In urma cu ceva timp am dat un examen la Mures pentru a ma autoriza, cat. B si l-am picat la teorie. Pentru proba practica trebuia sa merg cu statia mea.
Acum mi-am facut mutatie la Cernavoda, caci lucrez aici la autostrada si mi-e peste mana sa il dau la Mures si eram curios daca regulile sunt la fel. Am uitat sa-i intreb pe astia de la oficiu daca trebuie sa ma prezint la examen cu statia mea.
Cine poate sa-mi spuna daca trebuie sa ma prezint cu aparatele mele si mai mult, cum a decurs examenul aici la Constanta, ce intrebari au venit la proba scrisa si cum a decurs proba practica.
Va multumesc
Nu te obliga nimeni sa mergi cu statia ta (si nici nu esti obligat sa ai statie), dar intereseaza-te inainte cu ce aparate se da examenul, sa nu ai surprize. Adica sa nu-ti pice vreuna pe care nu o cunosti, daca mergi cu a ta scapi macar de grija asta.
ideea cu statia din dotarea proprie are anumite avantaje:
- presupune ca tu cunosti deja meniul si sti sa lucrezi cu ea
- elimini posibile erori date la calare, date de renumitele teodolite, sau statii cu care ti se pun la dispozitie de catre cei de la oficiu
- timp redus de prelucrare
- si altele, chiar daca ti se da unele probleme de rezolvare analitica ce tin de unghiuri si distante, avand statie totala, te poti descurca (adica o poti folosi pe post de teodolit, sa nu ma intlegi grsit :hi: )
Toate cele bune, succes !
Sunt constient de avantajele de mai sus si chiar am facut ceva exercitii cu statia mea folosind-o ca un teodolit in timpul liber.
Oricum, daca voi spuneti, se poate si cu statia lor, e clar si m-am linistit putin. De asta imi era putin teama ca nu cred ca voi mai putea merge cu a mea din moment ce Boagiu ne-a reziliat contractul si sunt in plin preaviz.
ms mult
sal raul. nu te stiam pe forum, mei e diferit de la judet la judet. Dak vrei sa dai examenul usor dute la alba sau la sibiu. pana acum ce mai ok, se da scurt si la obiect. Bine trebuie sa inveti ceva ca mai uiti
numai bine . bafta
salut bogdane, nu am intrat de mult pe forumul asta. Da ce sa spun, oricum, zarurile au fost aruncate deja si astept sa vad ce se intampla. Sunt pe tusa pana nu ma autorizez si pe santier eu nu ma mai intorc. Deci nu-mi ramane decat sa ma bucur de binemeritata pauza pana o-i da examenul asta.
Tinem legatura, salut
Salutare!
Si la Brasov se da proba practica tot cu aparatura personala; aflarea coordonatelor unui punct prin intersectie inainte si retro, compararea lor, precizie, tolerante...banuiesc ca e la fel in toate judetele.
La proba scrisa e jale.10 intrebari grila, cu 1, 2, 3 sau niciuna (variante de raspuns).daca de ex sunt 2 variante si tu pui doar una, nu se ia in considerare.
eu am ex.in Bucuresti.Care or fi probele practice? :uimit:
Nu stiu, dar in general se cam dau intersectiile, drumuiri, trasari. Pe usa la OCPI te-ai uitat, nu au afisat nimic ?
Modificat de John Doe (29-05-2011 20:23:02)
e nasol examenu.Nu are treaba cu tematica,aia e la plesneala.Eu am terminat la FIFIM,colegiu.Ne-au intrebat chestii de geodezie,cartografie...
18 intrebari si o problema.Dau pana reusesc.Cred ca o sa fiu toba de geodezie.Partea funky e ca nici macar nu ai nevoie de ele...Exista Autocad,gps,statie totala,autocalare...
@felipe: o sa intalnesti multi oameni la care li s-a permis sa practice meseria fara sa aibe nici o treaba cu geodezia, cartografia, fotogrammetria si altele inrudite. Cine le-a permis? Cei care n-au avut nici ei nevoie, dar au ajuns sa permita altora. Unde s-a ajuns? unde vezi astazi.
ma jondoe...ai care nu au scoala si practica sunt muncitori topometristi...iar tu esti ditamai injineru
stiti si voi,cei care practicati aceasta meserie,ca e diferenta intre materia din facultate si practica.Sa ne scrie cineva care masoara cu teodolitul,face si calculeaza retrointersectie sau o drumuire,int.inainte...E jenant,se da o tematica,si te intreaba altceva.Eu am terminat colegiu la FIFIM,in comisie era un profesor din geodezie.M-a intrebat ceva ce nici nu auzisem,nu ni se predase.Cred ca mai mult isi apara teritoriul,cu cat mai putini autorizati,cu atat sta el mai linistit.Neocomunism. Este si un conflict de generatii la mijloc.
@bogdy-crezi ca te poti angaja topograf doar cu ce inveti in facultate?cam greu.Facultatea e buna ca sa intelegi ce se intampla in teren.La ex.de autorizare se pune accentul pe teorie,in realitate ai nevoie mai mult de practica.Intrebare de la examen: "de ce elemente avem nevoie pt trasarea arcului meridional?".Nici macar nu am invatat,si nici nu stiu daca imi va trebuii vreodata...
Tu vrei sa ne spui ca faci o drumuire de 5-6 km,cu 25 de statii,doar din punctele geodezice aflate in teren?Fara gps?Sunt convins ca te pricepi,dar dureaza.Si apoi editezi si raportul de compensare?
Facultatea de Geodezie si-a deschis o sectie in Agronomie,""Imbunatatiri Funciarë".Este aceeasi Facultate,ex de licenta l-am dat cu profesori din Geodezie.Nu este numai vina elevului ca este incapabil,ci si a profesorului.Si nu numarul de absolventi este determinatnt,ci calitatea lor.
@mono70: pentru mine nu prea conteaza ce scoala are sau nu cineva, ci felul de om care este, felul in care vede lucrurile si felul in care isi face treaba. In ideea asta am taxat putin afirmatia in cauza, si nu pentru ca ma consider ditamai nu stiu cine.
Cam ciudata intrebarea cu arcul meridian, dar cam in orice comisie poti sa dai peste cate unul mai destept care trebuie sa te faca prost ca sa para el mai tare. Cred ca e o intrebare pur teoretica, si daca il intrebai si tu de exemplu cum se poate citi noaptea cu teoolitul electronic nu stia ca se poate lumina mira cu lanterna si se vede ca un ochi de pisica - asta e ceva pur practic.
Modificat de John Doe (14-06-2011 14:11:53)
Nu cred ca am spus ca fac drumuiri de 5-6-10 km sau ca nu folosesc GPS-ul. Ma refeream ca nu iau de bun ce imi da aparatul! E atat de simplu sa gresesti doar prin declararea gresita a unei stati inapoi si s-a dus dracu drumuirea si totul (am patit-o). Si da am program creat de mine pentru calculul drumuirilor (ca sa stiu ce face). Toposys-ul nu ma incanta.
@ bogdy: poate n-ar fi o idee rea sa trasazi statia din spate, dupa ce te orientezi.
@old man:trasezi,dar numai daca lucrezi in coordonate.
e nasol ca in comisie trebuie sa fie si o persoana fizica autorizata,iar cei din Bucuresti au adus un profesor din Geodezie.Prima intrebare erä: ce facultate ai terminat.Dubios.Iar intrebarile din chestionar erau facute de el,fara sa tina cont ca nu toti au terminat fac.de Geodezie.O mica epurare.Si nici in tematica de examen nu apar intrebarile specifice...
oricum,m-am resemnat.Era sa uit in ce tzara traiesc,dar am fost adus cu picioarele pe pamant.O sa dau pana iau,ca la permisul auto.
trasarea axelor in constructii
orientarea-definitie
metode de indesire a retelei
stereo 70
stereo Buc.
bula torica-definitie,cum se regleaza
curbele de nivel,echidistanta
scara planului
calculul supr,dist.,
eroarea de colimatie
erori de determinare a dist
gps
axele todolitului,rapoarte in ele
imobilul
cartea funciara
Par a fi mai mult intrebari tehnice; nu sunt pe langa subiect dar contin prea putin despre cadastru, intabulari, etc. Nu mi se par grele, se poate raspunde cel putin la modul general daca ai idee despre ce e vorba.
Drumuiri: dupa ce am ratat niste drumuiri din neatentie, m-am obisnuit sa radiez intotdeauna si statia din spate (pe care ma orientez), asa iti dai seama rapid daca si unde ai busit ceva.
N-am inventat eu procedeul, m-au invatat altii si mi se pare foarte bun.
sunt intrebari de bun simt! Cadastrul nu se poate face fara topografie, de aceea si planul cadastral este un derivat din planul topografic de baza. 
daca vrei autorizatie ,vino la mine in judet ca sa o obtii sigur. Intrebariile sunt cele din tematica, proba practica nici ei nu stiu mai nimic (mi-au dat 2 puncte de plecare care nu se vedeau intre ele :P)
Modificat de bogdy (17-06-2011 12:22:48)
bogdy a scris:
sunt intrebari de bun simt! Cadastrul nu se poate face fara topografie, de aceea si planul cadastral este un derivat din planul topografic de baza.  daca vrei autorizatie ,vino la mine in judet ca sa o obtii sigur. Intrebariile sunt cele din tematica, proba practica nici ei nu stiu mai nimic (mi-au dat 2 puncte de plecare care nu se vedeau intre ele :P) |
poti folosii doua punte fara vizibilitate intre ele.... se numeste intersectie liniara.
nu asta voiam sa demonstrez. mai departe nu comentez
@felipe.
Ai dat examenul de licenta cu profesori de la Fac. de Geodezie din cauza ca facultatea voastra nu a fost autorizata, sau a fost Autorizata Partial. Si eu am facut in Brasov, si am dat licenta in Bucuresti. Si normal, ca am luat o nota mare, 6.40 media. De ce? Pentru ca eram in Brasov. Ideea e ca oricum, chiar daca inveti la Agronomie, la Brasov, la Alba, Topografia e peste tot la fel, nu ? Geodezia e la fel, nu ? Doar voi nu ati invatat alta topografie...eu nu am invatat alta topografie.
Si eu trebuie sa dau examenul in Constanta. Dar nu stiu cum este. Stie cineva?
@sasuandrei- spune-le asta celor din comisie.Eu am terminat la FIFIM,frecventa redusa.Am invatat aceeasi topografie,ca materie,dar nu toata,cum s-a predat la Geodezie.E normal sa adaptezi intrebarile la nivelul de studii al fiecaruia.Baiu e ca multi studenti care nu fac fatza la Geodezie,se muta in Agronomie.Si asta ii scoate din sarite.In fine...Am si eu frustrarile mele...

_______________________________________
www.fixpoint.ro
nu prea is de acord cu tine @felipe, oaresicum, zici tu ca fiecare indiferent de pregatirea profesionala dinainte va executa acelasi tip de lucrare dar ... in moduri diferite, fiecare dupa fortele fizice si intelectuale proprii.
Nu e chiar asa cand ai o lucrare de facut indiferent ce ai terminat rezultatul trebuie sa fie acelasi, este !?
@kod-metodele de masurare,sunt la fel.Unde nu cunosc,nu ma bag.Meserie stim toti,in mod egal.Dar cand e sa sustii un examen,poti adapta intrebarile la nivelul fiecaruia de pregatire.Ceea ce nu e cazul...
_______________________________________
www.fixpoint.ro
Ca sa ti se poata aprecia nivelul de pregatire, mi se pare normal sa ti se puna, gradual, mai multe intrebari, de la usoare la foarte grele. Dar depinde foarte mult si de examinatori, nu zic ba.
acuma sti cum e daca vrea sa te ...., oricat de pregatit ai fi, poti fi sigur ca tot nu treci !
Modificat de kod (28-06-2011 23:26:27)
felipe a scris:
@kod-metodele de masurare,sunt la fel.Unde nu cunosc,nu ma bag.Meserie stim toti,in mod egal.Dar cand e sa sustii un examen,poti adapta intrebarile la nivelul fiecaruia de pregatire.Ceea ce nu e cazul... |
Nu. Meserie nu stim toti in mod egal nici macar la absolvirea facultatii.
Experienta se obtine lucrand.
Niciodata nu vom fi toti la fel de buni.
Uni idintre noi sunt mai buni in topografie , topografie inginereascsa, altii in cadastru, cartografie ,etc, si 2-3 in geodezie.
Modificat de bad wolf (28-06-2011 22:44:36)
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
adevarul ca si lucrarile strict de geodezie,sunt mai rare.
_______________________________________
www.fixpoint.ro
buna. citeam ce s-a scris in legatura cu acest topic. si eu am sustinut examen sapt. asta...sunt dezamagita de mine si cam de tot. nu s-au afisat rezultatele inca insa sunt sigura k l-am picat din cauza probei scrise si din cauza faptului k nu am stiut cum si ce sa invat. m-am chinuit cu tematica afisata de OCPI (ceea ce am crezut eu ca aceasta contine) si tin sa va marturisesc ca daca nu as fi invatat nimic si m-as fi prezentat la examen as fi raspuns exact la fel la grilele date. ok, multi ar spune k am invatat pt mine mai multe, ceea ce este adevarat...dar asta nu ma multumeste.
inainte de examen am incercat sa cer ajutor in legatura cu ce tip de intrebari se vor da, insa a fost o singura persoana care isi amintea ceva intrebari.
astfel, m-am hotarat sa postez asa cum eu imi amintesc subiectele care au fost de data asta. testul a fost grila:10 intrebari si atat. (ori la bal, ori la spital)
ENUNTURI SI VARIANTE DE RASPUNS APROXIMATIVE (nu sunt redate cuvant cu cuvant)
1. Calculul coordonatelor punctelor din reteau de indesire se face tinand cont ca aceasta este:
a)retea libera incadrata de punctele retelei de sprijin
b)retea constransa pe punctele retelei de sprijin (CORECT)
c)retea incadrata intr-un poligon format de punctele retelei de sprijin
2.Eroarea admisa de OCPI pt coordonatele absolute ale unui punct de contur pt un tren imprejmuit este:
a)-+10 cm
b)+-20 cm (CORECT)
c)-+30 cm
d)+-40 cm
3.Inscrieri in cartea funciara sunt:
a)intabularea (CORECT)
b)inscrierea provizorie (CORECT)
c)notarea (CORECT)
d)mentiunea
4.In decurs de 3 luni se poate face contestatie pentru:
a)amenda
b)suspendare
c)retragere
RAPUNS CORECT : NICIUNA
5.La pozitionarea unui punct cu aparat GPS trebuie sa se tina cont de :
a)a nu avea la orizont obstacol care depaseste ca unghi vertical 15 grade (CORECT)
b)a nu avea in apropiere suprafete reflectorizante (CORECT)
c)a nu avea in apropiere retele de inalta tensiune (CORECT)
d)a avea accesibilitate la punct (CORECT)
e)a fi ferit de distrugere (CORECT)
6)Documentele tehnice realizate in urma introducerii cadastrului general:
a)registrul cadastral al imobilelor (CORECT)
b)registrul cadastral al proprietarilor (CORECT)
c)indexul alfabetic al proprietarilor (CORECT)
d)plan cadastral+Anexa 1 la cartea funciara (CORECT)
e)registrul index
7)Harta L-35-125 este la scara:
a)1:5000
b)1:10000
c)1:100000 (CORECT)
d)1:50000
8.Intr-o carte funciara se inscrie:
a)unul sau mai multe imobile de pe teritoriul unei unitati administrativ teritoriale ,apartinand aceluiasi proprietar
b)unul sau mai multe imobile din intravilan apartinand aceluiasi proprietar
c)un singur imobil (CORECT)
9.Proiectia Stereo 70 este:
a)conforma, cu plan de proiectie tangent
b)conforma, cu plan de proiectie secant (CORECT)
c)unghiulara
d)....(nu mai retin)
10.Terenurile aprtinand domeniului public pot fi:
a)inchiriate (CORECT)
b)vandute si concesionate
c)concesionate (CORECT)
Proba practica a constat din masuratori in teren (cu statia pe post de teodolit) pentru a putea calcula prin retrointersectie punctul de statie. (USOR)
In cazul in care am gresit ceva la enunturi sau ce am bifat (CORECT) este eronat, va rog sa ma corectati.
Sper sa fie de folos cuiva ceea ce am postat pe acest forum si sa reusiti sa va autorizati, pt ca avem toti loc pe piata asta care geme dupa tineri dornici sa schimbe ceva in sistem, alaturi bineinteles de persoanele veterane, de buna credinta, dispuse a lasa mostenire cunostintele si experienta lor profesionala.
Va urez succes tuturor si cariere marete!!!
Modificat de icm (14-03-2012 13:46:56)
Salutare, @icm
Chiar daca va fi un esec, nu dezarma.
Un astfel de examen se ia in urma studiului de cateva ore pe zi, timp de cateva luni.
Daca ai sustine examen pt. magistratura sau rezidentiatul la medicina, media de studiu este de aprox. 8 ore pe zi, timp de 1 an.
Asa ca... fruntea sus si spor la invatat. Asteptam sa ne spui data viitore numarul certif. de autorizare.
Multumesc, @Mit
Ai dreptate. Daca as fi lucrat in cadastru mi-ar fi fost mult mai usor pt k in decursul acelor cateva luni pe care le mentionezi, m-as fi lovit de multe lucruri cu adevarat de folos pt acest examen. Topografia din constructii (domeniul in care lucrez eu) nu are de a face cu cadastrul.
Oricum, pana data viitoare, sper sa ma mai destept si eu
Ai de invatat mult si bine.mai ales ca,in meseria asta ,sunt numai somitati.
_______________________________________
www.fixpoint.ro
icm a scris:
buna. citeam ce s-a scris in legatura cu acest topic. si eu am sustinut examen sapt. asta...sunt dezamagita de mine si cam de tot. nu s-au afisat rezultatele inca insa sunt sigura k l-am picat din cauza probei scrise si din cauza faptului k nu am stiut cum si ce sa invat. m-am chinuit cu tematica afisata de OCPI (ceea ce am crezut eu ca aceasta contine) si tin sa va marturisesc ca daca nu as fi invatat nimic si m-as fi prezentat la examen as fi raspuns exact la fel la grilele date. ok, multi ar spune k am invatat pt mine mai multe, ceea ce este adevarat...dar asta nu ma multumeste. inainte de examen am incercat sa cer ajutor in legatura cu ce tip de intrebari se vor da, insa a fost o singura persoana care isi amintea ceva intrebari. astfel, m-am hotarat sa postez asa cum eu imi amintesc subiectele care au fost de data asta. testul a fost grila:10 intrebari si atat. (ori la bal, ori la spital) ENUNTURI SI VARIANTE DE RASPUNS APROXIMATIVE (nu sunt redate cuvant cu cuvant) 1. Calculul coordonatelor punctelor din reteau de indesire se face tinand cont ca aceasta este: a)retea libera incadrata de punctele retelei de sprijin b)retea constransa pe punctele retelei de sprijin (CORECT) c)retea incadrata intr-un poligon format de punctele retelei de sprijin
Proba practica a constat din masuratori in teren (cu statia pe post de teodolit) pentru a putea calcula prin retrointersectie punctul de statie. (USOR)
In cazul in care am gresit ceva la enunturi sau ce am bifat (CORECT) este eronat, va rog sa ma corectati.
Sper sa fie de folos cuiva ceea ce am postat pe acest forum si sa reusiti sa va autorizati, pt ca avem toti loc pe piata asta care geme dupa tineri dornici sa schimbe ceva in sistem, alaturi bineinteles de persoanele veterane, de buna credinta, dispuse a lasa mostenire cunostintele si experienta lor profesionala. Va urez succes tuturor si cariere marete!!! |
La prima intrebare cred ca raspunsul ar fi totusi a) pt ca in ord 534/2001 "3.3.4. Reţelele geodezice de îndesire se compensează ca reţele libere prin încadrarea în configuraţia lor a cel puţin 4 puncte din reţeaua geodezică de sprijin...."; iar la "3.3.5. După compensarea ca reţea liberă se vor determina coordonatele plane ale punctelor reţelei de îndesire şi ridicare în Sistemul de proiecţie Stereografic 1970 printr-o transformare Helmert cu ajutorul a minimum 4 puncte din reţeaua geodezică de sprijin."
..sau mai bine zis...depinde si de cum era formularea exacta a enuntului
Modificat de greuceanu (02-04-2012 11:16:36)
_______________________________________
semnatura