Buna ziua tuturor celor care sunt umiliti de oficile nationale, judetene, locale de cadastru.
Dupa cum stiti ANCPI ne-a umilit cu acest Gnerare CP, facut de niste filologi.
Uitati povestea mea:
Efectuez o dezmebrare uni teren in extravilan in jud . Tulcea trenul are peste 500Ha.
Terenul este alcatuit din mai multe tarlale si mai pulte parcele cu diferite categorii de folosinta.
Intocmesc documentatia asa cu scrie la carte cu tot cu aviz de incepere a lucrarilor dosar de verificare etc.
primesc nota de completare pentru ca:
-terenul de pe pad nu are aceias suprafata cu terenul din cp fiind vorba de Juma de metru patrat la 500 de Ha , diferentele de calcul dintre ACAD si CP , mai ales ca CP nu accepta arce de cerc si nici nu acepta jumatati de masura
cei de la cadastru imi sugereaza sa modific padul si sa scot arcul de cerc, pentru ca in opinia lor de experti ca arcul de cerc nu are ce cauta intrun pad.
- eu nu o sa modific padul nici in ruptul capului pentru este dat de proiectant
ce pot sa fac ?
am patit si eu o data la calculul suprafetelor, ce dadeau diferit din autocad fata de Generare CP.
Si am schimbat arcele de cerc cu linii drepte, si gata cu bataile de cap.
Acum, intrebare, avand in vedere faptul ca arcul de cerc nu este altceva decat o succesiune de linii drepte, si in mod cert stiind faptul ca acele arce de cerc nu pot face parte in veci vecilor dintr-o polilinie; cum ai calculat suprafetele in mod analitic ?
E retorica intrebarea, adica orice metoda ai fi folosit, acele arce de cerc la un moment dat s-ar fi transformat automat in linii drepte fara ca sa bagi de seama.
Din cate stiu eu singurele entitati grafice acceptate de Generare CP sunt: polilinia si punctul.
Deci, mult succes la modificarea PAD-ului, asta daca nu vrei sa mergi sa-ti impui punctul de vedere la SC Orificiu SRL :hi:
Numai bine !
autocadul ,topolt, masysul si alte softuri calculeaza suprafata unui "arc de cerc" tot analitic dar impartind acel arc in n laturi n care tinde spre infinit , daca inserez acel dxf in cp cu o polilinie formata din n linii o sa aiba 3GB,
si nu mi se pare normal sa imi ceara sa modific planul dupa bunul lor plac daca este arc asa va ramane
Alta intrebare
Daca primesc o nota de completare acea nota nu trebuie sa faca referire la o lege sau artiol dintro lege ordin sau regulament? sunt curios ce scrie in referatul meu?
.
Modificat de doru2 (14-02-2010 05:21:33)
din cate ni s-a spus noua la sedinta cu echipa care a implementat e-terra la noi, suprafetele se inscriu atat in cp cat si in pad (deci si in carte) doar in valori intregi, fara zecimale. Deci toata problema sta in rotunjirea corecta a suprafetei data de autocad. Normal ca povestea cu arcul de cerc e o prostie, pentru ca toate arcele sunt de fapt multimi de drepte (chiar se poate seta in autocad dimensiunea acestora). Si din moment ce generare-CP ti-a vazut arcul din dxf, unde e problema? Dar ma intreb cum arata inventarul de coordonate?
Citat din: lacrimandin cate ni s-a spus noua la sedinta cu echipa care a implementat e-terra la noi, suprafetele se inscriu atat in cp cat si in pad (deci si in carte) doar in valori intregi, fara zecimale. Deci toata problema sta in rotunjirea corecta a suprafetei data de autocad. Normal ca povestea cu arcul de cerc e o prostie, pentru ca toate arcele sunt de fapt multimi de drepte (chiar se poate seta in autocad dimensiunea acestora). Si din moment ce generare-CP ti-a vazut arcul din dxf, unde e problema? Dar ma intreb cum arata inventarul de coordonate?
la ce te referi cand intrebi de inventar? are 2000 de punte sunt 500ha de teren
da arcul de cerc este o multime de multi linii dar metoda de calcul al suprafeteelor difera de la autocad la cp, cpul rotunjeste suprafetele la un intreg dar din calculul analitic a sup generat de topolt reiese cu zecimale.
Citat din: lacrimandin cate ni s-a spus noua la sedinta cu echipa care a implementat e-terra la noi, suprafetele se inscriu atat in cp cat si in pad (deci si in carte) doar in valori intregi, fara zecimale. Deci toata problema sta in rotunjirea corecta a suprafetei data de autocad. Normal ca povestea cu arcul de cerc e o prostie, pentru ca toate arcele sunt de fapt multimi de drepte (chiar se poate seta in autocad dimensiunea acestora). Si din moment ce generare-CP ti-a vazut arcul din dxf, unde e problema? Dar ma intreb cum arata inventarul de coordonate?
cpul a luat dxf dupa ce am splituit arcul de cerc in segmete de 10 cm ca altfel nu il ia, de aceea exista aceasta diferenta, problema este ca nici nu pot schimba padul pentru ca nu imi da voie proiectantul , la el arcul este arc cu inceput centru raza si sfarsit.
.
Modificat de doru2 (14-02-2010 05:21:51)
Citat din: doru2elementele unui arc de cerc sunt orientarea tangentei in, si out, a razei in si out, lungimea corzii, lungimea razei, lungimea arcului, lungimea bisectoarei si restul
(back tangent, subtangent, forward tangent, point of curvature point of intersection, point of tangency, radius point, radius lenght, length of curve, long chord, short chord, midd ordinate distance, external secant)
suficiente elemente sa calculezi orice arie fara a reduce acel arc la o multime de segmente. inventarul de coordonate ar trebui sa cuprinda un numar suficient de date despre acel arc. coordonatele pentru PT, PC si Radius point pot identifica orice arc cu un numar de elemente matematice care sa-i confere identitate si sa permita calculul ariei cuprinse de acel arc(segment)
nu stiu, dar abordarea cadastrului in ro nu-mi pare tocmai in regula!
si da, stiu exista o multime de situatii in care parcela are laturi sinuoase, marginite de ceea ce se numeste "natural monuments" sau limite naturale. in acele cazuri pentru calculul suprafetei se foloseste un asa numit "meander line" o aproximare in segmente drepte, cu observatia ca: LIMITA DE PROPRIETATE ESTE DATA DE LIMITA NATURALA si nu de acea "meander line"
sunt atatea cazuri care nu au rezolvare daca aplici cadastrul pur pe coordonate si pe suprafete fixe incat ai putea sa scrii doua carti si-un referat.
chiar, cum se impaca doi topografi care trebuie sa masoare parcele neregulate marginite de limite naturale. pe pariu ca nu vor ajunge la un consens in vecii vecilor? fiecare va aproxima intr-un alt fel si chiar daca dai aria in numere intregi fiecare va ajunge la alta concluzie.
dar daca ai o parcela care exista de 200 de ani, are garduri si toti martorii pot sa spuna ca acel gard a existat acolo dintotdeauna, dar pe titlul de proprietate apare cu 2000 de mp in plus, ce faci? darami gardul si iei teren si de la vecinul pentru ca topograful original a masurat cu piciorul si i-a rezultat alta suprafata decat tie??
cadastrul in ro este in faza de inceput si se face dupa niste principii cel putin simpliste, sa nu le spun altfel. si, sa fiu sincer, problemele de inginereasca, de geodezie si astronomie sunt usurele comparativ cu gasirea unei solutii adecvate pentru o problema de cadastru. din pacate matematica te ajuta dar mai mult te incurca in cadastru...
Doru , cel mai mult, in probleme de cadastru incurca "specialistii" din fruntea ANCPI si OCPI-uri , numiti politic.
Dupa aceia incurcam sine incurcam chir noi, care ne inchipuim mari specialisti si nu tinem seama de parera nimanui , credem ca noi suntem cei mai buni.
De asemeneaa incurca asa zisi specialisti IT, care habar nu au de topografie , cadastru si ce mai trebuie sa stie , dar , fac comnda, PROGRAME , EX. ACEL PROGRAM DE GENERARE cp, CARE ESTE COMPLET INUTIL .
Ar mai si altele de spus , dar ..ma abtin..
Mult succes tuturor.
topicul se transforma intr-o discutie din care nu vom invata nimic nou dar...
Plecand de la faptul ca "arcul de cerc" precum si orcie element angular este perfect doar teoretic, si acest lucru nu poate fi niciodata transpus in teren nici viceversa.
Si acum revin cu alta intrebare: daca am de trasat un cerc perfect cu raza de 100 m, spuneti-mi voi cum ati proceda: probabil ati trasa n-spe mii de puncte care practic formeaza tot linii drepte, deci nu vad utilitatea liniei curbe in practica, datorita faptului ca este imposibila, cel putin deocamdata.
:hi:
.
Modificat de doru2 (14-02-2010 05:22:06)
n-are nicio treaba teoria cu practica, la fel cum nici "martinica" nu are nicio treaba cu saracu` topograf :limba:
http://classic-funny-quotes.blogspot.co ... st-be.htmlNumai bine ! :hi:
400/267px 17.6KB
Puteau sa includa in CP macar recunoasterea formelor geometrice elementare curbe, si ca sa nu se incurce prea mult se puteau imparti fiecare intr-un numar finit de elemente liniare pentru calculul ariei. Mama ei de geometrie...
Alta chestiune, mai periculoasa: daca am un contur care contine si o insula, ne-au explicat foarte frumos cum sa facem polilinia ca sa dea suprafata corecta. La ultima versiune de CP insa, imi zice ca polilinia de contur se suprapune cu ea insasi pe segmentele cutare si cutare si nu ma lasa sa salvez. Ramane de vazut ce ghidusie trebuie sa mai aplic, inca nu stiu.
Formatul CPXML este o derivata a XML-ului (Extended Markup Language); incercati sa deschideti un CPXML cu Internet Explorer sau cu Excel si o sa vedeti ca nu contine mari taine.
.
Modificat de doru2 (14-02-2010 11:57:26)
Doru , tu ,in pricipiu ai dreptate, dar topografia lucreaza cu elementele de baza : punct, linie(distanta) si unghi(orientare=directie) care sunt elemente de geometrie analitica.
In aceste conditii si specialisti IT folosesc aceleasi elemente , deci un arc de cerc ar trebui sa fie reprezentat printr-o infinitate de puncte cu coordonatele x si y.
Asta este conceptia celor care au facut acest program de generare CP , pentru ca asa gandesc cei de la ANCPI care sunt mai intersati de problemele notarilor decat de cele ale cadastrasilor.
.
Modificat de doru2 (14-02-2010 05:22:26)
Corect , Doru, ai dreptate, dar specialistii de la ANCPI nu accepta decat ceea ce considera ei ca este corect.
Nu accepta altfel de calcule decat din coordonatele punctelor masurate. Asa ca...., un arc de cerc nu poate fi masurat prin metode topografice riguroase...asa cum doreste ANCPI .
CRACIUN FERICIT ,TUTUROR !
Ma uit si ma minunez cata teoria chibritului faceti pentru un amarat de CP ,pe cind problema este foarte simpla , respectiv faci DXF cu polilinie si-l importi in CP si nu o sa ai niciodata probleme. Nu am iteles ce traba are proiectantul cu CP ,daca doresti sa faci un plan de sutuarie nu-ti trebue fisier Cp si poti sa dai toate datele la milimetru daca asta ti se cere.
.
Modificat de doru2 (14-02-2010 11:57:45)
Citat din: doru2arhimede, nu inteleg ce legatura are proiectantul cu discutia noastra. discutam despre cadastru.
nu doresc sa insist la infinit pe aceasta problema, dar daca ar fi atat de simplu, salile de judecata nu ar fi pline de "parati"
in alta ordine de idei, nu cred ca discutam despre cum putem sa nu sa prostim un soft, ci care sunt acele elemete legale, folosite si general acceptate prin care se poate descrie o anumita proprietate de o maniera care sa-i confere identitate proprie, o locatie unica, prin care sa fie eliminate suprapunerile si gap-urile. care sunt acele principii care trebuie urmarite riguros pentru eliminarea conflictelor si pentru asigurarea contiguitatii.
un arc de cerc poate fi descris prin punctul de inceput, sfarsit si centru, sau alta combinatie.
daca la parcele simple mai putem sa le aproximam(si atunci avem cadastrul prin aproximare, original - metoda romaneasca) ce se intampla in cazut cadastrelor de specialitate, cum este descrisa o sosea care are o curba? aproximam? dar parcelele care au front la acea curba? si daca aproximam, pana la ce nivel si cine detine din punct de vedere legal terenul ce rezulta intre curba reala si aproximarea curbei? daca avem o sosea cu o curba concava spre sud, parcela din sud va avea o suprafata mai mica, iar cea din nord mai mare, fata decat ar trebui sa fie.
ma rog, evident ca ele se pot aproxima si se pot face dupa ureche, dar ce se intampla cu principiile, iar in tarile cu traditie, omiterile, aproximarile si lipsa de rigurozitate in descrierea proprietatii pot duce la pierderea titlului de prorietate cu totul. si sa vedem atunci cum explici prorietarului ca din cauza acelui amarat de CP el si-a pierdut dreptul la prorietatea asupra intregii parcele...
CINE si CAT detine este problema avocatilor si judecatorilor, rolul topografului este sa localizeze UNDE, care sunt LIMITELE si sa descrie proprietatea respectiva de o maniera care sa nu permita nici o alta interpretare in legatura cu locatia sau configuratia acesteia.
sarbatori fericite si voua!
Ei bine, Doru, cei de la ANCPI nu gandesc asa , iar aplicarea Legilor fondului funciar a fost facuta haotic, sa ca..
In ceea ce priveste ultima afirmatie, sa stii ca , in Romania , acesta este rolul expertilor judiciar ,nu a specialistilor in cadastru .
Ce putem sa mai spunem cand regulamentele s-au schimbat de cateva ori in ultimii ani??!!
CP-ul e facut sa gandeasca tehnic, adica daca am 1200,4 mp asta insemna 1200 mp, daca am peste 0,5 -> 1200,5 mp = 1201 mp. Se face doar o singura rotunjire prin adaugare sau scadere, si atat nimic mai mult, nici vorba de aproximari succesive etc.
Sa nu uitam ca pana nu de mult erau acceptate orice suprafete ce nu depaseau 1-2% din suprafata din acte (TP, CF) pt. operatiunile cadastrale, din pacate acum sa scos. Si sincer sa fiu nu stiu cine poate sa faca 2 masuratori asupra aceluiasi imobil, chiar in aceeasi zi, cu aceleasi conditii atmosferice, acelasi operator, acelasi aparat si aceleasi puncte de plecare si sa-i dea aceeasi suprafta.
Si apoi imi vine mie expertu lui peste prajit iarna cu ruleta de 50m si distomatu` sa-mi conteste in instanta o masuratoare facuta vara cu statia totala, masurata ca la carte.
Dar aste e, traim in romanica, o tara asa frumoasa...pacat ca e locuita :hi:
Numai bine !
Murphy: tehnologia a impartit oamenii in doua: unii care inteleg ceea ce nu conduc, si altii care conduc ceea ce nu inteleg.
Citat din: kodCP-ul e facut sa gandeasca tehnic, adica daca am 1200,4 mp asta insemna 1200 mp, daca am peste 0,5 -> 1200,5 mp = 1201 mp. Se face doar o singura rotunjire prin adaugare sau scadere, si atat nimic mai mult, nici vorba de aproximari succesive etc.
Sa nu uitam ca pana nu de mult erau acceptate orice suprafete ce nu depaseau 1-2% din suprafata din acte (TP, CF) pt. operatiunile cadastrale, din pacate acum sa scos. Si sincer sa fiu nu stiu cine poate sa faca 2 masuratori asupra aceluiasi imobil, chiar in aceeasi zi, cu aceleasi conditii atmosferice, acelasi operator, acelasi aparat si aceleasi puncte de plecare si sa-i dea aceeasi suprafta.
Si apoi imi vine mie expertu lui peste prajit iarna cu ruleta de 50m si distomatu` sa-mi conteste in instanta o masuratoare facuta vara cu statia totala, masurata ca la carte.
Dar aste e, traim in romanica, o tara asa frumoasa...pacat ca e locuita :hi:
Numai bine !
Kod. Nu exista "masuratoare ca al carte" ! Ai uitat ca orice carte de topografie incepe cu "Teoria erorilor" ?? Nici tie, cu aceiasi statie totala , cu acelasi ajutor , in doua zile diferite, chiar pe tarusi plantati anterior nu iti va mai iesi aqcelasi rezultat !
Sa stii ca si cu o ruleta de 50 m , pe suprafete de 2000-3000 m.p. , poti obtine rezultate comparabile cu cele obtinute cu orice statie totala doresti tu ! Conteaza cel care foloseste ruleta si metoda de masurare !
Despre expertii judiciari sa vorbesti cand vei aevea la activ peste 1000 de expertize (cum am eu) , iar pentru expresia "expertu lui peste prajit" , te rog sa-ti cer scuze pana cand nu vei primi un cartonas de la Doru , sau o admonestare de la Dora Sau John.
In rest... SARBATORI FERICITE !
d-le "bad wolf" obeserv ca nu prea ai studiat indeajuns ce am scris in postul anterior.
Citat din: bad wolfNu exista "masuratoare ca al carte" ! Ai uitat ca orice carte de topografie incepe cu "Teoria erorilor" ?? Nici tie, cu aceiasi statie totala , cu acelasi ajutor , in doua zile diferite, chiar pe tarusi plantati anterior nu iti va mai iesi aqcelasi rezultat !
exact acelalsi lucru l-am accentuat si eu, inca mai drastic
Citat din: kodSi sincer sa fiu nu stiu cine poate sa faca 2 masuratori asupra aceluiasi imobil, chiar in aceeasi zi, cu aceleasi conditii atmosferice, acelasi operator, acelasi aparat si aceleasi puncte de plecare si sa-i dea aceeasi suprafta.
cat despre "masuratoarea ca la carte" m-am referit la faptul ca am procedat conform regulamentului in vigoare: borne avizate, ridicare topo, compensare, soft-uri specializate, etc... avizare Ospiciu ...la asta m-am referit.
Citat din: bad wolfConteaza cel care foloseste ruleta si metoda de masurare !
perfect de acord, nici nu am contestat acest lucru, dar nu vreau sa aud de rezultate mai bune cu x, sau y metoda decat z sau t, ca as isca alt conflict p-aci gen "ruleta metalica vs. statie totala" :D sau "dacia vs. ferrari" sau si mai grav "topografi vs. cadastristi vs geodezi vs. experti" etc. ai prins ideea, chiar nu am chef de discutii deastea.
Citat din: bad wolfDespre expertii judiciari sa vorbesti cand vei aevea la activ peste 1000 de expertize (cum am eu)
toata stima si tot respectul, si nu, nu vreau sa ating o asemenea performanta profesionala niciodata, multumesc totusi pt. intentie :hi:
Citat din: bad wolf, iar pentru expresia "expertu lui peste prajit" , te rog sa-ti cer scuze pana cand nu vei primi un cartonas de la Doru , sau o admonestare de la Dora Sau John.
ei aci era vorba de un (1) anumit expert, si nicidecum de toata virtuositatea masei expertilor, care fara indoiala vegheaza la buna desfasurare a anchetelor cadastrale si buna dispozitie a proprietarilor de imobile, fapt pentru care le doresc o viata lunga, plina de amintiri placute si realizari profesionale.
despre cartonase...mai pot adauga cateva la colectie, :D deci nu ma plang, chiar ma bucur ca parerile mele sunt: impartasite, judecate, contestate si de altii.
"De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris si pentru noi,
Bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi." M. Eminescu, Scrisoarea a III-a :razz:
Multumesc pt. urari, si la cat mai multe SARBATAORI FERICITE alaturi de cei dragi le urez si eu tuturor ! :hi:
parca regula era: "subiect nou pentru problema noua"?!
Pentru probleme de teorie si orgoliu poate ar trebui o rubrica noua.
Propusesem aceasta rubrica , ca sa putem trece peste problemele practice, de productie, ca discutiile teoretice nu prea ne-au ajutat in ultimul timp, nu?
Hai sa ne intoarcem la CP.
Din ce stiu eu, Generare CP ca si faimoasa E-Terra e o aplicatie facuta pe plan local, la cererea ANCPI, pentru gestionarea bazelor de date [grafice - pe baza de ArcInfo - care pentru noi, ca profesionisti in construirea hartilor, e ceva gen "floricele pe ecran" (vezi Info din titulatura, si posibilitatea de a efectua masuratori precise in ArcInfo), si Oracle pentru datele textuale].
Problemele mie mi se pare ca apar din cauza analizei facute, inainte de programare, cand practic nu s-au luat in calcul toate situatiile PRACTICE care apar. Nu caut motive si vinovati, asta avem, cu asta trebuie sa ne descurcam deocamdata. Cum facem fata?
Sa nu uitam ca toate astea se refera la cadastru, unde se aplica foarte multe aproximari, incepand de la preciziile determinarii punctelor de contur, pana la compensarile din tarlale, UAT, etc. Sa nu despicam firul in patru teoretic, pentru ca in definitiv, prin regulamentele actuale, "cifra semnificativa", sa zicem, in cadastru este metrul.La suprafete rotunjim deci la metru. E-Terra nu calculeaza suprafetele grafic sau folosind ecuatiile liniilor si segmentelor care compun limita, ci aplica strabuna formula a calculului analitic, aia cu "y punctul din fata minus y punctul din spate". Asa ca lui ii trebuie puncte, deci vertexuri in dxf, nu curbe. Asta vrea, asta trebuie sa ii dam. Acum ramane de vazut cat de "dese" trebuie sa fie punctele care definesc curba, pentru asigurarea preciziei. Dar cum se apropie Craciunul, o lasam pe alta data.
PS - oricum, nu cred ca PAD-ul trebuia schimbat ca desen (nici analogic, nici digital), ci suprafata inscrisa in tabelul din PAD.
PS2 - nu vreau sa intelegeti ca sunt de acord cu brambureala din acest program E-Terra, dar pentru a putea schimba ne trebuie putina organizare, multa rabdare si foarte mult noroc, ca noi facem cadastru, nu politica.
.
Modificat de doru2 (14-02-2010 05:22:51)
doru2 a scris:
da, am cititi articolul. de aceea e bine sa privesti cu scetpticism orice informatie venita de la vanzatorii de softuri. pentru el, sua nu are cadastru, pentru mine sua are unul dintre cele mai vechi, mai informatizate si mai extensive sisteme din lume, atat ca nu e in format esri, desi este de fapt. problema sua nu este de ridicare si stocare a informatiilor ci de imensitatea de date si de documente, de multitudinea de probleme, de gradul ridicat de rigurozitate care se asteapta in intocmirea acelor documente si asa mai departe. nu stiu daca e un sistem mai bun decat in europa, dar e un sistm care a asigurat sute de ani perpetuarea titlurilor de proprietate. in sua, in marea majoritate a cazurilor fiecare parcela are o istorie completa, din data cand a fost prima data vanduta fie de catre coroana(anglia, franta sau spania) fie de catre guvernul federal, pana in zilele noastre. poveste lunga si incalcita, de aia e bine ca programatorii sa-si vada de programare iar topografii de topografie.
in legatura cu arcinfo, asa e , desi e cel mai puternic soft de gis de pe piata, are limitari, sunt legate de topologie si de nevoi specifice. intr-un coverage ai cateva tipuri de feature classes: point, arc node, route, section, polygon, region. din pacate arcul in sensul coverage este o insiruire de vertices. dar gis-ul raspunde altor nevoi, celor de analiza, in primul rand, iar arcinfo este cel mai puternic in topologie si topological ovelays.
in sua sunt mentinute doua tipuri de "cadastre" primul este ceea ce se numeste assessors maps si care cuprinde o evidenta amanuntita a tuturor proprietatilor in format gis, dar cu o oarecare aproximare, dar oricum apropiata de adevar. acesta este mentinut , in fuctie de stat si legi locale, la nivel de county(judet), are ca scop evidenta proprietatilor, a suprafetelor si a valorii acestora in vederea colecrtarii taxelor.din punct de vedere juridic, acest sistem are valoare egala cu zero barat. toate acele baze de date si toate hartile nu reprezinta nimic din punct de vedere legal, atunci cand vine vorba despre limitele de proprietate.
cel de al doilea sistem, este cel al documentelor, harti si titluri de proprietate, este stocat tot la nivel de county sau primarii si este sistemul care are valoare juridica si singurul care poate rezolva probleme legate de limitele de prorietate. in acest sistem nu exista aproximari, trebuie sa indeplineasca acea conditie de contiguitate, aici arcul e arc si linia e linie, abiguitatile si lipsa de precizie se platesc scump.
oricum, am impresia ca va cam plictisesc si chiar nu doresc, daca informatiile oferite de mine sunt considerate in plus, va rog sa ma anuntati, am si eu multe alte lucruri de facut decat sa tot scriu la infinit despre sisteme si probleme ce nu se folosesc oricum in romania.
in alta ordine de idei, scopul acestui forum era de discutii generale, de teorie, principii. restul, partea cu "concret cum se face" se numeste consultanta si nimeni nu cred ca e dispus sa faca consultata gratuit, desi am facut si eu si restul colegilor, dar asta nu inseamna ca suntem pusi aici pentru a raspunde tuturor intrebarilor, pentru care primim inapoi, de cele mai multe ori, un dus rece de vorbe una mai buna decat alta...
sa-mi fie iertata malitiozitatea acum in prag de sarbatori. |
Doru, nucred ca plictisesti pe nimeni, dipotriva meriti multmiri.
Problema Gis-urilor pentru cadastru este discutabila.
Firma pentru care lucrez incearca sa implementeze un program austiac (progis )care este bun pentru tara noasta, dar nu se poate aplica daa nu sunt mauratori complete si cu acuratete buna.
Se apliaca la nivel de UAT.
In Roanaia ,abia se fac incercari de aplicarea smplementarea cadastrului, din pacate sunt multe piedici:
-gandirea de la ANCPI (sunt interesati mai mult de publicitate imobiliara si sunt foarte multi neprofesionisti).
-lipsa de profesionalism a celor de la ocpi(pe partea de cadastru)
-legislaia neclara si mereu schimbatoare.
-lipsa actelor de proprietate si a hotarelor intre proprietati.
-nu au fost finalizate nici pana acul reformele agrare din 1924 si 1925.
-pleiada de specialisti care lucreaza "la milimetru" , fara a tine seama de realitate a ce inseaman ,in realitate cadastrul .
-Alte probleme ce tin de realitatile romanesti si de caracterul oamenilor.
Cam atat... deocamdata.
Sarbatori Fericite !
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Te-am inteles, doru2 dar nu fii asa de convins ca vorbesti singur.
Sarbatori fericite tuturor !
Doresc să vă supun atenţiei şi totodată vă rog să vă exprimaţi punctul de vedere privind următoarea situaţie:
Un imobil este format dintr-un teren pe care se află o construcţie cu un singur nivel (cu destinaţia ,,construcţii de locuinţe") şi se doreşte înstrăinarea unei părţi din această construcţie împreună cu terenul aferent.
Precizez faptul că imobilul are două intrări (separate) direct din stradă.
Din discuţiile purtate cu câţiva topografi autorizaţi, s-a constatat faptul că există mai multe păreri privind operaţiunea cadastrală care trebuie efectuată:
1. Apartamentarea construcţiei, din această operaţiune rezultând o singură construcţie cu două apartamente.
sau
2. Efectuarea operaţiunii de ,,Dezmembrare Unitate Individuala".
Din informaţiile pe care le deţin, pentru prima opţiune este necesară înfiinţarea unei foi colective de proprietate şi câte una pentru fiecare apartament rezultat din operaţiunea de apartamentare, fapt pe care proprietarul ar vrea să-l evite (dacă este posibil).
În consecinţă, vă rog să precizaţi dacă în situaţia pe care am descris-o mai sus, se poate opta pentru operaţiunea de ,,Dezmembrare U.I." şi dacă din această operaţiune vor rezulta două construcţii cu câte o unitate individuală fiecare, iar ulterior dacă se va putea trece la dezmembrarea terenului, pe limita celor două construcţii.
Vă mulţumesc
Daca nu apar servitudini si poti dezmembra terenul si constructia fara a ramane parti in folosinta comuna , atunci se aplica varianta 2.
Succes !
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Sunt total de acord, insa nu asa sunt si cei de la OCPI, care sunt de parere ca nu se poate dezmembra constructia pentru ca aceasta nu este unitate individuala. Pe acest motiv au dat referat de "complatare". Din cunostintele mele o unitate individuala poate fi si o constructie unde gospodareste o familie, nu doar un apartament intr/un bloc condominiu.
Cu stima!
Marius2005 a scris:
Sunt total de acord, insa nu asa sunt si cei de la OCPI, care sunt de parere ca nu se poate dezmembra constructia pentru ca aceasta nu este unitate individuala. Pe acest motiv au dat referat de "complatare". Din cunostintele mele o unitate individuala poate fi si o constructie unde gospodareste o familie, nu doar un apartament intr/un bloc condominiu. Cu stima! |
Solicita de la OCPI . in scris, "Temeiul Legal" pentru care solicita completare.
Apoi.. Contencios ad-tiv.
In unele judete(nu dau nume) dupa ce avizatorii(sau inspectori-cum vrei sa le spui) au primit cate o santiune judiciare au devenit mult mai...intelepti.
Sa nu te temi de "vendetta" !
Sucees !
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
eu zic sa-i scrii direct lu base, cred ca se pricepe si la d-astea, ca vad ca forumistii se tin de bancuri
sunt pareri diferite cum de altfel sunt si oamenii de la oficii.de aceea nu este explicat nici un model de documentatie care sa fie aplicat unitar in toata tara.fiecare judet are variante care depind in cea mai mare parte de inginerul sef al acelui OCPI.
in cazul sus amintit daca intre cele doua constructii ce urmeaza a fi dezmembrate sunt ziduri duble se face o dezmembrare cu teren cu tot legate cu eventuale servituti. daca nu au ziduri duble dezmembrarea (sau iesirea din indiviziune) este incomod partajabila.
o zi buna
mariancornel a scris:
eu zic sa-i scrii direct lu base, cred ca se pricepe si la d-astea, ca vad ca forumistii se tin de bancuri  |
Tot ce am spus eu nu sunt glume. Sunt realitati.
Indicatia de a solicita "Temeiul Legal" in cazul respingerii unei lucrari a fost primita , de unul dintre noi , chiar de la conducerea ANCPI care stie de abuzurile din judete, dar nu este capabila sa faca niste reguli unitare.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
fagsb a scris:
sunt pareri diferite cum de altfel sunt si oamenii de la oficii.de aceea nu este explicat nici un model de documentatie care sa fie aplicat unitar in toata tara.fiecare judet are variante care depind in cea mai mare parte de inginerul sef al acelui OCPI. in cazul sus amintit daca intre cele doua constructii ce urmeaza a fi dezmembrate sunt ziduri duble se face o dezmembrare cu teren cu tot legate cu eventuale servituti. daca nu au ziduri duble dezmembrarea (sau iesirea din indiviziune) este incomod partajabila. o zi buna |
Daca intre cele doua constructii sunt ziduri duble , atunci sunt doua constructii C1 si C2 (depinde de proiectul de construire si de procesul final de receptie al constructiei) si atunci este necesara doar dezmebrarea terenului in doua loturi(nu , neaparat egale). Restul sunt operatii de rutina.
Insa ai dretate , in judete se aplica dictonul " cate bordeie , atatea obiceie" !
Succes !
Modificat de bad wolf (03-01-2010 22:51:43)
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Marius2005 a scris:
Un imobil este format dintr-un teren pe care se află o construcţie cu un singur nivel (cu destinaţia ,,construcţii de locuinţe") şi se doreşte înstrăinarea unei părţi din această construcţie împreună cu terenul aferent.
|
Ma bucur ca in sfasit s-a pus si problema asta, cu care m-am luptat de vreo doi ani.
Din ce spui mai sus, este vorba de o singura constructie, care, asa cum e definita de regulamentele MLPAT, inseamna o fundatie, o structura de rezistenta, un acoperis, si probabil o singura retea pentru fiecare din utilitati (dar pot fi si mai multe, asa ca astea nu-s asa importante). In cazul asta sigur nu poti dezmembra (si nu din cauza inspectorilor) ci pentru ca nu poti taia cladirea in doua. Parti comune sunt, dupa codul civil si dupa regulamentele din constructii, si fundatia, si structura de rezistenta, si acoperisul. Apartamentarea ar fi singura solutie, dar nu se poate realiza si lotizarea terenului, pentru ca frumoasa noastra E-Terra nu pricepe ca o cladire poate sta pe doua terenuri (acum vreo sapte ani regulamentele permiteau asta, si spuneau si cum se da numarul cadastral).
Dar cazul tau nu este in nici un caz dezmembrare de UI, pentu ca in constructia initiala nu ai inscris nici un UI, ci de abia acum constructia devine condominiu, deci i se deschide carte colectiva. Asa ca trebuie mers pe apartamentare - deci cu inscrierea tuturor Ui-urilor din constructie.
_______________________________________
stay hungry. stay foolish.
Faci dezmembrarea in 3 loturi din care unul este cu constructia si atenrie sa ai si acces la drum,dupa ce vine dezmembrarea de la notar faci apartamentarea constructiei cu foie colectiva cu tot si doua apartamente si asa nu-ti mai poate respinge lucrarea.Dupa apartamentare se merge din nou la notar care definitiveaza apartamentarea conform dolaeantelor celor doi proprietari.
Modificat de Arhimede (06-01-2010 23:29:03)
Am si eu o intrebare legat de Generare Cp versiunea 2.12. Cum inregistrezi un apartament cu noua versiune?. Am observat la toate optiunile: prima inregistrare imobil, prima inregistrare UI se cere introducerea coordonatele pt. teren si constructie.
liviu_d a scris:
Am si eu o intrebare legat de Generare Cp versiunea 2.12. Cum inregistrezi un apartament cu noua versiune?. Am observat la toate optiunile: prima inregistrare imobil, prima inregistrare UI se cere introducerea coordonatele pt. teren si constructie. |
Nu trebuie neaparat sa incarci un .dxf, poti foarte bine sa adaugi un imobil din tabul imobile, lista imobile. Doar alegi tipul imobilului (nou sau vechi, pentru prima inregistrare alegi evident "imobil nou"). Incearca
Ma refer la inregistrare pentru un apartament la care nu ai nici o coordonata de introdus. Chestia este cand vrei sa salvezi iti da eroarea ca nu ai introdus coordonatele terenului si al constructie. Eu am doar un amarat de apartament la prima inregistrare. Ce ar trebui sa alegi pentru apartament?
Modificat de liviu_d (26-01-2010 16:44:22)
liviu_d a scris:
Ma refer la inregistrare pentru un apartament la care nu ai nici o coordonata de introdus. Chestia este cand vrei sa salvezi iti da eroarea ca nu ai introdus coordonatele terenului si al constructie. Eu am doar un amarat de apartament la prima inregistrare. Ce ar trebui sa alegi pentru apartament? |
Nu stiu din ce judet esti, deci daca lucrati cu E-Terra si cu introducerea geometriei la blocuri, asa ca nu stiu sigur ce ti se va cere la Oficiu.
CP-ul cere datele imobilului bloc , adica suprafata parcelei de teren si suprafata constructiei bloc. Nu este nevoie neaparat de coordonatele lor, programul te lasa sa salvezi si fara coordonate, dar trbuie sa introduci o parcela de teren si o constructie in tabele.
Mai sigur, totusi, intreaba la OCPI ce se cere.
La noi, de exemplu, se furnizeaza informatiile (adica dxf cu coordonatele blocului) de la oficiu.
_______________________________________
stay hungry. stay foolish.
ROG LAMURIRI URGENTE
Am la o intabulare un Certif.de Mostenitor Nr... din 2003. DOAR ATAT!!
Problema este ca in CP trebuie sa introduc data cu zz/ll/aaaa
Nu am aceste date si in afara de a merge la notarul in cauza sa-mi caute in arhiva datele respective (si sa-si parafeze acea data), pot trece in CP numai anul???
Ca nu ma lasa
cristea a scris:
ROG LAMURIRI URGENTE Am la o intabulare un Certif.de Mostenitor Nr... din 2003. DOAR ATAT!!
Problema este ca in CP trebuie sa introduc data cu zz/ll/aaaa
Nu am aceste date si in afara de a merge la notarul in cauza sa-mi caute in arhiva datele respective (si sa-si parafeze acea data), pot trece in CP numai anul??? Ca nu ma lasa  |
Daca n-are numar este NUL de drept si nu-l poti intabula.
Icearca la avcat sa gasesti exemplarul de la el, in caz contrar cauta alta lucrare.
Bafta !
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Pentru omul cu CP pentu apartamemt ,problema are 2 rezolvari;
-1 daca blocul nu are numar cadastral si CF deschisa atunci esti obligat sa faci o documentatie cadastrala pentru bloc di sa-i faci foaia de avere pentru a putea deschide cartea colectiva, si apoi faci documentatia pentru apartament.
-2 Daca blocul este intabulat mergi la OCPI iei datele din fisa colectiva referitoare la suprafata de teren,suprata construita numar de unitati individuale,spatiile comune ,le inscrii in rubricile respective la date imobil fara a fi obigat sa introduci si coordonate , apoi la unitatea individuala inscrii datele aparatamentului si poti salva fisierul fara sa ai nici o eroare.
Pentru omul cu Certificatul de mostenitor problema are o rezolvare simpla astfel::
-Returnezi actele proprietarului care merge la notarul care a emis respectivul CM si-l completeaza cu toate datele ,apoi face o copie legalizata si reiei fluxul normal.
buna,are cineva cp ver 1.0? va rog ca ma chinui sa caut si nu o gasesc pe nicaieri.va rog!!
Il gasesti pe ANCPI.RO dar nu stiu unde se mai foloseste versiunea aceasta deoarece dupa cite stiu eu programul ETERA a fost implementat in toata tara si foloseste CP 12.0
Pe ancpi la descarcari.
Arhimede a scris:
Pentru omul cu Certificatul de mostenitor problema are o rezolvare simpla astfel:: -Returnezi actele proprietarului care merge la notarul care a emis respectivul CM si-l completeaza cu toate datele ,apoi face o copie legalizata si reiei fluxul normal. |
Si dac CM este un fals ?
Eu am avut ghinionul sa descurc , printr-o experiza judiciara un astfel de caz , pentru ca eu am sezizat direct procuratura, iar notarul efectuase un fals, de aceeia nu-l inregistrase .
Asa ca veifica totusi la Notar , asa cum a scus colegul Arhimede.
Aelasi lucrul il spusesem si eu dar am scris din gresala avocat in loc de Notar.
Succes !
Modificat de bad wolf (11-02-2010 08:45:40)
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
domnule wolf, fara darul de a va jigni...este chiar obositor sa citesc ceea ce scrieti.chiar nu aveti 1 minut sa corectati toate acele greseli, care pe mine sincer ma orbesc...
_______________________________________
"Atunci când îţi vei găsi drumul în viaţă să fii sigur că poţi merge pe acesta, şi foarte important este, ca acest drum să-ţi facă plăcere"
ancka a scris:
domnule wolf, fara darul de a va jigni...este chiar obositor sa citesc ceea ce scrieti.chiar nu aveti 1 minut sa corectati toate acele greseli, care pe mine sincer ma orbesc... |
Multe scuze ! Voi incerca sa fiu atent mai mult !
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Draga dtoni in legatura cu cercul- faci un poligon inscris in cercul respectiv cu nr N de laturi comanda : _polygon, setezi nr de laturi, si centrul cercului,
Cu cat sunt mai multe laturi cu atat suprafata este egala cu a cercului dar nr de puncte din inventarul de coordonate va fi mai mare. (TopoLT are comanda de introducere automata de puncte grafice) Si gata treaba.
P.S. ....si nu mai introduci arce de cercuri la cadastru ci poligon regulat

_______________________________________
A sosit sfarsitul LUMII? Nu te panica! Vino in Romania!
Suntem cu 50 de ani in urma!
Urmatoarea problema cu aplicatia Generare CP 2.12:
- atunci cind este instalata pe sistemul de operare VISTA nu mai furnizeaza nici un fel de atentionari cind se lanseaza functia de validare sau salvare. Practic poti introduce sau nu datele, suprafetele din polilinie nu sunt egale cu cele introduse textual dar aplicatia zice ca totul este OK si salveaza fisierul.
Mentionez ca S.O. este cu licenta, la fel si toate celelalte aplicatii instalate pe calculator.
- aceeasi problema si sub windows XP - Pro. sp3
Problemele au ramas aceleasi si dupa reinstalarea sistemului.
Am trimis la OCPI (Iasi) citeva fisiere de exemplu dar inca nu am primit raspuns.
Nemai fiind controlul aplicatiei am dat peste cap citeva CP-uri la un plan parcelar.
Rog daca mai este si altcineva in aceasta situatie si a gasit rezolvare sa trimita mesaj sau e-mail.
Multumiri
Modificat de geosilva (15-06-2010 22:05:40)
_______________________________________
SC GEOSILVA SRL
Precise surveying
nu, dar eu am patit altceva, am importat un fisier *.DXF cu coordonate "bune" iar CP-ul mi le-a bagat unde a vrut el (la vreo 20 m fata de cele reale)
Asa ca dragi minti luminate, responsabile de aceste programe de doi lei, sincer ma bucur ca vi se taie si voua IT-iistilor din salariu (nu generalizez)
caut un kit de generare cp 2.0. deoarece versiunea 2.12 valideaza aproape orice.
cine ma poate ajuta?
mail: E-mail
multumesc
kod a scris:
nu, dar eu am patit altceva, am importat un fisier *.DXF cu coordonate "bune" iar CP-ul mi le-a bagat unde a vrut el (la vreo 20 m fata de cele reale) |
Se pare ca aceasta problema a mai fost intalnita si de alti colegi, ca rezolvare aveti 2 posibilitati:
1. nu mai importati coordonatele (poliliniia) in *.dxf-ul ce urmeaza a fi importat in CP la randul lui cu "Paste to original coordinates"
ci, bagati de mana toate coordonatele conturului si apoi salvati fisierul *.dxf
si...
2. Verificati tot timpul dupa importarea fisierului *.dxf in CP, daca coordonatele punctelor de contur corespund, daca nu, le puteti modifica manual direct din CP
Toate cele bune !
Am o dezmembrare cu 110 loturi in care poliliniile sunt rotunde (rotunjite), iar cand import dxf-ul in cp le face drepte modificandu-le suprafata. A mai patin cineva asa ceva sau exista solutii (proprietarul insista sa le fac la rotund pentru ca asa e in PUZ).
Nota: am vazut ca din Mapsys se poate exporta direct CP-utilizeaza cineva aceasta functie si acest soft
Problema deja pusa in acest post, poate sunt ceva solutii noi
In Cf scrie , la constructii "drumuri si platforme betonate " . Daca fac conturul drumurilor, i-mi iese si o insula . Iar suprafata drumurilor creste cu suprafata insulei. Cum se procedeaza in acest caz ? Se face ca o enclava?
Anton Pann a scris:
In Cf scrie , la constructii "drumuri si platforme betonate " . Daca fac conturul drumurilor, i-mi iese si o insula . Iar suprafata drumurilor creste cu suprafata insulei. Cum se procedeaza in acest caz ? Se face ca o enclava? |
DA
_______________________________________
La muncă! nu la întins mâna.