buna ziua.. nu stiti? este ceva lege in care sa spuna ca statul plateste in primul an vreo 70-75% din minimul pe economie... inginerilor proaspeti licentiati,, daca se angajeaza la o firma in domeniu....sau ceva de genul acesta... daca stiti cumva va rog sa ma anuntai si pe mine... lucrez la o firma de topografie... proaspat licentiat .. si as vrea sa stiu .. sa pot sa vorbesc cu seful meu... multumesc de ajutor.. salutare
pai de ce nu-l intrebi pe seful tau, eu cred ca stie mai bine ca tine daca este interesat de situatia ta, si daca vrea sa-ti faca carte de munca. La ITM poate se afle mai multe informatii !
E forum de topografie - cadastru, totusi nu de drept - si legislatie :hi:
Numai bine !
Citat din: dj_calinutzbuna ziua.. nu stiti? este ceva lege in care sa spuna ca statul plateste in primul an vreo 70-75% din minimul pe economie... inginerilor proaspeti licentiati,, daca se angajeaza la o firma in domeniu....sau ceva de genul acesta... daca stiti cumva va rog sa ma anuntai si pe mine... lucrez la o firma de topografie... proaspat licentiat .. si as vrea sa stiu .. sa pot sa vorbesc cu seful meu... multumesc de ajutor.. salutare
Primeste firma acei bani ! Nu ii primesti tu !
Asa este ........firma primeste acei bani...
pai bine.. firma primeste dar nu ar fi corect ca sa imi dea salar mai mare umpic daca ar fi sa primeasca.. ca zice ca statul nu il ajuta cu nimic.... si ca e criza.. si nici macar minimu pe economie nu mi-l ofera... no cam asta este.. o sa ma interesez si in alta parte..multumesc
pai in cazul acesta, vorbeste cu patronul firmei respective....si vezi daca este de acord sa-ti dea salariu mai mare.....
mult succes
dj_calinutz: deci daca firma are vreun beneficiu legal ca te angajeaza pe tine debutant, crezi ca are ceva obligatii fata de tine? Legale sau nu?
Dar ce inseamna un debutant pentru o firma stii? Te-ai interesat ? Pentru salariu vad ca da...
pai eu numai intrebam ca nu stiam cum se procedeaza... si daca sunt ceva lucruri de care pot beneficia.. si nu ma anunta si pe mine seful... intrebam doar nu am dat cu parul :rotfl: e ok... o sa vorbesc cu o contabila.. ea trebuie sa stie mai multe... multumesc oricum...
da, daca ai somaj si te angajeaza si din somaj, ca proaspat absolvent, mai ai dreptul la 30 % din somaj, si dupa angajare, doar pe perioada care ai mai avea de luat somaj !
dar nu stiu sigur, daca mai este valabila legea, de ce nu stresezi o functionara/jurista de la AJOFM cu intrebari deastea, ca ei doar cu asa ceva se ocupa ! :hi:
Numai bine !
Toata lumea se gandeste la avantaje din momentul ce termina o facultate dar majoritatea nu stiu nici sa puna aparatul in statie.
Asa ca Dj_calinutz fa ceva experienta la firma aia ca pe vorbe in Romania nu te crede nimeni fara suparare.
<ace> nu te suparaa.. eu lucrez in domeniu de 4 ani.. la aceasta firma.. am expeienta cat poate tu nu te astept sa aiba um absolvent ... dar asta nu conteaza.. nu vreau sa ma laud.. eu intrebam asa daca stie cineva.. ca s ail mai ajut pe sefu cu una alta.. nu ca m-ar interesa pe mine.. ca daca e ceva el da banii nu dau eu.. si de ce sa nu beneficieze de un ajutor din partea statului.. cum ar veni m-am interesat eu in locul lui.. asa ca eu daca vreau sa plec la o firma mai buna as putea pleca in orice moment deoarece in domeniu is cam bunicel...
numa bine!
Sa stii ca nu se complica (patronii) cu chestii din astea mai ales daca iti da salariul minim pe economie,pentru ca ar insemna sa isi taie craca de sub picioare pentru ar trebui sa declare salariul tau normal (ca absolvent de facultate ar trebui sa ai minim pe cartea de munca 1000 RON).
Nu ai decat 2 obtiuni: ori ii spui sa iti mareasca salariul ori pleci la alta firma.
Bafta. :hi:
o mica completare ...
minimul pe economie, la incadrearea cu studii superioare terminate (facultate inclusiv) este din cate stiu eu de 1200 RON brut, asta doar daca te angajeaza in mod explicit ca: inginer topograf/geodez etc :hi:
Nu stiu cat de buna e ideea sa a-ti ajuta seful in felul asta... si nici nu cred ca e vorba aici de "ajutor". Imi pare mai mult o modalitate de a trimite dupa cai verzi pe pereti pe unul care vrea salariu mai mare iar eu n-am chef sa-i dau.
Tu faci o munca, da? pentru care primesti niste bani. Munciti, fara ajutoare de nu stiu unde. Vrei mai mult? munceste mai mult. Nu-ti da? pleaca la altul, si daca meriti o sa ai mai mult.
La ce a spus kod: orice absolvent de studii superioare trebuie sa fie platit cu 1200 RON brut si nu mai putin, da, dar numai daca te angajeaza exact pe profilul pe care l-ai absolvit. Sunt banii firmei, nu de la stat; din cate stiu exista ceva beneficii si pentru firma dar nu stiu exact care sunt.
Vezi ca Autodesk are ceva promotie la AutoCAD, si daca firma are un angajat care a terminat din 2004 incoace (parca?) si vrea sa cumpere programul, beneficiaza de o reducere destul de mare la pret.
Modificat de John Doe (27-07-2010 21:19:14)
Nu va mai faceti probleme pentru patroni ! Au ei grija sa nu piarda nimic !
Si au oameni contabili, juristi care se ocupa de aceste probleme.
Asa ca...
ART. 80
(1) Angajatorii care încadrează în munca pe durata nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de ţara, în vigoare la data încadrării în munca, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe ţara, în vigoare la data încadrării în munca, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe ţara, în vigoare la data încadrării în munca, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
(2) Angajatorii care încadrează în munca pe durata nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în munca absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din aceasta categorie.
ART. 82
În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diploma sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
ART. 83
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sa menţină raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de munca sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi sa restituie, în totalitate, agentiilor pentru ocuparea forţei de munca sumele încasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda de referinta a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de munca sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de munca în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 90 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) şi alin. (4) lit. c) din Legea nr. 188/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Abrogat.
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.