Stie cineva cum ca ar fi existat la noi in tara o lege conform careia daca suprafata din masuratori nu corespundea cu cea de pe imagine se inscria suprafata de pe fotograma?
:uimit:
Ce? Cum?
Ortofotoplanul are doar rol "orientativ". Pentru noi. Pentru inspectori e sfant. :finger:
@everest: ma intreb câte lucruri nu cunosti daca pui asemenea intrebari... e din categoria intrebarilor "câti copaci sunt in padure?" dar incerc sa-ti dau si un raspuns: nu exista nici o lege sau act normativ care sa prevada asa ceva. Daca vorbim despre domeniul cadastrului.
Modificat de John Doe (30-10-2012 19:00:38)
O fi vrep aberatie a celor de la APIA...
Am avut clienti care primesc subventii in functie de pozele lor.
@everest poate-i unul dintre "agricultori". :razz:
Si ce legatura are APIA cu topografia?
John, am pus intrebarea asta pentru ca asa ni sa prezentat la un curs cum ca ar fi existat candva in trecut. I-am spus profesorului ca ma cam indoiesc si sa imi spuna legea, dar mi-a spus ca nu isi aminteste si sa caut pe net...legat de categoria intrebarii cat si despre cat stiu sau nu, putina modestie si bun simt in raspunsuri nu ti-ar strica
asta cam asa-i...sunteti un pic cam incisivi.
Raspunsul a fost pe masura intrebarii, nimic mai mult. Aprecierile sunt la latitudinea fiecaruia, atâta timp cât sunt civilizate. Insa un forum, mai ales de specialitate, nu este un chat iar anumite genuri de intrebari se cam taxeaza, n-am ce-ti face.
Si totusi cred ca suprafetele din planurile cadastrale, extravilane, in cea mai mare parte sunt determinate de pe fotograme , nu din masuratori topografice . Nu am date si informatii precise, nu am lucrat in domeniu, dar .... dar nu cred ca s-au efectuat masuratori cu aparate pe terenurile extravilane ! . Cred ca profu acela avea dreptate . :rolleyes: Atentie, nu era vorba de ORTOfoto, cine de FOTOGRAME !
Modificat de Anton Pann (30-10-2012 20:04:49)
Asta chiar asa si este. Planurile cadastrale editate prin 1980 sunt facute dupa fotografii aeriene - cu asta se ocupa fotogrammetria, iar planurile au fost desenate la niste aparate optice in care se puneau câte doua fotografii consecutive ale aceleiasi zone, operatorul se uita printr-un fel de microscop binocular si misca cursorul in imagine pe trei axe, urmarind detaliile terenului si claritatea imaginii si desenând simultan planul pe o planseta orizontala, langa aparat.
Am vazut asta la fostul Institut de Mine Petrosani, unde s-au editat o parte din planuri. Suprafetele nu mai stiu sigur daca se determinau tot la aparat, odata cu desenarea sau ulterior cu pantograful.
Tot prin fotogrammetrie (dar terestra, nu aeriana) se determinau si volumele excavate din cariere: iamginati-va un versant intreg de munte excavat, cine sa-l masoare cu aparatul? si atunci faceau cateva poze serioase versantului, la anumite intervale de timp, de pe aceleasi puncte, trasau profile pe versant si prin comparatie cu profilele anterioare determinau volumul excavat.
Modificat de John Doe (30-10-2012 21:16:38)
Citat din: John DoeAsta chiar asa si este. Planurile cadastrale editate prin 1980 sunt facute dupa fotografii aeriene - cu asta se ocupa fotogrammetria, iar planurile au fost desenate la niste aparate optice in care se puneau câte doua fotografii consecutive ale aceleiasi zone, operatorul se uita printr-un fel de microscop binocular si misca cursorul in imagine pe trei axe, urmarind detaliile terenului si claritatea imaginii si desenând simultan planul pe o planseta orizontala, langa aparat.
Am vazut asta la fostul Institut de Mine Petrosani, unde s-au editat o parte din planuri. Suprafetele nu mai stiu sigur daca se determinau tot la aparat, odata cu desenarea sau ulterior cu pantograful.
Tot prin fotogrammetrie (dar terestra, nu aeriana) se determinau si volumele excavate din cariere: iamginati-va un versant intreg de munte excavat, cine sa-l masoare cu aparatul? si atunci faceau cateva poze serioase versantului, la anumite intervale de timp, de pe aceleasi puncte, trasau profile pe versant si prin comparatie cu profilele anterioare determinau volumul excavat.
John, tu nstii cae ceva. Aparatul ala se numeste Tehnocart. Fotogramele folosite nu sunt intamplatoare , sunt conform ochiului drept si conform ochiului stand .
Printr-o calibrare corecta se forma modelul 3d (se numea steroscopic) si in acel sistem binocular , vedeai imaginea spatiala si astfel puteai sa faci hartile cotate , cu curbe de nivel si cu o precizie destul de buna.
In legatura cu fotogrametria terestra ,ai dreptate, s-a incercat calculul volumelor excavate.
Mai intai la Cariere de sisturi bituminoase de la Anina.N-a pre mers si s-a renuntat.
Eu am facut,in 1983, in Bazinul Minier Motru singura incercare de folosire a fotogrammetriei terestre la calculul volumelor excavate.
Am fost ajutat foarte mult de topografii de la Combimnatul Minier Motru si de la Combinatul Minier Rovinari.
Fotogramele le-am developat placile mfotografice l Institutul de la petrosani, dar pentru ca ,in acel moment Tehnocartul de la Petrosani era defect, am apelat la dna Olteanu de la IPTANA bucuresti , unde am realizat o harta 1:5000 .
Am uitat sa spun ca acesta era Proiectul meu de
Diploma.Nu v-am spus toate etapele de lucru.
Cert este ca am reusit (toata lumea erea foarte curioasa) , am eusit sa descopar multe deficiente de proiectare alucrarii(erem ,doar , student) si nimeni nu mai facuse asa ceva.
Am realizat o lucrare buna, concluzii bune, am obtinut o nota foarte buna.
Dar din pacate nimeni nu a mai incercat sa mai caca asa ceva niciunde intara.
Iar laboratorul existent in Oltenia a fost impartit piersa cu piesa intre cele doua Combinate
Miniere.Si nu a mai functionat niciodata.
Motivul? nu se mai putea minti la receptionarea volumelor excavate.
Din fericire eu am primit repertitie intr-o alta zona a tarii , unde am avut un topograf sef extrem de corect, care a fost tot timpul de partea noastra
Dumnezeu sa-l odihneaca ,pentru ca amurit in urma cu 6 ani.
Se numea Petre Cernita si a fost un om deosebit !
Citat din: Anton PannSi totusi cred ca suprafetele din planurile cadastrale, extravilane, in cea mai mare parte sunt determinate de pe fotograme , nu din masuratori topografice . Nu am date si informatii precise, nu am lucrat in domeniu, dar .... dar nu cred ca s-au efectuat masuratori cu aparate pe terenurile extravilane ! . Cred ca profu acela avea dreptate . :rolleyes: Atentie, nu era vorba de ORTOfoto, cine de FOTOGRAME !
Aidreptate .
Pe vreme aceea aveam o flotila mare de avioane si bine
dotata.De asemenea erau: IGEFCOT, IPTANA si alte institutii.
Si inca ceva foarte important :
-Pe vreme aceeia TOPOGRAFII(aici includ toate specialitatile, inclusiv geodezii) erau respectati si aveau un cuvant de spus.
-anual avea loc un Simpozion National de Topografie unde participau reprezentantii alesi ai colectivelor de topografi.
Ce se prezenta si se discuta acolo cred ca banuiti.
In final va spun ca pe vremea aia Topografii se respectau intre ei !
Ar fi bine sa citesti si ce i-am scris prietenului nostru John Doe !
Citat din: John DoeRaspunsul a fost pe masura intrebarii, nimic mai mult. Aprecierile sunt la latitudinea fiecaruia, atâta timp cât sunt civilizate. Insa un forum, mai ales de specialitate, nu este un chat iar anumite genuri de intrebari se cam taxeaza, n-am ce-ti face.
nu stiu ce ti sa parut in neregula la intrebare...lasa taxatut in grija statului nu mai taxa si tu
Discutiile au iesit din subiect. apia a facut masuratori cu gps de mana si le-au raportat pe ortofotograme, care sunt tot fotograme si asa a determinat suprafata. Cand masori o tarla de cateva sute de hectare nu prea are mare importanta ca ai determinat punctele de contur la +- 2-3 m. Intr-un fel se compenseaza si eroarea nu e chiar asa de mare pentru pretentiile lor, dar cand masori doar capetele unei percele, care masurata cu metrul are 5 m latime si lungime de 600 m, constati din coordonate ca are latimea de 8 m. Pentru ei mai buna e masuratoarea cu gps-ul si e singura pe care o iau in seama. Din cauza asta s-a ridicat problema.
Se mai intampla ca acestia sa se ia dupa fotogramele din 2005, cand, poate o familie isi lucra terenul impreuna, dar apia face inregistrari individuale si pune in carca unui singur proprietar intreaga suprafata a familiei, pentru ca doar unul e inscris la apia.
Acestea sunt doar presupuneri si luatile ca atare.
@everest: nu sunt dator sa-ti explic detaliat de ce ti-am raspuns astfel; deocamdata las-o asa, incearca sa acumulezi cat mai multe cunostinte si experienta si la un moment dat ai sa intelegi singur. E mai folositor sa ne vedem de treburile noastre decât sa pierdem timpul cu replici inteligente.
@bad wolf: chestiunea cu fotorestitutia e mult mai complexa, am vrut doar sa povestesc pe scurt cam despre ce e vorba, ca sa-si faca o idee Anton Pann.
Citat din: John Doe@everest: nu sunt dator sa-ti explic detaliat de ce ti-am raspuns astfel; deocamdata las-o asa, incearca sa acumulezi cat mai multe cunostinte si experienta si la un moment dat ai sa intelegi singur. E mai folositor sa ne vedem de treburile noastre decât sa pierdem timpul cu replici inteligente.
@bad wolf: chestiunea cu fotorestitutia e mult mai complexa, am vrut doar sa povestesc pe scurt cam despre ce e vorba, ca sa-si faca o idee Anton Pann.
Corect ! Si eu m-am limitat la minimum.
@bad wolf
Acel aparat era şi este denumit "stereoscop". Tehnocart e modelul. Cel puţin asta ştiu eu.
În prezent se utilizează stereoscoape cu oglindă stereoscopică ori monitoare 3d. Pot să pun foto cu un stereoscop cu oglidă, dacă e cineva interesat. Pentru ambele tipuri trebuiesc ochelari speciali.
În prezent, în ţările în care se face cadastru de pe ortofoplanuri, la fiecare parcelă înscrisă în cartea funciară se aplică un factor de corecţie care reiese din diferenţa dintre suprafaţa măsurată a trupului/cvartalului/regiunii din care face parte acea parcelă şi suprafaţa poligonului vectorizat pe conturul acelei regiuni, utilizând ortofotoplanuri. E clar că pentru fiecare măsurătoare la teren valoarea va fi diferită şi e clar că trebuie să existe un sistem după care se înscrie o suprafaţă în registrele funciare.
Este clar că va exista o diferenţă între ce măsori şi ce vectorizezi, mai ales când e vorba de regiuni de sute sau mii de km pătraţi.
Nu ştiu cum a fost în trecutul îndepărtat, dar ce spune profesorul are noimă, mai puţin partea cu legea... nu cred că a existat o lege care să specifice acest lucru ad litteram
Modificat de AlexGIS (31-10-2012 13:47:07)
Pune o fotografie, sa vedem cum arata.
Citat din: John DoePune o fotografie, sa vedem cum arata.
Le-am pus mai jos.
Modificat de AlexGIS (31-10-2012 17:56:56)
Citat din: John DoePune o fotografie, sa vedem cum arata.
Una

465/581px 29.9KB
eu le-am vazut pe amandoua ;). e super.
Citat din: John DoePune o fotografie, sa vedem cum arata.
A doua

580/571px 50KB
Principiu de funcţionare
(http://topograf.3xforum.ro/img/pics/topograf.3xforum.ro/ok_33913.jpg)
583/280px 22.3KB
Interesant. Mersi.
CitatInteresant. Mersi.
Cu plăcere. Restituţie 3d se mai poate face şi cu monitoare 3d cum este cel din imagine. Acum tehnologia este mai accesibilă faţă de anii trecuţi iar un monitor LED 3d este considerabil mai ieftin decât un sistem stereo Planar.
http://www.bestbuy.com/site/Samsung+-+27%22+Widescreen+3D+LED+Monitor+-+Aluminum/3456032.p?id=1218403510214&skuId=3456032&ref=06&loc=01&ci_src=14110944&ci_sku=3456032&extensionType=pla:g&s_kwcid=PTC!pla!!!41801919199!g!!21144927319
(http://topograf.3xforum.ro/img/pics/topograf.3xforum.ro/ok_33916.jpg)
580/357px 13.3KB
AlexGIS a scris:
@bad wolf Acel aparat era şi este denumit "stereoscop". Tehnocart e modelul. Cel puţin asta ştiu eu.
|
Ca o completare la ce am scris mai devreme, sistemul binocular practic e stereoscopul iar aparatul ca atare putea fi un stereotop, un stereotopograf sau un stereoplanigraf.
Modificat de AlexGIS (31-10-2012 18:30:39)
_______________________________________
Descarcă aplicația SIMCAD
Sistem de Management Integrat al Lucrărilor de Cadastru și Topografie
Tofan Alexandru tel: 0742-883-676
Grupul FB topografie - geodezie - cadastru
John Doe a scris:
@everest: nu sunt dator sa-ti explic detaliat de ce ti-am raspuns astfel; deocamdata las-o asa, incearca sa acumulezi cat mai multe cunostinte si experienta si la un moment dat ai sa intelegi singur. E mai folositor sa ne vedem de treburile noastre decât sa pierdem timpul cu replici inteligente.
@bad wolf: chestiunea cu fotorestitutia e mult mai complexa, am vrut doar sa povestesc pe scurt cam despre ce e vorba, ca sa-si faca o idee Anton Pann. |
Nici eu nu sunt obligat sa suport rautatile tale, ar fi mai folositor sa te abtii. De aceea am si intrebat, pentru a acumula mai multe cunostinte nu doar sa ma aflu intreband.
@everest mai bine nu intrebai. Puteai sa te gandesti ca e o intrebare aiurea. Numai bine!
AlexGIS a scris:
@bad wolf Acel aparat era şi este denumit "stereoscop". Tehnocart e modelul. Cel puţin asta ştiu eu. În prezent se utilizează stereoscoape cu oglindă stereoscopică ori monitoare 3d. Pot să pun foto cu un stereoscop cu oglidă, dacă e cineva interesat. Pentru ambele tipuri trebuiesc ochelari speciali. În prezent, în ţările în care se face cadastru de pe ortofoplanuri, la fiecare parcelă înscrisă în cartea funciară se aplică un factor de corecţie care reiese din diferenţa dintre suprafaţa măsurată a trupului/cvartalului/regiunii din care face parte acea parcelă şi suprafaţa poligonului vectorizat pe conturul acelei regiuni, utilizând ortofotoplanuri. E clar că pentru fiecare măsurătoare la teren valoarea va fi diferită şi e clar că trebuie să existe un sistem după care se înscrie o suprafaţă în registrele funciare. Este clar că va exista o diferenţă între ce măsori şi ce vectorizezi, mai ales când e vorba de regiuni de sute sau mii de km pătraţi. Nu ştiu cum a fost în trecutul îndepărtat, dar ce spune profesorul are noimă, mai puţin partea cu legea... nu cred că a existat o lege care să specifice acest lucru ad litteram |
Asta banuiam si eu ca nu ar fi existat o astfel de lege (el insa sustinea ca ar fi existat de aia ma bagat in ceata).
bogdy a scris:
@everest mai bine nu intrebai. Puteai sa te gandesti ca e o intrebare aiurea. Numai bine! |
Atat timp cat el sustinea acest lucru nu mi se pare aiurea sa intreb si pe altii ce parere au ca sa ma lamuresc (tinand cont ca profu ii mai in varsta si trecut prin mai multe)
AlexGIS a scris:
@bad wolf Acel aparat era şi este denumit "stereoscop". Tehnocart e modelul. Cel puţin asta ştiu eu. În prezent se utilizează stereoscoape cu oglindă stereoscopică ori monitoare 3d. Pot să pun foto cu un stereoscop cu oglidă, dacă e cineva interesat. Pentru ambele tipuri trebuiesc ochelari speciali. În prezent, în ţările în care se face cadastru de pe ortofoplanuri, la fiecare parcelă înscrisă în cartea funciară se aplică un factor de corecţie care reiese din diferenţa dintre suprafaţa măsurată a trupului/cvartalului/regiunii din care face parte acea parcelă şi suprafaţa poligonului vectorizat pe conturul acelei regiuni, utilizând ortofotoplanuri. E clar că pentru fiecare măsurătoare la teren valoarea va fi diferită şi e clar că trebuie să existe un sistem după care se înscrie o suprafaţă în registrele funciare. Este clar că va exista o diferenţă între ce măsori şi ce vectorizezi, mai ales când e vorba de regiuni de sute sau mii de km pătraţi. Nu ştiu cum a fost în trecutul îndepărtat, dar ce spune profesorul are noimă, mai puţin partea cu legea... nu cred că a existat o lege care să specifice acest lucru ad litteram |
Nu ai dreptate. Stereoscopul era o jucarie care se folosea la laborator pentru a realiza (vizual) modelul 3d(steroscopic) , folosind doua fotograme (adica doua fotografii pe sticla , una facuta comform vederi ochiului drept si una conform vederii ochiului stang).Asa ara in urma cu 30 ani.
Ce prezinti tu acum este tehnologiemoderna.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
AlexGIS a scris:
John Doe a scris:
Pune o fotografie, sa vedem cum arata. |
Una |
Exact ce am spus . Nu vorbim despre aceleasi lucruri.
John doe stie ce a vazut la Petrosani. A vazut un Tehnocart cu sistem binocular , legat la o masa de desen printr-un sistem cardanic.
Operatorul se folosea de niste sispozitive asemanatoare cu cele de la un strung manual.
Probabil acum este o piesa de muzeu, dar cand eu eram student rrealizam harti foarte precise si nu doar cadastrale ci si de de taliu si chiar cu curbe de nivel.
Pentru tine este , insa, istorie.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
bad wolf a scris:
Exact ce am spus . Nu vorbim despre aceleasi lucruri.
John doe stie ce a vazut la Petrosani. A vazut un Tehnocart cu sistem binocular , legat la o masa de desen printr-un sistem cardanic. Operatorul se folosea de niste sispozitive asemanatoare cu cele de la un strung manual. Probabil acum este o piesa de muzeu, dar cand eu eram student rrealizam harti foarte precise si nu doar cadastrale ci si de de taliu si chiar cu curbe de nivel.
Pentru tine este , insa, istorie. |
Pardon. Când am scris prima dată mi-a rămas în minte felul în care se vizualizau planşele prin acel sistem optic, de aceea am scris de stereoscop. Am revenit şi am scris puţin mai sus că practic sistemul binocular e stereoscopul iar aparatul probabil era un stereoplanigraf mai mult ca sigur, după descrierea făcută. Tocmai denumirea stereo vine de la faptul că aparatul era dotat cu acest dispozitiv optic prin care se puteau vizualiza imagini stereo ale fotogramelor conjugate.
Mai jos e un stereoplanigraf Wild A-7 al cărui stereoscop se observă în dreptul capului operatorului.
462/584px 42.6KB
Modificat de AlexGIS (01-11-2012 07:26:53)
_______________________________________
Descarcă aplicația SIMCAD
Sistem de Management Integrat al Lucrărilor de Cadastru și Topografie
Tofan Alexandru tel: 0742-883-676
Grupul FB topografie - geodezie - cadastru
O imagine mai clară.
584/327px 23.8KB
_______________________________________
Descarcă aplicația SIMCAD
Sistem de Management Integrat al Lucrărilor de Cadastru și Topografie
Tofan Alexandru tel: 0742-883-676
Grupul FB topografie - geodezie - cadastru
Asa este.Au intrat in istorie.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Putin pe langa topic, am totusi o intrebare: stie cineva cu ce soft se pot uni doua poze, partial suprapuse? cam asa cum functioneaza modul panoramic la aparatele foto digitale.
Caut de azi dimineata, am gasit AirPhoto SE, e bunicel dar se blocheaza la poze mari. Mai stie cineva alt soft?
PT-GUI sper sa va ajute. Spor la treaba!
Bun, mersi, o sa-i ard un trial si pe urma vedem.