Daca este greu sa descoperi coordonatele unei borne prin Romania - formular, timp de asteptare, nesiguranta ca a disparut intre timp etc - pe alte meleaguri procedeul este foarte simplu.
La
http://www.linz.govt.nz/geodetic/geodet ... index.aspx puteti consulta GRATIS doar 106932 puncte geodezice din Noua Zeelanda, Insulele Chatcham si Antarctica de toate ordinele cu detalii coordonate, amplasament, foto, istoric intretinere, fisier kml pentru pozitionare in Google Earth etc.
Sa speram la asa ceva si in Romania?!
Da, ar fi misto. Insa cred ca mai avem de astaptat pâna: .......... (urmeaza o lista incredibil de lunga) ...........
Chestia asta nu poate sa vina decat de undeva de sus, dar din moment ce ei stiu doar sa "culeaga" ....
Frumos, dar cred ca nici stranepotu-meu nu va vedea asa ceva in Romania
:hi:
Sa nu credeti ca aceste baze de date sunt posibile doar la nivelul marilor puteri economice. Daca exista preocupare si bunavointa...
Iata ce pun la dispozitie cei din Estonia la
http://xgis.maaamet.ee/xGIS/XGis
Corect, Advex;
Ai folosit cuvantul magic: "DACA"
Si ca un exemplu, ca sa vezi cine ne conduce:
Cand cei de la ANCPI au venit cu prezentarea "E-Terra", au inceput intrebarile, nedumeririle, discutiile fata de situatiile neprevazute in soft, deci una peste alta, autorizatii erau f. curiosi si interesati in aprofundarea problemelor softului, DAR, uimire totala, tocmai DIRECTORUL OCPI a intervenit: " Gata mai cu intrebarile ca-i tarziu si e si vineri d.a.", deci nu l-a interesat deloc ceea ce era important pentru toti topografii. :x
Nici topografii din Canada nu sunt neglijati. Nu stiu daca ei au E-Terra. Poate este o idee de afacere pe timp de criza!
info:
http://geobaseviewer.geobase.ca:8590/vi ... DNET.phtml
Pe langa bazele de date oficiale exista si initiative laudabile ale comunitatilor de cartografi, topografi etc care realizeaza produse spectaculoase in domeniu.
ex: modelare 3D -
http://www.youcity.com/2009/website_front/index.html#
Frumos, pacat ca la noi nu o sa vedem prea curand asa ceva. Oare cu ce "scule" s-au facut modelarile astea 3D ?
Daca a fost declansata discutia privind modelarea 3D as aminti aici de produsele facute de C3 Tehnologies, concurent la performante cu cei de la Google Earth.
Utilizand un soft proprietar specializat, derivat din aplicatiile SAAB in domeniul aviatiei, ei au reusit sa lanseze harti 3D spectaculoase. Nu utilizeaza tehnologia Lidar, hartile se produc pe baza fotografiilor aeriene, alocand fiecarui pixel atribut x, y, z si prelucrare ulterioara. Detalii:
http://www.c3technologies.com/en_data_a ... d1d1473d76O plimbare pe o astfel de harta 3D nu va dezamagi. Harta Oslo este disponibila la
http://kart.finn.no/3d/Este necesar sa instalati intai un viewer Sesam 3D dar totul este intuitiv.
Numai bine!
nimeni nu va face in romania asa ceva, nimeni oficial, totul trebuie sa fie restrictiv si contra cost, vezi ortofotoplanurile care numai la 1:5000 nu sunt.
o astfel de baza de date e posibila doar daca un cunoscator vrea sa o faca. daca e cineva interesat sa se apuce de asa ceva ii pun la disp cu o baza de date cu aprox 36000 puncte pe categorii de ordin si nomenclatura.
va asigur ca oficial... nu stiu daca nepotii noisti o sa apuce asa ceva, doar daca se apuca google-ul sa faca :)
pai eu as propune in primul rand sa se realizeze o lista a punctelor distruse sau avariate, care nu mai pot fi folosite.acest lucru poate fi destul de util, mai ales atunci cand lucrezi intr-o zona necunoscuta si ai nevoie de puncte vechi..
ancka: cred ca acesta ar fi castigul unei astfel de baze de date.
Sa fie clar ca datele oficiale: coordonate, planuri, ortofotoplanuri pentru lucrari se achizitioneaza de la oficii, baza aceasta te ajuta in faza pregatitoare a lucrarii!
Sunt total de acord cu advex, numai ca trebuie stabilite multe lucruri inainte, cum ar fi:
- aplicatia va fi gratuita, sau va fi accesata doar de un grup de utilizatori (cei care au incarcat informatii);
- in momentul in care un utilizator incarca anumite puncte, cine verifica veridicitatea acelor informatii;
- .....
Ramane de discutat. Multa bafta!
eu am cautat aceste 2 piramide insa din pacate ele nu mai exista.
LA_OBSTE - distrusa in totalitate
322112.187
570182.912
Pad Moara Vlasiei - nici o urma a existentei sale.
350945.259
591991.467
le-am introdus si in google earth si am salvat fisierele kmz.cum le fac upload aici?
f. interesante propuneri, pai daca tot avem la dispozitie google earh, haideti fratilor sa ne apucam de treaba si sa ne impartim sarcinile, fiecare doritor, pe zona lui de activitate sa marcheze cu "pin"-uri caracteristice fiecarui tip de punct stationabil, sau nu in functie de ordin, si sa trecem la "notes"(descriere) coordonatele lor reale in Stereo `70, si pozitia lor data de Transdat.
si salvam fisierul cu extensia *.kml, sau *.kmz, care va fi pusa la dispozitie gratuit, poate atasam si poze si ne facem baza noastra de date, fara sa mai asteptam alte ajutoare, din partea ANCPI, sau mai stiu eu.
eu as propune sa se deschida un nou topic, gen: "retea indesire, geodezica, sau gps, romania - google earth" - sa vedem cati se incumeta, ca stiu sigur, doritori sunt o gramada !
Numai bine :hi:
Nu este necesar sa facem lucru manual cu introducere date in Google Earth!
Este suficient un fisier excel cu informatii complete: x, y, z stereo 70, N, E - WGS84 din Transdat, N, E - GPS verificat (cand este cazul!), ordin, categorie, stare, data verificarii, autor masuratori, orice informatie utila etc.
Astept propuneri pentru un fisier excel standard!
Da, e bine; in afara de asta, si rubricile: acces la punct, schema reperaj (reala !), trapez (Stereo si/sau 1942), mai ziceti si voi...
Ar fi o chestie sa putem pune astea pe acest forum; asa putem contribui si putem avea acces toti.
Am lista cu coordonate puncte pe tara, pe judet si altele, dar nu o data le puneam pe ortofotograma si aratau splendid, dar in teren lipseau cu desavârsire.
tocmai de asta ar trebui sa le punem doar pe cele care exista cu adevarat in teren (lucrari efectuate din aceste borne, de catre noi sau conostiinte) si daca s-ar putea sa atasam si poze, este un lucru de durata, dar cu buna-vointa se poate, ca altfel nu-si are rostul !
asta e parerea mea !
Eu cred ca daca ne straduim putem realiza o baza de date asemanatoare cu a celor de afara...dar asta ar insemna o echipa adevarata care sa munceasca voluntar si foarta multa cooperativitate din parte colegilor de pe intreg teritoriul romaniei si nu in ultimul rand seriozitate in vederea furnizarii datelor.
laudabila ideaa lui
NeoRTK dar sa nu uitam ca daca pun mina astia de la ANCPI pe ea... iti vor spune ca nu e buna apoi vor incepe sa o vinda (ca e receptionata de ei.... si numai atunci e buna!!!) sa nu uitam cu cine ne luptam!!!!!
salutare
are cineva idee cum se poate baga un fisier cu puncte (csv,txt,xls) in google earth?
ace a scris:
salutare are cineva idee cum se poate baga un fisier cu puncte (csv,txt,xls) in google earth? |
vezi Excel to KLM - http://www.earthpoint.us/ExcelToKml.aspx
Numai bine!
_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/
oficial tot de la ocpi se pot achizitiona
Mersi Advex!
Dar cred ca programul de la OCPI e naspa rau.Nu zic ca ala e bun.Dar pe Google Earth imi apar mult mai aproape de adevar decat cele calculate din Stereo'70.
Am incercat cu ROAD 2008,adica am luat coordonata de pe Garmin ROAD 2008 in WGS 84 si am pus-o pe Google Earth.A iesit mult mai bine decat cele calculate de mine cu Transdat cam intre 1-5m,vorbesc de borna din Creata si Gagu(in Ilfov,ca exemplu) nu am incercat mai mult ca e inutil,imi dau seama ca sunt duse.
Pt bradu13 iti dau eu coord alea daca vrei "MOCA".Problema e ca Stereo '70 de depasit demult si ai nostrii nu vor sa treaca pe altceva(adica UTM pe WGS sau ETRS)
ca toata lumea civilizata.Nu stiu ce parere aveti voi dar eu cred ca astea pe UTM ar fi cat de cat corecte.Stereo '70 se preteaza pe zone mici si iti da mai multe batai de cap.
Daca zic ceva neinregula sa imi spune-ti ca nu injur pe nimeni!!!
Hai sa facem ceva!
Datorita nenumaratelor cazuri de suprapuneri virtuale - ca asa se intampla cand vrei sa faci cadastru din puzzle - era minunat daca sistemul de lucru folosit ar fi ramas in "bucataria noastra" - fara a fi facut public prin mentionarea pe PAD-uri a coordonatelor.
De curand , un coleg a avut ghinionul sa duca o lucrare care se suprapunea atat pe latura de vest cat si pe cea de est - din pricina ca imobilul masurat de el era aproape la mijloc de cvartal. Stiti ce implica sa fie mutate 10 documentatii din est si vreo 8 in vest ? Numai cine s-a confruntat cu asa ceva ar putea sa va explice dar - cu siguranta intelegeti despre ce este vorba.
Sa nu uitam ca un cadastru care scartaie blocheaza economic dezvoltarea unei zone !
_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !