Ieri dupa amiaza m-am intors cu "coada-ntre picioare" de la o trasare de PUZ. Nicicum nu am avut o precizie mai buna de 35cm. La un moment dat am crezut chiar ca s-a defectat GPS-ul in conditiile in care vedea 8 sateliti. Mi-a venit inima inapoi cand am ajuns acasa si pe site-ul Rompos am vazut pata rosie care acoperea aproape toata tara. Motivul? Explozia solara.
http://www.infoportal.ro/presahttp://www.infoportal.ro/presa~info-187 ... newsletterPosibil ca anul asta si poate si anul viitor sa ne intoarcem destul de mult la st. totala, drumuiri si retrointersectii... :nod: :hi:
Rog eventual pe Advex sa trimita referirea la pag. corecta cu explozia solara (nu prea le am cu netul...)
Modificat de Mit (04-08-2010 09:33:16)
"Marţi dimineaţa a avut loc cea mai mare explozie solară din ultimii patru ani, Soarele aruncând un val masiv de particule în spaţiu şi către Pământ. Furtuna solară a emis radiaţii care au lovit Pământul în câteva minute. În prezent, un nor imens de particule solare se îndreaptă către noi. Specialiştii spun că ,,tsunamiul solar", cum este numită unda de şoc eliberată de explozie, riscă să distrugă sateliţii şi să afecteze comunicaţiile din întreaga lume. "
http://www.adevarul.ro/international/VI ... 57552.htmlDeci... atentie la masuratorile GPS !
14.03.2011
Influenta ionosferei si a troposferei in determinarea pozitiei RTK !
Stimati utilizatori ai serviciilor ROMPOS,
va semnalam faptul ca pe site-ul
http://gnss.rompos.ro, sectiunea /NOVA Maps sunt prezentate informatii utile pentru utilizatorii serviciilor ROMPOS-RTK. In aceasta sectiune sunt prezentate imagini ("harti";) ale influentei ionosferei si troposferei asupra preciziei de determinare a pozitiei. Aceste erori sistematice sunt calculate punctual si modelate pentru zona retelei ROMPOS. Valorile influentelor induse in coordonatele determinate pentru un utilizator al produselor de tip "single base" sunt prezentate in "hartile" (Iono / Tropo RTK), iar pentru un utilizator al produselor de tip "network" in "hartile" (Iono/Tropo NRTK). Avand in vedere ca activitatea solara se intensifica (avand un maxim la fiecare circa 11 ani, iar efectele diurne sunt mult mai mari decat cele nocturne) si efectele perturbatiilor in special in ionosfera sunt mari, va recomandam sa consultati zilnic aceste informatii, inainte sau in timpul efectuarii determinarilor de pozitie, pentru a nu avea probleme cauzate de aceste efecte. Zonele marcate cu culoarea rosie desemneaza zone in care efectele pot atinge sau chiar depasi 5 cm !
http://www.rompos.ro/http://gnss.rompos.ro/frmIndex.aspxAtentie deci, inca o data la masuratorile RTK, recomandate fara niciun fel de retinere de catre "vanzatorii" de GPS-uri. Alternativa ramane postprocesarea datelor cu softurile aferente specializate (static si cinematic) si... eventual, planificarea sesiunilor... NOAPTEA.
:wink2:
Nu sunt influentate doar ionosfera si troposfera, sunt influentate si efemeridele transmise (coordonatele satelitilor).
In perioada exploziilor solare cam trebuie sa renuntam la RTK si sa trecem la statie, asa cum zice si Mit.
Masuratorile statice merg in continuare dar, daca vrem precizie, trebuie sa apelam la efemeride rapide (sau ultra rapide), modele de iono si troposfera, si alte fisiere descarcate de la IGS, IAG, BKG si altele. De evitat masuratorile pe o singura frecventa. Compensarea in bloc a L1 si L2 da posibilitatea diminuarii influentei iono si tropo prin sincronizarea celor doua frecvente.
http://www.ngs.noaa.gov/orbits/ - efemeride rapide si precise (vezi fisiere sp3)
http://iono.jpl.nasa.gov/ - ceva despre modele de ionosfera
Poate aflam mai multe la simpozionul Euref din mai de la vecinii de peste Prut
astazi am verificat pe site-ul rompos la sectiunea NOVA MAPS -> Ionosphere (RTK)
si ma aflam in zona rosie.
am scos GPS-ul, l-am pornit si aveam precizie de 18-20mm
de si pe rompos arata ca pot apara erori si peste 50mm
deci ce sa cred acuma... ce precizie aveam? 20mm sau 50mm :nebun:
Este bine sa eviti masuratorile RTK in astfel de situatii. Mai bine fa stattic si postproceseaza.
Nu te baza intotdeauna ca 2 cm ce-ti sunt aratati pe ecran ca precizie sunt si in realitate.
Mie, de ex. cand era rosu pe harta, precizia nu era mai buna de 30 cm... :hi:
Acum depinde si ce GPS-uri ai folosit. De exemplu Leica iti va spune intotdeauna ca ai o precizie excelenta, fantasmagorica si chiar alegorica uneori, mai ales softul de post procesare.
PS aia de la Rompos iti spun ca pot aparea erori SI PESTE 50mm. Deci nu neaparat toate.
Din ce in ce mai des, ionosfera ne face... fente.
580/439px 25.4KB
Pentru cine si-a blestemat zilele pe teren vineri fiind pusi intr-o situatie stinjenitoare in fata beneficiarilor care asteptau cu tarusii in mana iata motivul:http://www.gpsworld.com/gnss-system/news/warning-solar-activity-alert-high-precision-gps-users-11956
Asa este.
Chiar si astazi (sambata) au fost probleme in fixarea solutiilor.
Deasemenea, am observat ca satelitii GPS 9 si 24 au fost destul de des dezactivati.
Am fost loviţi de cea mai MARE furtună solară. Cercetătorii, speriaţi de efectele pe care le are asupra Terrei
Daca ar fi o stire din Coreea de Nord ar suna cam asa : " La Unirea de la 24 Ian. si Soarele a transmis mesaje tovarasesti "
http://www.antena3.ro/stiinta/am-fost-l ... 52681.html
Deci, probabil, acum majoritatea dintre voi imi dati dreptate de ce sunt sceptic in ce priveste masuratorile GPS , inspecial cele facute espeditiv si mai ales pentru expertizele judiciare.
Stai linistit, nu se greseste din asta; si pt. simplul motiv ca expertize judiciare facute cu GPS-ul n-am prea vazut, in schimb cu ruleta... o multime. :nod:
50% din expertize se fac cu ruleta si 99% in local. dar e dificil sa faci treaba asa cum trebuie atunci cand seful de la firma nu mai vrea sa iti dea o statie cu imprumut. sau atunci cand dupa 30 de ani de munca nu ai reusit sa achizitionezi si tu macar o statie la mana a 7-a.
Am impresia ca traim in lumi diferite . La noi procentele au fost 10% si 50% . Acum , cu noii veniti , toti autorizati si de ANCPI-OCPI sunt cam 5% si 25% . Si asa cred ca este acum in toata tara, 2/3 din experti sunt cei noi, toti PFA de ANCPI . Dar sunt convins ca si ei, pentru o uzucapiune sau sentinta care sa tina loc de CVC , sau inversare numere topografice , nu vor face postprocesare daca nu vor fi obligati . O sa puna un plan cadastral si cu marcherul indica parcela . Oare ar mai trebui ceva ? :rotfl: In schimb daca va trebui sa lucreze pe un PUZ, pe o centura , pe o tarla , pe lucrari avizate in ultimii ani , atunci se schimba treaba.
Modificat de Anton Pann (24-01-2012 21:53:09)
Suntem putin in afara topicului, dar vreau sa va spun ca de multe ori ai rezultate corecte la o expertiza efectuata cu ruleta sau cu un teodolit in sistem local.
Rezultatul unei expertize tine foarte mult de experienta expertului , de documente, de situatia din teren si chiar de obiceiurile funciare locale.
Acum va dau un exemplu :
-un coleg cu multa experienta ca topograf si cu multa experienta in cadastru dar proaspat autorizat ca expert si cu mentalitatea pe care multi dintre voi o aveti (imi cer scuze dar nu doresc sa jignesc pe nimeni) , aceia ca daca ai tehnica de ultima generatie e suficient, deci acest coleg a efectua o expertiza la care a folosit doar statia totala.Rezultatul constatat la contraexpertiza a fost de neconceput :
-diferenta de cca.20 cm la frontul stradal si cca 3 m in adancime.
Oare de ce?
Era chiar asa de greu sau rusionos sa-si verifice frontul stradal si sa faca o recunoastere a imobilelor pe care trebuia sa le masoare inai te de a face masuratorile???
Va las pe voi sa raspundeti si va fac sugestia sa va mai revizuiti unele convingeri pe care le ati capatat, unii , in doar cativa ani de experienta , doar in cadastru.
Inca o dat imi cer scuze daca se simte cineva lezat dar nu asta este intentia sciind aici ceea ce am scris.
Mult succes tuturor.
((a
Modificat de bogdy (25-01-2012 08:43:24)
Da' Tsunamiu' solar unde este? Exista un alt topic pentru expertize. Rog moderatorii sa se sesizeze si, mai ales, sa nu posteze chiar ei offtopic.
De ziua femeii, soarele trimite... mai multe raze pe Pamant.
Iar noi, topografii, beneficiari ai tehnologiei GNSS ar fi bine ca azi, sa lasam de-oparte roverele si sa ne sarbatorim femeile din viata noastra.
La Multi Ani si tuturor colegelor de forum. :hi:
http://infoportal.rtv.net/articol~din-a ... newsletter