Topograf Online

Instrumente de măsură => GPS. GIS => Subiect creat de: alexb din Sep 15, 2012, 09:10 PM

Titlu: ajutor postprocesare
Scris de: alexb din Sep 15, 2012, 09:10 PM
Ma poate ajuta si pe mine sa postprocesez niste date? Am efectuat niste masuratori gps pt realizarea unei microretele. Am construit o retea de 14 puncte bornete din care 4 sunt borne vechi de ordinul 5.
Am folosit 3 tipuri de aparate, 2 stonex (l1l2), 2 Magelan promark 3 (l1), 3 leica sr 20 (l1). Am stationat cu Stonex-urile pe 2 borne vechi, intreaga sesiune de lucru, dar din pacate am avut niste probleme cu bateriile, s-au descarcat si au fost intrerupte masuratorile la jumatea proiectului, am schimbat bateriile si am reluat masuratorile mai departe. Magelan-urile au stationat pe 2 borne noi, 8 ore, intreaga sesiune de lucru. Leica-urile au stationat fiecare cate 1 ora pe restul punctelor ramase. Tot ce-am reusit a fost sa procesez  punctele stationate cu Magelanurile folosind in calcul BAIA si BACA.  Nu am folosit efemeridele precise, nu am  stiut sa realizez Rinexurile, nu stiu cum se analizeaza si interpreteaza situatia satelitilor, care se scot din calcul, iar parametrii antenelor nu-i cunosc.
Doresc sa ajung la un set de coordonate pentru punctele mele, care sa fie precis calculate si corect determinate sa le am ca si etalon si sa tind si eu la valoarea aceea dupa prelucrarea mea. Zona de lucru: jud. Cluj, Com. Cojocna
Proiectul este pentru lucrarea mea de licenta.

http://dl.transfer.ro/Masuratori_Licent ... 13487e.rar
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: crs din Sep 17, 2012, 02:32 AM
Salut!

Daca vroiai sa incurci mai rau treaba nu stiu sigur daca reuseai...

-vrei sa iti creezi o microretea in stereo70 probabil, nu? (daca folosesti borne cu coordonate - sau le folosesti doar ca sa te verifici?); cit e de mare zona in care faci sistemul?
-pentru a putea procesa toate datele (cum folosesti diferite formate de date) trebuie sa le exporti pe toate in rinex pt. a fi compatibile "intre ele" (sa le poti importa in orice program de postprocesare)
-la fisierele ce le-ai atasat trebuia sa pui si coordonatele bornelor de ordinul 5 pe care ai stationat; de asemenea puteai urca si rinexurile de la Baia si Baca. (in cazul in care cineva vrea sa-si bata capul).
-poate ne spui si care e ideea ta de postprocesare (folosind statii fixe rompos, folosind bornele de ordinul 5, etc si daca in timp ce stationai cu un gps masurai sau nu celelalte borne/puncte folosind de baza primul).
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: adrianc din Sep 17, 2012, 11:28 AM
OK. Te ajutam. Dar transforma masuratorile in RINEX. Sau da-ne niste utilitare care sa faca aceasta treaba.
Plus RINEX BACA si BAIA - dar nu te vor ajuta. Vei avea vectori prea lungi, se va ajunge la Long Baselines. Se duce precizia.
Vrei procesarea mura-n-gura sau vrei ajutor pentru a face tu procesarea?
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: Mit din Sep 17, 2012, 03:18 PM
Exclus sa poti procesa direct vectori atat de lungi cu BAIA-BACA pe L1.
Pt o precizie cm. se stationeaza L1L2 aprox 1min/km.
Eventual, bornele stationate cu PM le vei calcula ca rover din Baia-Baca (fiind stationate cel mai mult) si cele stationate cu SR20 le vei calcula ca rover ale acestora deci vei calcula vectorii rezultati intre baza cu PM si roverul cu SR20.
 :hi:
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: alexb din Sep 17, 2012, 04:53 PM
Eu am considerat sa determin reteaua independent fata de bornele de ordin 5 folosind doar statile permanente, am stationat si pe borne vechi in cazul in care nu o sa reusesc sa le procesez asa, sa am o alternativa folosind coordonatele bornelor.
Imi era si frica de vectori prea lungi, in ideea in care folosesc observatile statilor gratis.
Reteaua se incadreaza intr-o suprafata de 670ha, pe niste coame de deal, distanta medie intre puncte este undeva la 1500m. Dupa cum am precizat nu stiu sa creez rinex urile pentru ca nu cunosc situatia satelitilor si cum se analizeaza acestia, care sunt buni si pe care te poti baza, si care sunt de scos din calcul.
Eu logic am vazut sa mearga toate aparatele deodata sa se poata suprapune observatiile, dar intreruperea bateriei ma framanta putin.
Si nu stiu cum ar fi fost un mod mai simplu si corect de executat masuratorile, si dece.
Eventual de a se face 2 procesari una bazata pe borne, alta bazata pe statile permanente, pentru comparatie.
Sa ma ierati daca nu prea inteleg multe chestii si imi sunt grele unele notiuni, dar incerc doar sa invat.

Ma ajutat cineva cu Rinex-urile si mi le-a facut. Atasez si Observatiile Baia, Baca si efemeridele precise, impreuna cu coordonatele bornelor stationate de catre Stonex-uri.

Doresc procesarea in sine, dar si ajutor la unele aspecte de care trebuie sa tin cont si alte explicatii unde e cazul, pentru a face si eu din nou procesarea.
Va multumesc pentru ajutor si sprijinul acordat!

http://dl.transfer.ro/Rinex-transfer_ro ... ad794b.rar
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: adrianc din Sep 17, 2012, 05:29 PM
Ti-ai notat pe undeva inaltimile antenelor? Daca da, scrie aici.
8 si 9 sunt puncte identice?
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: adrianc din Sep 17, 2012, 06:44 PM
1. Foloseste DEVA in loc de BACA si doar pentru vectorii catre punctele determinate L1, L2. - le fixeaza wide lane (nu ma intreba, nici eu nu inteleg exact)
2. 8 si 9 reprezinta o stationare multipla a aceluiasi punct - nu ai masurat/introdus corect inaltimea antenei (ori la prima ori la a doua stationare, nu vom stii vreodata)
3. Coordonatele bornelor nu prea sunt de folosit la o procesare individuala (da niste "neinchideri" de 0.5m, in special punctul dinspre nord-vest)
4. Punctele din partea de EST nu au legaturi (vectori) intre ele - aprofundeaza partea de "planning"
5. Ce an esti si la ce iti foloseste reteaua?
http://www.fileshare.ro/e28868329
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: alexb din Sep 17, 2012, 11:16 PM
1 1.409
2 1.294
3 1.397
4 1.322
5 1.486
6 1.382
7 1.396
8 1.278
9 1.360
10 1.345
11 1.365
12 1.286
13 2.15 (magelan 2)
14. 1.323(magelan1)
501/502 1.852 (stonex 1)
502/503 1.40 (stonex 2)

Punctul 8 a fost stationat de 2 ori deoarece nu am fost sigur daca  s-a salvat si a fost inca o data stationat mai tarziu numerotat cu "9"

Sunt anul 4 si asta este pentru lucrarea mea de licenta. "Proiectarea si executia unei microretele folosind tehnologia GPS". Eu ma gandeam sa mai experimentez cu cei 7 parametrii , dar cred ca si asa m-am complicat destul.
Si cum adica ...sa aprofundez partea de "planning"? Multumesc!
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: nicu1000 din Sep 18, 2012, 12:05 AM
ce software de prelucrare folosesti ?
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: crs din Sep 18, 2012, 12:10 AM
sint mai multe metode de a face o microretea. Cred ca ar fi util pentru mai multi sa fie pe forum o sectiune tip "training" sau ceva de genul - nici eu nu sint specialist in toate si cred ca sint multi ca mine pe aici si ne-am imparti cunostintele.

Eu unul la o retea de genul asta faceam in felul urmator:
stationam un gps (L1L2) intr-un punct (baza noua/veche/liber), il lasam citeva ore (merge si cu minim 30 min, chiar mai putin) sa isi calculeze coordonatele (cu eroarea aferenta, nu are importanta) dupa care cu celalalt gps - conectat la primul - masuram bornele si noile puncte de statie (pe care vreau sa le determin). In general faceam o medie de 6-10 masuratori in un punct, altii prefera sa-l stationeze 5-10 minute sau mai mult...in sfirsit. In gps-ul mobil imi puneam coordonatele bornelor (cele 4 - sint cam putine, prefer mai multe dar merg si cu una singura - doar ca raza de acoperire a noului sistem trebuie sa fie f. mica - 1km, 2 maxim la o singura borna) si imi faceam propriul sistem de coordonate (cam toate gps-urile au optiunea de a crea sist de coordonate - alegi fisierul cu masurat si cel cu coordonatele bornelor si iti creaza sistemul. Cu cit mai multe borne mai bine, poti scoate cele ce nu iti plac cum ies (alegi precizia - ceva gen unei retro - cind scoti din calcul anumite puncte ca nu dau bine:D). Ideal e sa ai sistemul in interiorul bornelor cu coordonate cunoscute.
Asa se face cind ai gps cu radio. Daca ai cu GSM nu mai ai nevoie de baza, te legi la o statie fixa cit mai apropiata (preferabil in aprox 50km maxim).

Asta la retele mici merge, Nu e f. precisa dar e acceptabila (am lucrat la autostrazi cu aprox. 10km lungime in acest mod - bine, aveam peste 20 de borne cu coordonate si ieseam in 2cm eroare in planimetrie si 3 in vertical).

Se poate si mai complicat sa faci reteaua, cu mai multe gps-uri, depinde care e scopul final...

mai poti sa o faci cu 0o statie virtuala, sint mai multe metode, eu am zis cel folosit de mine. Daca povestesc si altii poate ca trec si eu la alt sistem (asa e cind nu inveti la scoala de gps-uri decit ce exista...)

Cind nu ai nici un punct cunoscut e alta treba. Atunci foloseam ceva ce ai incercat tu sa faci, stationat citeva ore, facut postprocesare cu statii fixe rompos (eu alegeam cit mai apropiate). Chestia e ca am incercat metoda asta si nu prea mi-a dat rezultate dar probabil din cauza ca nu stateam mai  mult de 30 min. intr-un punct (incercam sa imi determin un punct de ordinul 1-2 pt a verifica rezultatul, folosind statii permanente (3 statii in raza de 70km si una in aprox 10).
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: alexb din Sep 18, 2012, 12:43 AM
eu cu GNSS Solutions sunt familiarizat dar nu pot procesa pt L2, LGO si Trimble Total Control nu le pot folosi deoarece nu am cheie si Stonex Gps Process inca incerc sa-l invatz.

Eu ce stiu...dar poate gresesc, este ca aparatele trebuie sa functioneze toate concomitent pentru a se putea efectua dubla diferentiere( nu stiu exact procesul).
Eu asa am vrut sa rezulte masuratorile mele, si sa le procesez toate intr-un singur calup de date.
Cineva mi-a spus  ca trebuiau sarite punctele, si foloseam doar 3 unitati.
Un gps pe o baza, un rover in spate pe un punct nou liber sa-l numim 1, alt rover pe urmatoarul punct sa-l numim 2, si asa mai departe. Dupa timpul de stationat 1 se muta in 2 ...2 se muta in 3 si asa mai departe pana se executa observatii in toate punctele cu amandoua roverele.
Dar metoda asta am considerato mult prea complicata de prelucrat.
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: crs din Sep 18, 2012, 01:06 AM
e si asta o metoda, cea mai complexa (parere personala) - aici se foloseste cind nu ai nici o borna veche - iti pui propriile borne in un anumit sistem (nu il creezi tu, sistemul exista).

Eu unul am citit ceva despre el, am vb. cu altii dar nu m-a lamurit nimeni exact cum se face...asa ca din pacate nu il pot comenta.

Alta chestie - nu iti poti descarca rinex de la statii de referinta mai apropiate? Banuiesc ca in Cluj trebuie sa ai cel putin una si inca citeva daca nu in judet macar in cele vecine....

Modificat de crs (17-09-2012 22:09:12)
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: alexb din Sep 18, 2012, 01:39 AM
In Cluj Napoca sunt 2 din cate cred. Cei de la BlackLight si cred ca si cei de la Oficiu au, dar sunt contra cost observatiile, si nu as vrea sa chelutuiesc asa de mult si trebuia sa caut 2 macar, daca nu chiar 3 si sa fie si repartizate ideal. Totusi ramane si asta o posibilitate. In cazul asta pot cere observatiile facute la 5 secunde si astfel vor fi omogene cu ale mele.(nu stiu daca chiar influenteaza cumva, fiind multipu). Doar sa le mai aiba ei in arhiva de date, daca cumva ma hotarasc sa le cumpar.
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: adrianc din Sep 19, 2012, 12:01 PM
http://www.fileshare.ro/e28871747
Pe langa ce am spus mai sus, a fost o problema la punctul 14. La un moment s-a intamplat ceva si PDOP-ul a explodat. Poti observa in raportul pe care l-am pus un PDOP de 78 in raport cu punctul 7 si PDOP de 13-18 in raport cu punctele 13, 501/502 si 503/504.
Mai poti observa ca am dezactivat a doua stationare in punctul 8. A fost ceva in neregula cu inaltimea antenei.
Deasemenea, punctul 11 a picat testul de calitate la prima procesare. Abia la Adjustment a atins precizia necesara.
Eu am facut procesarea cu DEVA in loc de BACA. Distantele sunt de 100km catre BAIA si 120km pentru DEVA. Ambele statii au fost folosite ca puncte de control 3D.
Eroarea unitatii de pondere a depasit limitele apriori dar nu au fost eliminati vectori pe acest criteriu.
Prin "planning" se intelege programarea sesiunilor de lucru (perioadela comune de masurare ale receptoarelor). Pentru punctele dinspre E (dreapta :) ) lipsesc vectorii comuni, deci, implict, niste constrangeri suplimentare.
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: alexb din Sep 19, 2012, 01:51 PM
Domnule Adrian, nu pot deschide fisierul trimis de dumneavoastra, imi da eroare de incopatibilitatea formatului de date. Am Microsoft Office 2007 si ciudat ca primul raport gps trimis de dumneavoastra s-a deschis fara probleme, eventual incercati sa il mai trimiteti o data intr-un alt format  sau eventual pdf daca se poate.

Vreau sa va intreb ca in raportul dumneavoastra GPS care sunt coordonatele finale? Eu le-am transformat ambele seturi (WGS lat/WGSlong si lat/long) si sunt diferente intre ele de 128m (o simpla intre 2 perechi). Eu presupun ca lat si long sunt coordonatele neajustate. WGS lat/WGS long le-am suprapus pe orto si sunt in pozitia corecta. Multumesc!
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: adrianc din Sep 19, 2012, 03:27 PM
http://www.fileshare.ro/e28872098 - se salvase cu erori

Eroare

Editat linkul in urma sesizarii lui Mit.


582/465px 50.6KB

Modificat de adrianc (19-09-2012 13:47:42)
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: Mit din Sep 19, 2012, 04:15 PM
N-am prea inteles ce-s cu coordonatele alea de la BAIA si DEVA...; de unde le-ai scos?
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: Mit din Sep 19, 2012, 04:45 PM
Dupa cum anticipam in postarea din 17 sept. cu timpii stationati, nu se vor putea calcula vectorii si implicit pozitiile tuturor punctelor, mai ales cele stationate cu receptori L1.
Punctele, pt. care-am reusit sa am o solutie si care au fost compensate, sunt:

501    Adjusted    09/19/2012 14:32:56      46° 44' 14.88797" N      23° 54' 01.02606" E     476.6572     0.0219     0.0453
502    Adjusted    09/19/2012 14:32:56      46° 44' 14.88798" N      23° 54' 01.02604" E     476.6953     0.0277     0.0509
503    Adjusted    09/19/2012 14:32:56      46° 43' 10.98817" N      23° 55' 27.89843" E     543.6129     0.0224     0.0427
504    Adjusted    09/19/2012 14:32:56      46° 43' 10.98853" N      23° 55' 27.89824" E     543.6264     0.0376     0.0606
6    Adjusted    09/19/2012 14:32:40      46° 43' 47.83980" N      23° 53' 48.76978" E     422.7636     0.1045     0.2280
8    Adjusted    09/19/2012 14:32:40      46° 44' 01.36403" N      23° 53' 56.79215" E     372.3386     0.1025     0.2422

ultimele coloane sunt preciziile in plan si pe cota.
La calculul coordonatelor nu am importat si caracteristicile conform IGS ale antenelor NAP.., SA.. si a mai fost una unknown.
Urmatorul pas ar fi ca avand aceste coordonate, punctele 501,502,503 si 504 sa devina baze, iar toate celelalte sa fie rover.
De fapt, 501=502 si 503aprox.=504

 :hi:
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: adrianc din Sep 19, 2012, 04:45 PM
Uups! :) Foloseam o proiectie locala creata de mine.
Imi cer scuze alexb!
Merci Mit! Am modificat linkul.
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: cadian din Sep 19, 2012, 11:18 PM
Buna.
Am zis sa nu mai deschid al post si de aia scriu aici. Sper ca nu va suparati.
Am facut un test (am determinat un punct nou cu ajutorul gps-ului) Prima postprocesarea a fost facuta cu datele rinex cumparate de la rompos, iar a doua postprocesare a fost facuta cu datele rinex luate de pe net de la aceeasi statie permanenta.
EXEMPLU:
Bucu cumparat     304 567,9064   560 733,6435   286,3817
Bucu downloadat  304 567,9064   560 733,6435   286,4647

Am prcocesat datele cu LGO.
Unde e greseala???
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: Mit din Sep 19, 2012, 11:57 PM
Eu nu cred ca alea-s coordonatele stereo'70 ale st.ref. BUCU, poate ale punctului calculat.
Cred ca n-ai introdus corect inaltimea antenei undeva...
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: cadian din Sep 20, 2012, 12:32 AM
Sunt ale unui punct nou .
Statia de referinta e Beiu

Modificat de cadian (19-09-2012 21:44:45)
Titlu: Re: ajutor postprocesare
Scris de: adrianc din Sep 20, 2012, 11:11 AM
Verifica ce inaltime a antenei iti citeste din RINEX in fiecare situatie.