Folosesc doua GPS Leica GPS1200 in modul rapid static, iar calculul l'am facut cu Leica Geo Office Combined v4.0 cu parametri calculati pe o zona destul de restransa, deci buni. Problema pe care o am este ca distanta din coordonatele calculate cu GPS-ul intre doua puncte la cca 80 m unul de celalalt fata de distanta redusa citita cu statia totala (Leica TC307) iese o diferenta de 7-8 cm, adica foarte grav. Mi s'a spus ca diferentele nu trebuiesc sa depaseasca 2-3 cm. Gresesc undeva la calcul, mai este vre'o setare in acest program.... Daca stie cineva vre'o solutie la aceasta problema ii multumesc. Mentionez ca punctele pe care le'am determinat sunt date dintr-un punct cunoscut la maxim 3 km.
Verifica daca chiar ai folosit distanta redusa cu statia totala, sau mai masora o data distanta cu statia totala, sa ai mare grija si cu prizma pt ca mie mi sa intamplat ca jalonierul sa o tina strab pe distanta ,adica inclinata spre el si mi-a dat o eroare de cam 10 cm, sa verifici bula prizmei, iar in statia totala sa masori distantele in modul fine. sa ai mare grija cu tc 307 305 303 ca au avut probleme cu distomatele
Jalonul a fost tinut la cumpana pe un minitrepied, deci nemiscat, iar statia totala este verificata periodic si nu au fost probleme cu ea.
pt scootergts:mai bine calculeaza coordonatele punctelor in modul postprocesare sau mai verifica calculul parametrilor.poate punctele date de tine sunt in afara zonei pentru care ai calculat parametrii si sa il citez pe doru2 poate ai copaci,stalpi,cladiri in zona?
daca poti sa o faci miercurea cand intra si sintemul glonass ar fi excelent (ai 10-11 sateliti)si gdop-ul pana in 2.
sa iti calculezi parametrii pt o zona mai mare(pt ce zona ii ai calculati acum?) de ex:20-30 km.
si cei mai buni parametrii sunt aia facuti de tine! ;)
postprocesarea a fost facuta cu mai multe seturi de parametri in zona iar diferentele au fost de 3-4 mm, iar parametrii au fost calculati folosindu-se bornele de clasa B ETRS89 si cuprindeau zona in care sunt amplasate punctele. diferentele dintre coordonatele rezultate si distanta redusa citita in teren pastrandu-se de cca 7-8 cm. locatia punctelor este in zona Piatra Neamt, camp deschis fara copaci, stalpi electrici sau antene TV, GSM care sa optureze observatiile. satelitii au fost 6-7 cu un GDOP de maxim 3. ce nu ma lamureste sunt setarile din GPS, ambele lucrand in modul Rapid Static (asa au recomandat cei de la care au fost achizitionate aparatele), stationandu-se 5 min + 1min/km de punct. configuratia pentru Rapid Static din aparate este setata de catre furnizorul lor. daca poate cineva sa-mi trimita un mail cu configuratia pentru modul rapid static pe care o stie el ar fi unu lucru bun, sa pot face o comparatie cu ce am eu setat in aparate.
mda... am rezolvat problema... posibil ca citeam toate manualele si tutorialele existente si nu rezolvam aceasta problema... jaloanele pt antene, noi-noutze la h 1.40 aveau cumpenele decalibrate cu cca 4-5 cm, la o inaltime de 1.40, adica nu avea sa'mi iasa masuratorile in veci :) bine ca am observat acest lucru, iar acum am rezolvat :) foarte posibil sa mai apelez la serviciile si experienta userilor de pe acest forum ca inca sunt novice in treaba cu gps. multumesc oricum pentru ajutorul acordat.
puteti sa ma ajutati cu parametri pt brasov, sau sa-mi spuneti cum ii pot determina, eu am doua gps-uri pt gis la care le pot procesa si faza purtatoare, dar imi trebuie parametri ca sa pot lucra in stereo 70 cu softul lor, multumesc!
oricum trebuia sa ai diferente, ca, cu parametrii tai, masuratorile gps prelucrate iti rezultau coordonate in sistem de proiectie stereo 70, iar distantele citite de tine cu statia totala nu au fost reduse la planul de proiectie.
puteai face si niste masuratori cu statia, destule cat sa ai masuratori in plus, bagai coordonatele stereo 70 determinate prin metode gps ca si coordonate provizorii, apoi bagai masuratorile cu statia totala si compensai reteau, eventual in planul de lucru, sau cum vroiai tu.
doar cand planul de proiectie stereo 70 este tangent la planul de lucru distanta din coordonate corespunde cu distanta orizontala citita cu aparatul
mediteaza la asta daca vrei sa-ti obosesti creierii. :) e geodezie pura
experimenteaza asta:
pune sus la cruce un GPS si unul in busteni, sau in alta parte .
ce diatanta ai intre puncte din coordonate masurate GPS si determinate in stereo 70 cu parametri, si ce distanta ai citita pe prisma?
apoi du-te la constanta, si apoi in bucuresti
Modificat de radian2009 (13-07-2009 20:01:48)
Nu stiam ca 2 planuri pot fi tangente. Cred ca voiai sa spui parlele. Oricum, o fi geodezie ce vrei tu sa zici, dar lucrurile nu stau chiar asa. Adu-ti aminte de zona centrala a proiectiei si ce deformatii sunt acolo, de zona de deformatii zero si de deformatiile din zonele periferice ale tarii.
Citat din: John DoeNu stiam ca 2 planuri pot fi tangente. Cred ca voiai sa spui parlele. Oricum, o fi geodezie ce vrei tu sa zici, dar lucrurile nu stau chiar asa. Adu-ti aminte de zona centrala a proiectiei si ce deformatii sunt acolo, de zona de deformatii zero si de deformatiile din zonele periferice ale tarii.
Ai dreptate , niciodata planurile nu pot fi tangente , pot fi paralele sau incluse(in cazul prezentat), dar planurile se mai si intersecteaza...uneori .Nu de altceva, dar planurile sunt ...infinite (nu stiu daca-i geodezie pura, dar e totusi.. geometrie pura ).
numai de bine .
Modificat de bad wolf (14-07-2009 15:54:27)
salut. cred ca sunt mai greu de cap, defapt sunt sigur:), eu am parametri pt stereo 70, cei 7. in softul pathfinder office imi creez un datum cu acesti parametri, pe care il bag intr-un sis de coordonate( stereo oblic, 46 N, 25 E ref, falsele ca sa nu-mi de-a negativ...) asa, acum stationez pe un borna cunoscut, inca nu am gasit ceva de ordinul 1-2, stationez cam o ora, prelucrez datele cu o fixa din brasov care nu e la mai mult de 4-8km, le transform cu transdatu` care din cate am auzit e cam nasol pt zona brasov si imi da o diferenta de 3-12cm. Acum e problema, coordonatele wgs le introduc in softul mai sus mentionat si imi da o mare prostie in stereo 70 setat de mine, cam in jur de 1m, ma-am jucat cu translatiile pe x si y de am innebunit si am ajuns la o diferenta de circa 30cm.Cam asta e problema mea. In transdat nu am incredere, in mine nici atat:), ce sa fac?
doru merci mult, dar poti sa ma ajuti mai mult?:) ca totusi nu inteleg, cand definesc un site imi apar prea multi parametri:) eu stiu decat 7:), sau tre sa plec de la elips de ref si sa termin cu translatiile? inca odata iti multumesc!
si inca ceva receptoarele mele sunt pt gis trimble geoexplorer 3 dar pot prelucra si faza purtatoare, banuiesc ca pt un site trebuie sa te bazezi foarte bine pe receptor ca sa-l poti construii?
Pentru a face un
Site Calibration este nevoie de min 4 puncte care delimiteaza zona in care vrem sa efectuam masuratori. Aceasta implica sa avem un set de 4 puncte la care stim coordonatele: WGS84 si Stereo 70. Pot fi borne din reteaua nationala sau puncte determinate prin masuratori anterioare (postprocesare, RTK etc).
Prin asocierea valori WGS -> valori stereo se determina un grid de coordonate locale permitand citirea directa a valorilor masurate in Stereo 70, cei 7 parametri fiind automat calculati. Se pot verifica daca sunt disponibili din determinari cu alte metode.
La aparatura Trimble se poate utiliza controlerul (TSC) sau unul din programele specializate: TGO, Trimble Total Control, Trimble Business Centre.
Pentru controler vezi
http://www.geoplane.com/downloads/Datal ... manual.pdf - in acest manual se descrie procedura de calibrare.
Mult mai usor se poate utiliza procedura de calibrare in TGO (Trimble Geomatic Office). Dupa introducerea punctele de calibrare si salvarea noului sistem de coordonate se exporta fisierul format .dc in controller. Se trece la efectuarea masuratorilor utilizand acest fisier.
Se pot utiliza max 20 puncte de calibrare.
Pentru detalii puteti consulta manualele si tutorialele disponibile pe internet.
Dupa verificarea rezultatelor obtinute veti putea utiliza acest "site calibration" pentru toate lucrarile din zona, inclusiv la lucrari de trasare direct in Stereo 70.
Spor!
Site calibration in Papua Noua Guinee:
Modificat de advex (21-07-2009 20:58:34)
puncte pt calibrare as avea, dar numai in stereo 70 ca sa le transform in wgs teoretic ar trebui sa folosesc transdatu` vechi nu?, sau wgs-ul se aseamana foarte tare cu etrs-ul?
ok:) o sa incerc si te anunt
doru in pathfinder office nu spune nimic de calibrare sau de asociere puncte, cel putin eu nu am gasit
Gude fa asa cum iti spune lumea.
Stai pe puncte de coordonate cunoscute adica in Stereo70,dar tu o sa faci observatiile GPS in WGS84,la birou faci prelucrarea din WGS in Stereo70 cu Trimble Geomatic Office.
Eu nu inteleg altceva:voi la firma nu faceti cursuri de gps si prelucrare sau va pune instrumentul in mana si descurcati-va?
Si nu folosesti Transdat-ul la ce ai tu nevoie.
Citat din: radian2009oricum trebuia sa ai diferente, ca, cu parametrii tai, masuratorile gps prelucrate iti rezultau coordonate in sistem de proiectie stereo 70, iar distantele citite de tine cu statia totala nu au fost reduse la planul de proiectie.
puteai face si niste masuratori cu statia, destule cat sa ai masuratori in plus, bagai coordonatele stereo 70 determinate prin metode gps ca si coordonate provizorii, apoi bagai masuratorile cu statia totala si compensai reteau, eventual in planul de lucru, sau cum vroiai tu.
doar cand planul de proiectie stereo 70 este tangent la planul de lucru distanta din coordonate corespunde cu distanta orizontala citita cu aparatul
mediteaza la asta daca vrei sa-ti obosesti creierii. :) e geodezie pura
experimenteaza asta:
pune sus la cruce un GPS si unul in busteni, sau in alta parte .
ce diatanta ai intre puncte din coordonate masurate GPS si determinate in stereo 70 cu parametri, si ce distanta ai citita pe prisma?
apoi du-te la constanta, si apoi in bucuresti
Distanta e la fel si din GPS si din statia totala plus sau minus 2-3 cm,depinde cum tine jalonul sau daca e calibrat.
Distanta sa stii ca se calculeaza din coordonate indiferent ce sistem de coordonate plane folosesti(Stereo70 sau coordonate locale).
ace eu nu folosesc trimble geomatics, o firma nu exista, gps-urile sunt personale (trimble geo 3), iar softul este pathfinder office, la care ii pot da "add a new site" dupa care imi cere "site parameters" cam asta e!
Citat din: gude2008ace eu nu folosesc trimble geomatics, o firma nu exista, gps-urile sunt personale (trimble geo 3), iar softul este pathfinder office, la care ii pot da "add a new site" dupa care imi cere "site parameters" cam asta e!
Inseamna ca softul nu iti calculeaza parametrii din moment ce iti cere "site parameters".
La Leica Geo Office Combined era mai simplu ca aveai observatiile gps in wgs,le atasai unui proiect si la acel proiect mai bagai un fisier cu coordonatele stereo astfel iti calculai parametrii si pe aia ii foloseai mai departe la orice masuratoare.
Normal orice soft de prelucrare trebuie sa aibe si chestia asta.
Cum a zis si doru mai cauta prin manualul lui ca trebuie sa fie o chichita acolo,ceva gen "setup geoid" sau "geoid parameters".
Bafta multa.
:hi:
gata am gasit "create local site", numai ca nu-mi cere coordonate elipsoidale, tre sa ma raportez la un datum, banuiesc ca tre sa fac cu datum cu cei 7 parametri si sa bag coordonatele de la gps transformate prin datum si cele reale de la borne
Citat din: gude2008gata am gasit "create local site", numai ca nu-mi cere coordonate elipsoidale, tre sa ma raportez la un datum, banuiesc ca tre sa fac cu datum cu cei 7 parametri si sa bag coordonatele de la gps transformate prin datum si cele reale de la borne
Scuze!
Cei sapte parametrii amintiti anterior sunt urmatorii, si anume?
DX to WGS 84
DY to WGS 84
DZ to WGS 84
RX to WGS 84
RY to WGS 84
RZ to WGS 84
ppm to WGS 84
pe langa "Semi-major axis" si "Inverse flattering"?
Citat din: puidedacCitat din: gude2008gata am gasit "create local site", numai ca nu-mi cere coordonate elipsoidale, tre sa ma raportez la un datum, banuiesc ca tre sa fac cu datum cu cei 7 parametri si sa bag coordonatele de la gps transformate prin datum si cele reale de la borne
Scuze!
Cei sapte parametrii amintiti anterior sunt urmatorii, si anume?
DX to WGS 84
DY to WGS 84
DZ to WGS 84
RX to WGS 84
RY to WGS 84
RZ to WGS 84
ppm to WGS 84
pe langa "Semi-major axis" si "Inverse flattering"?
Sau te referi la timpul de masurare, denumirea si tipul aparatului,antenei,
inaltimea antenei, etc.?
cred ca sunt wgs84 to translation x,y,z