ANCPI anunta:
Puncte comune noi pentru toate judetele si municipiul Bucuresti.Implementare pachet software TransDatRO Java - versiunea 1.01
vezi:
http://ancpi.ro/pages/download.php?lang=ro
Sa tragem concluzia ca este "implementat oficial la nivel de tara" tocmai inainte de ... alegeri? Sper sa nu fie ca autostrada lui Boc. :wink2:
Deci sa intelegem ca s-a "implementat oficial in toate judetele si municipiul Bucuresti incepand cu data de 15.12.2009" deci nu-l folositi inainte de 15 12.2009 :P :nono: . Am scapat de plimbari pe dealuri. Sunt curios de diferente :zzz:
Modificat de skorpyonsys (09-12-2009 20:58:58)
Referitor diferente intre Transdat prima versiune si ultima
Daca faceti niste teste, s-ar putea sa ramaneti cu gura cascata: se poate ajunge la 30cm diferente!!! Si asta la statiile de referinta GPS.
am facut ceva teste cu versiunea 4, fata de parametrii calculati de mine, diferente de cca 3-10 cm, deci ok, insa nu am avut diferente de 30cm, iar daca faci comparatie intre prima versiune si ultima pe o zona care nu era "omologata" in prima versiune, cred ca rezultatele erau de asteptat
scootergts, poate ai stat pe borna de ord IV, specifica daca este asa sau nu;
Diferente fata de coordonate Timis - DTM Mosnita Noua (ord I):
0.056m pe X si
0.158 m pe Y
0.024 m pe Z
Banuiesc, ca DTM Mosnita a fost masurata obligatoriu, de ce asemenea diferente?
Cu parametrii calculati de mine, precizia in RTK este de 1-2 cm !!!
Daca implementam ceva oficial cu asemenea erori in borne de ord I .... ce sa mai zicem de ord. inferioare.
Parerea mea este ca toti cei ce au astfel de situatii sa le anunte si sa nu avem inca o " lege proasta" :nod:
am verificat pe borna Foisor (ord III) si am gasit urmatoarele diferente fata de coordonate:
0.044 pe X
0.138 pe Y
0.438 pe Z !!!
A mai gasit cineva diferente atat de mari la cote ? Presupun ca soft-ul nu este suportat pentru cote daca da astfel de valori.
a incercat cineva transdat 4.0 pe windows 7 ? eu am incercat dar imi da eroare .
Eu nu folosesc acest program. Mie mi se pare dubios. Faci o trasare acum respectand normele si peste o luna esti in balarii, tot oficial.
Cum e posibil sa ai diferente intre versiunile acestui program in acelasi punct de peste 30-40 cm, in judete in care a fost implementat de 4 ori oficial, pana acum, si tot sa nu corespunda cu ceea ce au masurat echipele in teren si cumparate de la Ancpi.
Intr-un cuvant : AMATORI.
:nod:
In majoritatea, ca sa nu zic toate bornele stationate de mine am precizie mai buna cu parametrii calculati de mine pe borne de ord. I decat cu cei ai ANCPI-ului.
Pe cote, aceasi concluzie ca si madtopo, erori cu transdat si de 49.7cm, in conditiile in care cu parametrii mei am erori pe z de 13 cm.
Aici trebuie luat in calcul si faptul ca unele borne DTM au fost determinate prin nivelment trigonometric si altele prin nivelment de precizie. :hi:
Nu lucrezi cu TD nu se receptioneaza lucrarea.
Nu toate borneel DTM sunt corect determinate am gasit una cu peste 3 m diferente
"Nu lucrezi cu TD nu se receptioneaza lucrarea.
Nu toate borneel DTM sunt corect determinate am gasit una cu peste 3 m diferente"
Sunt sigur ca era una de ord III sau IV, dealtfel multe dintre ele stationate de catre ANCPI pt. TransDat. Pe bornele de ord I si II nu cred ca se intampla asta.
Intreaba-i pe cei care au lucrat pt. implementarea softului asta ca s-au stationat si borne de ord. inferior.
Parerea mea este ca borna de ordinul inferior va da precizia retelei; cu alte cuvinte, daca s-au stationat borne de ord. IV precizia TransDat-ului este de ord. IV si ca atare, daca vine unul care masoara cu st totala si pleaca de pe o borna de ord. I, cel care a masurat cu GPS-ul trebuie sa-si refaca lucrarea !!!!!!
Asa ca tu "herlitz" ai toate sansele sa-ti refaci lucrarea dupa cel care-a masurat cu st. totala :nebun:
s-au stationat si puncte de ordin 4 , va spun sigur pt ca am particpat la sesiunile de observatii gnss in cateva judete.
in proiectul initial au fost prinse doar puncte de ordin 1 , 2 si cateva de ordin 3 pt densitate. In urma recunoasterii in teren , multe din cele de ordin 2 sau 3 nu s-au gasit si atunci pt asigura o distributie uniforma a punctelor stationate, s-au stationat si puncte de ordin 4 din zonele unde nu s-au gasit cele de ordin superior trecute in proiect.
eu sunt curios cum au stationat cu gps-ul pe bornele de ordin I avand in vedere ca au piramide cu poduri (schelet metalic) de vreo 20m.
eu am stationat si a trebuit sa renunt la observatiile de pe ea ca imi distrugea reteaua.
cand nu ai piramide cu poduri e chiar recomandat sa stai si sa faci observatii de pe ea.
Modificat de ace (11-03-2010 23:28:34)
In zona mea de masuratori numai una mai are piramida cu poduri si aia este de ord II. Cele de ordinul I sunt toate "chele", nu mai au nici macar piramida semnal... :nod:
asa merge,la celelalte se poate pune gps-ul mai jos pe trepied sau daca are jalon din 2 bucati doar cu una singura. :wink2:
sunt tare curios cum o sa pui GPS pe borne de ordinul 1 sau2
:hi:
Exista un dispozitiv-placa pilastru se numeste-cu care poti stationa bornele de ord.I sau II
sau la fel de bine poti folosi un trepied mai mare - gen Leica GST 20-9, sau GST 120-9. Am testat personal pe 3 borne de ord. I si a fost OK, dar cam la limita.
Cu un trepied normal de la GPS Leica
580/435px 21.6KB
Depinde de marimea bornei. In jud. Galati, in localitatea Visina (la limita cu judetul Vrancea) daca retin este o borna de ordin 1 imensa . Are aproximativ 1.50m inaltime si e paralelipipedica , nu trunchi de piramida. Sectiunea superioara este de aproximativ 40x40cm. Nici o sansa de stationat cu trepiedul oricat de mare ar fi fost. Doar placa pilastru ne-a salvat !
Da poti sa stationezi o borna de ordinul I sau II si ai o super precizie cand din ea poti sa vizezi numai biserici ( ordin V )
Modificat de herlitz (12-03-2010 22:44:43)
Ma minunez de ce citesc pe aici !
Voi ati citit in manualul de geodezie ca precizia punctelor de ord I este de +/_15 cm si ca nu se numesc "coordonalele punctelor" ci se numesc "coordonatele cele mai probabile ale punctelor"?
Daca stiti asta , cum puteti sa credeti in percizi de ord 1 sau 2 mm.
Astea povesti pentru topografii de birou, pentru teoreticieni.
Nu sunt povesti, bad wolf, ci realitatea însasi. Daca nu ar exista erori de masurare, daca pamantul ar fi o sfera perfecta, într-un cuvânt daca am trai intr-o lume perfecta atunci coordonatele determinate ar avea o singura valoare, absoluta. Insa asa cum e realitatea, coordonatele determinate prin diverse metode dau doar valorile cele mai probabile si tin cont de cât mai multe dintre erorile posibile. Când ajungi la teoria erorilor din geodezie si te baga in integrale, limite si derivate e normal sa fii putin dezorientat dar ia lucrurile asa cum sunt: nici o coordonata nu este si nu va fi absoluta, iar noi putem cunoaste numai valoarea ei cea mai probabila, cu care si lucram dealtfel. Iar precizia de determinare rezulta tot din teoria erorilor, si nu va fi niciodata zero.
E un principiu mult mai universal decat topografia, se numeste principiul incertitudinii si a fost descoperit de Heisenberg (parca?). Ala care a participat si la bomba atomica.
John Doe a scris:
Nu sunt povesti, bad wolf, ci realitatea însasi. Daca nu ar exista erori de masurare, daca pamantul ar fi o sfera perfecta, într-un cuvânt daca am trai intr-o lume perfecta atunci coordonatele determinate ar avea o singura valoare, absoluta. Insa asa cum e realitatea, coordonatele determinate prin diverse metode dau doar valorile cele mai probabile si tin cont de cât mai multe dintre erorile posibile. Când ajungi la teoria erorilor din geodezie si te baga in integrale, limite si derivate e normal sa fii putin dezorientat dar ia lucrurile asa cum sunt: nici o coordonata nu este si nu va fi absoluta, iar noi putem cunoaste numai valoarea ei cea mai probabila, cu care si lucram dealtfel. Iar precizia de determinare rezulta tot din teoria erorilor, si nu va fi niciodata zero. E un principiu mult mai universal decat topografia, se numeste principiul incertitudinii si a fost descoperit de Heisenberg (parca?). Ala care a participat si la bomba atomica. |
John , am impresia ca ai inteles gresit ce am spus eu.
Tocmai am pus ca nu exista acele precizii cu care se lauda unii colegii ai nostrii.
Iar doua masuratori nu pot fi identice decat , intamplator, sau daca au fost falsificate.Alt fel nu.
Iar de precizia de 1,2, mm nu exista, te rog sa ma crezi , iar daca ai facut si lucrari in subteran unde trebuia sa facem strepungeri de lucrari , cred ca te ai convins ca dqca veneai la intalnire dupa 2 km prin subteran, la o dif de 10-15 cm ax/ax, erai considerat super topograf.
Modificat de bad wolf (13-03-2010 12:12:01)
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Mit a scris:
Alin B. a scris:
Depinde de marimea bornei. In jud. Galati, in localitatea Visina (la limita cu judetul Vrancea) daca retin este o borna de ordin 1 imensa . Are aproximativ 1.50m inaltime si e paralelipipedica , nu trunchi de piramida. Sectiunea superioara este de aproximativ 40x40cm. Nici o sansa de stationat cu trepiedul oricat de mare ar fi fost. Doar placa pilastru ne-a salvat ! |
Pai atunci iat-o pe "MOLDOVITA" din Caras-Severin care are... 2.5m inaltime. M-am suit sa pun GPS-ul cu scara  |
Bornele astea imense , pe care , voi le vedeti asa, sunt o constructie de arta ca incepe la cativa m in adancime unde este marca martor.
Acceaa borna amai avut ceva, ce probabil, voi nu veti mai avea ocazia sa vedeti decat in fotografii: Piramida cu cel putin doua poduri.
Sper ca stiti ce-i aia ce ce rost avea!
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Poate sa fi inteles gresit, eu ma refeream exact la termenul "coordonatele cele mai probabile" si de ce li se spune asa.
Cât despre asemenea precizii, nici mie nu-mi prea vine sa cred dar depinde cum le întelegi. De exemplu, am facut odata o retrointersectie din aceleasi 4 puncte de vreo 5 ori, in aceeasi zi si mi-au iesit abateri la una fata de alta de ordinul milimetrilor dar nu m-am laudat ca am masurat precis.
Alta data, aveam doar 3 puncte de sprijin, am facut mai multe retrointersectii si ca sa ma asigur am tras si un Hansen cu 2 din punctele alea (care permiteau schema, tot pe punctul de retro), cu diferente de 10-12mm intre o metoda si alta dar nici asta nu inseamna ca am masurat precis, ci doar corect cu punctele care le-am avut.
Precizia de masurare se determina prin metode mai complicate si nu este diferenta bruta dintre ce ti-a iesit la masurat si ceea ce te asteptai sa iasa, de aia spun ca depinde cum o intelege cel cu care vorbesti.
De fapt astea de ord I au de regula 3 marci cu trei straturi de semnalizare-praf de caramida, nisip, cenusa, etc.
Marian a scris:
De fapt astea de ord I au de regula 3 marci cu trei straturi de semnalizare-praf de caramida, nisip, cenusa, etc. |
Ai dreptate !
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Nu am citit sa fi spus cineva de 1-2 mm; Se vorbea undeva 1-2 cm. Asta este precizia normala la sistemele GPS. Am stationat borne si in static si fata de RTK esti tot cam in 2cm, asa ca nu se renteaza sa stai ore in sir pt. 1-2cm.
Bad Wolf, mai intelegeam ca nu bati bine la tastatura, dar ... nici la citit ...? 
_______________________________________
Te masor din priviri
danutza a scris:
Nu am citit sa fi spus cineva de 1-2 mm; Se vorbea undeva 1-2 cm. Asta este precizia normala la sistemele GPS. Am stationat borne si in static si fata de RTK esti tot cam in 2cm, asa ca nu se renteaza sa stai ore in sir pt. 1-2cm.
Bad Wolf, mai intelegeam ca nu bati bine la tastatura, dar ... nici la citit ...?  |
Ce fac sie eu ? Mi sau invechit ochelarii , dar referirea la preciziile milimetrice le faceam la niste postari mai vechi ai unor colegi care se lauda cu masuratori gps , de precizii de 1,2 mm.
Inca ceva: La masuratorile RTK , daca calibrati Roverul , pe cel putin trei puncte de acelasi ordin , in retea(punctele sa nu fie liniare) ,puteti obtine precizii de ordinul mm.
Succes !
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
ce inseamna sa calibrezi Roverul?
Adica atunci cand iti calculezi parametrii sa distribui rezidualele ("neinchiderile"
La LGO exista aceasta optiune in functie de distanta sau "multi-guadratic".
Cand restationezi borna respectiva cu parametrii introdusi in rover, vei fi , posibil, intr-o precizie de cativa mm.
Pai asta nu se numeste calibrare de rover.
Simplu "calcularea parametriilor pentru zona de lucru".
Si asta se face stationand cel putin 6 borne de acelasi ordin pe o raza de cel mult 50Km.
La LGO dupa ce ai calculat parametrii, iti rezulta un fisier pe care il introduci si in referinta si in rover.Precizia va fi de cativa mm dar fata de ce ai masurat inainte.
Eu unul nu inteleg de ce lumea isi calculeaza coordonatele Stereo70 cu Transdatul si nu cu softul aparatului?
Cand masori static,LGO trebuie sa isi rezolve "ambiguitatile" nu poti sa iei valoarea masurata direct din GPS in WGS84 si sa o transformi cu Trandat-ul indiferent de ce versiune e asta.Cu Transdatul poti sa faci cel mult o verificare si atat.
Partea mai proasta este ca daca te verifica OCPI, o face cu Transdat-ul si s-ar putea sa fie preferabil sa fii sigur ca iti vor aviza lucrarea, decât sa fii multumit ca ai masurat corect.
stiti vorba aia, nu conteaza cat de corect ai masurat tu, ci conteaza cum a masurat cel dinaintea ta
asta asa e.
ace a scris:
Pai asta nu se numeste calibrare de rover. Simplu "calcularea parametriilor pentru zona de lucru". Si asta se face stationand cel putin 6 borne de acelasi ordin pe o raza de cel mult 50Km. La LGO dupa ce ai calculat parametrii, iti rezulta un fisier pe care il introduci si in referinta si in rover.Precizia va fi de cativa mm dar fata de ce ai masurat inainte. Eu unul nu inteleg de ce lumea isi calculeaza coordonatele Stereo70 cu Transdatul si nu cu softul aparatului? Cand masori static,LGO trebuie sa isi rezolve "ambiguitatile" nu poti sa iei valoarea masurata direct din GPS in WGS84 si sa o transformi cu Trandat-ul indiferent de ce versiune e asta.Cu Transdatul poti sa faci cel mult o verificare si atat.  |
Ace , eu nu folosesc celbrele Leica , deci nici limbajul si nici programul lor , am spus acelasi lucru dar sub alta forma. Cu Topcon sau trimble imi ajung tri borne pentru "ajustarea " preciziei.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
kod a scris:
stiti vorba aia, nu conteaza cat de corect ai masurat tu, ci conteaza cum a masurat cel dinaintea ta  |
Nu sunt de acord cu tine.
Masuratoarea poate fi la fel de buna, dar la OCPI sa fie alta interpretare.
Niciodata sa nu ne inchpuim ca masuram mai bine decat cel care a masurat primul, ci sa speram c masuram cel puti la fel de bine ca acesta.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
bad wolf a scris:
Nu sunt de acord cu tine. Masuratoarea poate fi la fel de buna, dar la OCPI sa fie alta interpretare. Niciodata sa nu ne inchpuim ca masuram mai bine decat cel care a masurat primul, ci sa speram c masuram cel puti la fel de bine ca acesta. |
Nici nu trebuie sa fi de acord, practic nici eu si nici altcineva nu suntem de acord, sigur ma refeream la aspectul receptionarii documentaiilor la ospicii, unde prima lucrare este sfanta !
Eu tot timpul plec de la premisa ca masuratoarea precedenta este eronata, asta pana la proba contrarie.
bad wolf a scris:
ace a scris:
Pai asta nu se numeste calibrare de rover. Simplu "calcularea parametriilor pentru zona de lucru". Si asta se face stationand cel putin 6 borne de acelasi ordin pe o raza de cel mult 50Km. La LGO dupa ce ai calculat parametrii, iti rezulta un fisier pe care il introduci si in referinta si in rover.Precizia va fi de cativa mm dar fata de ce ai masurat inainte. Eu unul nu inteleg de ce lumea isi calculeaza coordonatele Stereo70 cu Transdatul si nu cu softul aparatului? Cand masori static,LGO trebuie sa isi rezolve "ambiguitatile" nu poti sa iei valoarea masurata direct din GPS in WGS84 si sa o transformi cu Trandat-ul indiferent de ce versiune e asta.Cu Transdatul poti sa faci cel mult o verificare si atat.  |
Ace , eu nu folosesc celbrele Leica , deci nici limbajul si nici programul lor , am spus acelasi lucru dar sub alta forma. Cu Topcon sau trimble imi ajung tri borne pentru "ajustarea " preciziei. |
Teoria gps-ului spune ca iti trebuie cel putin 6 borne de acelasi ordin dispuse aproximativ in cerc,acoperind toata zona unde faci masuratorile,pentru calcularea parametrilor.
Unde am masurat cu Trimble nu am avut nevoie de ei pentru ca masuram in WGS84 si UTM,deci nu pot sa zic cate borne ar fi trebuit sa ai ca sa-i calculezi.
Cu cel putin 6 borne eu zic ca e mai bine constransa in parametrii zona de masurat.
Cineva mi-a zis la un moment dat ca ce-i mai buni parametrii sunt aia calculati de tine,pentru ca tu raspunzi de lucrare,sigur daca mai ai si altii sa faci o comparatie e super.
Aici OCPI-ul face o greseala, pentru ca nu iau toate masuratorile pentru calcularea parametrilor de la toata lumea sa faca un fel de baza de date si sa-i calculeze din observatiile brute.
Subscriu la ce a zis KOD mai sus,am dat de o gramada de lucrari care erau gresite(cadastru) dar ei facusera primii lucrarea acolo si trebuia sa te lipesti de ei.
Problema cu Transdat-ul este urmatoarea.
ANCPI a creeat acest program. Prin diverse metode a calculat grid-ul cu erorile din intreg teritoriul tarii.
Acest lucru permite ca lucrand in Transdat toti sa fim integrati intr-un sistem unitar din punct de vedere al erorilor de determinare.
Prin utilizarea acestui software se elimina erorile de calcul al parametrilor de transformare de la un loc la altul, de la un user la altul.
Din aceasta cauza ANCPI solicita efectuarea masuratorilor in sistem Transdat.
Poate nu este perfect peste tot, dar TREBUIE aplicat de toata lumea.
Este normal ca OCPI sa solicite acest lucru acum, si deasemenea este normal ca si noi sa intelegem acest aspect. Si sa terminam cu ideiile : parametrii mei sunt mai buni decat ai Transdat-ului. Da, poate local stai mai bine ca Transdat, dar per ansamblu, Transdat este unitar si uniform aplicat la nivelul intregii tari.
Mai mult, din punctul meu de vedere, OCPI ar trebuii sa incurajeze utilizarea Transdat, sa uite de lucrarile vechi, sa ceara rectificarea acestora sau sa faca din proprie initiativa aceasta rectificare. Fiindca multe dintre lucrarile vechi erau facute grafic, nu prin masuratori. Prin TRANSDAT li s-a pus la dispozitie un instrument foarte util.
Cel putin asa vad eu lucrurile.
Rectificarea si verificarea lucrarilor mai vechi obligatoriu trebuie facuta de ei si pus totul "in coordonate".
ACE ar fi prea frumos ptr noi. Mult prea frumos.
Sincer, nu cred ca vor face NICIODATA asta.
De acord cu ideea de a lucra unitar, dar nu stiu daca e si bine aplicata ideea asta. Parca ar spune hai sa lucram toti prost, dar obligatoriu la fel de prost, deci unitar.
Mie îmi seamana cu procedeul aplicat la asfaltarea drumurilor.
ace a scris:
bad wolf a scris:
ace a scris:
Pai asta nu se numeste calibrare de rover. Simplu "calcularea parametriilor pentru zona de lucru". Si asta se face stationand cel putin 6 borne de acelasi ordin pe o raza de cel mult 50Km. La LGO dupa ce ai calculat parametrii, iti rezulta un fisier pe care il introduci si in referinta si in rover.Precizia va fi de cativa mm dar fata de ce ai masurat inainte. Eu unul nu inteleg de ce lumea isi calculeaza coordonatele Stereo70 cu Transdatul si nu cu softul aparatului? Cand masori static,LGO trebuie sa isi rezolve "ambiguitatile" nu poti sa iei valoarea masurata direct din GPS in WGS84 si sa o transformi cu Trandat-ul indiferent de ce versiune e asta.Cu Transdatul poti sa faci cel mult o verificare si atat.  |
Ace , eu nu folosesc celbrele Leica , deci nici limbajul si nici programul lor , am spus acelasi lucru dar sub alta forma. Cu Topcon sau trimble imi ajung tri borne pentru "ajustarea " preciziei. |
Teoria gps-ului spune ca iti trebuie cel putin 6 borne de acelasi ordin dispuse aproximativ in cerc,acoperind toata zona unde faci masuratorile,pentru calcularea parametrilor. Unde am masurat cu Trimble nu am avut nevoie de ei pentru ca masuram in WGS84 si UTM,deci nu pot sa zic cate borne ar fi trebuit sa ai ca sa-i calculezi. Cu cel putin 6 borne eu zic ca e mai bine constransa in parametrii zona de masurat. Cineva mi-a zis la un moment dat ca ce-i mai buni parametrii sunt aia calculati de tine,pentru ca tu raspunzi de lucrare,sigur daca mai ai si altii sa faci o comparatie e super. Aici OCPI-ul face o greseala, pentru ca nu iau toate masuratorile pentru calcularea parametrilor de la toata lumea sa faca un fel de baza de date si sa-i calculeze din observatiile brute. Subscriu la ce a zis KOD mai sus,am dat de o gramada de lucrari care erau gresite(cadastru) dar ei facusera primii lucrarea acolo si trebuia sa te lipesti de ei.  |
Ace ! Tu esti blocat pe teoria Leica. Eu sunt de acord ca, cu cat sunt mai multe puncte precizia este mai buna, dar , in conditiile in care lucrez , cu reteaua sub forma liniara , si lucrez direct in Stereo 70 (pentru ca sistemul folosit are softuri pentru masuratori directe in sistemul folosit) ma multumesc cu minim trei borne, iar calibrarea s-o face instantaneu nu trebuie sa inregistrez si sa introduc tot felul de coeficienti(e adevarat ca ramane inregidstrat bsolut tot ce faci, si , deci poti determina orice eroare aparuta in teren si " rezolvata" ulterior,
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
erorile nu mai sunt acceptate de ocpi nici la milimetri nici la centimetri. porcaria de etera a scos tolerantele din normativele de intocmire a documentatiilor cadastrale; rezulta ca discutam degeaba despre precizii, tolerante, erori.
alta mai buna - recent la un ocpi un it-ist a georeferentiat planurile 1:5.000 si le-a pus in baza de date ca sa aiba bizonii a se uita si la altceva in afara de ortofoto. eu ma duc si masor pe acolo, ma dau de trei ori peste cap, omor si balaurul si zmeu si pe lupul cel rau si ajung la bizonul de verifica lucrarea - pai nu e bine ca nu se potriveste cu planu 1:5.000 pe care s-a facut punerea in posesie!?!!?! ce transdat , ce rovere, ce lgo, ce borne domne, voi sunteti pe alta lume. viata bate filmu.
Vorbeam acum ceva timp cu un avizor care a participat cu ani in urma la punerea in posesie conform L.18.
Facusem o intabulare TP dar nu stiam cum sa iau directia de parcelare de pe planul de L.18, existand diferente de 19 m daca translatai directia limitei primei parcele din tarla si o suprapuneai peste directia limitei ultimei parcele din tarla si normal ca m-am dus la el, afland ca el a facut acolo masuratorile.
Raspunsul: "Domnu inginer, planul asta l-am facut la sediul primariei unde nici lumina nu aveam, asa ca la lumanare s-a facut, noaptea pe la doua, iar maine zi era obligatoriu sa pun in posesie trei tarlale, asa ca nu va luati dupa liniile trase pe planul de L.18"
Si acum aflu ce zice mariancornel ...
Corect ca viata bate filmul si mai ales in Romania
mariancornel a scris:
erorile nu mai sunt acceptate de ocpi nici la milimetri nici la centimetri. porcaria de etera a scos tolerantele din normativele de intocmire a documentatiilor cadastrale; rezulta ca discutam degeaba despre precizii, tolerante, erori. alta mai buna - recent la un ocpi un it-ist a georeferentiat planurile 1:5.000 si le-a pus in baza de date ca sa aiba bizonii a se uita si la altceva in afara de ortofoto. eu ma duc si masor pe acolo, ma dau de trei ori peste cap, omor si balaurul si zmeu si pe lupul cel rau si ajung la bizonul de verifica lucrarea - pai nu e bine ca nu se potriveste cu planu 1:5.000 pe care s-a facut punerea in posesie!?!!?! ce transdat , ce rovere, ce lgo, ce borne domne, voi sunteti pe alta lume. viata bate filmu. |
Corect , ce spui tu !
Dar nu faceam referire la lucrari receptionae de OCPI ci la lucrari de topografie inginerecontructiii, s.a.asca: drumuri, cai ferate, s.a.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Apropos de ce a zis marian: am vazut astazi un Titlu de proprietate emis de cine stim, semnat, stampilat in regula, dar o parcela NU avea numar topografic. Si se pare ca mai sunt si alte TP la fel. M-a intrebat proprietarul: "si atunci, unde e parcela asta?" si eu i-am spus: "unde vrei!". Probabil daca folosesc Transdatul, o gasesc ?
John Doe a scris:
Apropos de ce a zis marian: am vazut astazi un Titlu de proprietate emis de cine stim, semnat, stampilat in regula, dar o parcela NU avea numar topografic. Si se pare ca mai sunt si alte TP la fel. M-a intrebat proprietarul: "si atunci, unde e parcela asta?" si eu i-am spus: "unde vrei!". Probabil daca folosesc Transdatul, o gasesc ? |
Acum vedeti si voi ce au facut comisiile de punere in posesie de pe langa primariile cu pricina. La sate aproape ca nu am gasit tarlale in care sa nu fie cel putin 2, 3 parcele "bagate" ce nu apar in registre, daramite sa stie vre-n proprietar de cine li vecin. Si asta ii pistol cu apa, fata de orase unde am vazut mii de mp in intravilan atribuiti asa din "oficiu".
Stati sa vezi , vine unu` ce are un teren intravilan de o viata intreaga, vrea sa-si faca casa, si ...surpriza proprietar era altcineva, care avea emis TP de nu auzise nimeni de el, clar din alt oras.
Dar ce mai conteste, treaba sa se-nvarteste, nu ?! 
Ah, da si sa nu uit, spune-ti voi mie cum se poate aproba PUZ sub firele de inalta tensiune, pe unde nici musca nu zboara ?! In plus erau vre-o 12 parcele toate sub fire, si proprietarii habar nu aveau unde li terenul, cand au cumparat, cel care a vandut (practic o firma, care in zi de azi nu mai este) le-a indicat terenul cu totul in alta parte, si da era acolo si notaru`.
vine azi omu` ca vrea PAC, cu planul cu coordonatele, cand il suprapun pe orto` surpriza: ..."Madam terenu` matale cade chiar sub firele de inalte, precum si cele ale vecinilor care au cumparat tot din aceeasai sursa" ...ce sa mai era sa faca infarct !
Ce poate sa mai faca proprietarul/rii ?!
Asa ca uite ce fac dragile voastre de primarii si orificii !
Modificat de kod (16-03-2010 11:05:37)
John Doe a scris:
Apropos de ce a zis marian: am vazut astazi un Titlu de proprietate emis de cine stim, semnat, stampilat in regula, dar o parcela NU avea numar topografic. Si se pare ca mai sunt si alte TP la fel. M-a intrebat proprietarul: "si atunci, unde e parcela asta?" si eu i-am spus: "unde vrei!". Probabil daca folosesc Transdatul, o gasesc ? |
John , ce spui tu e gluma buna. Cred ca ai vazut un t.p.fabricat " pe scaner.
Cum poate sa te intrebe proprietarul, pe tine sa-i spui care-i parcela, cand , el este cel care are obligatia sa-ti identifice terenul pe care vrea sa-l intabuleze?
Noi , nu cred , ca avem calitatea de medium , ca sale descoperim terenurile , pentru care ei au semnat la comisia locala si pe care, anterior, le revendicasera.
_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !
Din pacate, nu e o gluma. Si pe deasupra, in baza de date cu TP scanate de la oficiu titlul e scanat tot asa - fara numar de parcela.
nu stiu sa pun poze, dar mai am si eu unul care are nr. topo, dar la vecini nu scrie nimik - nici macar o liniuta si suprafata am intuit-o din caietele cu punerea in posesie, ca pe titlu nu apareau decat primele 2 cifre!
Am ajuns sa ma distreze asemenea chestiuni. Asta dupe ce, pe rând, m-am suparat, enervat, întristat si în final blazat.
Problema nu ar fi ca e un TP gresit, sau ca a uitat un bezmetic sa puna o parcela pe plan - a gresi e omeneste ("Eroare hummanum est" în traducerea mea, daca vreti...) ; problema e ca in timp n-a facut nimeni absolut nimic pentru a indrepta asemenea erori, ele s-au acumulat iar acum, într-un final, se sparg toate in capul unor nevinovati-in cazul asta noi. Iar noi suntem români si le rezolvam sau ocolim generând alte erori pe viitor. Fiindca altfel chiar nu se poate, la modul in care se pun problemele astazi.
Prea multe cugetari... suntem topografi, nu filozofi. Pe deasupra si off-topic, scuze.
Eu am intilnit pe un titlu tarlaua 13*. Si am luat-o ca atare. Si de atunci am zis "Monseur se scrie, monseur se citeste!", vorba lui Marin Moraru.
Ionica34 a scris:
Problema cu Transdat-ul este urmatoarea.
ANCPI a creeat acest program. Prin diverse metode a calculat grid-ul cu erorile din intreg teritoriul tarii. Acest lucru permite ca lucrand in Transdat toti sa fim integrati intr-un sistem unitar din punct de vedere al erorilor de determinare. Prin utilizarea acestui software se elimina erorile de calcul al parametrilor de transformare de la un loc la altul, de la un user la altul. Din aceasta cauza ANCPI solicita efectuarea masuratorilor in sistem Transdat. Poate nu este perfect peste tot, dar TREBUIE aplicat de toata lumea. Este normal ca OCPI sa solicite acest lucru acum, si deasemenea este normal ca si noi sa intelegem acest aspect. Si sa terminam cu ideiile : parametrii mei sunt mai buni decat ai Transdat-ului. Da, poate local stai mai bine ca Transdat, dar per ansamblu, Transdat este unitar si uniform aplicat la nivelul intregii tari. Mai mult, din punctul meu de vedere, OCPI ar trebuii sa incurajeze utilizarea Transdat, sa uite de lucrarile vechi, sa ceara rectificarea acestora sau sa faca din proprie initiativa aceasta rectificare. Fiindca multe dintre lucrarile vechi erau facute grafic, nu prin masuratori. Prin TRANSDAT li s-a pus la dispozitie un instrument foarte util. Cel putin asa vad eu lucrurile. |
Eu cred ca domnul Ionica34 are dreptate . Iar TransDatRO este oficial introdus pentru intreg teritoriul Romaniei, deci OBLIGATORIU de utilizat, incepand cu 15 decembrie 2009.
Modificat de dpd (26-03-2010 08:47:58)
Corect.
Dar sa presupunem urmatoarea situatie: Azi intr-o zona in care nu prea s-au facut determinari GPS (pentru a le include in gridul de distorsiuni), cineva a masurat un imobil si acesta are coordonatele limitei in Sistem Stereo70, determinate utilizand Transdat v4.0.
Peste un an vrea si vecinu' cadastru si apeleaza la acelasi "specialist". Bineinteles ca topograful nostru nu mai gaseste cuiele (cu capace de Pepsi) batute in pamant de anul trecut. Asa ca baga doua puncte noi GPS. Face masuratoare cu statia totala si pleaca linistit la birou. Ziua urmatoare face prelucrarea, de data aceasta utilizand noua versiune Transdat (sa-i zicem Transdat v11.7). Intre timp in aceasta zona s-au mai facut determinari GPS si astfel au putut sa mai indeseasca reteaua (gridul de distorsiuni s-a modificat). Depune lucrarea la cadastru, ferm convins ca a lucrat bine (si chiar asa a si fost). Numai ca la o saptamana ii da respingere -> "Limita imobilului masurat se suprapune cu limita imobilului vecin de la est." Il injura p-ala de-a facut cadastru vecin, se duce nervos la birou si constata ca el a facut cadastrul alaturat. Se intreaba, de unde suprapunerea asta de 20 cm?! Ca si anul trecut exact cu aceleasi instrumente am facut masuratorile, aceleasi persoane au fost la masuratoare, tot eu am prelucrat, si cu aceleasi soft-uri.
Raspuns : diferenta dintre cele doua versiuni de Transdat.
_______________________________________
www.topo-online.ro
www.firmecadastru.ro
suprapunerea virtuala cred ca trebuie sa depaseasca 15-20 cm, cred ca asta e toleranta admisa, si cred ca diferentele de versiuni transdat ar trebui sa se incadreze in limita aceasta.
Daca nu ori ai ghinion, ori ramane in picioare teoria ta, goguletz, valabil pana la proba contrarie
Salut colegi
Sunt un membru nou al acestui forum si as dori sa stiu daca sursa aplicatiei TransDatV4.0 poate fi obtinuta de la ANCPI si poate fi instalata pe controlerul Leica RX900c
multumesc
Daca Rx900c ruleaza Windows XP, poti incerca.
zizi_topo a scris:
...as dori sa stiu daca sursa aplicatiei TransDatV4.0 poate fi obtinuta de la ANCPI si poate fi instalata pe controlerul Leica RX900c |
Pentru implementarea softului TransDatRO in receptoare GNSS, software GIS sau alte pachete de programe ANCPI pune la dispozitie algoritmul de calcul si exemplu de implementare in Java
vezi: http://ancpi.ro/pages/download.php?lang=ro
In privinta Leica RX900c cred ca este bine sa contactsezi dealerii de aparatura Leica si sper sa reactioneze pozitiv!
_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/
Cei de la Leica nu s-au dovedit a fi f. preocupati de treaba asta. I-am intrebat si eu acum ceva timp...
Din pacate nici eu nu am primit raspuns , am crezut ca cineva a reusit sa rezolve,constat ca pe dealerii nu-i intereseaza.....
Ok.Am si eu o intrebare.Am gps sr20.Cum procedez?Prelucrez cu LGO in wgs si bag control coordonatele bornei transformate?Sau pur si simplu pot sa stau cu ambele rovere pe puncte si sa transform valorile navigate din wgs in st70.Citez:"TransDatRO ofera solutii precise (in functie de numarul si distributia punctelor comune din zona de transformat) indiferent de suprafata pe care sunt dispuse punctele de transformat, fara a mai fi necesara stationarea punctelor de triangulatie.".Nu mi se pare deloc precis si deaceea intreb?
Zerovici, ca sa transformi in Transdat trebuie sa ai punctele deja prelucrate.
Deci, prelucrezi in WGS (ETRS) si ca punct cunoscut bagi coordonatele bornei, direct in WGS (ETRS).
Apoi, coordonatele obtinute prin procesare si compensare le bagi in Transdat.
Salutari!
Poate cineva sa imi trimita si mie pasii care trebuiesc urmati pentru transformarile astea din transdat? Ce fel de fisier trebuie foloseste la exportarile din GPS. Tot ce am reusit sa fac pana acum a fost sa transform coordonatele Stereo 70 in coord Geografice.
Multumesc
Cristi-Ro a scris:
Salutari! Poate cineva sa imi trimita si mie pasii care trebuiesc urmati pentru transformarile astea din transdat? Ce fel de fisier trebuie foloseste la exportarile din GPS. Tot ce am reusit sa fac pana acum a fost sa transform coordonatele Stereo 70 in coord Geografice.
Multumesc  |
chiar asa de complicat este sa citesti un "help" in romana?
meniu > help > contents iti spune tot ce trebuie sa stii, inclusiv de structura fisierelor
_______________________________________
It's nice to be important, but is more important to be nice !