sunt chiar blocuri in oras care au curti mult mai mari decat metrul din jurul blocului, pentru ca asa aveau deciziile de prin 1960. Se are in vedere buna utilizare a constructiei, dar minim trebuie asigurat metrul din jur (conform cod civil - "vedere in proprietatea vecinului";) si accesul. La tara, bloculetele de obicei mai au un spatiu in jur, ptr magazii de lemne s.a.
Cam asta e.

lacriman

Ti-as zice sa imi trimiti detalii pe mesaj privat, dar ma gandesc ca poate mai intereseaza si pe altii.

yulawgrant

Frumoasa explicatie.
Pai...situatia se incadreaza in categoria cu "mai ales pe la tara" :) Nu are atribuit teren...inca.
 Am actele pe blocuri...toate. Problema e ca e proprietar doar pe blocuri, pe teren fiind statul roman. Masuratorile le-am efectuat, ramane sa vad ce si cum pot rezolva la primarie pentru atribuirea terenului...nu ? Stiu ca prin notar si primarie se poate da o dispozitie care m-ar putea ajuta.

dora3mira

pentru yulawgrant

"Salutari. Am un teren in proprietatea statului pe care sunt edificate 2 constructii (blocuri) care sunt in proprietatea unei firme. Constructiile au fost construite inainte de 1970. As dori sa imi spuna cineva exact ce documentatii trebuie facute si in ce ordine pentru ca firma respectiva sa poata vinde apartamentele."

Procedura este de lunga durata dar nu imposibil de rezolvat.

Se intocmeste o documentatie de solicitare Ordin prefect ( atentie - ai nevoie de adresa si numar postal pentru intregul teren, si o Ridicare topografica vizata de OCPI - in care arati care este suprafata de teren ce va fi solicitata )

Dupa obtinerea Ordinului prefectului - vei intabula acel teren in numele Primariei si vei face o notare a dreptului de folosinta a terenului sau a contractului de inchiriere sau poate ...mai stii ! ...concesiune sau....poate Primaria hotaraste intr-o sedinta ca vrea sa-l vanda! si proprietarul blocurilor este dispus sa il cumpere.

In fine, indiferent de forma de detinere a acelui teren de catre proprietarul constructiilor se va intabula in cartea funciara a Primariei pentru acel teren.

Abia acum se poate face intabularea constructiilor ( atentie sa aveti la indemana Certificatul de Urbanism, Autorizatia de Construire si procesul verbal de receptie lucrari + actul ce atesta faptul ca domnul x este proprietarul celor 2 constructii ), apoi se face apartamentarea lor .

Abia dupa apartamentare se poate face vanzarea acelor apartamente.

Bafta, intelepciune si rabdare.

yulawgrant

Dora3mira multumesc pentru o explicatie clara. Sa vad ce izbutesc sa fac:) Am multe de invatat de pe acest forum. Numai bine !

lacriman

- Ordinul prefectului este un ordin de atribuire in proprietate, si se elibereaza in anumite conditii  (de obiecei terenul a fost atribuit in folosinta anterior, si acum se aplica art.28 din L18/1991.).
- Atribuirea in folosinta se face de catre Primarie, prin Decizie a Primarului (fara a se ajunge la notar), la fel, in anumite conditii, in general pentru constructii existente sau in baza unor legi mai noi, pentru locuinte pentru tineri.
- concesionarea se face tot de catre Primarie (de fapt Consiliul Local) in baza altor legi - prin atribuire directa pentru constructii existente sau prin licitatie. Dupa trei ani de concesionare se poate solicita novarea - care este o forma de vanzare a terenului.
- inchirierea nu se face pentru constructii ci doar pentru amplasari de constructii provizorii sau folosinta agricola.
Par diferente mici, dar scutesc o gramada de timp daca le stii.
In orice caz, Primaria , ca proprietar al terenului, este cea care hotaraste ce face cu bunul ei. In functie de tipul proprietatii - daca este in domeniul public sau privat.
Pentru yulawgrant - cred ca raspunsurile intereseaza si pe altii. Ce zici? Oricum, verific forumul zilnic.

lacriman

"Abia acum se poate face intabularea constructiilor ( atentie sa aveti la indemana Certificatul de Urbanism, Autorizatia de Construire si procesul verbal de receptie lucrari + actul ce atesta faptul ca domnul x este proprietarul celor 2 constructii ), ..."
Daca exista un act autentic nu mai este nevoie de actele anterioare (autorizatii, etc - mai ales din 1971).