Situatie interesanta, dar nu este o noutate.
Este interesant ca am patito pe pielea mea.
Un rau trebuie decolmatat. Vine o firma care executa toata lucrarile (defrisare, decolmatare, terasare, reprofilare diguri, si alte lucrari care sunt necesare).
Trebuie un topograf care sa traseze cota digurilor, sa calculeze volumele lucrate, care sunt eu. Cu firma executanta am semnat un contract de prestari servicii, am stabilit pretul etc etc.
Am mers pe teren, am facut masuratori inainte de executie si dupa executie. Am trasat cote, si alte minuni.
In final am calculat volumele lucrate si mi-a dat un volum X.
Vorbesc cu firma executanta, le comunic prin telefon volumul X. Firma executanta nu e multumita de volumul rezultat, si vrea sa "modific" volumele in asa fel sa iasa de 2.6x mai mult decat volumul rezultat. REFUZ categoric sa modific volumele la valoarea ceruta de catre firma executanta.
Acuma cand le cer plata, firma nu vrea sa ma plateasca, motivul fiind ca nu am scos volumele cerute.
:nebun:
Singurul act la mana am contractul de prestari servicii, am facut poze pe teren si martori. Nu le-am dat profil longitudinal sau transversal.
Nu am dorit sa modific volumele, ca fiind o lucrare mare de peste 1.000.000RON, si eu voi raspunde de volumele respective, si sunt sigur ca firma ar fi ridicat din umeri.
Fiind vorba de bani publici si interese mari politice.
Stiu ca asa se procedeaza si la drumuri, si peste tot in Romania, dar ... eu nu am avut curajul sa semnez un act unde sunt falsuri pe bani publici cu valori foarte mari.
Voi cum ati proceda un locul meu?
In primul rind, sa nu faci falsuri! Daca ai emis factura si nu te-au platit la termenul din contract, exista justitia, chiar daca e mai lenta. Pentru volumele pe care ar trebui sa le semnezi, tu raspunzi si nu altcineva. Daca ai respectat cotele proiectate, esti curat ca lacrima. Insa mai greu cu recuperatul banilor.
degeaba emit factura daca nu il semneaza. :rolleyes:
As fi procedat la fel. De ce?
Am avut de facut documentatia de receptie lucrari la o canalizare de vreun metru diametru si vreo 200m lungime, gata facuta si ingropata dar aveam acces la conducta prin cateva camine. A iesit un profil longitudinal varza, apa ar fi curs invers daca-i dadeau drumul. N-am putut verifica nimic, nu am avut acces la proiectul de executie (daca a existat), insa hartiile mele le-am facut exact conform cu masuratorile, chiar daca s-a suparat rau toata lumea. Si am dormit linistit noaptea.
Ulterior, trecand pe drum pe langa conducta am observat ca o dezgroapa... am intrebat un muncitor si a zis ca au bagat o cisterna de apa si conducta s-a infundat - adica exact cum am zis eu. Sunt curios ce se intampla la prima utilizare, daca le faceam hartiile ca e in regula, cum mi s-a cerut.
Sau: topograf la o mina de minereuri complexe. Receptiile in subteran facute pe bune. La un moment dat, lipsesc 16 tone de minereu concentrat (din cauza raportarilor in avans). Mi se cere sa merg sa masor stocul de concentrat care... nu exista. Am refuzat. Nu m-au dat afara, ca nu aveau alt topograf. Mai departe nu stiu, am lecat singur dupa cateva luni.
Deci, depinde ce vrei sa faci. Daca vrei smecherii si speri sa nu te prinda nimeni, fa ce hartii vrei. Poate doar asta stii sa faci.
Daca vrei sa-ti faci treaba ca lumea - asta implica anumite riscuri, depinde cu cine ai de-a face dar asta e calea corecta, si deci calea grea.
Desigur ca intre astea doua extreme exista si cai de mijloc, numite compromisuri dar asta, din nou, depinde de aprecierea fiecaruia.
Modificat de John Doe (16-09-2011 18:53:56)
si la urma eu am muncit degeaba? timp, nervi, benzina, angajat, alte consumabile? :x
iti dai seama ca firma nu va semna nici un proces verbal de receptie, si nu semneaza nici un act, factura sau orice.
faza ca am mai lucrat cu firma respectiva acu 3 ani si a fost OK. si am mers pe incredere. nu ca fiecare data cand merg pe teren sa dau cu subsemnatul.
:uimit:
Daca ai lucrat pe incredere si nu ai incasat nici avans, atunci la faza asta tu ai pierdut. Daca ai macar contract, poti merge in justitie dar va fi cam greu, cred, sa dovedesti ce ti s-a cerut si deci de ce nu ai continuat lucrarile. Insa cei de la firma respectiva ar trebui sa fie constienti ca la o expertiza au pus-o de mamaliga, in locul lor eu te-as cauta sa-ti dau macar o parte din bani ca sa-ti vezi de treaba ta.
Asta e calea cea grea, ziceam...
pentru djxhouse
Uite cum as proceda eu !
As trimite proiectul cu o firma de curierat - si as pune curierul sa aduca semnatura de primire - la continut scrii numai - documentatie conform contract nr.... din data de ..... - ca sa nu depasesti termenul prevazut in contract.
As vorbi cu un avocat care sa faca o notificare prin care sa solicite firmei sa semneze factura cu mentiunea Ordin de Plata in --- zile(asa cum ai stipulat in contract) si avocatul va merge in locul tau la firma sa semneze factura.
As astepta termenul legal de plata ( conform contract ), le-as mai trimite o notificare prin avocat apoi as actiona in instanta , cam asa...
Felicitari ca intelegi , respecti si nu te abati de la codul deontologic al breslei !
dora.. din pacate in contract a fost trecut un termen de executie 100zile lucratoare, ca teoretic toata treaba trebuia sa se termine in max 2-3 luni... si totusi am trecut 5 luni, dar toate ca toate toata treaba a durat ~ 10 luni...
REPET... am mai lucrat cu firma respectiva, si am mers pe incredere. atunci totul a fost OK. dar din pacate treburile s-au schimbat radical
Totul depinde de ce fel de clauze sunt in respectivul contract.
Am patit si eu ceva asemanator, numai ca n-am ramas in pierdere cu banii.
Un constructor mi-a cerut verificarea cotelor la o linie de cale ferata. Normal ca nu batea cu proiectul; si pe deasupra, venise el cu hartiile facute, numai eu sa le semnez. :nebun: Am refuzat, dar semnasera facturile si totusi au virat banii. Peste timp, am inteles cum ca astia erau firma de la opozitie care luase lucrarea si-ti dai seama ca aia care au pierdut licitatia erau cu ochii pe ei ca pe butelie.
Alta, la o trasare, (aici am luat banii in avans). Unu', pe deasupra spunea ca este si pocait, mi-a cerut sa bat tarusii mai spre intravilan, ca are un cumparator si... l-ar ajuta chestia asta. :uimit:
In concluzie, @djxhouse, tot ramai cu ceve din experienta asta. Problema ar fi daca dupa asta te-ai mai arde o data. Chestia cu instanta... ia legatura cu un avocat si vezi daca se merita. :hi:
Asta este un caz clasic...Din pacate, cei mai multi nu procedeaza ca djxhouse, ci "umfla" cantitatile si astfel isi creeaza niste "relatii" profitabile. Firma beneficiara cand vede ca respectivul topograf le scoate cantitatile "la fix" il cheama tot pe el si la alte lucrari pe care le au si astfel este multumita toata lumea.
Totusi, e ceva dubios aici: cum de le-a iesit lor un volum atat de mare fata de cel real? L-au "aproximat" dupa ureche?
Dar asa e in Romania, ati auzit de vreo firma nemultumita de faptul ca a iesit prea mult ?
De obicei banii se scot din devize care nu prea pot fi verificate dupa executie, si daca stii dinainte cati bani ai de incasat e simplu.
Alta-i problema acolo unde este vorba de cantitati excavate sa u haldate (depuse ) indifent de firma care lucreaza.
Firmele executate tin cantitatile depuse sau excavate dupa numarul de masini incarcate si transportate(considerand ca au o incarcatura de x mc). Prin adunarea acestora obtin o cantitate. Dar cum numaratorea se face de un "pontator" si nici masinile nu se incarca la capacitate va imaginati diferentele de volum care se gasesc prin masuratori.
La fel se procedeaza si unde sunt utilje ce lucreaza in flux continuu iar transportul se face pe benzi trasportoare, volumul raportat este produsul dintre o productivitate relativa si nr. de oere de functionare, care de asemenea este relativ.Asa caintodeuna exista diferente dar asa de mari este imposibil.
Pentru primul exemplu va spun ca in urma cu cativa ani lucrand la reabilitari de drumuri cu o firma straina la o incidere de luna a venit inginerul de cantitati (aveau asa ceva) cu o diferenta in minus de 50%, la o cantate raportata de 120 mc. Era enorma diferenta procentual asa ca am cerut sa masor balastiera , si am fost refuzat . Atunci am renuntat la contractul de colaborare cu aceea firma.Dar mi-a fost platita factura la zi .
Al doilea exemplu este din minerit, acolo se excavau lunar cantitat foarte mari de ordinul milioanelo de mc de steril (la mai multe utilaje)si sute de mii de tone de carbune . Solutia era sa faci masuratori decadale si sa ii obligi sa-si ajusteze raportarile.
De cativa ani in minerit au gasit solutia sa treaca de topograf:au infiintat Complexele energetice unde producatorul de carbune este si consumator si totul se regleazala cantar si pretul MWH de energie electrica , iar topografii au ajuns piese de decor cu salarii foarte mari comparativ cu muritorii de rand.
Cam atat despre aceste diferente....
Cum se naste o paradigma
Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.
Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."
Suna cunoscut ?!
"E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati"- Albert Einstein
am masurat peste 200km de rauri, canaluri si am calculat volume.
am mers pe teren de 2x sa ma verific, dar nu a fost eroare de calcul sau de masurare.
MAI MULT. inaintea mea a fost un alt topograf, pe baza caruia s-au efectuat niste devize.
INTREBARE?! de ce nu a continuat lucrare topograful initial?
ca suntem 2 topografi independenti care stiau starea canalului inaintea inceperii lucrarilor.
iar in legatura cu paradigma. In acest mod raman fara lucrari sau muncesc pe pierdere? In acest mod ma forteaza sa lucrez dupa anumite interese?!
:x
Nu o lua si tu chiar asa, nu exista doar extreme si maimute in lumea asta. Incearca sa gasesti o cale de mijloc, relativ acceptabila pentru toata lumea si asta este... oricum nimeni si nimic nu e absolut perfect, daca stai sa te gandesti putin totul e un mare compromis format din multe compromisuri mai mici, bune sau proaste, realiste sau nesimtite. Ce-ar fi sa pretind si eu o precizie de zecimi de milimetru la masuratori? Ce mi-ai spune?
Incearca sa vezi lucrurile si din alta perspectiva, nu generaliza si nu te întepeni in asta pe care o patisi acuma.
Fa ce vor ei.Asa iti vei recupera banii.Iti zic din proprie experienta ca pe ape nu o sa te verifice nimeni niciodata.Lucrez de multa vreme in asa ceva si nu am avut probleme.Si iti garantez ca pe viitor o sa mai ai si alte comenzi mai grase de la ei.
Pentru cristea
Bun sfat colegial si foarte profesional.
Nu dezamagirea e mare ci uimirea ca a face compromisul se poate justifica prin garantarea unor comenzi ulterioare "grase".
Daca rolul nostru este de a semna ce vrea beneficiarul inseamna ca meritam din plin lipsa de respect si desconsiderarea fatisa !
In loc de sfaturi profesionale, sfaturi de desconsiderare profesionala !
Bun asa !
Si toate indemnurile astea pe un forum ce se doreste o promovare profesionala.
Ma vad nevoita sa iti dau avertisment cristea. Cu regret, e pentru prima data cand o fac datorita continutului mesajului - pentru ca te abati de la codul deontologic. O sa-ti urmaresc postarile ulterioare cu atentie.
Deh... a scapat-o omul asa cum o gandeste el dar n-am ce zice, ai dreptate dora.
Pe de alta parte... pe vremea împuscatului cum era? si atunci erau tot felul de nemultumiri. Fiecare epoca are plusuri si minusuri si da, acum ne lovim de un val de non-valori dar asa e viata... nu trebuie sa ne dezamagim si sa ne facem seppuku, ne este mai usor sau mai greu dar de obicei timpul le descurca pe toate.
:rotfl:
Si uite-asa ajung sa coste lucrarile in Romania de 2-3 ori daca nu de 10 ori mai scump decat oriunde pe pamant. Si asta si cu concursul unora dintre noi.
REZOLVARE:
ne-am inteles ca-mi plateste 20% din suma initiala... si nu vom mai lucra impreuna la alte lucrari.
Imi pare rau pentru cele patite - pacat de timp. de munca, de nervi ... Sper ca orice alt coleg abordat sa fie exigent cu propriile cerinte de la meseria sa - sper ca cei incepatori vor pricepe ca o cariera se construieste cu truda si se poate pierde in cateva clipe daca devin atat de lacomi incat isi pot calca in picioare profesionalismul.
_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !
IN SFARTIT ! MULTUMESC LUI @cristea CA , DUPA APROAPE 30 DE ANI DE MESERIE AM INTELES , SI EU , DE UNII "TOPOGRAFI" AU PARTE DOAR DE CONTRACTE "GRASE".
DAR OARE MAI POT FI NUMITI TOPOGRAFI ??
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !