Topograf Online

Legislație => Informaţii utile => Subiect creat de: marty din Mar 25, 2009, 11:39 AM

Titlu: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 11:39 AM
Salut. Sunt inginer constructor si impreuna cu un amic arhitect avem o firma de proiectare in constructii. Colaboram f. mult cu geodezi si as avea niste nelamuriri. Deschid acest topic sperand sa ajungem la un limabaj comun intre aceste meserii si sperand ca cineva sa-mi explice intr-un limbaj ...simplificatsi comun...aceste nelamuriri ale mele. Va rog sa scuzati limbajul meu care nu este de specialitate si sper sa intelegeti ce vreau sa spun.
Ok..Sa trecem la treaba. Una din marile mele dileme este urmatoarea :
- geodezul X autorizat intocmeste o lucrare de cadastru. Beneficiarul doreste apoi sa-si construiasca ceva si are nevoie de autorizatie de construire. Vine la noi. Noi il trimitem la geodezii cu care colaboram sa-i intocmeasca documentatie de PAC ( plan cotat ) conform legislatiei in vigoare ( plan care tb sa contina pozitia constructiilor vecine, inaltimea la streasina, la coama etc....). Acuma dilema. De cele mai multe ori documentatiile de cadastru si PAC sunt intocmite de autorizati diferiti si de foarte multe ori topografii cu care colaboram au tb sa intocmeasca documentatii de repozitionare imobil. Mentionez ca ambele masuratori..facute intradevar de oameni diferiti....erau in Stereo 70. Intrebare...De ce difera atat de mult aceste masuratori daca sunt facute in acelasi sistem? Geodezii cu care colaboram au incercat sa ma lamureasca dar cred ca au folosit un limbaj prea tehnic si nu am inteles mare lucru. Aceste documentatii au fost intocmite in momentul in care masuratoarea lor era rotita si transalatata fata de masuratoarea celor care au facut cadastrul. Culmea e ca suprafata era OK....diferea la cativa mp....nu era problema. Nu inteleg de ce apare acest fenomen. Ideea e ca noi cand stabilim un termen cu beneficiarul tb sa avem in vedere si posibilitate intocmirii documentatiei astea de repozitionare.
Mai am si alte nelamuriri pe care am sa le postez
Va multumesc si sper ca un " meserias " sa ma la mureasca si pe mine.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: ancka din Mar 25, 2009, 11:55 AM
pai cred ca unul dintre motive ar fi ca una dintre masuratori nu a fost facuta corect.intradevar pot exista diferente intre masuratorile intocmite de persoane diferite, dar acestea nu ar trebui sa fie mari, ci undeva la ordinul centimetrilor si nicidecum la rotatii si translatii...de ordinul zecilor de cm sau metri.
parerea mea este ca atunci cand intalnesti asa ceva sa ceri si  a 3 a parere, insa asta te va costa in plus ...
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: John Doe din Mar 25, 2009, 12:08 PM
Câteva idei:
1) Daca lucrezi in Stereo 1970 (e un sistem de proiectie si de coordonate),  masuratoarea ta nu are cum sa fie rotita sau translatata fata de orice alta masuratoare efectuata in acelasi sistem la acelasi imobil - daca s-a lucrat corect. Eventual mici diferente (centimetri).
2) De obicei planurile cadastrale sunt bune, dar nu pot sti, totusi,  ce fel de plan cadastral au folosit (cel fata de care spui ca masuratorile lor erau translatate si/sau rotite).
3) Daca doi sau mai multi topografi iti masoara acelasi imobil si-ti dau aceeasi suprafata dar cu masuratorile rotite/translatate una fata de alta, înseamna ca au lucrat într-un sistem de referinta particular - cel mai simplu de masurat, iti preda masuratorile repede, suprafata e aproximativ aceeasi, cotele sunt bune.
4) Mai nou exista niste fotografii aeriene, numite ortofotoplanuri, cu precizia destul de buna. Posibil ca unii sa-ti fi desenat masuratorile exact dupa aceste fotografii (fisiere cu extensia SID). Aceste poze sunt tot in Stereo 1970, nu ar trebui sa dea rotatii/translatii. Doar ca au câtiva ani vechime, iar terenul posibil sa nu arate fix asa in toate cazurile.
5) Verifica masuratorile receptionate; compara-le cu cadastrul sau, daca poti, cu ortofotoplanul - se poate cumpara de la OCPI.

Personal, cred ca ai patit varianta nr. 3. Numai bine !
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 12:48 PM
Multumesc de raspunsuri. Ideea e ca nu sa intamplat o singura data chestia asta. Cadastrele erau facute dupa 2000.....am inteles ca pana atunci nu se cerea Stereo si unul chiar avea niste coordonate puse pe plan. Topografii cu care lucrez au GpS-uri si ei spun ca baga mana-n foc ca ceea ce fac e OK. Eu ii cred pt ca am vazut ca documentatiile pe care le fac ei de repozitionare au fost toate avizate favorabil de OCPI. Documentatiile astea de PAC trebuiesc avizate de OCPI ( se numesc suport topografic confomr legii 50....in fine ) si se ataseaza la lucrarea finala. Am inteles ca nu in toate judetele se cere PAC-ul asta avizat. In fine....Si ele se intocmesc tot in Stereo70 si...scrie pe ele....PLan de referinta marea neagra 1975. Deci sunt niste planuri avizate si legale...nu sunt doar niste masuratori pe care mi le predau rapid....facute intr-un..sistem arbitrar....din cate am inteles se supun acelorasi rigoi tehnice ca orice lucrari de cadastru numai ca aceste planuri contin in plus retelele existente in zone....cote ale terenului si pozitiile si inaltimile constructiilor existente si vecine.
Deci sa inteleg ca undeva cineva greseste..... Multumesc oricum
mai am o gramada de intrebari in ce priveste topografia aplicata....trasari
dar trebuie cumva sa ma gandesc la o formulare astfel incat dumneavoastra sa intelegeti cam ce vreau sa dezbat.
multumesc
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 25, 2009, 01:04 PM
Citat din: martyMultumesc de raspunsuri. Ideea e ca nu sa intamplat o singura data chestia asta. Cadastrele erau facute dupa 2000.....am inteles ca pana atunci nu se cerea Stereo si unul chiar avea niste coordonate puse pe plan. Topografii cu care lucrez au GpS-uri si ei spun ca baga mana-n foc ca ceea ce fac e OK. Eu ii cred pt ca am vazut ca documentatiile pe care le fac ei de repozitionare au fost toate avizate favorabil de OCPI. Documentatiile astea de PAC trebuiesc avizate de OCPI ( se numesc suport topografic confomr legii 50....in fine ) si se ataseaza la lucrarea finala. Am inteles ca nu in toate judetele se cere PAC-ul asta avizat. In fine....Si ele se intocmesc tot in Stereo70 si...scrie pe ele....PLan de referinta marea neagra 1975. Deci sunt niste planuri avizate si legale...nu sunt doar niste masuratori pe care mi le predau rapid....facute intr-un..sistem arbitrar....din cate am inteles se supun acelorasi rigoi tehnice ca orice lucrari de cadastru numai ca aceste planuri contin in plus retelele existente in zone....cote ale terenului si pozitiile si inaltimile constructiilor existente si vecine.
Deci sa inteleg ca undeva cineva greseste..... Multumesc oricum
mai am o gramada de intrebari in ce priveste topografia aplicata....trasari
dar trebuie cumva sa ma gandesc la o formulare astfel incat dumneavoastra sa intelegeti cam ce vreau sa dezbat.
multumesc

Problema este, asa cum au spus si anka si john doe , ca unele lucrari au fost efectuate in sistem local si aduse in stereo 70  dupa ortofoto planuri sau dupa planurile cadastrale efectuate in anii 1985-1986 .In multe judete cotele au fost efectuate in sistem local legat de axul drumului din vecinatate.
pentru a evita respingerea lucrarilor de catre OCPI , este indicat sa de solicite de la acel OCPI sau de la cel care a efectuat lucrarea initiala , dwg-ul , acesteia si completarile acesteia sa se faca exact pe acelasi plan.
Adsa veti evita pierderile de timp si bani !
oricum cadastrul general nu poate fi facut asa cun se crede de OCPI ,prin alipirea suprafetelor masurate indevendent , la intervale de timp , una fata de alta, cu aparate si (de) precizii diferite . Asta e mai greu de inteles de unii "specialisti" de la OCPI-uri  !
Daca va intereseaza ,pe mail privat ,putem discuta mai mult !
Bafta !
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 01:29 PM
da...marea problema este ca la un proiect de autorizatie lucreaza de cele mai multe ori specialisti din meserii diferite si care nu se vad la fata si nu colaboreaza. Si ce este pacat e ca oamenii depind de aceste " hartii " si este f greu de cele mai multe ori sa le explici de ce lucrurile nu merg chiar f bine pt ca nici eu nu inteleg o gramada de chestii.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: goguletz din Mar 25, 2009, 01:43 PM
Sa nu uitam ca masuratorile au fost efectuate in conditii diferite:
 - Alti operatori;
 - Alta aparatura;
 - Alte conditii atmosferice (posibil);
 - etc.

Faceti un mic test: luati o ruleta obisnuita si incercati impreuna cu un coleg sa masurati lungimea unui anumit obiect, de 10 ori (precizia trebuie sa fie de ordinul milimetrilor). Notati rezultatele masuratorii pe o hartie. O sa observati ceva diferente intre valori (mici, dar exista). Daca alte persoane masoara acelasi obiect se vor obtine alte valori, etc.

Revenind la cazul prezentat de dumneavoastra, domnule marty, spun doar ca este normal ca cele doua masuratori sa nu se suprapuna, dar sa fie intr-o anumita limita (cativa zeci de cm).

Multa bafta!
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: John Doe din Mar 25, 2009, 02:26 PM
marty:
Cel mai sigur ar fi sa soliciti persoanei care ti-a facut ridicarea initiala sa-ti predea planul (sau planul de amplasament, cum vrei) avizat de OCPI. Costa ceva mai mult, poate si avizarea dureaza ceva dar se poate face si in regim de urgenta. Daca lucrezi pe planul asta, nu mai ai ce sa repozitionezi ulterior si cred ca câstigul de timp e mai mare astfel.
La trasari e putin alta teorie... dar cine nu stie trasari (indiferent ce-ti spune) va gresi oricum. Cele mai multe greseli se produc aici, zic eu, din cauza pierderii reperelor de trasare sau, daca nu se pierd, nerespectarii acestora pt. ca e mai important termenul de executie, nu ? Si atunci "traseaza" din ochi mesterii, la fata locului, in cel mai scurt timp posibil. Si la calitatea... corespunzatoare.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 02:46 PM
Pai stai ca nu prea am inteles. Oamenii care vin la noi de obicei au cadastru facut. Deci planuri avizate cu tot ce trebuie,,,,extras...incheiere. Este una dintre conditiile ca omul sa-si poata face autorizatie construire. Daca nu au cadastru ...noi ii trimitem la baietii astia si ei fac si intabulare si Suportul asta topografic avizate de oficiu.In cazurile astea totul merge struna daca nu cumva au probeme cu actele de proprietate...aceeasi firma de geodezie se ocupa de avizarea si a cadastrului si a PAC-ului si totul e OK.Problema era cand oamenii au cadastru facut de un autorizat si baietii cu care lucram le face Planul cotat. Si aici au aparut probleme cu stereo70 si cu repozitionarile astea.Eu din ce am vorbit cu baietii..cu topografii..cu care suntem prieteni si ne intelegem super bine....ar fi ceva probleme cu incadrarea in nustu ce retele....cei dinainte au aplicat o metoda....ai nostri vin cu gps-uri si cu retelele lor..in fine. Ideea e ca eu banuiesc ca oficiul stie de toate astea atat timp cat omu are cadastru facut dar accepta si repozitionarile astea...le avizeaza.
Eu am ceva otiuni de topografie dar...sunt depasit total de cartografie...si sisteme de proiectie
In fine. Eram pur si simplu curios care e treaba.
Va multumesc tuturor pentru rapsunsuri
Cu topo aplicata in constructii e alta treaba....alte intrebari....
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: scootergts din Mar 25, 2009, 03:05 PM
erori apar la 3 masuratori facute de aceeasi persoana, prismasul cu sigurantza nu va tine prisma in acelasi loc pa colturile gardurilor/cladirilor, dar asta da maxim 10 cm diferentza. si cu stereo 70.... e mult de discutat, plecari de pe puncte diferite, de precizii diferite, ordine diferite, drumuiri in vant de pana la 10 statii.... borne gps din reteaua de indesire care au fost determinate in 2 peri cu L1 si precizii de 1-2 metri, verificate, anuntate la OCPI, dar lucrurile astea nu intereseaza pe nimeni... daca pica pe ortofotoplan e ok, ortofotoplan care si la randul lui e plecat cu 2-3 m fatza de coordonatele absolute (depinde de zona)
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 25, 2009, 03:07 PM
Citat din: martyPai stai ca nu prea am inteles. Oamenii care vin la noi de obicei au cadastru facut. Deci planuri avizate cu tot ce trebuie,,,,extras...incheiere. Este una dintre conditiile ca omul sa-si poata face autorizatie construire. Daca nu au cadastru ...noi ii trimitem la baietii astia si ei fac si intabulare si Suportul asta topografic avizate de oficiu.In cazurile astea totul merge struna daca nu cumva au probeme cu actele de proprietate...aceeasi firma de geodezie se ocupa de avizarea si a cadastrului si a PAC-ului si totul e OK.Problema era cand oamenii au cadastru facut de un autorizat si baietii cu care lucram le face Planul cotat. Si aici au aparut probleme cu stereo70 si cu repozitionarile astea.Eu din ce am vorbit cu baietii..cu topografii..cu care suntem prieteni si ne intelegem super bine....ar fi ceva probleme cu incadrarea in nustu ce retele....cei dinainte au aplicat o metoda....ai nostri vin cu gps-uri si cu retelele lor..in fine. Ideea e ca eu banuiesc ca oficiul stie de toate astea atat timp cat omu are cadastru facut dar accepta si repozitionarile astea...le avizeaza.
Eu am ceva otiuni de topografie dar...sunt depasit total de cartografie...si sisteme de proiectie
In fine. Eram pur si simplu curios care e treaba.
Va multumesc tuturor pentru rapsunsuri
Cu topo aplicata in constructii e alta treaba....alte intrebari....

Am impresia ca nu intelgi, atat john doe cat si eu ti-am spus :
-baietii aia destepti cu care colaborezi sa ia de la OCPI sau de la cel care a lucrat cadastrul inital, planul, in format electronic (dwg, dxf ,etc) si sa-si aduca masuratorile pe acel plan si asa vei scapa de complicatii !
Sa stii ca in tara asta nu exista o retea Stereo 70 care sa-ti aduca in aceleasi coordonate acelasi imobil daqca il masori din punte cunoscute.
In ceeace priveste ,cota, ti-am mai spus.
Iar pentru trasare nu conteaza in ce sistem afost efectuat planul de situatie.
Are dreptate jojn doe, cine stie sa efectueze trasari ,ii este suficient un plan de trasare bine efctuat cu distante si dimensiuni clare. Cine nu stie trasari si se bazeaza doar pe tehnica ... atunci... mai are de invatat mult , foarte mult !
Sa auzim de bine !

Modificat de bad wolf (25-03-2009 15:08:10)
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 03:41 PM
Pai mie mi-e absolut egal in ce sistem e facut planul...daca e rotit sau nu...sau cotele in ce sistem sunt...la fel..mi-e egal. Eu am planul de trasare si tot ce ma intereseaza este sa se pastreze distantele si unghiurile din proiect.Daca e in stereo sau intr-un sistem local nu ma afecteaza absolut deloc.Legea cere sa fie avizat de ocpi si sa fie intocmit intr-un anumit fel. Da...baietii astia cer ei niste informatii la OCPI dar dc vad ca nu se pupa cu ce masoara ei recurg la varianta asta cu repozitionarile.
Ca nu inteleg f bine ce se intampla asta e clar..am si spus...
Important e sa iasa cu bine la final si sa fie totul Ok.
Multumesc de raspunsuri
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: kod din Mar 25, 2009, 06:06 PM
Eu zic asa:
1. Stereo 70` nu este acelasi lucru cu Marea Neagra 1975 (folosita in mod exclusiv pt. cote), desi asta nu va priveste ca si proiectant
2. Cand se foloseste GPS-ul pt. trasari si mai ales cote, atunci putem incepe sa plangem, o sa dea diferente mari !
3. Din moment ce pe d-voasta nu va intereseaza cum este efectuata lucrarea (local sau Stereo `70) singura problema ramane TRASAREA DEFECTUOASA a constructiei pe planul respectiv fie din nestiinta, fie din lipsa de interes.
mai apar si alte situatii:
- cand trasarea este efectuata corect, dar vine constructoru` si lui i se "pare" ca-i mai bine asa, sau altfel, si schimba tarusii.
- vine nea "Dorel" cu excavatoru` si isi face si el trasarea lui, dupa bunul plac
- vine "proprietara" (de obicei ele au ideii mai multe ....din experienta  :hi: ), si-i zice la constructor ca vrea asa sau altfel fara sa mai instiinteze proiectantul
Toate acestea duc in mod indubitabil la trasarea si construtia neechivalenta cu planul de trasare.
Intrebare:
Ca proiectant nu aveti DATORIA de a verifica in toate etapele realizarii unei constructii, veridicitatea ei cu planul ?
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: John Doe din Mar 25, 2009, 06:14 PM
Inca ceva, ce mie mi se pare foarte clar: daca este nevoie sa se faca repozitionare, cineva undeva a gresit. Se poate gasi vinovatul, dar ma intreb cui foloseste. Si peste ce grangur mai dai...
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 07:03 PM
KOd...clar asta. Ca si proiectant sunt obligat sa fiu prezent la toate fazele realizarii unei constructii.
Nici nu vreau sa aflu dc e vina cuiva sau nu. Eram doar curios de ce se intampla fenomenul. Pe mine ma afectreaza intr-un singur sens.....intarzierea predarii lucrarii catre beneficiar de aici rezulta...intarzierea platii. Asta e tot. Cu alte cuvinte....eu sunt gata cu casa...avizata de verificator...tot dosarul e OK...dar depind de planurile avizate ocpi. Avizarea unui PAC dureaza 2 sapt...Dc totu e OK. Altfel...se complica...beneficiarul tb sa dea declaratie notariala ca e de acord cu repozitionarea...in fine...se mai complica treaba....si pe mine ma intarzie.
Cat depsre trasari....eu am planul cu realitatea in teren si proiectarea noului amplasament este in concordanta cu realitatea. Beleaua e ca actele omului de multe ori nu sunt in concordanta cu realitate.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 25, 2009, 07:29 PM
Citat din: martyKOd...clar asta. Ca si proiectant sunt obligat sa fiu prezent la toate fazele realizarii unei constructii.
Nici nu vreau sa aflu dc e vina cuiva sau nu. Eram doar curios de ce se intampla fenomenul. Pe mine ma afectreaza intr-un singur sens.....intarzierea predarii lucrarii catre beneficiar de aici rezulta...intarzierea platii. Asta e tot. Cu alte cuvinte....eu sunt gata cu casa...avizata de verificator...tot dosarul e OK...dar depind de planurile avizate ocpi. Avizarea unui PAC dureaza 2 sapt...Dc totu e OK. Altfel...se complica...beneficiarul tb sa dea declaratie notariala ca e de acord cu repozitionarea...in fine...se mai complica treaba....si pe mine ma intarzie.
Cat depsre trasari....eu am planul cu realitatea in teren si proiectarea noului amplasament este in concordanta cu realitatea. Beleaua e ca actele omului de multe ori nu sunt in concordanta cu realitate.

Cauze sunt mai multe :
- sistemul de proiectie Stereo 70 , nu este unitar in zona(a fost efectuat in etape si fara compensari).
-au fost efectuate planuri in sistem local si aduse i Stereo &0 dupa ortofotplanuri sau planuri cadastrale , care au precizia de 2-5 m.
-precizia apraturii si a softurlor folosite.
V-am mai spus toti pentru a evita intarzierile , colaboratorii dvs. sa foloseasca planurile care au fost deja avizate de OCPI , pentru ca nu e sigur ca acesti colaboratori lucreaza mai bine decat cei care au efectuat ,initial, lucrarile de cadastru , mai degraba, fara a insulta pe nimeni as putea merge chiar pe infatuarea lor sau chiar lisa de profesionalism. Mai bine ar colabora cu ceilalti geodezi pentru a evita aceste siruatii.
Este inadmisibil sa faci repozitionarea unei parcele deja inregistrate datorite remasurarii acesteia si nu a parclelor vecine . In acest caz de cele mai multe ori gresala apartine celui care face a doua masuratoare a aceleiasi parcele ,chiar daca acesta consta in lisa de colaborare cu alti geodezi.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: klu_naravas din Mar 25, 2009, 07:37 PM
din ultima dumneavoastra fraza se intelege cam asa : nea gheorghe care a facut cadastrul in nu stiu ce an cu un tehodolit si cu o mira jerpelita... are dreptate in fata mea care ma chinui ca boul sa fac determinare GPS, vin cu nu stiu ce statii totale, fac calcule cu softuri de specialitate...doar pentru ca el a facut primul masuratoarea acelui teren...
corectati-ma daca gresesc cu ceva.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: kod din Mar 25, 2009, 07:56 PM
Inca un aspect f. important pe care mi l-am adus aminte:
Nu de putine ori am fost nevoit sa refac o lucrare (de obicei PAC) datorita faptului ca ATENTIE ! Planul parcelar pus la dispozitie de Primarie era DIFERIT de baza de date a celor de la ANCPI (si uite cum un puct in teren poate avea 2 seturi de coordonate "legale" )
Intrebarea este urmatoarea: Ce poate face topografu` saracu` in acest caz ?
ca sa-i multumeasca si pe cei de la Oficiu, dar sa-i fie aprobata lucrarea si de Primarie ?

Modificat de kod (25-03-2009 17:56:28)
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 08:03 PM
Bad Wolf.....nici noi numai stim ce sa credem...sincer sa fiu. Inainte am colaborat cu o persoana fizica autorizata care lua avans...si apoi numai raspundea la telefon .Acuma..baietii astia au firma...par seriosi...si treaba a mers...bine sa zic....singura noastra problema fiind neconcordanta asta intre realitatea din teren si acte. Chiar nu stiu a cui e vina si departe de mine gandul sa dau vina pe cineva. Cat despre colaborarea pe care o spui....faza e urmatoarea. La inceputurile colaboarii noastre cu ei s-au mai intalnit situatii din astea..oamenii au incercat sa sune pe autorizatii care facusera inainte si nu s-au inteles. aia o tineau palor...ca ei au facut bine..astialalti palor..si pierdeam vremea. Cu oficiul..acuma...au depus lucrari...cu ridicare lor si conturul din cadastru....care diferea..nu f mult..dar diferea de ce-au masurat ei la data X . Acele lucrari au primit respingere....iarasi..intarziere...etc...
Atunci sa ajuns la solutia asta mai rapida cu repozitionarea. Si treaba a mers ceva mai repede...
In fine...eu sunt cumva depasit de discutie...nu stiu cine are dreptate...cine masoara bine..cine nu.
Puneti-va in postura mea..am alta meserie....niste oameni cu care colaborez vin cu statii totale....cu Gps-uri..eu ce sa zic! E bine ce fac astia nu?
Clar...la un monent dat mi-a trecut prin minte ca astia or face repozitionarile astea sa mai ciupeasca vreun ban. Acum...din discutiile avute cu ei...in urma ...a ce naiba fac ei...si depun la oficiu...beneficiarul final e in legalitate si e totul OK. Eu ce sa zic...Ii cred! Daca in fial e totul Ok...beneficiarul da banii si plecam acasa mulumiti. Numai ca de la faza de discutie pana la finalitatea proiectului dureaza ceva....asta insemnand ca intre timp tb sa mai facem si alte lucrari si sa traim din avansuri. Si cand te bazezi pe niste bani si astia vin...ba..nu pica bine....tb facut aia..aia...te cam descurajezi
Dar asta e...mergem mai departe!
multumesc de raspunsuri
sper ca nu v-am plictisit prea tare si scuze inca o data dc exprimarea mea nu este chiar corecta.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: klu_naravas din Mar 25, 2009, 08:17 PM
ehe.tu chiar nu-ti dai seama...sau poate iti dai seama ca asta este o problema majora, dar care e evitata pt a nu creea neplaceri unora sau altora...
dar sa nu deviem de la subiect....
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 25, 2009, 08:23 PM
daa...ce spune Kod au patito si baietii astia
Ce sa zic..de pasat vina sunt satul pana peste cap. Ala na masurat bine..alalalt da vina pe oficiu...eu dau vina pe verificator...inspectoratul in constructii da vina pe mine....beneficiarul da vina pe toti...ce sa mai zic.
Din pacate in toate mesriile se intampla. Respingeri cum aveti voi la oficiu din cauze incerte am si eu...de ex...am avut o expertiza la unu saracu care-si face un gol de scara sa ajung intr-o boxa la demisol. A primit respingere ca tb facuta expertiza la tot blocul cu toate ca ce face el afecta doar local..n-avea nici o legatura. Dar nimeni nu vrea sa-si asume nici o responsabilitate. Ca e in geodezie sau in constructii....functionarii sunt aceeasi....daca e ceva la care ei ar tb sa ia o decizie si sa se gandeasca putin...nu...lasa...mai bine nu.E mai bine sa dormi linistit. Si asa..se complica toate lucrurile...noi ne tocam nervii si clientii nostri banii si ajungem unde trebuie pe un drum ocolit si lung cand defapt exista scurtatura.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 25, 2009, 08:50 PM
Citat din: martyBad Wolf.....nici noi numai stim ce sa credem...sincer sa fiu. Inainte am colaborat cu o persoana fizica autorizata care lua avans...si apoi numai raspundea la telefon .Acuma..baietii astia au firma...par seriosi...si treaba a mers...bine sa zic....singura noastra problema fiind neconcordanta asta intre realitatea din teren si acte. Chiar nu stiu a cui e vina si departe de mine gandul sa dau vina pe cineva. Cat despre colaborarea pe care o spui....faza e urmatoarea. La inceputurile colaboarii noastre cu ei s-au mai intalnit situatii din astea..oamenii au incercat sa sune pe autorizatii care facusera inainte si nu s-au inteles. aia o tineau palor...ca ei au facut bine..astialalti palor..si pierdeam vremea. Cu oficiul..acuma...au depus lucrari...cu ridicare lor si conturul din cadastru....care diferea..nu f mult..dar diferea de ce-au masurat ei la data X . Acele lucrari au primit respingere....iarasi..intarziere...etc...
Atunci sa ajuns la solutia asta mai rapida cu repozitionarea. Si treaba a mers ceva mai repede...
In fine...eu sunt cumva depasit de discutie...nu stiu cine are dreptate...cine masoara bine..cine nu.
Puneti-va in postura mea..am alta meserie....niste oameni cu care colaborez vin cu statii totale....cu Gps-uri..eu ce sa zic! E bine ce fac astia nu?
Clar...la un monent dat mi-a trecut prin minte ca astia or face repozitionarile astea sa mai ciupeasca vreun ban. Acum...din discutiile avute cu ei...in urma ...a ce naiba fac ei...si depun la oficiu...beneficiarul final e in legalitate si e totul OK. Eu ce sa zic...Ii cred! Daca in fial e totul Ok...beneficiarul da banii si plecam acasa mulumiti. Numai ca de la faza de discutie pana la finalitatea proiectului dureaza ceva....asta insemnand ca intre timp tb sa mai facem si alte lucrari si sa traim din avansuri. Si cand te bazezi pe niste bani si astia vin...ba..nu pica bine....tb facut aia..aia...te cam descurajezi
Dar asta e...mergem mai departe!
multumesc de raspunsuri
sper ca nu v-am plictisit prea tare si scuze inca o data dc exprimarea mea nu este chiar corecta.

Problema, asa cum a fost sezizata si de colegii mei Kod, John doe, si cei care au mai raspuns este de cele mai multe ori la OCPI.
La ei prima inregistrare e buna .
Nu este indicata ,niciodata , asa cum am mai spus repozitionat un imobil (teren cu sau fara constructii ) deja intabulat printr-o masuratoare pentru efectuarea PAC.
Faptul ca lucrezi cu statii totale sau GPS (RTK) nu inseamna ca intotdeuna lucrezi mai bine decat "nea Gheorghe " cu theodolotul. "Nea Gheorghe " poate stie mult mai multa meserie decat un pusti care s-a nascut cu o statie totala in brate si care nu stie sa faca o compensare pentru ca-si inchipuie ca "face statia totul" . Spun asta di experienta proprie , am lucrat in peste 25 ani de practica profesionala incepand de la theodolitul wild pana la statii totale robotizate , RtK si mai nou Rompos. Asa ca omul conteaza mai mult decat aparatul, iar colaborarea cu ceialti geodezi(topografi) este obligatorie.
Si inca ceva :OCPI=ul are intotdeuna dreptate ! Topografii stiu de ce .
Asa ca le sugerez topografilor dvs mai multa intelpciune mai putina inganfare si tuturor va doresc spor la traba si succes !
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 25, 2009, 09:01 PM
Citat din: klu_naravasdin ultima dumneavoastra fraza se intelege cam asa : nea gheorghe care a facut cadastrul in nu stiu ce an cu un tehodolit si cu o mira jerpelita... are dreptate in fata mea care ma chinui ca boul sa fac determinare GPS, vin cu nu stiu ce statii totale, fac calcule cu softuri de specialitate...doar pentru ca el a facut primul masuratoarea acelui teren...
corectati-ma daca gresesc cu ceva.

Intodeuna OCPI-ul are dreptate .
Daca "nea Gheorghe " a depus primul lucrarea -are dreptate .
Niciodata sa nu incerci sa repozitonezi un imobil deja inscris prin remasurare, vei intodeuna pe locul doi ,la OCPI.
Nu intodeuna o masuratoare efectuata cu GPS (sau RTK) este mai precis decat una efectuata cu un teodolit bun si cu o ruleta. Totul depinde de om.
GPS -ul are ce mai proasta precizie.
RTK-ul ,prin autopozitionare are precizia intre 1,5 si 3 m m ..asa ca...
Cu RTK-ul poti avea precizie de ordinul a 2-3 cm , intr-o retea , daca are si soft pentru reteaua respectiva.In acest caz are aceiasi precizie si pe cota.
Rompos-ul are precizie mai buna in Stereo 70, in ceeace priveste(indiferent daca este la mareaneafra 75, marea baltica, Adriatica sau sisteme locale ) cota  nici nu se pune problema de precizie.
Bafta !
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: klu_naravas din Mar 25, 2009, 09:03 PM
sa nu-mi ziceti ca nu a-ti patit sa aveti probleme din cauza unui cadastru facut inainte de un nea gheorghe ca nu va cred...cat despre chestia cu pustii nascuti cu statia totala in brate...asta este o alta discutie si din pacate o sa devina o problema majora.
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 25, 2009, 09:13 PM
Citat din: klu_naravassa nu-mi ziceti ca nu a-ti patit sa aveti probleme din cauza unui cadastru facut inainte de un nea gheorghe ca nu va cred...cat despre chestia cu pustii nascuti cu statia totala in brate...asta este o alta discutie si din pacate o sa devina o problema majora.

Ba da ! Am patit-o . mai ales ca multe lucrari au fost efectuate grafic pe planuri , asa cum am mai spus !
Despre cea de a doua problema sunt multe de spus ! Este o situatie total anormala , sunt studenti, sau absolventi de liceu, angajati al firme, unde invata sa foloseasca sculele astea moderne, dar ei habar n-au ce fac , de fapt . habar n-au de topografie !
Si aceasta situatie are tendinta de generalizare !
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: dora3mira din Mar 25, 2009, 09:17 PM

                  pentru marty

Diferentele de pozitionare (translare si rotire a planului...) - au aparut cand s-au schimbat cerintele si s-a trecut in sistem Stereo 70 numai ca receptia lucrarilor facute pe bune a mai trenat o vreme pentru cativa favorizati - e inutil sa dezbatem problema. Indreptarea cartii funciare poate sa decurga in paralel cu partea de proiectare cata vreme voi va sprijiniti proiectarea pe un studiu topografic - care reflecta situatia reala din teren - la OCPI Galati s-a ajuns la intelegerea acestui lucru si ni se permite ca pe ridicarea topografica ce reflecta realitatea din teren sa facem punctat si conturul din cartea funciara ce urmeaza a fi actualizata.
Nefericirea din pacate e alta - si de indreptat nici nu se pune problema  cu oricati nervi tocati , bani sau influenta ....
Adica ! Omul are in acte sa zicem 500mp dar in teren s-a intins ca asa e omul lacom - si daca nu i-a zis nimeni ca "de ce" el si-a pus ditai gardu ca si cioara scoate limba de oboseala cand trece peste el. Si a ocupat in mod real sa zicem 700mp. Problema este ca atunci cand si-a facut casa o mai tranteste si fix pe zona luata abuziv, nu pe aia de ii revine de fapt si de drept. Documentatia cadastrala o are numai pe teren - si pe ea sunt figurati numai cei 500 mp acoperitori si din acte +5% ca se impaca bine cu vecinii si a obtinut semnaturi de la ei ca nu le-a incalcat proprietatile ( vecinii neavand carte funciara intocmita, nici nu stiu ca de fapt la teren s-au asezat prin alunecare pe pamanturi care...nu se stie ale cui or fi... sau ca daca li s-ar intocmi carte funciara s-ar izbi de problema "neracordarii " cu vecinul caruia ...i-au dat semnatura fara sa stie nici ce au semnat !!!!)
Buuuuun !
Si ziceam ca nenea asta si-a trantit o pleasca de casa fix pe terenul ala fara acoperire legala. Vine de la primarie si-i lasa in poarta biletel sa se prezinte la camera x cu acte si dovada ca a construit legal. Ala acte...de unde?! Asa ca primaria il pune sa intre in legalitate cu ditai constructia.
Acuma e un fel de - am pregatit ceata , aburul , ce vreti voi....
CUM crede nenea ca o sa intre in legalitate ?! Pe baza caror acte?
Ca sa apara o oarescare legalitate , cineva intra in saramura ! Care-i ala?! Specialistul de cadastru care accepta sa-i figureze casa pe terenul lui printr-o translare pe suprafata acoperita de acte, proiectantul o ia de buna si ii face documentatia de intrare in legalitate, primaria trimite la teren pe cineva care se face ca nu vede unde-i casa si pe final nenea rasufla usurat ca i-a pacalit pe toti.
Cand constiinta meseriei va fi parte integranta din verticalitatea profesionala , nici nenea smecheru ' nu va mai avea indrazneala de a tranti gardul unde-i vine lui. Dar asta daca legislatia va specifica limpede si raspicat ca orice pozitionare in teren a unui imobil trebuie facuta cu proces verbal semnat de geodezul raspunzator de tarusare ca altfel ....pune nenea smecheru' niste pari unde vrea el si gata proprietatea. Dar daca vreo 10 cazuri in toata tara ar fi cu ordin de demolare cand constructiile sunt amplasate dupa bunul plac si fara CU si AC....asa cuminti si ordonati ar deveni nenii smecheri !


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: kod din Mar 25, 2009, 09:28 PM

                  ...dar daca nenea smecheru` cand si-a cumparat locul (mai demult, ca asa se facea pe atunci), nu a masurat suprafata reala ci s-a bazat pe ce scrie in acte.
Si daca suprafata mai era si delimitata de vecini cu gard, din mosi stramosi, atunci omu` bineinteles ca el crede de cuviinta sa-si aplaseze casa unde vrea "fluturashii" lui ?
si daca acu` sa zicem vrea sa vanda, si hopa !!! dupa ce se face ridicarea topo suprafata e cu mult mai ....mica/mare decat ce scrie in acte ....cine ii de vina ?



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: dora3mira din Mar 25, 2009, 09:34 PM

                  Completarea actelor - ca suprafata se poate face in instanta - asta nu este problema - vine nenea care nu e smecheru ci de buna credinta cu niste martori - vecini de niste zeci de ani, face dovada ca de muuuulta vreme tot asa a aratat si inca arata configuratia terenului si pe final iti aduce o hotarare definitiva si irevocabila . Daca are teren mai putin ....ori da declaratie ca accepta ce s-a gasit la masuratoare  si in cazul asta gata, cu atata ramane in vecii -vecilor, ori porneste un proces cu vecinul de pe latura de unde stie el SIGUR cine si cand i-a luat din pamant !

_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: kod din Mar 25, 2009, 09:44 PM

                  ..din pacate cazul este real, si se intampla tocmai in centrul unui oras respectabil din aceasta superba tara.
Si da se poate face rectificare de suprafata prin expertiza judiciara in instanta, in cazul in care suprafata este mai mare decat cea din acte.
Si daca este mai mica nu stiu inca daca se mai poate, dar se putea sigur, prin declaratiile vecinilor (numai daca erau toti de acord) ca nu au pretentii asupra imobilului in cauza cu semnatura la notar si omu` scapa de procese costisitoare prin instante.
Cat despre constructiile aparute pe terenul "presupus" al proprietarilor sau chiar "real" insa care nu figura in acte, nu am vazut nici una sa fie demolata, si toate sunt cu acte in "regula" ! 



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: Marian din Mar 25, 2009, 09:47 PM

                  Dupa cate stiu eu, nu mai este obligatia topografului sa figureze viitoarea c-tie pe plan. Este obligatia proiectantului.


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: Alin B. din Mar 26, 2009, 12:43 AM

                  Toate aceste probleme apar deoarece in Romania deciziile se iau de catre neprofesionisti. In august 2005 , ANCPI -ul a decretat ca pe tot teritoriul Romaniei toate masuratorile topografice ce produc documente ce vor fi avizate de catre ei , se vor executa in sistem de coordonate Stereo 70 , fara a se asigura mai intai ca pe intreg cuprinsul tarii exista la acea data o densitatea suficienta de puncte cunoscute determinate cu PRECIZIE OMOGENA . Incompetenta a continuat la OCPI -uri prin acceptarea in baza de date a unor contururi pentru care nu se cerea nici o justificare privind modul in care s-au obtinut coordonatele punctelor de contur . Mai mult, normal ar fi fost ca OCPI -ul sa verifice si in teren , prin sondaj, macar una din 20 de lucrari a fiecarei persoane autorizate, pentru a vedea daca schita vizelor este reala, daca hoatarele au fost marcate prin tarusi vopsiti cu vopsea rosie acolo unde nu sunt garduri sau limite clare de hotar etc. , asa cuum de altfel precizeaza Ordinul 634/2006 . Acest lucru nu s-a intamplat si a condus la toate necazurile generate de suprapuneri si culoare si stati domnilor ca este abia inceputul acestor necazuri.

Modificat de Alin B. (25-03-2009 22:43:51)


_______________________________________
Viziteaza Bucovina !!! O Romanie altfel !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: dora3mira din Mar 26, 2009, 02:42 AM

                  Marian ! Planul de situatie este obligatia proiectantului ! Si acela pe suport topografic ! Nu pe Planul de Amplasament si Delimitare a bunului imobil  adica PAD-ul din cartea funciara , cum am vazut si cred ca multi dintre voi au avut ocazia sa vada - prin proiectele cu viza spre neschimbare a primariei dupa acordarea de CU si AC !
Insa inscrierea constructiei in cartea funciara ... tot a noastra e sarcina si ATENTIE  - se vor da coordonate si la colturile acesteia si evident se face si cp-ul care zboara in Eterra in baza de date.
Deci ... nu omiteti sa asezati aparatul in teren la intabularea constructiei decat daca sunteti tot voi cei care ati facut trasarea acelei constructii si ca atare aveti toate datele necesare intocmirii unei documentatii corecte.

Pentru Kod !
In cazul in care terenul este mai mic decat suprafata din acte ai cazurile clare din O634 care spun asa - pentru suprf mai mica cu pana la 2% diferenta intre masuratoare si acte se receptioneaza si se intabuleaza fara probleme . Pentru ce e mai putin cu mai mult de 2% , intabularea se va face numai daca proprietarul aduce o declaratie notariala de accept al suprafetei masurate, caz in care diferenta de suprafata nu va mai putea face obiectul unui proces ( cu alte cuvinte proprietarul nu va mai incerca sa-si intregeasca suprafata lipsa prin recuperarea ei de la vecini)

Pentru Alin

Ai o dreptate pe care o prevedeam inca de la primele confruntari cu documentatiile facute din birou si sunt convinsa ca pe toti ne framanta intrebarea - care va fi oare modalitatea de a indrepta acele carti funciare?
Deocamdata ma framanta o alta problema! Ce ne facem cu planurile parcelare facute din birou? Ca am intalnit caz in care dupa ce am masurat o zi intreaga , planul de la OCPI era parcelat cu parcelele asezate invers decat cele existente in teren ca orientare , de faceau carouri la suprapunerea plan parcelar - masuratoarea din teren.
Am mai auzit o treaba nastrusnica ! La Constanta cine a facut un plan parcelar devine furnizorul contra cost al lui si cand il vinde face specificatia clara - pentru pfa Popescu - Aaa, da, costurile de care am auzit erau cam de 4 ori cat sunt cele din O 371 - al tarifelor practicate de ANCPI (si care spune clar ca o tarla parcelata este 120 lei), tarlaua era avizata de OCPI si primaria din UAT dar tinuta in arhiva firmei care masurase tarlaua si o parcelase. Nu stiu ce sa zic! E corect, nu e corect?! Voi ce parere aveti? Ca normal ar fi sa se reglementeze si problema asta , nu?!
O alta problema este modul in care acea tarla este asezata pe coordonate la OCPI ! Ca stim prea bine ca pozitionarea tarlalei in teren nu se face fata de niste repere fixe gen - stalpi sau borne sau o fantana ceva iar drumurile, in functie de ploaie sau seceta , drumuri de exploatarea fiind, mai fluctueaza si ele cu niste zeci de centimetri de la an la an sau chiar de la sezon la sezon. In acest caz nu ar fi normal sa achizitionam tarlaua in coordonate iar treaba noastra sa fie depistarea si tarusarea ei in teren ?


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: Marian din Mar 26, 2009, 09:03 AM

                  La Calarasi se procedeaza astfel: Autorizatul masoara tarlaua in Stereo 70. OCPI ii pune la dispozitie proiectul de parcelare(varianta cea mai probabila) si extras din baza de date cu titlurile de proprietate emise. Autorizatul o parceleaza conform acestui proiect de parcelare si duce tarlaua la primarie. Primaria verifica daca sint toti proprietarii acolo cu suprafetele lor(au fost cazuri cind primaria mai pnea pe cineva in posesie si OCPI nu stia) si pune viza pe plan. Pe urma proiectul de parcelare ajunge din nou la OCPI care da OK(presupunind ca nu are obiectiuni privind incadrarea tatlalei in Stereo70) si din acest moment tarlaua devine VALIDATA si oricine are de facut intabulari in tarlaua respectiva, cumpara coordonatele parcelei pe care o are de facut de la OCPI. E mai delicat daca suma suprafetelor detinute de proprietari in tarla este mai mare decit suprafata tarlalei masurate. Atunci se complica rau de tot ca trebuie anulat vreun titlu si mutat omul din tarla si trece "pastele cailor" pina se rezolva. Am avut o experienta neplacuta cind aveam de intabulat pe un terit. adm. in vreo 62 de tarlale o gramada de parcele. Am masurat ue vreo 36 de tarlale si din acestea numai una putea fi parcelata. Restul aveau suprafata masurata mai mica decit suma suprafetelor din titlurile de proprietate. Si m-am oprit ca nu mai aveam ce face. Si toate astea datorita faptului ca punerea in posesie prin anii 92, 93 s-a facut cu ruletaa(in cel mai bun caz) sau cu compasul ala agricol.


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: John Doe din Mar 26, 2009, 10:40 AM

                  Da, la diverse OCPI-uri se procedeaza diferit, functie de situatie, specificul zonei, dar uneori mai dai si peste aberatii absolut legale - cum spunea dora3mira despre planul cadastral care arata altfe.
Totusi, nimeni nu e perfect - inclusiv directorii de OCPI-uri care dau tot felul de circulare interne, din diverse motive dintre care pe unul nu-l pot înghiti: incompetenta. Nashpa este ca pentru a "rezolva" asa ceva, trebuie un sef mai mare care sa fie el competent.
Exemple pot sa va dau si eu destule, atât de multe ca m-am saturat. Ceea ce spuneti voi mi se pare absolut logic si adevarat in România actuala. Este nevoie de reforme structurale profunde aici, cred.



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: advex din Mar 26, 2009, 11:29 AM

                  Mai gresesc si topografii, dar nici colaboratorii nostri nu sunt perfecti!





             



Nu trageti din toate pozitiile in topografi!

Modificat de advex (26-03-2009 09:30:52)


_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: Marian din Mar 26, 2009, 12:26 PM

                  John Doe a scris:Totusi, nimeni nu e perfect - inclusiv directorii de OCPI-uri care dau tot felul de circulare interne, din diverse motive dintre care pe unul nu-l pot înghiti: incompetenta
Postarea mea nu s-a vrut sa fie o critica la adresa OCPI, ba pot spune ca in felul acesta se poate stopa fenomenul de suprapunere pt. viitor. Cred ca este o solutie buna.



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: goguletz din Mar 26, 2009, 12:33 PM

                  ca bine zice advex

_______________________________________
www.topo-online.ro
www.firmecadastru.ro


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: John Doe din Mar 26, 2009, 08:00 PM

                  marian:
Da, asa am scris, dar nu am dat nici un nume. Nici nu am de gând. Ca se simte cineva... e treaba lui. Iar circularele astea interne ne fac noua viata si mai grea decât este.
Si ca sa nu fim chiar asa de critici: uite, de exemplu la OCPI Timisoara lucrurile merg foarte bine, sau eu cel putin sunt foarte multumit. Problemele se pun altfel, se judeca altfel si, nu stiu cum, se aplica cea mai buna solutie. Si perfect legala.
P.S. : nu lucrez acolo, nici nu am lucrari acolo; am avut.



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: ancka din Mar 26, 2009, 08:31 PM

                  dar eu nu inteleg un lucru: regulamentul de intocmire a documentatiei este acelasi peste tot, dar totusi nu inteleg de ce oficiile au propriile lor reguli, oare e legal? sau e normal ca fiecare director de Ocpi sa isi impuna regulile lui, poate numai de el intelese?
 


_______________________________________
"Atunci când îţi vei găsi drumul în viaţă să fii sigur că poţi merge pe acesta, şi foarte important este, ca acest drum să-ţi facă plăcere"


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: mihai din Mar 26, 2009, 09:11 PM

                  Colaborarea intre aceste meserii si un limbaj comun ar fi ceva super...Numai ca nu se intampla mereu. Domnu' marty macar a incercat sa inteleaga ce se intampla cu ceva ce tine de meseria asta dar afecteaza direct bussinesu dumnealui. Ceea ce e laudabil. Majoritatea arhitectilor si constructorilor cu care am colaborat dadeau din start vina pe topografi...fara sa incerce macar sa inteleaga ce faceam. Nu stiu acum daca v-ati lamurit cumva...dar oricum laudabil.


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 26, 2009, 09:24 PM

                  
John Doe a scris:

marian:
Da, asa am scris, dar nu am dat nici un nume. Nici nu am de gând. Ca se simte cineva... e treaba lui. Iar circularele astea interne ne fac noua viata si mai grea decât este.
Si ca sa nu fim chiar asa de critici: uite, de exemplu la OCPI Timisoara lucrurile merg foarte bine, sau eu cel putin sunt foarte multumit. Problemele se pun altfel, se judeca altfel si, nu stiu cum, se aplica cea mai buna solutie. Si perfect legala.
P.S. : nu lucrez acolo, nici nu am lucrari acolo; am avut.


Pentru ca directorii si inginerii sefi sunt numiti ("prin concurs de imrejurari " politic . Iar unii dintre ei sunt absolut necalificati pentru cu funcia respectiva !
Cu toata stima , dar si cu regret , in contrazic pe john doe ! La OCPI Timisoara este unul dintre primele tri balamucuri din tara !
Numai de bine !


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: trepied din Mar 26, 2009, 10:54 PM

                  nu toti directorii si ing sefi sunt politici. iar in privinta omogenitatii cerintelor vine e-terra si va linistit pe toti.


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 26, 2009, 11:39 PM

                  
trepied a scris:

nu toti directorii si ing sefi sunt politici. iar in privinta omogenitatii cerintelor vine e-terra si va linistit pe toti.


Nu exista exceptii dle.trepied !


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: Marian din Mar 26, 2009, 11:51 PM

                  Numai directorii(si nu toti) sunt numiti pe criterii politice, NU si inginerii sefi. Cel putin asa stiu eu din informatiile pe care le detin


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 27, 2009, 02:49 AM

                  Domnilot Marian si Trepied (am observat ca folosoti mailul oficial al OCPI SIBIU) va contrazic,
-Toti directorii OCPI sunt numiti politic (toata presa prezinta targuielile psd si pdl privind impartirea functiilor de director la nivelul unitatilor descentralizate la nivel de judet ) , asa ca va rog sa nu mai negati acest lucru .
Stiu un director , care din 1997 de la infiintarea OJCGC-urilor a trecut pe la toate partidele ca sa ramana in functie .
E adevarat domnilor !
-inginerii sefi sunt intodeuna numiti ("castiga concursul " conform preferintelor directorilor.
Logiga ce mai simpla impune concluzia : ingineii sefi sunt numiti politic .
Atentie ! Vorbesc in perfecta cunostiinta de cauza !

Acum am si eu doua nedumeriri :
1). De ce nu ati contestat niciunul afirmatia privind salariul acestor persoane ??
2).De ce nu ati contestat nicunul afirmatia ca:"unii sunt total neclificati" ??
Sa auzim de bine


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: advex din Mar 27, 2009, 10:15 AM

                  Dragi colegi,
Am intervenit mai rar la posturile privind legislatia, autorizarea, lupta OGR-ANCPI deoarece consider ca este greu de schimbat ceva si nu merita un consum mare de timp si energie pentru a dezbate la nesfarsit anumite teme.
M-am lovit si eu, asemeni multora care au postat din experienta lor, de neclaritatile legislative, de reaua vointa sau nepriceperea unor inspectori etc.

Pentru probleme conexe topografiei si cadastrului am accesat numeroase forumuri ale colaboratorilor nostri: avocati, arhitecti, geologi, constructori... Am constatat cu surprindere ca toti specialistii amintiti isi iau apararea, se sfatuiesc, isi apara interesele, cauta solutii. Nu exista ideea generala de "a gresit cel dinaintea mea, a masurat gresit, a proiectat aiurea etc"

A fost semnalata o problema tehnica privind neconcordanta intre doua lucrari si a pornit avalansa de acuzatii, de atacuri asupra directorilor, de incompetenta echipelor topo, de metodele gresite de lucru etc

Chiar este cazul unor asemenea discutii?!

Daca intr-o zona folclorica era implementat ca sistem de lucru predarea documentatiilor in sistem LOCAL de coordonate de ce poate fi acuzat un topograf? A respectat cerintele!
Daca se modifica planurile parcelare dupa dorinta unui primar sau alta autoritate de ce trebuie blamat un topo care a executat o masuratoare acum ceva vreme? Este normal sa descoperim anomalii dupa ce oficiul a aprobat si lucrarea initiala si modificarile ulterioare.
Cate lucrari corecte tehnic nu au fost amputate pentru faptul ca nu corespundeau coordonatele cu baza de date de la oficiu?
Este de vina topograful care utilizeaza GPS performant pentru masuratori si este nevoit sa corecteze dosarul pentru evitarea suprapunerilor cu lucrari facute cu ruleta sau dupa ortofotoplan?
Este un amestec de compromisuri si greseli, de profesionalism si lucru de mantuiala asa cum sunt multe lucruri prin tara asta!

Breasla asta nu reuseste sa-si apere interesele cu aceasta permanenta galceava, acuzatii si starea de automultumire ca "noi suntem perfecti dar suntem oprimati de oficii, OGR etc..."

bad wolf:
Am vazut din prezentarea pe care ai facut-o acum ceva vreme ca ai experienta de viata si profesionala mult mai multa decat mai tinerii colegi de discutii.
Chiar crezi ca este corect sa duci discutiile in aceasta directie, sa analizezi salariile directorilor, sa confirmi implicarea politicului?

Regulamentul forumului, pe la punctul 6, spune ceva de confidentialitatea IP, adresa de mail. Spiritul de observatie privind utilizarea de catre Marian si Trepied a unei adrese a OCPI Sibiu nu se aplica corect daca ai drept de acces la aceste informatii!
Lasa-ma sa cred ca Marian este din Calarasi daca el a dorit sa posteze la profil aceasta informatie!


_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: John Doe din Mar 27, 2009, 10:57 AM

                  advex:
Ca si in topografie, asa cum nu putem sti niciodata coordonatele exacte si batute in cuie ale unui punct fix, la fel sunt multe lucruri din viata noastra. Dureros, dar chiar si partea legislativa a meseriei noastre respecta acelasi criteriu - al ambiguitatii, as spune. Iar starea asta se perpetua intentionat, mai mult decât trebuie, stare de lucruri la care avem si noi contributia noastra.
Si, da, discutia a deviat nitel.



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: advex din Mar 27, 2009, 11:17 AM

                  John, poate este indicat uneori sa deviem discutia, prea multa incrancenare strica! Cat despre viata, multe auzim si patimim. Ce sa mai zicem de chinezul Li Ching-Yuen care ar fi trait 256 ani?!



Conform arhivelor mai multor publicatii de prestigiu, printre care Time Magazine si New York Times, Li Ching-Yuen, un barbat din China care a decedat in 1933, ar fi trait pana la fabuloasa varsta de 256 ani, timp in care si-a ingropat 23 de sotii si a avut 180 de urmasi.

Despre prima parte a vietii lui Li Ching-Yuen se stiu extrem de putine lucruri. Este cert ca s-a nascut in provincia Sinchuan si ca prima suta de ani si-a petrecut-o vanzand leacuri traditionale chinezesti. Intr-un interviu realizat in 1927, barbatul a sustinut ca dieta sa s-a bazat in mare parte pe orez si pe vin si ca, inainte de a implini 100 de ani a devenit protejatul nobilului Wu Pei-fu, cu scopul de a-i oferi acestuia secretul unei vieti indelungate. Ulterior, dupa decesul protectorului sau a continuat sa vanda produse de medicina tradionala.

,,Pastreaza o inima linistita, stai asezat ca o testoasa, mergi sprinten ca un porumbel si dormi ca un caine", a fost sfatul lui Li Ching-Yuen pentru cei care doresc sa atinga o viata indelungata.

Desi barbatul a pretins ca s-a nascut in 1736 si ca a trait 197 ani, decanul Universitatii Minkuo din 1930, Wu Ching-Chien, a sustinut ca a descoperit evidente ale faptului ca Li s-a nascut, de fapt, in 1677. De asemenea, in arhivele guvernului Chinei Imperiale exista documente care atesta faptul ca barbatul a fost felicitat oficial de catre autoritati atat pentru atingerea varstei de 150 de ani cat si pentru cea de 200 de ani.

sursa: http://www.descopera.ro/dnews/4086847-a ... 256-de-ani


_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: mihai din Mar 27, 2009, 12:45 PM

                  da...advex are perfecta dreptate. constructorii si arhitectii sunt f uniti si-si apara interesele breslei.
pentru marty dc ma poti ajuta cu un sfat : am nevoie de expertiza pentru extindere constructie existenta ca lucru premergator obtinerii autorizatiei de construire? E vb de o masardare.



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 27, 2009, 12:49 PM

                  Eu sper sa n-ai nevoie de repozitionarea sta  Glumeam
Acum serios...da...ai nevoie. Ti-o face un constructor expertiza.



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: John Doe din Mar 27, 2009, 03:40 PM

                  Ai dreptate, advex. Si ca s-o deviem de tot, am auzit ieri ceva: se spune ca mama prostilor e întotdeauna gravida.... o fi adevarat ?


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: advex din Mar 27, 2009, 04:24 PM

                  Nu stiu sa raspund. Daca-l intalnesti pe voinicul de mai jos, ar fi bine sa-l intrebi!



_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: Marian din Mar 27, 2009, 05:10 PM

                  D-le Advex, daca va uitati la profilul meu, veti vedea cine sint. Nu am folosit niciodata adresa de mail al vreunui OCPI. Eu cel putin am curajul sa fac publica pozitia si statutul meu si nu ma ascund sub un pseudonim. Cu tot respectul pt. dvs, dar nu mai aratati cu degetul in directii gresite!


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: advex din Mar 27, 2009, 05:21 PM

                  
Marian a scris:

D-le Advex, daca va uitati la profilul meu, veti vedea cine sint. Nu am folosit niciodata adresa de mail al vreunui OCPI. Eu cel putin am curajul sa fac publica pozitia si statutul meu si nu ma ascund sub un pseudonim. Cu tot respectul pt. dvs, dar nu mai aratati cu degetul in directii gresite!


Cred ca este bine sa recititi postarile de mai sus si sa verificati cele scrise de mine. Se pare ca v-ati grabit...


_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 27, 2009, 08:01 PM

                  
advex a scris:

Dragi colegi,
Am intervenit mai rar la posturile privind legislatia, autorizarea, lupta OGR-ANCPI deoarece consider ca este greu de schimbat ceva si nu merita un consum mare de timp si energie pentru a dezbate la nesfarsit anumite teme.
M-am lovit si eu, asemeni multora care au postat din experienta lor, de neclaritatile legislative, de reaua vointa sau nepriceperea unor inspectori etc.

Pentru probleme conexe topografiei si cadastrului am accesat numeroase forumuri ale colaboratorilor nostri: avocati, arhitecti, geologi, constructori... Am constatat cu surprindere ca toti specialistii amintiti isi iau apararea, se sfatuiesc, isi apara interesele, cauta solutii. Nu exista ideea generala de "a gresit cel dinaintea mea, a masurat gresit, a proiectat aiurea etc"

A fost semnalata o problema tehnica privind neconcordanta intre doua lucrari si a pornit avalansa de acuzatii, de atacuri asupra directorilor, de incompetenta echipelor topo, de metodele gresite de lucru etc

Chiar este cazul unor asemenea discutii?!

Daca intr-o zona folclorica era implementat ca sistem de lucru predarea documentatiilor in sistem LOCAL de coordonate de ce poate fi acuzat un topograf? A respectat cerintele!
Daca se modifica planurile parcelare dupa dorinta unui primar sau alta autoritate de ce trebuie blamat un topo care a executat o masuratoare acum ceva vreme? Este normal sa descoperim anomalii dupa ce oficiul a aprobat si lucrarea initiala si modificarile ulterioare.
Cate lucrari corecte tehnic nu au fost amputate pentru faptul ca nu corespundeau coordonatele cu baza de date de la oficiu?
Este de vina topograful care utilizeaza GPS performant pentru masuratori si este nevoit sa corecteze dosarul pentru evitarea suprapunerilor cu lucrari facute cu ruleta sau dupa ortofotoplan?
Este un amestec de compromisuri si greseli, de profesionalism si lucru de mantuiala asa cum sunt multe lucruri prin tara asta!

Breasla asta nu reuseste sa-si apere interesele cu aceasta permanenta galceava, acuzatii si starea de automultumire ca "noi suntem perfecti dar suntem oprimati de oficii, OGR etc..."

bad wolf:
Am vazut din prezentarea pe care ai facut-o acum ceva vreme ca ai experienta de viata si profesionala mult mai multa decat mai tinerii colegi de discutii.
Chiar crezi ca este corect sa duci discutiile in aceasta directie, sa analizezi salariile directorilor, sa confirmi implicarea politicului?

Regulamentul forumului, pe la punctul 6, spune ceva de confidentialitatea IP, adresa de mail. Spiritul de observatie privind utilizarea de catre Marian si Trepied a unei adrese a OCPI Sibiu nu se aplica corect daca ai drept de acces la aceste informatii!
Lasa-ma sa cred ca Marian este din Calarasi daca el a dorit sa posteze la profil aceasta informatie!


Ok.
Advex ai dreptate partial , la trepied faceam referire cu adresa de mail , si am fact referire la acest lucru pentru ca banuiesc ca e in una din posturile aratate de mine , deci , consider ca era cazul sa se sbtina, mai ales , daca ati sezizat si amenintarea din mesajul sau , amenintare in legatura cu eTerra.
john doe, problemele de ortografie care uneori se confunda cu erori de exprimare sau gramaticale sunt datorate ,in mare parte sistemului de operare folosit de mine, care are tendinta de a folosi ortografia din lb. engleza. Asta nu ma scuza insa .
De asemenea sunt de acor ca e mai idicat sa discutam probleme profesionale si sa fim mai uniti !
Asta ,insa , ii implica si pe directorii si inginerii sefi de la OCPI-uri si pe cei din conducerea OGR , care ar trebui sa se considere colegi cu noi , indiferent de gradele universitare si sa nu se mai considere un fel de mici ceausei-dictatori.
De asemenea cred ca atat la nivelul ANCPi cat si al OCPI-urilor ar trebui sa faca tot posibilul sa simplifice procedurile de intocmire si avizare a documentatiilor.
De asemenea ar trebui sa inteleaga ca nu se poate face cadastrul general de la parcela la tarla ci invers.
Deocaamdata se considera inscrierea provizorie in cartea funciara .
Efectuarea cadastrului general se face altfel si trebuie inceput cu realizarea unei retele geodezice unitare si cu densitate suficient de mare si de efectuarea de fotogrametrie aeriana na nivel  de plan de situatie nu numai ortofotoplanuri.
In rest.. sa auzim numai de bine .


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: kod din Mar 27, 2009, 11:36 PM

                  Vad ca majoritatea discutiilor degenereaza intr-un fel sau altul, in discutii contradictorii, care din pacate nu au nimic de a face cu topic-ul propus, si drept urmare nu pot fi trase unele concluzii clare.
 Aceasta se datoreaza multitudinii de factori care intervin atat la nivel personal, dar si la nivel exterior, factori pe care ii blamam in fiecare zi, fie ca avem sau nu dreptate.
 Este normal ca indignarea sa apara pe fetele, sufletele dar mai ales buzunarele fiecaruia, cand apar fenomene de genul: incompetenta, aroganta, nepotism, indiferenta, necunoastere, mita, delapidare, evaziune, inselaciune...etc. care amestecate bine in ramurile politicii, nu pot duce decat la unele rezultate dezastruoase!
 Drama cea mare o traim cu totii zi de zi, si nu cred ca mai este nevoie de exemple, stim cu totii ca aceasta perioada de tranzitie, o sufera si sistemul cadastral din Romania. Nu stiu, daca aceasta este directia buna de urmat, datorita faptului ca acest sistem trebuie sa fie uniform, legitim, bine intocmit, facut unilateral, si nu din parti si bucatele, care nu vor mai corespunde in urmatorii cativa ani, datorita, probabil, noilor masuri impuse de ANCPI, sau OGR, sau stiu eu ce alta organizatie se va mai impune menita sa "suga" din banii bugetarilor, fara rezultate plauzibile.
 La fel de nesigur sunt si de cele 944 mil. de euro, puse la dispozite, in vederea realizarii acestui cadastru general, precum si de competenta oamenilor pusi sa gestioneze aceste fonduri.
 Este un lucru bun de remarcat ca unii dintre noi si-au manifestat "public" dorinta de a fi "uniti", fapt pt. care exista si acest forum de ceva vreme, si sper sa creasca in "minti luminate" pe zi ce creste!
 Din pacate acestea sunt doar vorbe carora le dedicam cateva minute dintr-o zi, pentru a citii printre randuri, dupa care fiecare se intoarce la viata lor minuscula si invizibilba !
 pt. bad wolf, nu stiu daca john doe si advex vorbeau despre o "unire" cu ANCPI-ul si/sau OGR-ul sau impotriva acestor organiztii, sau mai ales a structurilor piramidale din cadrul lor ?
 Cum acest cadastru a inceput sa fie facut prost de la bun inceput (de la parcela la tarla) nu cred ca mai este cale de intoarcere, si cum ceva "merge prost o sa mearga si mai prost", probabil pana o sa se schimbe ceva sau o sa "crape", eu sper sa crape cat mai curand !
 Cat despre declararea unor salarii a conducatorilor din cadrul ANCPI, nu cred ca mai reprezinta o surpriza pt. nimeni, si nici macar indignare ci poate indiferenta, avnad in vedere "pregatirile lor profesionale riguroase in domeniul topografiei, geodeziei si cadastrului, cat si in cea manageriala" eu zic ca suntem pe maini bune
 Nu pot decat visa la autostrazi infinit de drepte, care sa te duca sigur la orice destinatie, o tara in care copacii vor fi plantati prin actiuni colective, o tara in care sectorul agricol merge struna, o tara in care imprumuturile la banci sunt de domeniul trecutului, unde grija zilei de maine este inutila, o tara in care functionarii te asteapta cu prajituri la frestre si rata somajului este atat de mica incat strainii vor venii sa ne invadeze, o tara in care "marii smecherii" din cadrul institutiilor publice si de stat vor fi de mult inchisii pt. diversele "lucruri bune" pe care le-au facut muncitorilor onesti si corecti, o tara in care "cainii umbla cu colaci in coada" si impozitul va fi platit doar ce cei care au prea mult, o tara in care toti vor fi egali in fata legii,....o tara in care fiecare isi poate accesa online orice informatie cu privire la orice imobil, la modul de tranzactionare, unde suprafetele sunt reale si conforme cu acteleee......
 Si apoi mi-am dat o palma pt. nesimtirea de a avea asemenea cugetari fantastice, si brusc m-am trezit si mi-am amintit:
TRAIM IN ROMANIA !!!!! 



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 28, 2009, 12:26 AM

                  Kod , e bine ca visezi ! Dar sa vezi ce cosmar te asteapta cand te vei trezi .

Modificat de bad wolf (27-03-2009 22:27:23)


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: kod din Mar 28, 2009, 06:38 PM

                  Din pacate de prea mult timp traim un cosmar, si e prea tarziu ca sa mai visam frumos 


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: marty din Mar 29, 2009, 06:10 PM

                  ultima interventie pe acest forum a user-ului marty:
discutia asta a divagat spre o " parte intunecata " a unui " razboi " intern cu care nu am nici o legatura. ii multesc dorei3mira pentru explicatiile " la subiect " pe care cat priveste " suprapunerea" intre meserii si cat priveste " businessu " meu le-am inteles.
advex a postat niste poze " rautacioase " pe care abia acum le vad "
 - nu stiu de unde faza cu trasu in topografii..poate asta ai inteles tu sau asta ai vrut sa intelegi.In rest...am vrut sa spun ceva dar ma simt fara putere ...asa ca...tot ce-mi vine in minte este :
INTELEPCIUNEA dragul meu...este un drum pe care tu nu cred ca o vei lua vreodata .
In rest...va urez sanatate si sa va autorizati cu totii!
Ura.



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: dora3mira din Mar 30, 2009, 04:48 AM

                  Marty ! Nu o lua prea personal, te rog ... Uneori glumele pot parea cu tinta spre cineva anume dar cel mai adesea glumele doar reflecta o situatie traversata de cel ce incearca sa indulceasca prin ras o situatie candva conflictuala.
Din cate stiu colaboratorii cei mai de nadejde ai proiectantilor sunt topografii care au avut ocazia sa lucreze concret si in proiectare . Este vorba de fapt despre cunoasterea problemelor cu care va confruntati ! Cat despre problemele pe care le intampinam noi, ei bine...cred ca e mai bine ca nu iti sunt explicate in amanunt caci le-ai intelege la fel de greu cum si noi nu le pricepem adesea !
Uite inca o explicatie pe care poate nu ai avut ocazia sa o ai cu vreun coleg de-al meu.
Cand e vorba de planul de trasare, pozitionarea tarusilor in teren se face de regula fata de una dintre laturile proprietatii - gardul .
Planul de situatie este desigur,  o imagine a conturului viitoarei constructii - pe terenul aferent. Trasarea axelor se face pe baza planului de fundatii , care plan are drept ultima linie exterioara de contur - talpa fundatiei , nicidecum fila constructiei. Pentru ca uneori colaborarea cu proiectantul este dificila ( nu in toate cazurile dar sunt situatii, crede-ma! ) , daca nu exista posibilitatea de a consulta si planul parter - pe care sa-l punem in concordanta cu planul de fundatii si pe baza acestei concordante sa ne facem planul de trasare, NU este imposibil ca pozitionarea in teren sa fie usor diferita de cea propusa de proiectant. Evident, abateri de cativa metri - asta e o situatie absurda si exclusa ca provenind din situatia de mai sus!
Nu cred ca ai motiv sa te superi pe Advex ! El a prezentat niste poze ce reflecta realitatea de pe santiere - unele - dar exista , NU ?! - si nicidecum rautacioase , care realitate incrimineaza partea de executie , nicidecum pe cea de proiectare.
Partea tragica este ca odata cu problemele create de constructor, aratat cu degetul este si proiectantul - confundandu-se adesea misiunea fiecaruia.
Cat despre interventia ta in forumul topografilor, o salutam cu bucurie caci invatand unii de la ceilalti  ne ajutam sa rezolvam pe cale amiabila problemele aparute - si-n felul acesta nu avem decat de castigat si unii si ceilalti !
Probabil ti s-a parut ca am divagat de la subiect cand am povestit despre situatia aia ciudata cu planul parcelar. Ai dreptate sa crezi asta , caci iti lipsesc toate datele problemei!
Uneori din lipsa timpului avem tendinta de a nu spune pe indelete cele necesare unei bune si corecte intelegeri a lucrurilor.
Uite continuarea.
Clientul meu construise o casa pe acea parcele ce-i apartinea inca de pe vremea bunicii lui. Casa, evident, construita fara CU, fara AC , numai asa, pe baza unor planse dintr-un proiect cumparat pe 2 lei de la o cunostinta care avea o casa asemanatoare .
Bun. Acuma , trecerea in legalitate presupune - intabulare teren ( ca sa poata fi facuta scoaterea din circuitul agricol a suprafetei de sub casa + aleea de acces ), scoaterea din circuitul agricol, studiu topografic ( ca pe ce sa-si faca proiectantul planul de situatie?) , proiectul propriu zis si obtinerea CU si AC.
Nici in ziua de azi nu s-a rezolvat nici primul pas - acela cu intabularea terenului, deoarece la OCPI nu s-a facut indreptarea modului gresit de parcelare a tarlalei !
E vina mea ca nu am reusit sa rezolv problema? Am dus oficiului toate datele din teren - o zi intreaga am stat pe tarla si am masurat ca sa le duc situatia exacta.
Raspunsul a fost uluitor - sa trasez conform planului parcelar - asta in conditiile in care pe masuratoarea mea se vede clar ca mai sunt pozitionate inca doua case pe niste parcele alaturate - care nici alea nu au sansa de a se vedea intrate in legalitate prea curand ! Mentionez ca in prezent , planul parcelar suprapus peste masuratoarea mea (situatia din teren-vizibila si pe ortofotoplan) - formeaza carouri ! Adica - directia laturilor terenurilor este de la N la V iar laturile din planul parcelar de la S la V .


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Mar 30, 2009, 05:28 AM

                  Acest ordin -cu aceste completari se aplica preferential in mai judete !(Cu mult timp in urma a in ceput asta).
Spun ca se aplica preferential , in functie de persoana PFA sau fima care execua lucrare in acea tarla.
Problema care se pune ,este ca in judetele in care s-a aplicat in mod, cat de cat corect exista planuri parcelare la nivel de comisie locala si care este semant de membrii comisei (de asumare) de cel care l-a intocmit si aprobat si stmpilat de ptesedintele comisiei locale de fond funciar(primar). Si este inregistrat in registrul special. Un al doilea exemplar esta la OCPI.
Pe baza acestor plane parcelare au fost intomite procesele de punere posesie , care au ca anexa o copie a paeceleor ce compun aect PV si cate o copie dupa planul parcelr pentru fiecare parcela in paerte.
Acesta documentatie se duce la OCPI in doua exemplare identice si este verificar de un specialist de la Fond funciar, acest poate aproba sau nu acesta documentatie(se verifica aat dpdv tehnic cat si juridic). Dca este respins , se intoarce comisia Locala pentru rectificare .Dac este aprobat  se transmite la screrea T.P. (tot la OCPI) . Dupa scriere se mai verica odta de alta persoana de la OCPI si dca nu sunt propble este semnat de directorul OCPI )cele pentru teren forestier se semneazaqsi de inspectorul de la inspectia sivica ), api merg al prefect la semant.Dupa ce se semneaza de prefect se intorc la OCPi , se aie din cotor, se inregistreza si pe baza de semnatur se transmit la comisia locala care-l inmaneza proprietarului, in conditiile legii.
Deci in arhiva OCPI trebuie sa existe planul parcepar pentru fiecre tarla (unul singur -nu variante) , dosarul complet pentru screierea T.P.)ASA CUM AM MAI ARATAT si  exemplarul 2 al t.p.
Am spus asta pentru a reaminti colegilor care stiu mai puti despre ceste lucruri.
Problema e , ca de multe ori aceste planuri parcelare sunt gresite, pentru ca au fost efectuate cu creionul pe planuricadastrale la scara 1/200 sau chiar 1/5000, dar aceste sun lege la OCPI,si de cele mai multe ori au dirctiile de parcelare diferite de asezarea in teren a parceleor. Asta fie din cauza ca cel care a efectuat planul parcelar a fresit directia de parcelare si chiar amplasamentul unor parcele, sau faptului ca proprietarii nu respecta amplasamentul si directia d parcelare.De asemenea unepori acestea se schimba la fiecare lucrare de primavara.
Mai trebuie spus ca planul semnat de Comisia locala este obligatoriu. Planul efectuat de noi dupa indicatiile proprietarilor nu poate fi folosit , pentru ca nu respecta amplasamentul dispus de Comisia locala.
Numai tarlele in care nu s-a facut parcelare de comie  si se paeceleaza de noi poate fi luat in considerare , dar numai dca primeste aprobarea Comisiei locale, prin PV de constatare , semnaturilr mjoritatii membrilor din comisie , nr de inregistrare , si semnatura si stampila Primarului.
Atentie la pacelarile pentru teren forestier, dca reprezentantul Directiei silvite refuza sa semneze , nu nicio problema , ei sunt simpli membri in comisie ,iar comisiile iau hotararea prin majoritate simpla.
eci, de cele mai multe ori masurarea intregii tarlale nu are rost ,singurul scop al acestei modificarei este de a-i face pe mici meseriasi PFA sa renunte pentru ca nu pot acoperi costurile pentru


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: dora3mira din Mar 31, 2009, 04:59 AM

                  Orofotoplanul este facut cam prin anii '90. Suntem in 2009, ca atare nu e modificata pozitionarea parcelelor de aproape 20 de ani !  Ce am gasit in teren este idem ortofoto. Acel plan este si in baza de date a OCPI !
Mai da-mi un motiv bad wolf !


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Apr 01, 2009, 03:36 PM

                  
dora3mira a scris:

Orofotoplanul este facut cam prin anii '90. Suntem in 2009, ca atare nu e modificata pozitionarea parcelelor de aproape 20 de ani !  Ce am gasit in teren este idem ortofoto. Acel plan este si in baza de date a OCPI !
Mai da-mi un motiv bad wolf !


Da ! Dar Ortofoto planul  este o imagine fografica la scara si redusa la orizont, insa prelucrata in proportie de cca 25 % , deci precizia de determinare a coordonateleor unui punt este cuprinsa intre 2,5m si 5m.
Abia dupa prelucrare finala, daca am avea un plan digital am putea sa ne incadram in precizia impusa , de ordinul a 2-3 cm.
O precizie mai buna este dor in mintea unora care doar au citit despre topografie .
Iar la masuratorile GPS , conform softului originar precizia este de 1,5 la 3 m.
Doar sistemele care folosesc pe langa satelitii americani, pe cei europeni (cei doi Galieleo) si pe cei rusesti , si numai daca au softuri adecvate pot avea precizie mai buna (ex. Topcon cu RTK , R2 sau R3), acestea pot functiona foarte bine si in Rompos, doar cu Rover-ul cu precizie de 2-3 cm pe X si Y, dar in niciun caz nu au precie pe cota. Insa sistemele sunt scumpe, aproape inaccesibile pentru topografii independenti.
Bafta multa tuturor !

Modificat de bad wolf (01-04-2009 12:38:29)


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: dora3mira din Apr 02, 2009, 01:06 AM

                  
bad wolf a scris:


dora3mira a scris:

Orofotoplanul este facut cam prin anii '90. Suntem in 2009, ca atare nu e modificata pozitionarea parcelelor de aproape 20 de ani !  Ce am gasit in teren este idem ortofoto. Acel plan este si in baza de date a OCPI !
Mai da-mi un motiv bad wolf !


Da ! Dar Ortofoto planul  este o imagine fografica la scara si redusa la orizont, insa prelucrata in proportie de cca 25 % , deci precizia de determinare a coordonateleor unui punt este cuprinsa intre 2,5m si 5m.
Abia dupa prelucrare finala, daca am avea un plan digital am putea sa ne incadram in precizia impusa , de ordinul a 2-3 cm.
O precizie mai buna este dor in mintea unora care doar au citit despre topografie .
Iar la masuratorile GPS , conform softului originar precizia este de 1,5 la 3 m.
Doar sistemele care folosesc pe langa satelitii americani, pe cei europeni (cei doi Galieleo) si pe cei rusesti , si numai daca au softuri adecvate pot avea precizie mai buna (ex. Topcon cu RTK , R2 sau R3), acestea pot functiona foarte bine si in Rompos, doar cu Rover-ul cu precizie de 2-3 cm pe X si Y, dar in niciun caz nu au precie pe cota. Insa sistemele sunt scumpe, aproape inaccesibile pentru topografii independenti.
Bafta multa tuturor !

 
Explica-mi la ce ai crezut ca fac referinta cand mi-ai facut precizarile de mai sus !
Cand am pomenit de ortofoto am facut trimiterea pentru a vedea ORIENTAREA laturilor parcelelor existente si in teren in ziua de azi - si spun asta dupa ce am masurat ! Ori parcelarea de la OCPI era si este inca - cu ORIENTAREA laturilor de-o asemenea maniera ca daca suprapui ortofoto, masuratoare si plan parcelar, masuratoarea bate cu ortofoto iar parcelarul o ia in directie inversa ca ORIENTARE a laturilor parcelelor.
Precizare : masuratoarea a fost efectuata cu statia totala plecand de pe punct geodezic de ordin IV - nu stiu de ce ti-ai imaginat ca am folosit GPS ! Deci precizarile de la masuratorile GPS nu au cum sa influenteze discrepantele depistate ! Inca o precizare - nefacand un studiu topografic ci o determinare de pozitionare a unei parcele in teren, am folosit o cota in sistem local !


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Apr 02, 2009, 02:20 AM

                  
dora3mira a scris:


bad wolf a scris:


dora3mira a scris:

Orofotoplanul este facut cam prin anii '90. Suntem in 2009, ca atare nu e modificata pozitionarea parcelelor de aproape 20 de ani !  Ce am gasit in teren este idem ortofoto. Acel plan este si in baza de date a OCPI !
Mai da-mi un motiv bad wolf !


Da ! Dar Ortofoto planul  este o imagine fografica la scara si redusa la orizont, insa prelucrata in proportie de cca 25 % , deci precizia de determinare a coordonateleor unui punt este cuprinsa intre 2,5m si 5m.
Abia dupa prelucrare finala, daca am avea un plan digital am putea sa ne incadram in precizia impusa , de ordinul a 2-3 cm.
O precizie mai buna este dor in mintea unora care doar au citit despre topografie .
Iar la masuratorile GPS , conform softului originar precizia este de 1,5 la 3 m.
Doar sistemele care folosesc pe langa satelitii americani, pe cei europeni (cei doi Galieleo) si pe cei rusesti , si numai daca au softuri adecvate pot avea precizie mai buna (ex. Topcon cu RTK , R2 sau R3), acestea pot functiona foarte bine si in Rompos, doar cu Rover-ul cu precizie de 2-3 cm pe X si Y, dar in niciun caz nu au precie pe cota. Insa sistemele sunt scumpe, aproape inaccesibile pentru topografii independenti.
Bafta multa tuturor !

Explica-mi la ce ai crezut ca fac referinta cand mi-ai facut precizarile de mai sus !
Cand am pomenit de ortofoto am facut trimiterea pentru a vedea ORIENTAREA laturilor parcelelor existente si in teren in ziua de azi - si spun asta dupa ce am masurat ! Ori parcelarea de la OCPI era si este inca - cu ORIENTAREA laturilor de-o asemenea maniera ca daca suprapui ortofoto, masuratoare si plan parcelar, masuratoarea bate cu ortofoto iar parcelarul o ia in directie inversa ca ORIENTARE a laturilor parcelelor.
Precizare : masuratoarea a fost efectuata cu statia totala plecand de pe punct geodezic de ordin IV - nu stiu de ce ti-ai imaginat ca am folosit GPS ! Deci precizarile de la masuratorile GPS nu au cum sa influenteze discrepantele depistate ! Inca o precizare - nefacand un studiu topografic ci o determinare de pozitionare a unei parcele in teren, am folosit o cota in sistem local !


Iar m-ai inteles gresit !
Am dorit sa spun ca orientarea trasata de Comisia locala are o directie diferita de cea de pe ortofotoplan , aunci , este asa pentru ca astfel a fost hotarat in sedinta comisiei si deci este obligatorie. Comisia de punere in posesie trebuie sa puna in posesie parcele de o numita suprafata, iar daca proprietarii nu respecta directia de parcelare atunci nu mai este nici suprafata din act . De aici rezulta ca directia impusa de Comisia locala este cea obligatorie , nu cea dorita de proprietari(acesta este un caz frecvent intalnit la expertize ).
Am facut referire si la calitatea ortofotoplanurilor pentru ca sunt OCPI-uri care verifica lucrarile prin suprapunerea conturului peste acestea.Ori asta nu este nici corect nici legal.
Sunt insa ortfotoplanuri mult mai noi de 5-6 luni chiar.
Dar nu directia din otofotoplan trebuie respectata ci ce ceruta de Comisia locala,
pentru ca este prerogativul acesteia , nu al OCPI-lui.Iar cota ca este locala sau in orice sistem folosit in Romania, nu are nicio importnata in lucrarile de cadastru.
Celelalte au fost precizari cu caracter general si recunosc ca am gresit facandu-le in legatura cu un raspuns postat de tine.
Dar sa stii ca cele mai mari incurcaturi sunt creiate de lipsa de profesionalism a multor angajati ai OCPI-urilor si de modificarea frecventa a regulamentelor de  intocmire si verificare a documentatiilor cadastrale.
Sa auzim de bine .


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: dangolesti din Apr 02, 2009, 03:34 AM

                  pentru dora - era bine daca ortofoto era facut prin 90 dar din pacate este putin dupa 2000.
pentru bad wolf - ortofoto este totusi un produs fotogrametric primar la care este greu sa dam un procent de prelucrare. cert este ca in zonele de ses diferentele intre masurat si determinat pe ortofoto sunt intre 1,5 si 3 metri dar in zonele de deal si mai ales munte diferentele sunt mult mai mari (gara sinaia are cca 18metri)


_______________________________________
Doamne ajuta!


               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: kod din Apr 02, 2009, 04:27 AM

                  pai, daca am sta sa ne gandim putin, la munte unde panta de inclinare este mult mai mare decat la ses, ...avnd in vedere ca reteaua de indesire este vai de capul ei, cam peste tot, dar cu precadere la munte, daca ar fi sa tragem o concluzie cu privire la ortofotoplanuri, eu zic ca au o precizie mult mai mica decat 2-3 m
Toate cele bune 



               
Titlu: Re: Colaborare Geodez Arhitect Constructor
Scris de: bad wolf din Apr 02, 2009, 10:49 AM

                  
dangolesti a scris:

pentru dora - era bine daca ortofoto era facut prin 90 dar din pacate este putin dupa 2000.
pentru bad wolf - ortofoto este totusi un produs fotogrametric primar la care este greu sa dam un procent de prelucrare. cert este ca in zonele de ses diferentele intre masurat si determinat pe ortofoto sunt intre 1,5 si 3 metri dar in zonele de deal si mai ales munte diferentele sunt mult mai mari (gara sinaia are cca 18metri)


Aveti dreptate dle Profesor. Faptul ca m-am exprimat altfel nu inseamna ca nu consider ortofotoplanul un produs fotogrametric. Chiar asa este , un produs primar , poate chiar mai putin prelucrat decat am spus eu.
In legatura cu precizia pe Valea Prahovei , aveti dreptate, eu am un set de ortofoto planuri de la Campina la Predeal care pe unele zone au precizia chiar mult mai scazuta decat ati spus dvs.

Modificat de bad wolf (02-04-2009 07:50:33)


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !