Imi poate spune cineva in ce consta principiul de masurare a distantelor fara prisma cu aceasta statie totala?
Statiile Leica seriile TC NU masoara fara prisma.
Doar seriile TCR masoara in modul RL. :hi:
La scoala un profesor ne-a facut o demonstratie cum masoara distanta fara prisma(am vazut cu ochii mei distanta aparuta pe display),aparatul e Leica TC 805 nu este TCR,si ne-a intrebat cum este posibil acest lucru.Multi am raspuns: unde laser insa profesorul ne-a spus ca TC nu are laser(ne-a adus una cu laser,ceva cu 1200),apoi a butonat ceva si cand a incercat din nou sa masoare distanta a aparut eroare.A activat si dezactivat ceva dar nu inteleg ce si cum poate functiona din moment ce a spus clar ca nu are laser.
Ms!
Am gasit pe net un manual Leica si,asa cum spuneti,masoara distanta fara prisma doar TCR-urile.
Modificat de flori183 (18-03-2012 10:31:47)
A nu se confunda optiunea "LaserPointer" cu "EDM Mode"=IR sau RL.
Situatia cu proful, prezentata de tine, pare bizara... :(
Posteaza aici dupa ce-l intrebi din nou. Sunt curios.
O sa intreb,sper sa ne spuna de data asta, a ramas un fel de tema pentru acasa si o sa revin cu un raspuns.
TC805 are modul RL?
Modificat de flori183 (18-03-2012 11:42:02)
Din manual, rezulta urmatoarele:
"Sets the EDM into a mode to measure to prisms or
reflector tapes (= retro tape; only possible with TC805/
TC905/L instruments).
One of two different reflector types can be selected:
ON: Set the retro tape target as reflector
OFF: Set the prism as reflector"
Posibilitatea de a masura RL este numai pe acele tinte reflectorizante, dealtfel, termenul folosit este "reflector tapes", nu "reflector less", asemanatoare cu tintele de la tir, folosite de regula pe santiere la calculul retrointersectiei. Ce nu am gasit: distanta pana la care se poate masura pe acestea.
Citeste mai multe in manual:
http://www.engineeringsurveyor.com/software/leica/leica_tc605_tc805_tc905.pdf
am gasit ca in modul RL se pot masura distante pana la 80 de m.Sunt tare curios,miercuri la curs sper sa aflu explicatia.
Ms.
Modificat de flori183 (18-03-2012 14:47:27)
NU. Seriile cu TC masoara doar cu reflector. Acele tape targets de care spune colegul Mit sunt tot un soi de reflectoare dar cu o alta constanta (a prismei). Au proprietatea ca reflecta acea lungime de unda emisa de statia totala.
Modulul RL ar fii daca modelul ar avea ca prefix TCR, de exemplu TCR805. Unda emisa de acest modul are proprietatea ca se reflecta de pe orice suprafata (aproape orice suprafata).
acele "tape targets" se mai numesc si reflexe cu constanta 0, la leica (-34.4), se folosesc peste tot in lumea asta, mai putin in romania:)
leica TC 800.. poate masura distante fara prisma, cu conditia ca distanta sa fie mica, posesorii ar trebui sa incerce!
Citat din: gude2008acele "tape targets" se mai numesc si reflexe cu constanta 0, la leica (-34.4), se folosesc peste tot in lumea asta, mai putin in romania:)
leica TC 800.. poate masura distante fara prisma, cu conditia ca distanta sa fie mica, posesorii ar trebui sa incerce!
distanta masurata a fost mica 6m si ceva (s-a dat viza pe un stalp in amfiteatru),si sigur nu s-au folosit tintele acelea,apoi a butonat ceva si cand a incercat sa vizeze din nou a aparut eroare.
Imi puteti spune principiul prin care pot fi determinate distante fara prisme?ce tip de unde se emit?de ce nu este nevoie de reflector?orice e bine primit.
Multumesc!
aceleasi unde electromagnetice, dar mult mai puternice si de obicei sub forma de fascicul laser, vizibil sau invizibil.
orice obiect/corp reflecta.
cand masori fara prisma trebuie sa ti cont de mai multi factori, (cum ar fi suprafata si culoare pe care masori, daca are o culoare mai inchisa iti absoarbe mai mult si masoara mai greu si cu erori mai mari)
Principiul e acelasi ca la masurarea cu prisma. Se emite o unda cu mai multe frecvente modulate una peste alta, aceasta se reflecta de pe un obiect (sa nu-i spunem prisma sau reflector) si este receptionata de aparat si ii este masurat defazajul (defazajele - emite mai multe frecvente). Defazajul iti da partea intreaga (de exemplu 100 de metri) iar pentru partea fractionara se determina ambiguitatea frecventei (32 de metri). Fiecare frecventa carespunde unui ordin de marime - de exemplu avem 3 frecvente modulate una peste alta (adica amestecate): una pentru 1000 de metri (daca s-a intors o singura data avem 1000 si ceva de metri) la care determinam ambiguitatea de ordinul sutelor de metri cu precizie iar pentru zeci de metri aproximativ (1320), una pentru zeci de metri cu ambiguitatea de ordinul metrilor (1323.2) si una pentru decimetri cu ambiguitate pentru centimetri (1323.215). Cunoscand precizia cu care (scuzati cacofonia) este determinata ambiguitatea putem spune ce precizie are unitatea noastra EDM. Daca am determinat-o cu precizie de 5% avem 5mm, daca am determinat-o cu 2% avem 2mm - pentru exemplul dat de mine.
Acum ce se intampla? Cum se intoarce unda aia fix in locul de plecare?
Este emisa o raza paralela (cat mai paralela, cu unghi de divergenta foarte mic). De obicei producatorii spun cat este diametru petei la o anumita distanta. Daca avem prisma la capatul distantei, cu proprietatea ca reflecta orice unda spre locul de unde a placat, aceasta se va intoarce sigur la receptorul tau (unitatea EDM) unde ii va fi masurat defazajul si determinate ambiguitatile (poti sa incerci sa te uiti intr-o prisma si o sa iti vezi intotdeauna ochiul. Incearca sa inchizi un ochi si apoi pe celalalt. Indiferent cum rotesti prisma, in ea ramane imaginea ochiului tau). Toata treaba asta se face cu un consum minim de energie. Avem bateria care preferam sa ofere autonomie mare si, lucrul cel mai important, unda (LASER - cum ii mai spunem noi) trebuie sa fie suficient de slaba incat sa nu raneasca. De aceea se prefera metoda cu prisma, cea mai mare parte din energia undei este directionata pe acelasi traseu catre receptor.
Ce se intampla cand trebuie sa masurat puncte inaccesibile unde nu putem merge cu o prisma?
Pai simplu! facem o intersectie inainte :D
Dar, totusi, avem laserul asta!
Mai stim ca orice obiect/suprafata are un grad de reflectie. Mare, mic, nu conteaza. Acesta nu va trimite unda inapoi ci o va imprastia in toate directiile.
Cineva s-a gandit ca marind intensitatea (puterea) undei emise, limitandu-ne la o distanta finita mica si polarizand unda (daca o polarizezi aceasta se va reflecta doar in planul polarizor - teoretic) putem capta o parte din acea reflectata inmprastiata si o putem procesa la fel ca pe cea receptionata in cazul cu prisma.
PS acolo unde am descris treaba cu trei frecvente modulate si cum se determina distanta, de fapt determinam dublul distantei plus traseul optic din aparat. Adica determinam defazajul si ambiguitatile obtinand o valoare, din aceasta scadem drumul optic si apoi impartim la 2 pentru a determina distanta. Preciziile raman aceleasi.
PPS cred ca am complicat un pic explicatia dar asa am invatat la randul meu
Modificat de adrianc (19-03-2012 20:41:10)
Laserul a fost vizibil,pe zid s-a vazut un punct rosu dupa ce a actionat butonul de inregistrare.
Multumesc pentru raspunsuri,o sa ii spun profesorului informatiile adunate si sa vad ce explicatie are si dansul.O sa revin cu un raspuns pe miercuri.
Seara faina.
Citat din: adriancPPS cred ca am complicat un pic explicatia dar asa am invatat la randul meu
Dupa curs am fost bulversat,nu stiam ca se pot masura distante fara reflector si nu-mi venea sa cred desi am vazut cu ochii mei distanta inregistrata.
Nu ati complicat nimic,acu am inteles principiul.
Explicatie lunga dar babeasca.
Ms. :hi:
:)) chiar ma bucur ca nu a aparut nimeni cu un post de genul "asta ar trebui sa te invete profesorul"
A fost vizibil pentru ca unda este emisa in spectrul rosu sau infrarosu apropiat.
Nu cumva profesorul trebuia sa te invete asta si dupa aceea tu sa pui intrebari? [Ups - a spus-o gude inainte...]
Mie la sfarsitul anilor de studii, profesorul mi-a spus: Adriane, tendinta nu este sa stii ce se intampla ci, este sa masori cu BLACK BOX. Iei cutia, o pornesti, ea masoara si iti da coordonatele. Daca vine nea Gheorghe si te intreaba ce faci? -Masor! -Si ce masori? -Pai, masor! -Cum? -A! Pai, nu stiu!
Incearca sa nu ajungi in cazul acesta!
Later edit: nu-mi vorbi cu ATI. Nu esti cu mult mai tanar.
Modificat de adrianc (19-03-2012 21:18:08)
Citat din: gude2008:)) chiar ma bucur ca nu a aparut nimeni cu un post de genul "asta ar trebui sa te invete profesorul"
Profesorul e super tare,toate cursurile se desfasoara pe principiul intrebare-raspuns,ce trebuia sa stim din anii trecuti si nu stim,dansul ne spune,unele chestii noi ne lasa sa le descoperim singuri iar apoi ne pune sa ii prezentam ce am gasit.
Pare mai interesant si eficient cand descoperi ceva singur si nu iti toarna cineva informatii cu forta.
Din ce stiam eu , se poate masura cu o precizie centimetrica sau milimetrica pe distante mici (100m) chiar si cu o singura frecventa (cazul distomatelor laser).Folosirea mai multor frecvente este deoarece propagarea undelor de frecvente diferite da o imagine de ansamblu asupra conditiilor atmosferice (presiune/ temperatura) si prin interpolare tridimensionala a raspunsului (reflexiei) pe cele 3 frecv. aparatul poate calcula si compensa o parte din factorii de mediu si deasemeni pentru a spori precizia face o medie din mai multe masuratori a cate 3 frecv. Calculul distantei presupune pentru partea intreaga (zeci de metri/metri),masurarea timpului parcurs de unda emisa de 2 ori (dus-intors)iar pentru fractiuni (cm/mm)se foloseste compararea diferentei de faza intre unda emisa inafara aparatului spre reflector si aceeasi unda dar "taiata" de discul chopper din EDM si trimisa spre un detector intern aflat in aparat la o distanta bine determinata si de ordinul cm. Astfel apar 2 sinusoide intre care se poate stabili o relatie matematica de proportionalitate (deoarece una corespunde unei distante precis masurate si cunoscute). Daca una din cele 3 frecvente este apropiata de domeniul Red sau IR probabil ca poate functiona si fara reflector pe distante mici si eventual cu setarea ca masurarea sa se faca numai pe acea frecv. (nu mai face medii cu alte doua masuratori in frecvente ce dau eroare datorita absorbtiei mari a peretelui in acea banda ). :hi:
Citat din: adriancA fost vizibil pentru ca unda este emisa in spectrul rosu sau infrarosu apropiat.
Nu cumva profesorul trebuia sa te invete asta si dupa aceea tu sa pui intrebari? [Ups - a spus-o gude inainte...]
Mie la sfarsitul anilor de studii, profesorul mi-a spus: Adriane, tendinta nu este sa stii ce se intampla ci, este sa masori cu BLACK BOX. Iei cutia, o pornesti, ea masoara si iti da coordonatele. Daca vine nea Gheorghe si te intreaba ce faci? -Masor! -Si ce masori? -Pai, masor! -Cum? -A! Pai, nu stiu!
Incearca sa nu ajungi in cazul acesta!
Cu dansul,de abia anul acesta(semestrul II) am inceput sa facem cursuri.Mai mult ca sigur ne-ar fi aratat si explicat aceasta particularitate de determinare a distantelor daca am fi apucat sa iesim si pe teren dar la noi mai greu cu clima.Din fericire,de la mijlocul semestrului(mai 2sapt) urmeaza sa tinem seminarile afara si sa lucram cu statiile totale si o sa invatam mai multe.
Am profesori foarte buni!!:)
fara ATI ;)
Modificat de flori183 (19-03-2012 23:26:14)
Citat din: H7-25Din ce stiam eu , se poate masura cu o precizie centimetrica sau milimetrica pe distante mici (100m) chiar si cu o singura frecventa (cazul distomatelor laser).Folosirea mai multor frecvente este deoarece propagarea undelor de frecvente diferite da o imagine de ansamblu asupra conditiilor atmosferice (presiune/ temperatura) si prin interpolare tridimensionala a raspunsului (reflexiei) pe cele 3 frecv. aparatul poate calcula si compensa o parte din factorii de mediu si deasemeni pentru a spori precizia face o medie din mai multe masuratori a cate 3 frecv. Calculul distantei presupune pentru partea intreaga (zeci de metri/metri),masurarea timpului parcurs de unda emisa de 2 ori (dus-intors)iar pentru fractiuni (cm/mm)se foloseste compararea diferentei de faza intre unda emisa inafara aparatului spre reflector si aceeasi unda dar "taiata" de discul chopper din EDM si trimisa spre un detector intern aflat in aparat la o distanta bine determinata si de ordinul cm. Astfel apar 2 sinusoide intre care se poate stabili o relatie matematica de proportionalitate (deoarece una corespunde unei distante precis masurate si cunoscute). Daca una din cele 3 frecvente este apropiata de domeniul Red sau IR probabil ca poate functiona si fara reflector pe distante mici si eventual cu setarea ca masurarea sa se faca numai pe acea frecv. (nu mai face medii cu alte doua masuratori in frecvente ce dau eroare datorita absorbtiei mari a peretelui in acea banda ). :hi:
foarte interesant ce spui, pana acum chiar nu ma gandeam ca un instrument este echipat cu un ceas atomic de imi poate masura timpul parcurs de viteza lumini pe o distanta de maxim 5km. m-ai pus pe ganduri o sa ma interesez si eu:)
Da! Mai ales masoara viteza luminii stinse. Un ceas de mana cu banalul quart ajunge o precizie de 1 ori 10 la minus 8. Daca 300 000 000m/s e viteza luminii in vid, cred ca pt. cineva priceput nu mai e o problema asa mare sa masoare o distanta cu o precizie de cativa metri +/-, numarand oscilatiile. Daca m-am exprimat confuz pentru unii imi cer scuze dar daca vrei sa desenez ce spun ,iti imaginezi suprapunerea celor doua sinusoide pe un ecran de osciloscop, apoi masori distanta dintre varfurile de maxim sau dintre oricare alte puncte de aceeasi amplitudine ale celor doua oscilatii reprezentate pe ecran (asta pentru cm/mm). Iar in ce priveste chestia de mai sus cu "ambiguitatea" ,ea este data in cea mai mare parte de precizia cu care aparatul isi masoara temperatura si presiunea aerului (sau "pasul" cu care se pot modifica in aparat daca masuratorile se fac cu termom./barometru exterior)-foarte multi nici nu fac aceste setari si apoi se intreaba de ce la masuratori in zile diferite obtin diferente de 2-3cm -si deasemeni ,ambiguitatea depinde si de calitatea pieselor electronice folosite care au o "deriva termica" si o devalorizare in timp. Asta ca sa nu se apuce teroristii sa desfaca statii totale sperand sa adune material radioactiv din "ceasurile atomice" :nebun:
Citat din: H7-25Da! Mai ales masoara viteza luminii stinse. Un ceas de mana cu banalul quart ajunge o precizie de 1 ori 10 la minus 8. Daca 300 000 000m/s e viteza luminii in vid, cred ca pt. cineva priceput nu mai e o problema asa mare sa masoare o distanta cu o precizie de cativa metri +/-, numarand oscilatiile. Daca m-am exprimat confuz pentru unii imi cer scuze dar daca vrei sa desenez ce spun ,iti imaginezi suprapunerea celor doua sinusoide pe un ecran de osciloscop, apoi masori distanta dintre varfurile de maxim sau dintre oricare alte puncte de aceeasi amplitudine ale celor doua oscilatii reprezentate pe ecran (asta pentru cm/mm). Iar in ce priveste chestia de mai sus cu "ambiguitatea" ,ea este data in cea mai mare parte de precizia cu care aparatul isi masoara temperatura si presiunea aerului (sau "pasul" cu care se pot modifica in aparat daca masuratorile se fac cu termom./barometru exterior)-foarte multi nici nu fac aceste setari si apoi se intreaba de ce la masuratori in zile diferite obtin diferente de 2-3cm -si deasemeni ,ambiguitatea depinde si de calitatea pieselor electronice folosite care au o "deriva termica" si o devalorizare in timp. Asta ca sa nu se apuce teroristii sa desfaca statii totale sperand sa adune material radioactiv din "ceasurile atomice" :nebun:
partea cu diferenta de faza o stiam
pe asta cu masurarea timpului nu o stiam:)
Buna ,am promis ca revin cu un raspuns in legatura cu masurarea distantei fara reflector cu un TC805.
Astazi am facut laboratorul pe teren si am avut timp sa butonez aparatul si sa incerc sa masor distante fara reflector,iar drept rezultat am reusit sa repet operatiunea profesorului.
EDM -> IR-tapet, aceasta optiune ofera posibilitatea de masurare a distantelor si fara acele tinte(in parc astazi nu le-am avut),pur si simplu am vizat,prima oara, cutia aparatului(d=1,67 m) apoi am vizat un toc de geam si, foarte interesant, distanta inregistrata a fost de 27,39m(bineinteles imd a aparut mesajul low batery desi am inceput cu o baterie plina si am fost si primul utilizator).
Ms pentru informatii si spor la treaba:)
Modificat de flori183 (22-03-2012 21:16:36)
Bun si? Ce s-a intamplat acolo?
Ai pus o intrebare, ai primit mai multe raspunsuri si la sfarsit ne zici doar ca merge? Ce-i aici? Harry Potter?
Vazusem mai mult entuziasm la tine...
Citat din: adriancBun si? Ce s-a intamplat acolo?
Ai pus o intrebare, ai primit mai multe raspunsuri si la sfarsit ne zici doar ca merge? Ce-i aici? Harry Potter?
Vazusem mai mult entuziasm la tine...
Entuziasmul e tot acolo...
Nu am detaliat fiindca explicatia primita seamana cu ceea ce mi-ai spus tu si gude dar mai scurta si nu asa stiintifica:
unde electromagnetice de intensitate mai puternica (consum mai mare al energiei-am zis ca mi-a aparut low batery) reflectate de un corp( a zis si profu ca fiecare corp are proprietatea de a reflecta undele).O parte din unde sunt imprastiate iar o mica parte se intoarce in unitatea emitenta, se prelucreaza identic ca in cazul modului cu prisma.
Nu mi s=a spus nimic de frecventele modulate sau de ceasuri atomice.
Pe scurt: acelasi principiu de determinare ca si cu prisma (fct de timpul necesar undei sa se intoarca in unitatea emitenta) doar ca undele au o intensitate mai mare si doar o parte din ele poate fi captata.
Nu0s fan Harry Potter si nici nu am vrut sa fiu superficial in explicatie,am vrut doar sa confirm ce mi=ati spus toti + EDM->IR-tape( pt cei care au spus ca TC nu masoara distante fara reflector).
Ms!
Modificat de flori183 (22-03-2012 23:16:18)
Scz,prima oara am scris IR-target,este IR-tape,am corectat si in celelalte posturi.
De la MED (masuratori electronice de distanta) am invatat ca aparatele pentru masurarea distantelor cu unde electromagnetice se impart in urmatoarele 3 categorii:
a) aparate cu microunde (radar)
b) aparate cu unde de lumina
c) aparate cu unde laser
http://faculty.evc.edu/z.yu/nsf2/Curriculum%20modules/Module%201.pdf (evolutia EDM)
http://www.scribd.com/doc/36977293/Modern-Surveying-Instruments
Am facut si eu masuratori fara prisma cu TC 407 si TC 805, inclusiv sub un unghi ascutit am masurat si nu a dat eroare. Mai mult de 50 m nu am reusit sa masor.
Bun, sa trecem la partea teoretica. Seriile TC au EDM ca masoara cu o unde electromagnetice cu o lungime de unda in spectrul infrarosu (motiv pentru care vedem in toate manualele de utilizare acel IR-InfraRed). Daca in modelul aparatului gasim liter "R" cum ar fi TCR,TCRM,TCRA stim cu totii ca putem sa masura fara prisma pana la vreo 300m in conditii atmosferice bune, cu acele unde Laser.
Pentru mine diferenta intre InfraRed si Laser e faptul ca unda Laser e vizibila, dar rog pe cei mai informati sa ma lamureasca care este de fapt diferenta dintre ele ca si purtator al informatiei de masurare. Si inca un aspect din cauza caruia nu pot dormi noaptea e daca statiile totale care masoara RL (reflectorless) au 2 EDM sau doar unul care masoare cu ambele tipuri de unde electromagnetice?
Ms. anticipat pentru raspunsuri!
Interesanta problema ai ridicat.
Hai sa incepem cu inceputul. La microunde as adauga semnalele GPS.
Cele trei categorii pe care le indici sunt valabile pentru 1990. Ce ai enumerat tu este o impartire in functie de lungimea de unda ... si eu nu vad decat doua categorii (care e diferenta intre unde de lumina si laser?).
Daca adaugai acolo "impartita in functie de... in 3 categorii" nu ziceam nimic.
Eu zic asa: in functie de modul de modulare a informatiei in unda purtatoare deosebim: modulatie de faza, de amplitudine, de frecventa si dispozitive EDM cu pulsuri. Putem categorisi aparatele pana maine...
Sa trecem la problema. Sa stii ca nu e tocmai simplu. Poti afirma si una si alta. Depinde cum privesti situatia.
Diferenta dintre IR si Laser e lungimea de unda. vezi poza. De obicei se foloseste InfraRosul apropiat si o sa explic si de ce.
Se foloseste infra rosu datorita energiei mici a undei care permite deasemenea folosirea ei in medii populate. Hai sa emitem in ultra violet si sa punem tinta pe mana cuiva :nono: :rotfl:
Infrarosul mai are un avantaj, e apropiat de rosu. Rosul se vede. Rosul e perceput foarte bine de vederea diurna cat si de cea nocturna.
Ai zis tu: care e diferenta ca si purtatoare de informatie? - Nu este nici una. Daca modulatia de faza nu e preatabila la alte unde dacat microundele (unde radio), celelalte trei "moduri" de a transmite/purta informatia (vezi mai sus clasificarea mea) sunt valabile la intreg spectrul, de la UV pana la IR (vezi poza).
Daca au doua sau un EDM? La un moment dat aveau doua (erau chiar aparate diferite, nu exista ceva care sa masoare si si). Mai tarziu au avut unul singur si doua diode laser - parca poti zice ca sunt doua...!?
Am zis ca se foloseste infrarosul apropiat. Pai simplu, mergi intr-o incapere intunecata si da drumul la IR. O sa-l vezi! Atat de apropiat e de rosu. Ca sa emiti acel "laser" (toate-s laser, tine de modul de emise a luminii) iti trebuie ceva mai multa energie si respectiv o lungime de unda mai mica. Diferenta in cele mai multe cazuri este de 0.2, maxim 2 nanometri. Sa spunem ca avem o singura dioda care emite in IR-apropiat si vrem sa o facem sa emita in spectrul vizibil, in rosu. Putem? Bine-nteles. O supraalimentam.
Deci, au un singur EDM care poate fi tunat.
PS link-urile tale sunt spre documente care atesta existenta bunicii. Nu mi-o lua in nume de rau, AGA si Telurometer au fost pasi importanti in domeniu dar au fost inventate pe la 1950 (Tellurometer).
(http://topograf.3xforum.ro/img/pics/topograf.3xforum.ro/ok_29533.jpg)
583/366px 29.7KB
Modificat de adrianc (25-03-2012 21:00:39)
Multumesc mult pentru explicatie, lucrurile par sa capete logica acuma. Intradevar in mod InfraRed aparatul masoara cu o lungime de unda de 780 nm si in mod RL (reflectorless) cu 670 nm (informatie luata din manualul tehnic TPS 700).
PS eu mi-am raspuns la cateva intrebari din link-urile respectiva, deci pentru mine au fost de folos.
PSS sa vedem ce spui privitor la cursul nostru de MED, materie la care am avut examen :D... https://rapidshare.com/files/3615071086/CURS_MED_SEM_I.pdf
Modificat de Topograf in devenire (25-03-2012 23:03:34)
Sunt bune ca sa afli cateva lucruri de baza. Dar tu ai intrebat niste chestii de finete.
Pai, ce sa zic?
Sunt traduse prost, a fortata traducerea pentru unele chestii care trebuiau lasate in engleza.
E cam foarte scurt. Asta faceti intr-un semestru intreg? Unde sunt corectiile de viteza, corectia de ciclicitate, descompunerea masuratorilor in masuratori brute pentru procesare manuala?