Buna tuturor, am si eu urmatoarea "speta": pe un teren se gasesc 3 constructii
- C1, casa inscrisa in CF;
- C2, casa (noua) inscrisa in CF;
- C3 anexa NEINSCRISA IN CF (transformata oarecum in locuibila compusa din: bucatarie, baie, debara, magazie si atelier).
Se doreste apartamentarea astfel:
- C1 si C3 pe un CF individual;
- C2 pe un CF individual
Situatia finala va fi:
C1-U1, unde la calculul suprafetei utile tin cont si de C3;
C2-U1
sau
C1-U1, C3-U1;
C2-U1
Multumesc.
In primul rand trebuie sa intabulezi anexa.
E-Terra nu poate intelege sa ai un apartament compus din C1 si C3 la distanta intre ele. Daca sunt lipite, merge. Revino cu detalii.
C1 si C3 nu sunt lipite, sunt doua constructii separate. C1 este inscrisa in CF ca si casa, C3 nu este inscrisa in CF dar figureaza in baza de date grafica de la OCPI.
Atunci, dupa ce intabulezi C3 (n-are-a face cu baza grafica, tie trebuie sa-ti apara in CF acel C3), apartamentazi C1-U1, C2-U2, C3-U3, calculezi la fiecare UI PCI generale si pe fiecare C in parte (100%), precum si teren in propr. sau folosinta, dupa caz. Deci vei avea 3 CF-uri.
Modificat de Mit (19-10-2012 10:54:03)
Astea sunt vestile proaste, vestile bune ... nu sunt?
Apartamentarea dupa cum zici tu va fi C1-U1, C2-U2, C3-U3 sau C1-U1, C2-U1, C3-U1?
As incerca sa evit situatia asta cu inscrierea Anexei.
Ma gandeam la o situatie similara cu a unui apartament la bloc care are o boxa la subsol si sa ajung la situatia:
C1-U1, unde la calculul suprafetei utile tin cont si de C3;
C2-U1
Posibil sa fie si C1-U1, C2-U1 si C3-U1 in functie de cum accepta E-Terra.
Cred ca artificiul cu suprafata lui C3 care nu apare in CF, pica. Parerea mea...
Tu poti sa incerci...
Un amic mi-a sugerat dezmembrare cu servitute.
Ar rezulta ceva ca in figura de mai jos.
Ar putea fi probleme ca una din suprafete va fi de doar 188mp. Sa las oare o distanta de 1m si fata de C2?
580/435px 25.3KB
Ai inceput gresit. Lucrarea ta nu va fi de apartamentare ci de dezmembrare. Apartamentarea inseamna sa creezi mai multe UI intr-un C (c1-u1, c1-U2 etc) Nu poti apartamenta o cladire intr-un singur apartament. Inseamna ca nu se schimba nimic. Dezmembreaza in 2, Lot cu c1, lot 2 cu c2 si lot 3 drum, sau dezmembreaza in 2 cu drept de servitute. Lasa proprietarul sa-ti indice latimea drumului dupa cum vor ei. Eu ma feresc sa dau sugestii, pt ca daca iese ceva prost (de ex lotul din spate nu primeste AC pt ca e prea ingust drumul) o sa vina la tine cu gura mare sa le rezolvi problema ca tu le-ai zis sa faca prost
Ma sperie cati isi dau cu parerea "pe langa". moholea are dreptate si nu s-ar putea pune niciodata problema unei apartamentari cand e vorba de mai mult de o constructie.
Anexa, daca nu se doreste, nu trebuie intabulata. E optiunea proprietarului. S-ar putea ca intabularea ei si apoi radierea(daca va fi desfiintata) sa coste mai mult decat constructia. Daca anexa s-a transformat intr-o constructie cu valoare si intra intr-un plan financiar al proprietarului, atunci e OK.
Sugestia lui moholea e plina de bun simt. Daca vrei sa faci o sugestie proprietarului, atunci arata-i toate situatiile posibile generate de sugestia respectiva si lasa-l pe el sa aleaga si sa-si asume consecintele.
@Atopor,
"Nu se pune niciodata problema..." pt. ca n-ai intalnit tu o astfel de speta, sau ai alt motiv?
Eu am intalnit o astfel de sit. si s-a facut apartamentare (vezi casele nationalizate date la L.112 cu fel si fel de anexe).
P.S. Sa nu spui niciodata, "niciodata". :hi:
Cred ca am nimerit in alta tara. Cum adica " C1 SI C3 in CF individual"?
Dupa care regulamente si legi se lucreaza la voi? La noi imobilul are o carte funciara in care sunt inscrie: - terenul cu datele lui si toate constructiile cu caracteristicile lor. Daca intr-o constructie exista spatii utile detinute exclusiv de cate un proprietar, ACEA CONSTRUCTIE se apartamenteaza, adica i se deschide o caret colectiva in care se fac carti individuale fiecarui apartament. Nu se poate face apartamentarea amestecand spariile utile din constructii diferite sau spatii utile cu constructii din afara constructiei respective. Faptul ca acele anexe sunt detinute fiecare de alt proprietar este inscris in cartea funciara a terenului.
Mit, ma sperii! Sau la Timis s-a inventat o alta carte funciara? Anexele le poti cuprinde intr-un apartament, mai nou, conform unei precizari de la ancpi, dar ele sunt in aceeasi cladire. Eventual poti trece la mentiuni o relatie a apartamentului dintr-o cladire cu o cladire, sau apartament din alta cladire a aceluiasi imobil, dar nu poti face o apartamentare pe 2 cladiri. E absurd!
Nu inteleg de ce te sperii atata. Sau te sperii ca inca nu ai vazut prea multe...
La Timisoara, f. multe imobile apartamentate au CF-uri individuale (pe apartament) de genul:
"Apartamentul nr.10, corp A situat la etj.I compus din 2 camere, bucatarie, hol, baie, cu 23,86% din coridorul comun cu ap.9,11,12, si magazia nr.9/A situata in corp D, boxa nr.11 situata in pod corp A, cu 6,67% p.c. ale corp A, 25,20% p.c. corp D, 5,75%p.c. gen. si 41/709 mp. teren in folosinta" sau:
"Apartamentul nr. 7 corp B la parter, compus din 2 camere, bucatarie, antreu, cam. alim., baie, WC, terasa, boxa nr.3 la demisol in corp B, cu 100% p.c. corp B, cu 11,61% p.c. gen. si 82/709 mp. teren in folosinta".
N-are rost sa scanez CF-urile; crede-ma pe cuvant.
Mit, asta e pe vechea carte funciara!
Si cum iti spuneam, sunt mentionate legaturi la o alta constructie, dar acea constructie trebuie intabulata si ea, cu apartamentarea ei.
@A.P.
Noi stim "problemele" Banatului, iar eu am intervenit spre a prezenta situatii pe care alti useri le elimina din start, sau le catalogheaza la capitolul "niciodata".
Eu nu incerc sa spal creierul cuiva, dar faptul ca am avut astfel de situatii creeaza un precedent pe care-l impartasesc aici.
@Atopor,
Este normal ca un proprietar al unui apartament dintr-un imobil sa aiba 5 CF-uri: 1 CF cu boxa din subsolul corpului A, 1 CF cu WC-ul din curte, 1CF cu magazia din corpul B, 1 CF cu camara de alimente de pe palier, 1 CF cu garajul si altul cu apartamentul?
Ce te faci ca maine poate revine Boc la guvernare si-l impoziteaza dublu, triplu... pe om ca are 5 CF-uri !!! :nebun:
Mai, oameni buni, vorbim de un apartament, nu de un imobil. Daca se demoleaza anexa, cate autorizatii de demolare va da primaria? Pentru fiecare boxa cate una, nu? Sa fim seriosi. Daca undeva se intampla ceva nu trebuie sa generalizam si sa facem o regula din asta. Si, Mit, nu se pune problema CF-urilor. Toate constructiile sunt pe acelasi CF.
"Apartamentul nr.10, corp A situat la etj.I compus din 2 camere, bucatarie, hol, baie, cu 23,86% din coridorul comun cu ap.9,11,12, si magazia nr.9/A situata in corp D, boxa nr.11 situata in pod corp A, cu 6,67% p.c. ale corp A, 25,20% p.c. corp D, 5,75%p.c. gen. si 41/709 mp. teren in folosinta" sau:
"Apartamentul nr. 7 corp B la parter, compus din 2 camere, bucatarie, antreu, cam. alim., baie, WC, terasa, boxa nr.3 la demisol in corp B, cu 100% p.c. corp B, cu 11,61% p.c. gen. si 82/709 mp. teren in folosinta"
Descrierile de mai sus se refera la o constructie compusa din mai multe corpuri de cladire! Daca nu, atunci, s-a facut un artificiu ca sa se creada aceasta pentru a nu se complica topograful sau avocatul.
In conditiile de azi nu se pot face apartamente in 2 cladiri!
Pun si eu o intrebare? Daca un proprietar de 2 apartamente din 2 caladiri situate pe acelasi imobil vrea ca sa aiba un singur apartament, ca sa nu plateasca impozit mai mare, se poate? Pai, daca ar fi asa investitorii ce au apartamente nevandute(poate sute) s-ar inregistra cu un singur apartament pe care apoi il vor dezmembra cand au cumparator! Sa fim seriosi!
O prostie repetata nu justifica emiterea unei legi!
Imi cer scuze ca m-am pornit asa, dar aceasta e ultima postare pe subiectul acesta.
"" In conditiile de azi nu se pot face apartamente in 2 cladiri!
Pun si eu o intrebare? Daca un proprietar de 2 apartamente din 2 caladiri situate pe acelasi imobil vrea ca sa aiba un singur apartament, ca sa nu plateasca impozit mai mare, se poate? Pai, daca ar fi asa investitorii ce au apartamente nevandute(poate sute) s-ar inregistra cu un singur apartament pe care apoi il vor dezmembra cand au cumparator! Sa fim seriosi! ""
Avand in vedere ca in Banat s-a facut acest lucru de 100 de ani, si a fost foarte bine, e greu sa ma convinga cineva ca "nu se poate " . Da, daca ai schimbat legea si zici "nu e voie" , atunci este OK. Sincer, cand vad ca trebuie sa fac doua apartamente doar pentru motivul ca o incapere se afla in alt corp, pentru ca nu am voie altfel , imi vine sa........
RASPUNS Da se numeste "alipire UI " iar apartamentul C1-U2 va avea 100 de camere, 50 de bai, 50 de bucatarii , 50 de antreuri (antree ??! holuri) ,etc . va avea un singur numar postal, bransament, un singur cotor, o singura pozitie la impozite , etc. Daca dintr-o cladire cu doi proprietari se face : o frizerie privata si 50 de apartamente ale unui alt proprietar si se cere apartamentarea , cam cum o vezi ? faci 2 sau 51 de apartamente? Vezi undeva incalcarea legii daca faci 2 Ap.? Daca da, unde ? Poate este totusi si vreun articol print-o lege care sa nu permita o asemenea apartamenrare sau alipire .
Modificat de Anton Pann (26-10-2012 11:23:03)
Ai pus bine problema "Daca dintr-o cladire....". Eu ma refeream la mai multe cladiri.
Domnilor, ca de obicei pe forumuri, acest topic a devenit un mini forum in care se ajunge incet, incet la chestiuni din care nu intelegi nimic. Vreau sa aduc lucrurile pe fagasul normal si sa rezolv problema.
Sa revenim la situatia data:
- teren cu C1 si C2 inscrise in CF si C3 anexa, neinscrisa in CF (situatie prezentata in imaginea de mai sus);
- proprietarul de pe C2 vrea CF individual, iar cel de pe C1 si C3 CF individual;
- prezentat ambele situatii (apartamenta, dezmembrare cu servitute) proprietarilor si optat pentru apartamentare;
Intrebare: este posibil ... si daca da, ce rezulta:
- C1-U1, C2-U1, C3-U1 (insa C3 nu este in CF;
- C1-U1 si C2-U1 (deoarcece C3 nu este in CF), dar tin cont de C3 la calculul suprafetei utile pentru C1-U1 (similar unei boxe de la bloc);
- C1-U1 si C2-U1 (deoarcece C3 nu este in CF), si NU tin cont de C3 la calculul suprafetei utile pentru C1-U1;
Danke schön
Conform definitiei, apartamentarea reprezinta impartirea in cadrul unei cladiri - C1- inscrisa in CF, a doua sau mai multe apartamente ( UI ). Pentru aceasta se intocmesc releveu-rile apartamentelor, iar in foaia de avere se calculeaza cotele terenului si a partilor comune. In acest caz cladirea C1 devine condominiu. Din cate am vazut in schita, se va face dezmembrare in trei loturi: Lot 1 care are casa C2, lot 2 care are C1 si C3, si lot 3 - drum de acces; dupa dezmembrarea cadastrala se va face dezmembrarea notariala, in care un proprietar va avea lot 1, celalalt proprietar lot 2 si ambii proprietari in cota indiviza lot 3- drum de acces. Din punctul meu de vedere este cea mai simpla si mai ieftina varianta. O zi buna!
Dezmembrarea cu servitute de trecere este oK . Rezulta top.../1 , teren cu casa C1 si top..../2 , teren cu casa C1 ( in fapt C2 si C3 ) .(C3 nefiind intabulata) . Si top..../3 cu ambii proprietari si servitutea de trecere respectiva. Daca ai distante de la geamuri la limita de proprietate sub 2m, (pe schita este !) va trebui si servitute de vedere acordata !
Daca vrei apartamentare depinde cum vei proceda cu C3. Daca se poate inscire in Cf (daca ai acte! ) sau daca nu vrei sa o inscrii in Cf ( nu ai acte ).
Daca nu ai acte de inscriere in Cf , in mod normal ar trebui sa se poata apartamenta doar in C1 -U1 si C2_U2 , si sa ti se permita sa dispui de formarea unor cote la teren , independent de suprafetele utile , cote stabilite prin acordul proprietarilor. In mod normal , proprietarul poate dispune in aceasta situatie de repartitia cotelor de teren fara sa tina seama de Su.
Dar cazul prezentat se preteaza foarte bine la dezmembrare , nu la apartamentare, intrucat constructiile nu au parti comune . Nu inteleg de ce ai pus problema apartamentarii . Doar acolo unde nu poti face dezmembrarea se impune apartamentarea ca modalitate de sistare indiviziune .
Optiunea lui Barbu este corecta si situatia foarte clara.
Modificat de Anton Pann (27-10-2012 14:41:02)
Dupa cum am mentionat:
- apartamentarea este optiunea proprietarului. I-am prezentat ambele solutii si a decis apartamentare (are el niste motive personale);
- C3 nu este inscrisa in CF si nici nu se doreste inscrierea ei;
- am insistat in prezentarea situatiei si pe C3 (anexa neinscrisa in CF) deoarece ea a fost transformata in locuibila (bucatarie, baie, debara) si vroiam sa apara si ea in calculul pentru stabilirea cotei de teren (o echilibrare a situatiei pe cote parti teren, adica sa aiba si proprietarul lui C1 si C3 o cota mai mare);
- data fiind mentiunea lui Anton Pann cum ca "proprietarul poate dispune in aceasta situatie de repartitia cotelor de teren fara sa tina seama de Su" atunci inteleg ca nu mai are rost sa-mi bat capul cu calculul cotelor de teren si scot din discutie implicarea lui C3 (anexa) in situatia prezentata;
- rezulta C1-U1 si C2-U2, cum zice Anton Pann, sau C1-U1 si C2-U1?
- in cadrul documentatiei inscriu pur si simplu cotele stabilite de proprietar sau este nevoie sa fac dovada acestui fapt (ma gandesc la ceva gen declaratie referitoare la acest aspect).
Multumesc.
c1-u1 si c2-u1 ar fi corect . In mod normal nu ar trebui, pentru ca apartamentarea se va opera in Cf prin act notarial, in care proprietarul va dispune .
In cazul in care proprietarul vrea apartamentare atunci lucrarea va decurge in felul urmator:
sa masoara si se inrocmesc releveele cladirilor din CF, (cladirea C3 nu exista in CF), se calculeaza cote parti comune asupra terenului cat si drum de servitute, se intocmeste foaia de avere, dupa care la notariat se impart bunurile cum doresc. In cazul in care se doreste apartamentarea lui C3, atunci mai intai trebuie inscrisa in Cf si apoi se face lucrarea de apartamentare.
Dar in cazul acesta, nu se face dezmembrare cadastrala conf. schitei; fiecare proprietar va avea cota parte din teren. Asa ca proprietarul trebuie sa se hotarasca ce doreste sa faca si cu terenul.
Eu daca as fi avizator cred ca as respinge apartamentarea intrucat nu este un condominiu .
Ovidiu, la un momentdat ma gandisem si eu la posibilitatea cu notarul, dar nestapanind f. bine chestiunile juridice aveam indoieli. Acum imi dai putin curaj.
Stiu ca pare cam trasa de par acesta lucrare dpdv tehnic, insa incerc sa gandesc putin mai pragmatic. Daca exista un CF cu doua constructii inscrise si proprietarii vor un CF colectiv si doua individuale, trebuie sa se rezolve situatia intr-un fel sau altul.
Multumesc, mi-ai facut seara un pic mai linistita.
Pentru cei care mai intalnesc asemenea cazuri, situatia s-a rezolvat in modul prezentat de ovidiu.barbu. Am intocmit un dosarel compus din:
- Plan de situatie;
- Relevee;
- Calcul cote parti teren (conform situatiei existente);
- Extras CF.
S-a prezentat proprietarul la notar si cu asta rolul meu s-a incheiat.
Sa ne dai de stire cand ai CF-uri cu situatia prezentata in "dosarel".
topometristul a scris:
Pentru cei care mai intalnesc asemenea cazuri, situatia s-a rezolvat in modul prezentat de ovidiu.barbu. Am intocmit un dosarel compus din: - Plan de situatie; - Relevee; - Calcul cote parti teren (conform situatiei existente); - Extras CF. S-a prezentat proprietarul la notar si cu asta rolul meu s-a incheiat. |
Rolul tau nu se va incheia niciodata. Tot la tine va veni proprietarul daca ceva nu iasa bine
m-ar interesa o documentatie de apartamentare a unui imobil cu mai mult de 2 cladiri (corpuri), ca model, in care un apartament sa fie compus din spatii aflate in corpuri diferite . Imobilul este inscris in Cf , pe hartie drept "casa" ,nu este apartamentat , insa exista contracte de inchiriere incheiate de primarie si se cere apartamentarea acestuia conform contractelor . Este vorba de 3 corpuri de cladire : in doua corpuri (1 si 2 ) sunt spatiile de locuit ale apartamentelor, in corpul 3 se gasesc :1 spalatorie comuna la 3 apartamente (apartamente din corpurile 1 si 2) , 2 magazii ale cate unui apartament din corpul 1 si 3 precum si un apartament integral . As dori sa ma orientez dupa o lucrare similară.