Topograf Online

Legislație => Cadastrul - Intrebari, Situatii, Rezolvari => Subiect creat de: M.O. din Mai 14, 2013, 12:21 PM

Titlu: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: M.O. din Mai 14, 2013, 12:21 PM
Buna ziua!
and un unuia din imobilele vecine i s-a intocmit documentatie cadastrala de inscriere in CF, s-a constatat la OCPI ca exista o suprapunere virtuala intre cele 2 imobile.refacand masuratoarea, constatam si faptul ca suprafata imobilului masurat de noi e mai mare decat cea din acte cu un procent cuprins intre 2 si 5%. Intrebarea mea este cum mi-as putea justifica greseala in memoriul tehnic?
Va multumesc anticipat!

Modificat de M.O. (20-05-2013 11:29:33)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Mit din Mai 14, 2013, 03:20 PM
Eu as putea sa trag concluzia ce-ai facut pan-acum:
- ai tras-o de par la prima masuratoare (mai pe romaneste ai mintit) ca sa te-ncadrezi in 2%.
- ai pozitionat gresit prima mas. pt. ca ori nu ai scule, ori te-ai multumit cu vreo retro la limita fara prea multe vize sau facuta in conditii atmosferice naspa. Sau ai interpretat gresit ortofoto (asta sa nu stie OCPI-ul, ramane-ntre noi).
Acum ai cateva posibilitati:
-ori esti un om vertical si recunosti ce am scris mai sus si onor OCPI-ul te suspenda o perioada...
-sau continui cu modul descris in prima parte si mai gasesti tu ce sa-ndrugi verzi si uscate (aici nu ma prea pricep ce-ai mai putea scorni).

PS. Profu' ala-i un pic de hacker de va da asemenea probleme... :wink2:
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: M.O. din Mai 14, 2013, 03:46 PM
Multumesc pentru raspuns.
La prima parte m-am gandit si eu, dar nu stiam cat de ok e sa si recunosc asta in scris.

Modificat de M.O. (20-05-2013 11:22:01)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: topograful linistit din Mai 15, 2013, 12:13 AM
Profesorul vrea sa va invete fente cu mingea dar voi inca mergeti de-a busilea.
Va propun sa masurati si sa intocmiti documentatii cadastrale corect, corect, corect. 100 la 100 nu va trebui sa faceti tipul de lucrare cerut de profesorul fentos.
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: M.O. din Mai 15, 2013, 12:37 AM
Aveti mare dreptate, asta e si ideea. In cazul nostru e o situatie pur fictiva, nu se pune problema sa iesim la masurat, cu atat mai putin pentru a gresi din start. Ne-a dat aceasta tema de gandire pe principiul ca in ultimul timp multi topografi se lovesc de asemenea situatii. Vazand ce se poate gresi, vom stii exact ce anume sa facem pentru a lucra cat mai corect cu putinta.
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Anton Pann din Mai 15, 2013, 01:06 AM
CitatVa propun sa masurati si sa intocmiti documentatii cadastrale corect, corect, corect. 100 la 100 nu va trebui sa faceti tipul de lucrare cerut de profesorul fentos.

Cunosti vreum algoritm pentru 100%corect ? Problema se pune altfel . Enuntul problemei : cam ce crezi ca poate sa iese din : statie totala cu laser , GPS cu 220 canale , Toposys si topoLt si Autocad 2014 , cand masori un "plaț in intravilan, " care are la strada garduri de vreo 30 de ani, stresinile se suprapun care pe care , de la jumatea curtii stilpii din 2 in doi , iar inca 100 m in gradina, "mejdea sau slogul " . Iar in timp ce masori aceste "puncte tari" beton,   vine si vecinul sispune ca ... nu acolo, dute mai incolo. Si apoi la birou , cu trei zecimale , constati ca ai +- ... o gramada de teren. Fa acum lucrarea 100% corect , ca maine vine alt PFA  la vecinu ,face si el 100% corect ,  masoara fara sa stie de tine , si apoi cele doua lucrari se intalnesc "intamplator" la OCPI . 3 ntrebari : cate puncte coincid pe limita comuna in conditiile din OG 634 ? care este cea buna : cea care se avizeaza prima sau cea depusa ulterior si probabil se va respinge  ? pe cine suspenda si pe ce motiv OCPI ul ?

Modificat de Anton Pann (15-05-2013 00:21:46)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Anton Pann din Mai 15, 2013, 01:10 AM
si mai una : sunt doua stresini care se suprapun pe 10-25 cm ,pe cca 7-10m lungime si suprafața de ....7mp . Cine poate face o lucrare 100% corecta la oricare din cele doua imobile ? Sau care ar fi raspunsul daca ti s-ar cere linia de graniță dintre cele doua imobile ?

Modificat de Anton Pann (14-05-2013 22:20:11)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Mai 15, 2013, 02:01 AM
1. intre +/- 2% repozitionarea se face din oficiu;
2. intre 2-5 % >>> nu este repozitionare, ci modificare;
"conform imaginilor anexate si determinarilor efectuate de mine in urma cu 2-3 ani limitele imobilului a carui repozitionare se solicita au fost corect determinate , mie-n suta (a se vedea comparativ materializarea limitelor!); ulterior proprietarii au reconstruit gardurile de comun acord, pe un alt amplasament, situatie ce a condus la suprapunerea virtuala, ce se poate rezolva prin repozitionarea imobilului initial; precizez ca am refacut masuratorile, pe care le am verificat, intrucat nu mi venea sa cred cat de corect am masurat in urma cu 2-3 ani ... anexez declaratia proprietarilor si procesul verbal de vecinatate"!

Modificat de severcoman (15-05-2013 05:24:58)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Mit din Mai 15, 2013, 11:05 AM
Raspunsurile se indeparteaza de subiect si mai ales exemplele.
Cazul-problema prezentat de student este tipic pt. topografii care faceau lucrari cu limite mutate voit sa se-ncadreze in 2%. Acum, normal ca imobilele vecine nu se mai lipesc de ele datorita limitei "retrase" voit, ba mai mult, mincinosii vor acum sa dreaga busuiocul repozitionand si crescand totodata suprafata.

@Anton Pann, la o masuratoare chemi si vecinul daca nu ai idee unde sa interpretezi lim. de propr. de la streasina (asta pt. o lucrare la OCPI). Daca-i vorba de expertiza, de-aia esti expert sa dai o solutie tinand cont de cutume locale, planuri de carte funciara, cadastrale, suprafete, etc. Daca materializezi punctele masurate cu vopsea, tarusi, etc cum scrie in ordin, cel care masoara la vecinul trebuie sa fie-n max 15 cm diferente fata de tine.

Din celelalte postari nu reiese ca cineva a sustinut absolutul in masuratori. Dar sigur o masuratoare buna o poti sustine cu argumente tehnice in fata alteia.

@severcoman, cazul prezentat de tine nu tine de repozitionare, ci face obiectul unei lucrari de rectificare de hotar. Noi nu facem actualizari de fiecare data cand vecinii muta gardul dupa cum vor ei.
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Anton Pann din Mai 15, 2013, 11:55 AM
ok , asa este
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Mai 15, 2013, 12:12 PM
in mod gresit s-a cerut documentatie de repozitionare, in cazul prezentat nu se poate face "repozitionare", din moment ce suprafata imobilului depaseste cu 2-5% suprafata din CF, documentie, etc; deci trebuie modificare

@Mit, in prezent poti "repozitiona" un imobil in fiecare zi, daca nu ai altceva de lucru (voi face eu acest lucru, sa vad ce pozitie adopta ocpi!); este posibil ca noul regulament, inca neaprobat, sa prevada ca repozitionarea sau modificarea sa poata fi efectuata o singura data; nu stiu insa cum va fi rezolvata problema in cazul in care "nu le iese din prima"!
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: george75m din Mai 15, 2013, 04:45 PM
Citat din: MitCazul-problema prezentat de student este tipic pt. topografii care faceau lucrari cu limite mutate voit sa se-ncadreze in 2%. Acum, normal ca imobilele vecine nu se mai lipesc de ele datorita limitei "retrase" voit,........

Ce puteau face decat sa lase plusul intr-o parte a parcelei ?
Cati vecini semneaza procesul verbal de vecinatate pentru o suprafata mai mare ?
De multe ori, suprafata in plus este mai mare decat procentele permise.
In baza noastra de date se semnaliza acel plus pe un strat special. Acum, de cand se inregistreaza doar in Eterra, nu se mai poate marca acea suprafata in plus, apare ca un gol.
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Mit din Mai 15, 2013, 07:03 PM
Domnule @george75m
TU esti obligat sa constati situatia din teren, fiind imputernicit de lege sa faci asta.
Faci masuratoarea, confrunti situatia cu planurile si alte documente anterioare... si-i spui omului ca datorita plusului de 12% de ex. nu face obiectul avizului OCPI . Treaba lui daca merge sau nu in instanta sau daca nu-i semneaza coana vecina...
La ce OCPI se face ce-ai spus tu mai sus ? Deci voi aveti o tabla de sah cu inca atatea patratele goale ale nimanui...  :uimit:
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: bad wolf din Mai 16, 2013, 01:59 AM
Discutiile sun foarte aprinse aici si nu vreau sa pun gaz pe foc , dar:ii amintesc @topografului linistit  ca toate cartile de topografie (cartile serioase ) incep cu "ERORI.TEORIA ERORILOR , te inteb , eu, chiar crezi ca exista cineva care poate sa faca o lucrare de topografie PERFECTA 100%.

Si... eu nu acuz angazatii OCPI-urilor ca nu pot rezolva toate situatiile aparute de-a lungul timpului ci ii acuz ca nu incearca sa inteleaga si sa rezolve fiecare cqz in parte.
Si o ultima intrebare pentru perfectionisti si pentru cei de la ANCPI care au pus niste cifre pe hartie, 2%, ...10%, cum au stabilit asa ceva, fata de ce?
Dupa cum stiti nu exista doua masuratori consecutive identice si atunci , la o masuratoare a unui teren se constata o diferenta de 9% (fata de ce? , probabil fata de supafata din acte?!) , iar la o alta masuratoare efectuata , in acelasi timp de un alt topograf cu alt tip de aparatura, dar prin aceleasi puncte , apare o diferenta de , sa zicem 12% , care masuratoare corecta? Cine stabileste asta?
Si ultima intrebare:Nu aveti impresia ca la ANCPI au fost uitate,  sau nu se tine seama de ele, principiile de baza ale cadastrului???
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: george75m din Mai 16, 2013, 05:08 PM
Teoretic, acele patratele goale sunt la dispozitia comisiei locale de fond funciar. Eu fac un plan prin care aduc la cunostinta comisiei suprafata in plus, vezi si
Legea 7 art. 61:
(1) Daca se constata unele diferente intre suprafetele inscrise in actele de proprietate si situatia reala din teren, rezultata din masuratorile executate pentru intocmirea cadastrului, primarul va dispune instiintarea proprietarilor interesati.
(2) Plusurile si minusurile de teren de pe aceeasi unitate administrativ-teritoriala se compenseaza intre proprietarii in cauza.
(3) Plusurile si minusurile de teren se stabilesc de catre persoanele autorizate care efectueaza masuratorile si se comunica celor in cauza si primarilor."

Oamenii foarte rar merg in instanta pentru un plus oarecare de teren, in schimb vor sa se intabuleze chiar si in limita  suprafetei din acte, pentru a putea mai departe construi, vinde etc.
La baza de date grafica este utila marcarea acelui plus pentru a nu fi interpretat ca un culoar virtual.

Modificat de george75m (16-05-2013 14:43:48)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: topograful linistit din Mai 16, 2013, 07:34 PM
@bad wolf, nu te agita, stai linistit.
Citeste postarea mea "ca un avocat cusurgiu" si spune unde am vorbit eu de lucrare 100% corecta.
Am spus ca daca masoara corect, sigur (100%) nu va trebui sa-si refaca lucrarea.
De ce nu a masurat corect ? Pentru ca in conformitate cu legea, topograful trebuie sa parcurga impreuna cu proprietarul limitele parcelei. Si acum poti spune ca nu ai vazut nu stiu ce punct de inflexiune ? Fals.
In concluzie, daca masura corect, corect, corect, nu mai trebuia sa faca tipul de lucrare cerut de profesor.
Acest tip de lucrare se regaseste numai la NEprofesionisti.
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: bad wolf din Mai 16, 2013, 09:35 PM
Citat din: topograful linistit@bad wolf, nu te agita, stai linistit.
Citeste postarea mea "ca un avocat cusurgiu" si spune unde am vorbit eu de lucrare 100% corecta.
Am spus ca daca masoara corect, sigur (100%) nu va trebui sa-si refaca lucrarea.
De ce nu a masurat corect ? Pentru ca in conformitate cu legea, topograful trebuie sa parcurga impreuna cu proprietarul limitele parcelei. Si acum poti spune ca nu ai vazut nu stiu ce punct de inflexiune ? Fals.
In concluzie, daca masura corect, corect, corect, nu mai trebuia sa faca tipul de lucrare cerut de profesor.
Acest tip de lucrare se regaseste numai la NEprofesionisti.

N-ai inteles nimic din ce am scris .Pacat.
Profesorul le da studetilor sa faca lucrari , dupa modul cum tot unii dintre ei au conceput regulamentele
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: M.O. din Mai 17, 2013, 01:42 AM
topograful linistit:De ce nu a masurat corect ? Pentru ca in conformitate cu legea, topograful trebuie sa parcurga impreuna cu proprietarul limitele parcelei. Si acum poti spune ca nu ai vazut nu stiu ce punct de inflexiune ? Fals.


Pai daca am parcurs terenul, nu am modificat intentionat limitele pentru a ma incadra in suprafata din acte, ce puteam gresi?
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Mai 17, 2013, 02:12 AM
chiar exista documentatie de repozitionare ?!...
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: M.O. din Mai 17, 2013, 02:13 AM
Imi cer scuze ca nu am corectat. E modificare de suprafata
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Mai 17, 2013, 02:30 AM
abia astept sa vad anunt la primarie: "in zilele cu sot, cei care au minus sa vina sa-i compensam un pic!" le aratam planul cu patratelele goale si facem licitatie, le dam alor nostri, sau cum ?, ca nu prea inteleg!


tare chestia cu fostul Art. 61: initial a fost adaugata in privinta cadastrului general (dar nu se precizeaza nicaieri how it s made?, insa la republicare uite ce a iesit : Art. 41 parca n are nici un sens, nu credeti? si totusi sunt primarii interesate de identificarea acestor plusuri...

Modificat de severcoman (16-05-2013 23:34:29)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Mai 21, 2013, 08:10 PM
@M.O. > asteptam sa ne spui ce nota ti-a dat profu' si concluziile pe asa zisa situatie prezentata de tine, iar tu ai modificat datele initiale;
eu cred ca ai incercat de la-nceput sa ne aburesti cu asa zisele teme date de profesori, cand in realitate doreai niste motive pentru justificare... nicidecum in memoriul tehnic, ci fata de proprietar! (exact ce ti a spus @Mit: ai tras-o!)

Modificat de severcoman (21-05-2013 17:15:17)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Mai 31, 2013, 09:44 PM
@georgem75
"Teoretic, acele patratele goale sunt la dispozitia comisiei locale de fond funciar. Eu fac un plan prin care aduc la cunostinta comisiei suprafata in plus, ...()" Oamenii foarte rar merg in instanta pentru un plus oarecare de teren, in schimb vor sa se intabuleze chiar si in limita  suprafetei din acte, pentru a putea mai departe construi, vinde etc.
La baza de date grafica este utila marcarea acelui plus pentru a nu fi interpretat ca un culoar virtual."

rezolva cat mai repede problema patratelelor : in baza noii legi a restituirilor "patratelele" trebuie inventariate si atribuite celor care au dreptul, ca doar n-o sa plateasca statul despagubiri, (de vreme ce "teoretic" se transforma in "practic";); atunci sa vezi expertize !
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Mit din Mai 31, 2013, 11:51 PM
Da, si sa vezi mosia lui boier Bibescu reconstituita din milioane de patratele, care mai de care prin fundu' gradinilor.
Vedeti de ce-avem un astfel de cadastru?  C-avem astfel de topografi facuti peste noapte cu diplome la apelul bocancilor.
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Iun 01, 2013, 03:06 PM
CitatDa, si sa vezi mosia lui boier Bibescu reconstituita din milioane de patratele, care mai de care prin fundu' gradinilor.
Vedeti de ce-avem un astfel de cadastru?  C-avem astfel de topografi facuti peste noapte cu diplome la apelul bocancilor.

corect: comisia a masurat cu compasul ("capra") sau din birou (pe planurile deformate, obtinute prin fotointerpretare), iar specialistul in masuratori terestre (!) - pfa a taiat terenul fara act; urmarea ? - ce are in fundu' curtii va cumpara de la Bibescu ...  

daca le faceam de la inceput corect, noi acu' ce mai lucram ?! (@george75m nu mai avea de intocmit planl cu identificarea patratelelor)

http://www.youtube.com/watch?v=ehZUneMxpZQ&list=PLWO4Yb4Gr1LPcldQ9Fd1ljVGsnKsN-Vww&feature=mh_lolz

Modificat de severcoman (01-06-2013 14:14:21)
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: george75m din Iun 01, 2013, 10:18 PM

                  Ma intereseaza cati dintre cei pe care i-ati gasit cu suprafata in plus si-au dobandit-o in instanta. Cum ati procedat cu restul ?


               
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Mit din Iun 02, 2013, 02:10 AM

                  Majoritatea, ca sa nu zic toti.
Bineinteles se face suprapunerea pe planurile vechi cadastrale sau de carte funciara.
Daca limitele actuale "pica bine" pe acele planuri, nu este nicio piedica in rectificarea suprafetei.



               
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: george75m din Iun 02, 2013, 04:11 AM

                  In unele cazuri, mai ales in intravilan, se respecta intr-adevar vechile hotare din cadastrul austriac. Dar, in multe alte cazuri, limitele actuale suprapuse pe plansele vechi cadastrale arata o noua configuratie. Au trecut vreo 150 de ani, colectivizarea etc...

In Legea 7 apare posibilitatea sa te inregistrezi ca posesor, iar dupa 5 ani, daca nu exista nici un litigiu, sa fie inscris dreptul de proprietate.

In extravilan, in fostele zone colectivizate, suprafetele in plus se vor redistribui probabil celor care nu au suficient teren, in cadrul aceleiasi tarlale (vezi mentiunea "Imobil inregistrat in planul cadastral fara localizare certa datorita lipsei planului parcelar). De aceea, nici nu se lasa plusul in spatele parcelei, ci pe o laterala.

Poate ne spun si alti colegi cum procedeaza cu plusul de teren, daca clientii lor merg in instanta si obtin rectificarea suprafetei inscrisa in Titlul de Proprietate.

PS: referitor la afirmatiile de mai sus:
1. diploma mi-am obtinut-o cinstit, am muncit pentru ea.
2. practica este folosita de mult timp in zona, nu eu am inventat-o; inainte  se anunta pe planul de amplasament si delimitare o parcela care era detinuta fara acte (deci topograful spunea adevarul); acum de cand cu imobilele noi si eterra, nu se mai poate forma acea parcela.



               
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Iun 02, 2013, 03:12 PM

                  @george75m: toate cazurile au fost rezolvate in instanta, cu exceptia celor care nu au dorit;
va fi greu de demonstrat ca oficiile au gresit, dar nu imposibil: au mentionat verbal iar unele pf s-au conformat (personal sustineam ca atunci cand voie gasi in plus, voi delimita un cerc de raza r, in centrul suprafetei sau o poteca/sarpe in interiorul proprietatii, justificat de faptul ca nu voi modifica vecinatatile din act)!



               
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: Anton Pann din Iun 03, 2013, 01:19 AM

                  in extravilan, in sole ce au facut obiectul L18/1991 , nu am avut cereri de rectificare prin instanță, insă, in principiu nu as recomanda o asemenea cerere, intrucat sunt sanse mari sa nu fie admisă. Se pot face modificari de suprafață in conditiile din regulament , cu 5% din suprafată, dar cred ca e greu sa propui o rectificare de suprafață, in aceste sole . Ca sa faci rectificare de suprafată trebuie sa ai un CF cu nr. cad. deci există o documentatioe avizata , cu dimensiuni (si coordonate ) iar daca acum ai alte dimensiuni , mai mari, inseamna ca ai ocupat de la vecini. Nu vad un expert care sa aduca argumente foarte solide pentru aceast fel de rectificare. Dar am intalnit un caz : desi imobilul fusese intabulat pe un contur si cu suprafata din titlul de proprietate , apoi suferise si o dezmembrare si se vandu-se o parte din el, cineva a facut ulterior o lucrare de "actualizare date imobil" si a marit suprafața cu 5% , (erau cca 400mp ) .Si s-a avizat desi , după părerea mea trebuia sa fie respinsă .


               
Titlu: Re: Repozitionare modificare de suprafata prin majorare
Scris de: severcoman din Iun 03, 2013, 02:05 AM

                  @Anton Pann: da, primariile pot invoca faptul ca proprietarul nu a detinut acel teren, fiind al CAP... doar in zonele colinare, imobile imprejmuite, intravilan, etc.