o intrebare

Creat de rdm, Aug 20, 2010, 01:36 PM

« precedentul - următorul »

bad wolf


                  
rdm a scris:

inteleg ca ocpi nu modifica titlurile, dar in cazul meu in 2008 a modificat o harta (probabil plan parcelar) astfel ca acel "drum" sa apara ca facind parte dintr-o parcela a vecinei. in discutiile avute ocpi interpreteaza ca "s-au mai facut si greseli" in titluri si cadastre datorita inzastrarii tehnice precare si ca nu am dreptate. inteleg sa se faca erori ca si dimensiuni, suprafete, coordonate dar erori privind vecinatati?

probabil ca expertul judiciar e de asemenea cadastrist, daca se uita pe situatia actuala de la ocpi nu am nici o sansa...

deci revin cu intrebarea: vecinatatile din titlurile de proprietate,  faptul ca cadastrul meu din 2000 (APROBAT DE OCPI, INTABULAT) indica ca acolo e drum nu au nici o importanta?

multumesc f mult



Trebuie sa precizez ca nu OCPI elibereza  T.P. ci Comisia locala de la primarie.
Daca a modificat Planul parcelar(Comisia -OCPI nu poate modifica planurile emise de Comisie) si nu a mentinut Drumul de acces, care trebue sa fie atat in PUG cat si in PUZ , situatia se rezolva tot in justitie , unde va trebui sa Chemi Comisia Locala de fond funciar , titlularul t.p. al vecinei si vei solicita anularea t.p. si deschiderea drumului de acces.
Tocmai aici te va ajuta t.p. pe care il detii si intabularea facuta in 2000.
Dar trebuie sa intelegi :Nu se poate fara justitie.
Eu as face si o plangere penala impotriva presedintelui (primar) Comisiei pentru "abuz contra intereseolor  persoanei " !
Succes !


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira


                  Raspuns pentru rdm

Daca terenul cumparat de dumneavoastra initial era - extravilan - iar in prezent are o sistematizare creata pentru a avea posibilitatea de acces la proprietatile aparute prin dezmembrari succesive si construirea pe aceste terenuri a unor constructii, ar fi fost normal sa aflati prin solicitarea unui Certificat de Urbanism - emis de catre primaria Unitatii Administrativ Teritoriale - carieia ii apartine terenul respectiv - despre modul in care este prevazuta dezvoltarea zonei respective .

In acest fel, inainte de a construi, dumneavoastra aveti posibilitatea sa aflati daca acea constructie este amplasata fara risc ( asta insemnand ca nu o faceti pe propria raspundere pe vreo zona supusa inundatiilor, alunecarilor de teren sau pe o zona unde urmeaza a fi facute exproprieri de interes national ) .
 
In cadrul aceluiasi Certificat de Urbanism ar fi trebuit sa fiti informat daca acel plan parcelar ce a stat la baza intocmirii documentatiei cadastrale - urmeaza a fi modificat in urma masuratorilor real efectuate in teren ( caci Titlurile de Proprietatea au fost emise la ordin - urmand a fi perfectate in timp ).

In momentul de fata, singurele intabulari acceptate sunt cele bazate pe planurile parcelare avizate atat de OCPI cat si de Primarie - in asa fel incat sa se elimine pe cat posibil discrepantele de opinii sau cele de acceptare a modului de parcelare.

 Nu este insa o metoda definitiva si batuta in cuie - nici aceasta varianta...

Ca atare, o actualizare a cadastrului - prin refacerea masuratorilor, verificarea pozitionarii parcelei dumneavoastra in Planul parcelar - avizat ( cum spuneam atat de Primarie cat si de OCPI ) , in coordonate Stereo 70 dar si fata de elemente fixe din teren - gen stalpi electrici, borna kilometrica la drum, copaci seculari etc.

Sper ca stiti ca pe un teren extravilan, cu o categorie de folosinta - agricol, singura constructie pe care aveti voie sa o faceti este aceea de anexa gospodareasca - adica o investitie care sa nu necesite costuri mari , pentru a o putea reface partial sau total in cazul modificarii planului parcelar.

 Desigur, modificarea se va face tinand cont - pe cat posibil - de constructiile existente in mod real in teren si nu dupa bunul plac al oricui !

Drumurile existente pe un plan parcelar sunt de regula DE - adica drumuri de exploatare - ele avand o latime in general de 4 metri - desi sunt cazuri si de latimi mai mici - in functie de utilajele care trebuie sa incapa pe acel drum pe un singur sens de deplasare ( adica nu cu 2 benzi de circulatie ) .

De obicei, drumurile create suplimentar se realizeaza prin cedare de teren din proprietatile existente - pe baza de acord comun sau PUZ - care impune preluarea unei proprietati conditionata de cedarea unei suvite din ea pentru crearea acelui drum.

Ca o persoana care nu a cedat nimic la crearea acelui drum sa poata avea acces pe incinta proprietatii sale pe acel drum - care a luat nastere prin intelegerea dintre vecini, va trebui ca acea persoana sa aiba acceptul celorlati vecini si sa contribuie asemenea lor cu o cota parte teren si/sau bani - pentru amenajarea acelui drum.

Daca la dumneavoastra s-a produs o eroare materiala prin precizarea gresita a unei vecinatati, aceasta poate sa fie indreptata in cadrul unei lucrari de actualizare date tehnice de catre o PFA.


Daca accesul la un drum creat de vecini va este refuzat, atunci la dezmembrarea pe care doriti sa o faceti , va fi luata in calcul mai degraba o servitute de trecere prin curtea dumneavoastra catre cea a fratelui.

 Asta inseamna ca are voie sa ajunga pe proprietatea sa prin curtea dumneavoastra dar dreptul de proprietate asupra terenului il veti pastra dumneavoastra.

Poate intre timp....va reusi sa gaseasca o cale de intelegere cu vecinii oferind ceva in compensarea dreptului de a le folosi drumul - fie el amenajat sau de pamant !

In acel moment, dumneavoastra radiati servitutea de trecere si fratele poate folosi numai accesul pe acel drum.

Daca nu am inteles prea bine problemele dumneavoastra este si din pricina ca nu am putut studia toate actele pe care le-ati strans in tot acest timp.

Sfaturi va putem oferi si fara teama (ziceati ceva pe undeva pe la inceput ca poate ne-o fi teama de OCPi ...gresit ! )

Acelasi temei legal ne da posibilitatea de a va informa (fara nici o temere, caci noi nu facem altceva decat sa va informam ce prevede legislatia in vigoare )  , din nefericire, neavand acces la acte si neputand sa solicitam informatii de la acel OCPI de care apartine proprietatea dumneavoastra, nu va putem indruma decat facand uz de imaginatia pe care fiecare dintre noi o are, directionata de franturile de informatii pe care ni le furnizati.

O PFA care sa fie din zona respectiva, despre care ati cules referinte ca este serioasa si de incredere, va poate lumina cazul mai repede decat putem noi sa va dam diverse sfaturi .

De retinut, primul sfat pe care vi l-as da din tot sufletul , ar fi sa nu solicitati ca lucrarea sa fie facuta REPEDE - ci - cu atentie, rabdare, evitand pe cat posibil directionarea catre justitie ca si rezolvare si daca eforturile financiare in refacerea parcelarii vi se vor parea prea mari, sa va uniti cu inca 2-3 vecini de buna credinta, pentru a nu intrerupe procedura de actualizare a situatiei parcelare din zona.


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               

dora3mira


                  Sper sa nu va suparati , locul acestui subiect este mai degraba aici !

_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !