parametri de transformare

Creat de ancka, Mai 05, 2009, 11:56 AM

« precedentul - următorul »

ancka

pun si eu aceasta intrebare deoarece nu ma pricep foarte mult la tehnologia GPS:

ce diferente pot exista intre acesti parametri pt zone diferite din tara?

John Doe

Pai daca elipsoidul nu e rotund (adica sfera), ma gândesc ca in diferite zone vor fi alte rotatii între WGS (pe care-l determini cu GPS-ul) si Stereo, alta scara si alte translatii. Nu difera mult in principiu, dar daca vrei precizie nu trebuie sa te intinzi cu un set de parametri pe mai mult de 50x50 km (250.000 Ha). Gândeste-te numai la faptul ca in fiecare punct ai de fapt alta raza a elipsoidului si planul de proiectie nu se vede la fel. La distante mari se simte.
Elipsoidul arata cam ca o minge de rugby.

ancka

stiu ca elipsoidul are nici o forma ca sa zic asa :))
insa pe mine ma interesa cat de mare poate fi diferenta intre parametrii de transformare in zona romaniei.adica ceva de genul diferenta dintre cei de la Timisoara si cei de la Constanta.

danutza

Vei vedea diferenta calculand o data cu parametri dati de ANCPI pt. Romania (niste parametri generali care sunt pretutindeni si niciunde ca precizie oferita - poate fi OK eventual pt. GIS) si a doua oara cu parametri calculati de tine. Din experienta mea, pot spune ca sunt diferente de minim de 2-3 metri. Atunci, ce sa mai vorbim intre masuratorile ce au la baza parametri locali pe Timisoara si cei locali pe Constanta... Cred ca diferentele sunt de zeci de metri, CRED eu.

Cele bune

kod

e simplu, de explicat, numai daca stai sa te gandesti la faptul ca pamantul e rotund, iar proiectia distantei pe un plan 2D, va suferii modificari.
asta ar fi doar una dintre corectii ce trebuie aplicata, de curbura a pamantului.
mai sunt si altele, dat fiind faptul ca forma elipsoidului de ref. nu este una perfecta, cu atat mai putin proiectia locala, apar alte necunoscute in ecuatie.
Ar fi o intreaga teorie, practic centrul proiectiei, este undeva in cetrul tarii, de acolo se scade, sau se aduna, in functie de zona tarii interesate.
originea sistemului de coord. este undeva inafara tarii, tocmai pt. ca Romania sa se incadreze in cei 500000 pe N si 500000 E, metri, dar si pt. ca suprafata Romaniei, sa cada tot timpul in primul cadran.
Din aceasta cauza se calculeaza cei 7 parametrii, (sa mai vb. mult despre asta pe forum) pt. zona interesata.
practic se vor aplica formulele de georeferentiere, insa la nivel local, indesit intr-un patrulater sa zicem, unde punctele de ce formeaza patrulaterul, sunt cu coord. cunoscute si stationabile cu GPS-ul, acestea delimitand zona unde vor fi valabili parametrii.  :hi:
Numai Bine !

John Doe

Da. Daca calculezi parametrii de transformare pentru o zona de marime rezonabila (Km x Km), in interiorul zonei îti ies bine punctele fixe, RTK, etc.. Daca iesi din poligonul definit de punctele extreme din care ai calculat parametrii, chiar si zeci-sute de metri, te arunca de nu-i adevarat.
Am dat exemplul cu mingea de rugby fiindca e într-adevar multa teorie, iar mingea asta mi s-a parut mie ca seamana oarecum, si în plus are o forma destul de cunoscuta.

danutza

Va dau exemple practice, iar rugamintea mea este ca si cei care au astfel de situatii sa le prezinte spre corecta informare a celorlalti.

Concret, mi-am determinat parametri, pe zona unde lucrez predominant, stationand numai in bornele de ord. I. Pt. ca sunt si borne de ord.I situate in paduri sau distruse, am fost nevoit sa stationez si borne de alt ordin (inferior) uneori. Dar, practic, cu parametri determinati pe o zona tip patrulater cu borne de ord.I (cu laturile de aprox. 30km.), am determinat puncte RTK la o distanta de aprox. 10 km. in afara acestui patrulater,si am avut diferente de 6-7 cm pe coord plane si 70 de cm pe cota fata de coordonatele acelorasi puncte determinate RTK cu parametri corespunzatori patrulaterului de ord. I in care se aflau.
Deci asta s-a intamplat la 10 km. in afara patrulaterului.
Cum distanta intre T si C este de aprox.610 km, printr-o regula de trei simpla rezulta diferente de aprox. 4 metri pe coord. si mult mai mult pe cote.
Astept si alte pareri

Cele bune

pt. Ancka
am incercat sa-ti raspund la e-mail dar ai setarea "de a nu primi e-mailuri "activata

ancka

am rezolvat problema :D cu mailul si partial si pe cea a parametrilor:)

John Doe

1. Ce distanta este de 610 Km ?
2. Ce GPS ai folosit ?
3. Sigur ai avut semnal ?

...asa poate o sa-mi dau seama de mai multe.
Bafta !

danutza

Pt John Doe
Distanta intre Timisoara si Constanta, in linie dreapta, este de aprox 610 km - la asta se referea Ancka in textul ei si nu la ... Toronto-Calgary.
Nu am scris ca am masurat-o cu GPS-ul pt. ca nici nu s-a pus problema in topic despre asta si nici nu cred ca ar fi important.
Folosesc un Leica SR530, dar nici asta nu-i important.
Atentie, John vorbesti neclar despre semnal... ce semnal ai vrea tu
Eu primesc corectiile prin ROMPOS. Daca masor la T, atunci primesc corectiile de la st.ref. TIM1, iar daca merg la Constanta, primesc corectiile de la st.ref. COST.
Esenta si intrebarea este cu cat vei fi "aruncat" in situatia in care lucrezi cu parametri de pe T., masurand un pct. din C., iar eu am zis ca diferenta va fi de min. 4m.
Acum ti-e clar?

Cele bune :hi: